Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona
 Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in) 
Autor Wiadomość
Post Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
bert04 napisał(a):
Rozgadałem się trochę.

Rzeczywiście tyle pisania i znowu żadnej odpowiedzi na moje pytanie. Zapytam więc jeszcze raz. Skoro opowiadasz się za tym aby UE przyjmowała wszystkie osoby, które próbują nielegalnie dostać na jej teren to czy nie lepszym pomysłem według ciebie byłoby wydawanie każdemu chętnemu Syryjczykowi, Libijczykowi czy Somalijczykowi wizy? Takie rozwiązanie zapobiegłoby tragedii ludzi przemycanych w warunkach zagrażających ich życiu. Jesteś za?

Przepisy, o których piszesz mówią o uchodźcach wojennych, a sytuacja, którą omawiamy dotyczy ludzi, którzy w sposób nielegalny próbują dostać się do Europy. Do tej pory przepisy unijne mówiły jasno, że nielegalni imigranci w ciągu roku od zatrzymania są deportowani z 5 -letnim zakazem wjazdu na teren UE.
bert04 napisał(a):
Czy jednak lepiej, żeby mieć jakieś kwoty?

Wszelkie programy kwotowe to przede wszystkim upokarzające uprzedmiotowienie ludzi.

„Uchodźcy nie są towarem, który można dystrybuować i magazynować” – twierdzi noblista Alvin Roth, laureat ekonomicznej Nagrody Nobla.

Roth podkreśla, że będzie to szkodliwe dla gospodarki. Zabraniając bowiem uciekinierom swobody przemieszczania i zmuszając do życia w nieprzyjaznym środowisku sprawimy, że będzie im o wiele trudniej pracę, a co za tym idzie integrować się z resztą społeczeństwa. 

http://innpoland.pl/120443,uchodzcy-nie-zabiora-ci-pracy-dla-nich-najwazniejsi-sa-najblizsi-nie-socjal-twierdzi-amerykanski-noblista

Nic dodać nic ująć.
medieval_man napisał(a):
Jest tylko jeden problem. To martwe dziecko, (któremu i jego rodzinie bardzo współczuję) jest dla mnie jaskrawym przykładem manipulacji mediów.
Jego rodzina wyemigrowała z Syrii już rok temu i przebywała przez ostatni rok w Turcji.
Jak się nie mylę to w Turcji nie ma wojny, bomby nie spadają. Rodzina jednak zamiast pozostać bezpiecznie w Turcji dążyła nieustannie do raju w Niemczech, ewentualnie w Kanadzie. Zdecydowała się na ryzykowną podróż przez morze z bezpiecznej Turcji do Grecji po to, by tam móc odebrać przelew pieniężny od krewnych z Kanady. Efektem była śmierć dzieci i matki.

Oczywiście, należy płakać nad śmiercią dziecka, ale nie wolno wykorzystywać tej śmierci do moralnego szantażowania europejczyków. To po prostu niesmaczne.

No właśnie. Ten człowiek przyznaje, że chciał uciec do Europy, ponieważ Syryjczycy w Turcji za mało zarabiają, a „ pracodawcy sprawiają wrażenie, jakby robili im łaskę”. Mimo to dysponował wcale nie małą kwota przynajmniej 6000 euro czyli ok. 25 000 zł, aby opłacić przemytników. W całej tej histerii, którą próbuje się rozpętać to i tak nie ma znaczenia. Dalej niektórzy jak mantrę będą powtarzać, że z jakiś powodów do naszych obowiązków należy zapewnienie godziwego życia takim ludziom jak ten nieszczęsny Abdullah.
Kael napisał(a):
ty bys siedzial w wypadku wojny z Rosja czy Niemcami, w obozie w Turcji, w namiocie bez opieki medycznej, moze jeszcze z roznymi porachunkami, bez bezpoeczenstwa (no bomb by nie bylo) , bez szansy na szkoly dla dzieci, bez szansy na prace, na garnuszku pomocy miedzynarodowej

Nie zmyślaj sobie, tylko poczytaj jak naprawdę wyglądała historia tego człowieka.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18711759,ojciec-trzyletniego-aylana-kurdiego-puscilem-go-by-ratowac.html#Czolka3Img

So wrz 05, 2015 14:27

Kolejne zdjęcie przedstawiające kobiety i dzieci z terenu Węgier
Obrazek

So wrz 05, 2015 15:01
mauger - nie doczytałeś w podanym linku skąd gotówka, którą dysponował - od ojca i brata przebywających w Kanadzie.

Polacy po 1981/1982 też nie chcieli pozostawać w obozach np. we Włoszech, a na nasze warunki zarabiali o wiele więcej.

So wrz 05, 2015 15:11
Moderator

Kael napisał(a):
@medieval_man: owszem media (jak wszystkie media) graja tym nieszczesciem. Ale, to dziecko, jego brat i matka nie zyja.

A czy napisałem, że żyje? Cz raczej, że ubolewam nad tą niepotrzebną śmiercią?
Kael napisał(a):
Nie tobie osadzac, ze ojciec mial siedziec na (censored) w obozie w Turcji, bo "byl bezpieczny", wegetowac latami z dnia na dzien, kiedy mogl miec szanse na "normalne" zycie w Kanadzie z siostra.

Nikogo nie osądzam.
Uchodźcą to on był rok temu, kiedy faktycznie uciekał z Syrii.
Teraz stał się zwyczajnym mordercą swojej rodziny.
Chciał do Kanady?
A czy Kanada go chciała?
Nie miał wizy kanadyjskiej, nie miał pozwolenia na wjazd do Grecji.
W Turcji był bezpieczny, ale próbował w nielegalny sposób stamtąd wyjechać do innego kraju.
Śmierć jego bliskich to jego wina.
Jeśli sądzisz inaczej to spróbuj go usprawiedliwić.
Kael napisał(a):
Bo ty bys siedzial w wypadku wojny z Rosja czy Niemcami, w obozie w Turcji, w namiocie bez opieki medycznej, moze jeszcze z roznymi porachunkami, bez bezpoeczenstwa (no bomb by nie bylo) , bez szansy na szkoly dla dzieci, bez szansy na prace, na garnuszku pomocy miedzynarodowej, kiedy twoja siostra probowalaby ciebie sciagnac do Kanady?
Nie rozsmieszaj mnie. Temat jest zbyt powazny.

Ciekawe jak przeprawa przez morze z Turcji do Grecji miała mu pomóc w uzyskaniu wizy do Kanady? A może chciał tą łódeczką do Kanady popłynąć?

Wiem, że temat jest poważny dlatego nie życzę sobie, żeby prasa szantażowała mnie moralnie obrazami śmierci niewinnych.

So wrz 05, 2015 15:24
Zobacz profil WWW
Prasa probuje Europe obudzic. Europe, ktora ms oczy szeroko zamkniete na smierc setek takich dzieci. Zdjecie spalonej napalmem Wietnamki tez bylo taka "manipulacja".
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Phan_Th ... _Ph%C3%BAc

Zapytam jeszcze raz: ugrzazles na czas nieokreslony (lata) z rodzina w Turcji. Bedziesz tam siedzial i zyl z dnia na dzien, czy po jakims czasie zaryzykujesz i sprobujesz polaczyc sie z rodzina i polepszyc los wlasnych dzieci? Skad wiesz jak w szczegolach wygladalo to "zycie" w obozie? Moze bal sie o zone? Moze chcial szkoly dla dzieci? Na pewno byl zdesperowany, bo w tamtejszej kulturze mezczyzna musi dbac o rodzine. Krewni w Kobane juz nie zyja. Trauma wojny przezytej bezposrednio a nie przed ekranem na chlodno jest aktualna. On musi podjac jakas decyzje. Czas mija, lepiej nie bedzie.

Ty bys siedzial i grzecznie czekal na koniec panstwa islamskiego i patrzyl jak twoje dzieci dorastaja bez ojczyzny, bez szansy na przyszlosc i lepsze zycie?

So wrz 05, 2015 16:37
Moderator

Awa, na zdjęciach, które wklejasz są w wyraźnej większości mężczyźni. Czego miałoby to dowodzić? A np. na ostatnim zdjęciu, po prawej na dole, są już same chłopy, bez wyjątku (powiększ i się przyjrzyj).

Kael napisał(a):
Jezeli mozecie spac spokojnie z widokiem tego martwego dziecka, bo jednak ocaliliscie Polske od jednego prawdopodobnego terrorysty nie wpuszczajac nikogo, to spijcie

Jeśli stosujemy takie argumenty, to ja z kolei nie wiem, jak bym mógł spać, gdybym przyjął do kraju imigrantów, a oni by kogoś zgwałcili. Nawet nie wspominając o zamachu terrorystycznym.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So wrz 05, 2015 19:04

Soul33 napisał(a):
a oni by kogoś zgwałcili.

Jak wszyscy, to też bym chyba nie mógł.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So wrz 05, 2015 19:08

mauger napisał(a):
bert04 napisał(a):
Rozgadałem się trochę.

Rzeczywiście tyle pisania i znowu żadnej odpowiedzi na moje pytanie. Zapytam więc jeszcze raz. Skoro opowiadasz się za tym aby UE przyjmowała wszystkie osoby, które próbują nielegalnie dostać na jej teren to czy nie lepszym pomysłem według ciebie byłoby wydawanie każdemu chętnemu Syryjczykowi, Libijczykowi czy Somalijczykowi wizy? Takie rozwiązanie zapobiegłoby tragedii ludzi przemycanych w warunkach zagrażających ich życiu. Jesteś za?

Przepisy, o których piszesz mówią o uchodźcach wojennych, a sytuacja, którą omawiamy dotyczy ludzi, którzy w sposób nielegalny próbują dostać się do Europy. Do tej pory przepisy unijne mówiły jasno, że nielegalni imigranci w ciągu roku od zatrzymania są deportowani z 5 -letnim zakazem wjazdu na teren UE.
bert04 napisał(a):
Czy jednak lepiej, żeby mieć jakieś kwoty?

Wszelkie programy kwotowe to przede wszystkim upokarzające uprzedmiotowienie ludzi.

„Uchodźcy nie są towarem, który można dystrybuować i magazynować” – twierdzi noblista Alvin Roth, laureat ekonomicznej Nagrody Nobla.

Roth podkreśla, że będzie to szkodliwe dla gospodarki. Zabraniając bowiem uciekinierom swobody przemieszczania i zmuszając do życia w nieprzyjaznym środowisku sprawimy, że będzie im o wiele trudniej pracę, a co za tym idzie integrować się z resztą społeczeństwa. 

http://innpoland.pl/120443,uchodzcy-nie-zabiora-ci-pracy-dla-nich-najwazniejsi-sa-najblizsi-nie-socjal-twierdzi-amerykanski-noblista

Nic dodać nic ująć.
medieval_man napisał(a):
Jest tylko jeden problem. To martwe dziecko, (któremu i jego rodzinie bardzo współczuję) jest dla mnie jaskrawym przykładem manipulacji mediów.
Jego rodzina wyemigrowała z Syrii już rok temu i przebywała przez ostatni rok w Turcji.
Jak się nie mylę to w Turcji nie ma wojny, bomby nie spadają. Rodzina jednak zamiast pozostać bezpiecznie w Turcji dążyła nieustannie do raju w Niemczech, ewentualnie w Kanadzie. Zdecydowała się na ryzykowną podróż przez morze z bezpiecznej Turcji do Grecji po to, by tam móc odebrać przelew pieniężny od krewnych z Kanady. Efektem była śmierć dzieci i matki.

Oczywiście, należy płakać nad śmiercią dziecka, ale nie wolno wykorzystywać tej śmierci do moralnego szantażowania europejczyków. To po prostu niesmaczne.

No właśnie. Ten człowiek przyznaje, że chciał uciec do Europy, ponieważ Syryjczycy w Turcji za mało zarabiają, a „ pracodawcy sprawiają wrażenie, jakby robili im łaskę”. Mimo to dysponował wcale nie małą kwota przynajmniej 6000 euro czyli ok. 25 000 zł, aby opłacić przemytników. W całej tej histerii, którą próbuje się rozpętać to i tak nie ma znaczenia. Dalej niektórzy jak mantrę będą powtarzać, że z jakiś powodów do naszych obowiązków należy zapewnienie godziwego życia takim ludziom jak ten nieszczęsny Abdullah.
Kael napisał(a):
ty bys siedzial w wypadku wojny z Rosja czy Niemcami, w obozie w Turcji, w namiocie bez opieki medycznej, moze jeszcze z roznymi porachunkami, bez bezpoeczenstwa (no bomb by nie bylo) , bez szansy na szkoly dla dzieci, bez szansy na prace, na garnuszku pomocy miedzynarodowej

Nie zmyślaj sobie, tylko poczytaj jak naprawdę wyglądała historia tego człowieka.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18711759,ojciec-trzyletniego-aylana-kurdiego-puscilem-go-by-ratowac.html#Czolka3Img

Musze sie troche streszczac (i znowu bez polskich liter) wiec tym razem krotko:

- status uchodzcy nie zalezy od sposobu dostania sie na teren panstwa. Jezeli jakies przepisy ograniczaja status uchodzcy tylko do tych, ktorzy legalnie z wiza w reku przeszli przez granice, to lamia tym konwencje genewska

- trybunal europejski czesto rugowal rozne unijne lub krajowe prawa niekorzystne dla uchodzcow. Ostatinio w tym roku. Prawo uchodzcy jest zapisane w EKPC. Ciekaw jestem, czy ustawy proponowane przez wegry spotka ten sam los.

- nigdy nie pisalem, ze nalezy przyjac wszystkich "nielegalnych". Jezeli nie bylo jasne, to uscisle: nalezy przyjac wszystkich uchodzcow wojennych czy przesladowanych, ktorzy sa teraz na terenie UE. Uzupelniajaco dodam, ze IMHO nalezy wywalic uchodzcow gospodarczych. W niektorych krajach blisko polowa wnioskow o azyl pochodzi z panstw balkanskich: Serbii, Kosowa itd.

- nie wiem, czy przyznawanie wiz na miejscu byloby lepsze czy gorsze. Dasz wize a nie dasz pieniedzy na bilet? Bez sensu. A jak zapobiegniesz sprzedarzy "wizowych" paszportow? Nie wiem. Jestem ciekaw, jak Cameron to wymysli ze sprowadzaniem uchodzcow z pogranicz Syrii, ale generalnie jeden powod jest za: w obozach uchodzcow sa ci, ktorych nie stac na przemytnika ludzi, to troche wyrownuje szanse. I latwiej tam odroznic prawdziwego uchodzce, bo nikt dobrowolne nie koczuje w 80 tys. obozie bez podstawowych srodkow.

- mam generalna awersje, jezeli ekonomisci zaczynaja sie madrzyc na temat moralnosci. Czy to Marks, czy Friedman. Pan Roth argumentuje tez glownie ze szkodliwosci dla gospodarki. Ignoruje tym nie tylko kwestie moralne, ale tez prawne.

I na koniec: widze w argumentacji kolegow pewne zaslepienie mamona: jak uciekinier biedny, to zle, bo to pewnie uciekinier gospodarczy. A jak bogaty to jeszcze gorzej. Powinien byl czekac w slonecznej Turcji, korzystac z zycia zamiast plynac po wyplate do Grecji.

Tymczasem uchodzca jest sie niezaleznie od tego, czy jest sie "wizowym" czy "nielegalem". Oraz: czy biednym czy bogatym.

W czasie 2 Wojny Swiatowej bogaci Zydzi tez mieli wieksze szanse na przezycie, dzieki nim rozni szmalcownicy i przemytnicy ludzi zarabiali kokosy. I jest byc moze niesprawiedliwe, ze biedni Zydzi mieli gorsze szanse. To sie ma jednak nijak do powodow ich ucieczki. Wtedy jak i dzis.

...

(Koh 3:1nn)

So wrz 05, 2015 19:59
Grecy o uchodźcach
http://pikio.pl/greczynka-o-imigrantach ... -ofiarami/

Węgry, imigranci wyrzucają jedzenie i wodę na tory
http://pikio.pl/o-co-chodzi-imigranci-w ... ory-video/

Polska...
http://www.euroislam.pl/index.php/2015/ ... islamskie/

Ostatnio edytowano So wrz 05, 2015 20:52 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So wrz 05, 2015 20:43

Cytuj:
Awa, na zdjęciach, które wklejasz są w wyraźnej większości mężczyźni. Czego miałoby to dowodzić? A np. na ostatnim zdjęciu, po prawej na dole, są już same chłopy, bez wyjątku (powiększ i się przyjrzyj).

To są emigranci a nie uchodzcy.

So wrz 05, 2015 20:49
@M-M No i? Nalezy do nich strzelac czy wsadzac do obozow koncentracyjnych?
To sie dzieje nie od dzis a Grecy po prostu olali sprawe i wlasnych obywateli na wyspach. Pewnie znowu czekaja az wstretni Niemcy u nich posprzataja...

@Awa: ale ich nie oddzielisz na oko. Chyba ze chcesz na granicy, kiedy tlum ciebie zadeptuje, na prawo Syryjczykow, na lewo rodziny, a reszta zostaje.

Ich trzeba zarejestrowac, dac dach (chocby namiotu) nad glowa i pokazac, ze ich wyobrazenia o raju i bajki rodakow (Polacy tez swoim krewnym opowiadali cuda na kiju o zyciu jako "uciekinier" w Niemczech) nijak sie maja do realiow.

So wrz 05, 2015 20:54
Kael napisał(a):
@M-M No i? Nalezy do nich strzelac czy wsadzac do obozow koncentracyjnych?To sie dzieje nie od dzis a Grecy po prostu olali sprawe i wlasnych obywateli na wyspach. Pewnie znowu czekaja az wstretni Niemcy u nich posprzataja...

Proponuję utworzyć obozy dla uchodźców/imigrantów jak najbliżej granicy z Niemcami i nie pilnować ich...poradzą sobie.

@Kael, powiedz mi prosze czy mieszksz w Polsce?

So wrz 05, 2015 20:59
Nie, droga Mario-Magdaleno. W Niemczech. I wlasnie wlaczam sie w pomoc uchodzcom przydzielonym do mojej miejscowosci.

Mozesz spac spokojnie. Na sadzie ostatecznym powiesz po prostu, ze twoj rzad zadnych uchodzcow nie wpuscil, wiec to nie twoja wina, ze ich "nie przyjelas".

So wrz 05, 2015 21:06
Kael napisał(a):
Mozesz spac spokojnie. Na sadzie ostatecznym powiesz po prostu, ze twoj rzad zadnych uchodzcow nie wpuscil, wiec to nie twoja wina, ze ich "nie przyjelas".

Tak, mogę spać spokojnie.
Bóg jest miłosierny w przeciwieństwie do ludzi.

Za to Twój rząd jest tak uporządkowany, że powinien przyjąć ich 100% więcej, a nie podsyłać do bedniejszych krajów, z których obywatele muszą emigrować za pracą by godnie żyć.

A przy okazji, podobno Putin przyjmie za free każdą ilość uchodźców/imograntów , więc może obrotna Angela dogada się z nim...i po cichu za plecami ubije interes...Niemiec z Ruskim ;)

To by była polityka na wysokim szczeblu.

Propozycja druga:
do Polski niech przyjadą kobiety z dziećmi, a nie młodzi islamscy męzczyźni.

So wrz 05, 2015 21:20

Cytuj:
Ich trzeba zarejestrowac, dac dach (chocby namiotu) nad glowa i pokazac, ze ich wyobrazenia o raju i bajki rodakow (Polacy tez swoim krewnym opowiadali cuda na kiju o zyciu jako "uciekinier" w Niemczech) nijak sie maja do realiow.

zdaje się ze ten kto rejestruje ten płaci.....dlatego Grecy nie rejestrują

Ten obrazek ładnie ujmuje moje zdanie
Obrazek

So wrz 05, 2015 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Następna strona