Antysemityzm Kościoła Katolickiego?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Kael napisał(a): Kosciol nie postepowal roztropnie i slusznie, tylko saczyl ludziom trucizne o "zagrozeniu zydowskim", starannie unikajac przypomnienia, ze tym "brudnym Zydem" jest i pan Jezus i Jego Matka. Możesz to udowodnić? Kael napisał(a): A wiesz moze jakie prace byly dla nich dopuszczalne? Tak: wasze ulice, nasze kamienice i dlatego trudno się dziwić, że Żydzi nie byli lubiani (co nie usprawiedliwia holokaustu.który jednak nie jest udziałem naszego narodu). Kael napisał(a): I w kazdym takim wypadku chrzescijanin nigdy nie powinien zapominac, ze on sam ma kazdego czlowieka milowac i zyczyc mu tego samego co sobie samemu, dlatego, ze Bog jego i tego drugiego takze miluje. Pomimo tego, ze on sam jest ... Polakiem i zadnej w tym jego zaslugi nie ma. Nie znaczy to jednak, że ma wymazać z pamięci wszystkie niecne czyny. Zauważ, że pomimo wszystko Polacy ratowali Żydów narażając swoje własne życie, a także życie całych swoich rodzin. Wielu z nich zginęło za pomoc Żydom. I nie zarzucaj mi antysemityzmu, bo w żadnym wypadku nie jestem wrogiem żadnego narodu, nie tylko żydowskiego. Kael napisał(a): @Helenka, a ilu zbrodniarzy hitlerowskich uratowal przed sprawiedliwoscia Kosciol katolicki (tak, tak, ten "swiety" przedsoborowy - Endek!). I NIGDY nie staneli przed sadem tego swiata? No, to zaczynamy licytacje? No ilu? I z jakich pobudek, bo to ważne.
|
Pt gru 21, 2012 8:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka, przeczytaj teksty wklejone w tym watku przez innych uzytkownikow. Jest tam cos o pochodzeniu Pana Jezusa? A ratowanie ZBRODNIARZY hitlerowskich jest dla mnie rownowazne z ratowaniem ZBRODNIARZY zydowskich. Zauwaz, ze pobudki byly tu te same: "szlachetne" 
|
Pt gru 21, 2012 8:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Helenka, przeczytaj teksty wklejone w tym watku przez innych uzytkownikow. Jest tam cos o pochodzeniu Pana Jezusa? Do tego, o czym mówię nie jest potrzebna lektura.którą proponujesz. Pochodzenie Jezusa znam i nie ma to nic wspólnego z obroną Salomona Morela. Kael napisał(a): A ratowanie ZBRODNIARZY hitlerowskich jest dla mnie rownowazne z ratowaniem ZBRODNIARZY zydowskich. Zauwaz, ze pobudki byly tu te same: "szlachetne" Odpowiedz najpierw na moje pytanie: ilu i dlaczego? I nie rzucaj sloganami, że zawsze pobudki były "szlachetne". W dodatku oskarżasz o to Kościół. Podaj mi stosowny dokument z nauczania Kościoła, który zawiera w sobie stwierdzenie, że należy ratować zbrodniarzy hitlerowskich przed karą.
|
Pt gru 21, 2012 8:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podaj mi stosowny dokument z prawa izraelskiego, który zawiera w sobie stwierdzenie, że należy ratować zbrodniarzy przed karą.
|
Pt gru 21, 2012 8:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby się tak dokładniej przyjrzeć wszystkim żydowskim pogromom jakie miały miejsce w historii (nie tylko tej obejmującej chrześcijaństwo, ale i wczesniej) to można łatwo stwierdzić, ze podłoże religijne było tylko i wyłącznie przykrywka dla "ciemnego luda". Niestety w tej "przykrywce" brał też czasem udział Kościół, dlatego mieliśmy za co przepraszać. Przyczyna pogromów była bardzo prozaiczna......miała podłoże ścisle ekonomiczne. Możni brali chętnie od Żydów pożyczki, natomiast ze zwrotem juz bywały problemy. No a gdy w pewnym momencie zadłużenie wzrosło na tyle, że o kolejnych pożyczkach marzyć nie można było.....nastepował pogrom, czyli załatwienie sprawy w sposób siłowy. Kto z możniejszych Żydó mógł sie wykupić ten to czynił, ci biedniejsi niestety byli skazani na śmierć lub wygnanie "w samych skarpetkach". W hitlerowskiej Rzeszy było identycznie. Bogatsi Żydzi po okupieniu sie wyjeżdżali do innych krajów, biedniejsi też wyjeżdżali, ale do obozów zagłady.
Tak więc cała sprawa kręciła sie wokół pieniędzy, a nie wokół religii. Religia niestety stawał sie przedmiotem za pomoca którego można było tłumaczyc w pokrętny sposób wszelkie świństwa.....a "ciemny lud" to kupował.
|
Pt gru 21, 2012 8:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ilu i dlaczego? - ilu to nikt liczby nie poda, gdyż czyniono to tajemnie wbrew prawu. Dlaczego? - bo w Watykanie przebywało dużo hierarchów niemieckich i ci "ratowali" rodaków wystawiając im watykańskie paszporty w celu umożliwienia ucieczki z Europy. Jest to fakt dowiedziony. Jeśli chodzi o politykę Kościoła wobec Żydów przez kilka wieków, to wystarczy zapoznać się z dokumentami IV soboru laterańskiego.
|
Pt gru 21, 2012 8:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): bo w Watykanie przebywało dużo hierarchów niemieckich i ci "ratowali" rodaków wystawiając im watykańskie paszporty w celu umożliwienia ucieczki z Europ Sugerujesz, że hierarchowie KK z powodów narodowościowych ratowali zbrodniarzy? Większej głupoty nie słyszałam. Zapomniałeś/aś chyba, że ofiarami nazistów najpierw byli Niemcy. Kael napisał(a): Podaj mi stosowny dokument z prawa izraelskiego, który zawiera w sobie stwierdzenie, że należy ratować zbrodniarzy przed karą. Jak to się ma do mojej prośby? Najzwyczajniej w świecie powielasz głupie oskarżenia, nie znając żadnych faktów i stosujesz wybiegi. Nigdzie nie powiedziałam, że Izrael ratował zbrodniarzy przed śmiercią i to akurat mnie nie zajmuje. Obchodzą mnie natomiast oszczerstwa rzucane przeciwko KK.
|
Pt gru 21, 2012 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sugerujesz, że hierarchowie KK z powodów narodowościowych ratowali zbrodniarzy? Większej głupoty nie słyszałam. Zapomniałeś/aś chyba, że ofiarami nazistów najpierw byli Niemcy. To nie ofiary nazistów tak czyniły. Może i pobudki były inne - choć jeśli to miałoby być miłosierdzi, to wypaczone totalnie - ale faktem niezbitym jest pomoc watykańskich niemieckich duchownych w ochronie nazistowskich zbrodniarzy. Trudno to przyjąć? - podobnie jak przypadki pedofilii duchownych - zło i grzech nie omija sutanny. Cytuj: Obchodzą mnie natomiast oszczerstwa rzucane przeciwko KK. To Ci wskazałam - IV sobór laterański. Duchowni też błądzili/błądzą.
|
Pt gru 21, 2012 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sugerujesz, że hierarchowie KK z powodów narodowościowych ratowali zbrodniarzy? Większej głupoty nie słyszałam. No niestety z przykrościa trzeba stwierdzić, ze znalazł się taki jeden hierarcha, który to robił. Był nim biskup Alojzy Hudal zwany też "brunatnym biskupem". Papież Pius XII dystansował sie od niego i tylko raz skorzystał z jego pomocy. Wykorzystując dojście Hudala do nazistowskich władz, papież chciał ratowac rzymskich Żydów. W 1950 r został surowo potraktowany przez Watykan i ostatnie 11 lat zycia spędził samotnie bez żadnego stanowiska. Szymon Wiesenthal sam przyznał w sprawie Hudala i pomocy hitlerowskim zbrodniarzom : "Nie ma żadnych dowodów, że Pius XII cokolwiek zarządził czy nawet cokolwiek o tym wiedział”.
|
Pt gru 21, 2012 9:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka na (moje) zakonczenie off-topa: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=33432Ksiazki (prace historykow) http://www.amazon.de/katholische-Kirche ... 98&sr=8-12http://www.amazon.de/Nazis-Run-Hitlers- ... 998&sr=8-2Czy historycy koscielni zajeli sie tym problemem nie wiem, smiem watpic. Z tego co mozna doczytac w internecie, autorowi drugiej ksiazki zabroniono korzystac z archiwow watykanskich... A jak "dostepne" sa te archiwa, mozna przeczytac tu: http://info.wiara.pl/doc/427444.Dokumen ... a-piec-latI to tylko dlatego, ze jest glosny protest przeciw beatyfikacji tego papieza. Sam z siebie Kosciol nigdy specjalna jawnoscia nie grzeszyl. Albo mowiac inaczej, "siedzial" na wiedzy i nie martwil sie o jej udostepnianie. W koncu archiwa porzadnie prowadzone sa katalogowane na biezaco. A nie dopiero w XXI wieku, po 2000 lat. Nie wszystko co ci sie o Kosciele nie podoba jest oszczerstwem.
|
Pt gru 21, 2012 9:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt gru 21, 2012 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): @Koziol, z punktu widzenia Zydow europejskich swiat sie przygladal. Zreszta z roznych zrodel wiemy, ze tak (globalnie) bylo. Z jakich źródeł? Kael napisał(a): Czy znasz moze jakies zorganizowane instytucjonalnie (panstwowe, nie koscielne) proby ratowania Zydow przed Holocaustem? Państwowa organizacja? Prosze bardzo: Rada Pomocy Żydom przy Delegacie Rządu RP na Kraj, wcześniej Tymczasowy Komitet Pomocy Żydom. Od listopada 1942r Rząd Polski informował o zagładzie Żydów, a prezydent napisał bardzo emocjonalny list do Piusa XII aby publicznie potępił postępki hitlerowców. Pius XII nie raczył nawet odpowiedzieć. Witold Pilecki z ramienia AK dał się specjalnie złapać aby dostac się do obozu koncentracyjnego i zebrac informacje co się tam własciwie dzieje. W Auschwitz zorganizował ruch oporu ( ZOW) oraz kilka ucieczek, w tym i swoją własną (jedna z tych spektakularnych ucieczek nadaje się na przebojowy film akcji). To dzięki niemu, AK i Rządowi Polskiemu cały świat w 1942r. dowiedział się prawdy o obozach koncentracyjnych (a i tak nie dowierzano, nie mieściło to sie w głowie). AK rozpatrywała nawet atak wyzwoleńczy na obóz w Auschwitz ale nie miała dość sił (załoga SS w Auschwitz liczyła prawie 10 tys osób, a dolicz do tego jeszcze pobliskie oddziały). Kael napisał(a): DLATEGO teraz Izrael ma poparcie USA (Zydzi, ktorzy nie pomogli braciom w Europie) i Niemiec (wyrzuty sumienia za Holocaust). A jak mieli pomagać poza walka wręcz, naciskami na wyzwalanie obozów ( na obu frotach było kilka spektakularnych rajdów tylko w tym celu) i próbami (nieudanymi) dotarcia z pomocą przez Czerwony Krzyż ? Nie licząc oczywiście bardziej lub mniej udanych prób sprowadzenia bliskich np. z okupowanej Francji. Za czasów rzymskich Żydzi także woleli w większosci żyć w diasporze, "na wygnaniu" niz wrócić do Jerozolimy. Zwykłe wygodnictwo: tam mieli dom, znajomych, pracę, interes. Prawda jest więc inna od twojej "romantycznej" wizji.
Ostatnio edytowano Pt gru 21, 2012 10:12 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt gru 21, 2012 10:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł
Owszem milczał.....ale w milczeniu Kosciół Żydom pomagał. Co miał robić Pius? Miał pisac noty, krzyczeć i nie robić nic. Czy raczej dyskretnie pomagać? Zadne wrzaski i żadne głosne protesty nic by nie dały, co więcej! Mogłyby doprowadzic do jeszcze wiekszego zwalczania Koscioła przez nazistów, a może nawet do aresztowania papieża i okupacji Watykanu.
Wspomnijmy może o Żydach za oceanem, którzy mieli w d.... swoich rodaków ginących w obozach.
|
Pt gru 21, 2012 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): Kozioł
Owszem milczał.....ale w milczeniu Kosciół Żydom pomagał. Co miał robić Pius? Miał pisac noty, krzyczeć i nie robić nic. Czy raczej dyskretnie pomagać? Zadne wrzaski i żadne głosne protesty nic by nie dały, co więcej! Mogłyby doprowadzic do jeszcze wiekszego zwalczania Koscioła przez nazistów, a może nawet do aresztowania papieża i okupacji Watykanu. Może nie odważyliby się targnąć na osobę papieża, ale reakcja nazistów po liście episkopatu Holandii, dobitnie wskazuje czego należałoby się oczekiwać gdyby Watykan głośno protestował.
Ostatnio edytowano Pt gru 21, 2012 11:10 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt gru 21, 2012 11:07 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Nie jest wazne ilu Zydow zabito w Jedwabnem, tak jak nie ma znaczenia, czy w Warszawie rozstrzelano 5 czy 5000 polskich zakladnikow. Kazde zycie jest swiete.
Na powstawie powieści Grossa, opinia publiczna dowiedziala się o liczbie 160O osób narodowości żydowskiej spalonej przez ''Polaków'' w jedwabieńskiej stodole. Główny świadek Grossa niejaki Szmul Wasersztajn był jawnym kolaborantem NKWD który denuncjowal Polaków. W momencie, kiedy jego współplemieńcy płoneli w stodole, on siedział w sowieckim więzieniu za kradzież patefonu. Jakim więc sposobem mając takie dowody, ustalono winę mieszkańców Jedwabnego a nie Einsatzkomando SS pod dowództwem hauptsturmführera Hermanna Schapera? Dlaczego nieżyjący Kaczyński bedąc ministrem (nie)sprawiedliwości wstrzymał ekshumację , kiedy w miejscu gdzie pogrzebano ofiary, doliczono się ok 150 czaszek? Wniosek jest taki, że nie ważne dla was czy zginąl jeden żyd czy milion, ważne tylko aby zwalić wine na Kościól i Polaków, no bo wyssalismy antysemityzm z mlekiem matki. Na holokauscie powstal przecież niezly biznes i glupio by bylo nie zarobic na trupach choćby i swoich bliskich, a jak się ma usłużnych ministrów w rządzie RP, to żądaniom nie będzie końca. Wszędzie tak samo się działo i dzieje, czyli wielkie ajwaj a jak co do czego przychodzi, to okazuje się wielkie żydowskie kłamstwo.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt gru 21, 2012 11:09 |
|
|
|