Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Jajko napisał(a): Alus: ateizm to miłość??? Jakaś nowa definicja? Bóg jest miłością i każdy człowiek rodzi się z miłością w sercu. Ateizm jest nabyty.
|
Cz lut 13, 2014 12:18 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jeśli tak definiujesz boga, to w porządku. Mnie chodzi o ateizm jako brak wiary w bóstwa, jako istoty nadprzyrodzone, a nie brak zdolności do miłości. Pełna zgoda.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz lut 13, 2014 13:04 |
|
 |
TQu
|
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy- ... ieci/q9gf8Kto im dal takie prawo aby żyć w luksusach, Chrystus Król ?
|
Wt lut 18, 2014 6:52 |
|
|
|
 |
ogon__
|
A kto zabronił luksusu?
|
Wt lut 18, 2014 7:28 |
|
 |
JedenPost
|
W tym wypadku chodzi akurat o złodziejstwo.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lut 18, 2014 7:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): W tym wypadku chodzi akurat o złodziejstwo. W tym przypadku czy w innym, każdy przepych i luksus, po stronie duchownych koliduje z Ewangelią.
|
Wt lut 18, 2014 10:17 |
|
 |
stevia
|
Ksiądz rzucił się na parafiankę z siekierą? Jeżeli rzeczywiście miało miejsce niewłaściwe zachowanie Księdza Proboszcza (...), Kuria wyraża ubolewanie i przeprasza za nie". A jeżeli NIE miało miejsca? Czy ktoś przeprosi księdza? http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title, ... aid=112580
_________________ W pełnej łączności z papieżem
|
Pn mar 10, 2014 15:41 |
|
 |
robaczek2
|
Miłosz Węglewski - na onet.pl porownuje o Boshabora do znachorow. Dobry przyklad manipulacji do watku "media o Kosciele". Autor pracuje na to aby byc kolejnym zerem w dziennikarstwie.
|
Śr kwi 02, 2014 16:36 |
|
 |
Jajko
|
Ośrodek Wychowawczy Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza w Zabrzu zajmuje się dziećmi i młodzieżą z problemami. W praktyce to zwykły sierociniec. Przez wiele lat dochodziło w nim do strasznych zdarzeń: siostry znęcały się nad dziećmi i tolerowały gwałty na wychowankach. Tak orzekł sąd, skazując dwie z nich, w tym dyrektorkę siostrę Bernadettę, na karę więzienia. Jak podaje strona parafii św. Andrzeja: działalność Sióstr św. Karola Boromeusza w Zabrzu trwa od 1887 r. Siostry opiekowały się chorymi i biednymi z całego miasta, prowadziły przedszkole oraz kursy robótek ręcznych dla dziewcząt. W 1893 r. budynek został przeznaczony na dom dziecka i ta działalność trwa do dziś. Rafał, wychowanek sióstr od 1974 do 1991 roku, opowiada mi o latach spędzonych w ośrodku: - Do dziś mam ślad na głowie od tego, jak siostra Monika uderzyła mnie menażką, bo śmialiśmy się podczas obiadu. Miałem 10 lat. Na jadalni musieliśmy być tak cicho, żeby muchy było słychać. Siostra uderzyła nas wszystkich, ale ja zemdlałem i podobno było dużo krwi. Zawiozły mnie do szpitala. Tłumaczyły, że przewróciłem się na rowerze. Lekarz mówił, że to niemożliwe, bo rana jest zbyt głęboka, ale sprawy nie zgłosił. Inne siostry też biły. Wieszakami, menażkami, chochlami do zupy, pasem, trzepaczkami, kluczami, krzesłami. Najgorzej pobiły Adama, bo miał problemy z mową. Biły go prętami po szyi, aż pojawiła się krew. Później kazały mówić dzieciom, że się przeziębił i dlatego nie ma go w szkole przez tyle tygodni. http://wyborcza.pl/1,75968,15772219,Sio ... rdzia.htmlhttp://wyborcza.pl/duzyformat/1,137741, ... tcie_.htmlTemat w ogóle zasługuje na oddzielny wątek - a może juz gdzies jest poruszany? Nie znalazłem, a założyć wątku nie mogę, bo zbyt wiele niewygodnych wątków zakładałem i mam zakaz.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 11, 2014 15:40 |
|
 |
mareta
|
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... p.htmlhttp ewangelizacja w rytmie pop, to terż warte doniesienia, było o tym na wszystkich portalach.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pt kwi 11, 2014 21:21 |
|
 |
Jajko
|
Kolejny materiał o siostrze miłosierdzia (niech ją diabli wezmą!). Justyna Kopińska: Reportaż powstał, bo jeden z chłopców przeczytał moją rozmowę z Katarzyną, skazaną za podżeganie do gwałtu w ośrodku socjoterapeutycznym w Łysej Górze (opublikowaną na łamach Wyborczej). A następnie przesłał mi e-mail o treści: "Pani jeszcze nie wie, co to jest piekło". To był wychowanek Sióstr Boromeuszek w Zabrzu. Chciał wypowiedzieć się do reportażu, ale miał silne myśli samobójcze. Bałam się, że moje pytania uaktywnią w nim kolejne wspomnienia. Więc zgłosił mi sprawę, a ja stopniowo szukałam innych osób, które wiedzą coś o ośrodku. Każdy naprowadzał mnie na kolejny ślad. Temat był bardzo trudny, więc zdecydowałam się przedstawić go z każdej ze stron – rozmawiałam z wychowankami, siostrami, nauczycielami, kuratorami, a także nieoficjalne z osobami obecnymi podczas procesów. Napisałam może jedną setną tego, co wiem, ale mam pewność, że na wiele sposobów sprawdziłam każdy szczegół tego tekstu. http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... eklo/tcj0xTakie współczesne, polskie siostry magdalenki. Jak długo jeszcze?
|
N kwi 13, 2014 11:13 |
|
 |
mareta
|
robaczek2 napisał(a): Miłosz Węglewski - na onet.pl porownuje o Boshabora do znachorow. Dobry przyklad manipulacji do watku "media o Kosciele". Autor pracuje na to aby byc kolejnym zerem w dziennikarstwie. Ojciec Boshabora nikogo nie oszukuje nie jest więc znachorem 
|
N kwi 13, 2014 21:18 |
|
 |
Jajko
|
Dziwne rozumowanie. Jak ktoś nie oszukuje ludzi to nie jest znachorem??
Znachor – nieco przestarzałe określenie osoby prowadzącej praktykę medyczną lub paramedyczną bez oficjalnych kwalifikacji. Zajmuje się on leczeniem ludzi przy pomocy ziół i sobie tylko znanych metod, niejednokrotnie: zaklęć, czarów i zamawiania, postrzegania aury (ciała energetycznego), białej magii oraz radiestezji.
Czyż Boshabora nie leczy za pomocą niestandardowych metod? Wszak wzywa na pomoc nadnaturalne moce, nieprawdaż?
|
Pn kwi 14, 2014 9:25 |
|
 |
mareta
|
Też dziwne rozumowanie
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt kwi 15, 2014 21:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Problem w tym, że te "nadnaturalne moce" w pewnych przypadkach działają.
|
Wt kwi 15, 2014 22:16 |
|
|
|