Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Niewolnictwo
JedenPost napisał(a): Niemniej, raz jeszcze: nie pytałem o to, co oni sami sobie myślą, tylko czemu Kościół nie uznał za stosowne przybrania i używania tej nazwy potępić, zwłaszcza w sytuacji, gdy - jak dowodzisz - wielokrotnie potępił działania zapoczątkowane własnie przez Kolumba. Myślę, że za dużo oczekujesz. Sądzisz, że gdyby ktoś założył Towarzystwo Industrializacji im. Józefa Stalina to Kościół by się tym przejął? Każdy ma prawo zakładać jakie chce stowarzyszenie, a rolą Kościoła nie jest chyba czuwanie nad poprawnością nazewnictwa?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So paź 21, 2017 14:14 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
felek27 napisał(a): medieval_man napisał(a): Niewolnictwo w takiej formie, w jakiej istniało w starożytności nie było grzechem.
Traktowanie człowieka jak przedmiot zawsze jest grzechem, bez względu na to czy było to w starożywności czy później. Hej, czy ty jesteś wyższy od Boga? Pokaż w Biblii (bo może ja nie znalazłem) fragment, gdzie Bóg mówi, że niewolnictwo (takie, jakie istniało w Izraelu) jest grzechem. Dla poszerzenia wiedzy: https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102011251
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So paź 21, 2017 14:17 |
|
 |
Andy72
|
Niewolnictwo i wielożeństwo było czymś niezupełnie zgodnym z wolą Boga ale przez zatwardziałość serc nie było piętnowane.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So paź 21, 2017 14:20 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Sądzisz, że gdyby ktoś założył Towarzystwo Industrializacji im. Józefa Stalina to Kościół by się tym przejął? Myślę, że nie, a to dlatego, że raczej by nie działało pod auspicjami Kościoła. Tymczasem Rycerze Kolumba działają właśnie w taki sposób, toteż sytuacja jest co najmniej kuriozalna.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So paź 21, 2017 14:23 |
|
 |
hubris
|
medieval_man napisał(a): Śmieszne jest, że kiedy takim ludziom jak hubris brakuje argumentów na zło w Kościele to zawsze pojawia się trójca: - inkwizycja (która była postępową metodą dochodzenia prawdy w postępowaniu śledczym) - odpusty (w których finansowanie zbożnych dzieł było tylko zastępczą formą dla innych form pobożności jak pielgrzymki, czy pokuty i posty) - krucjaty (które były zwykłymi wojnami mającymi na celu ochronę chrześcijan w Ziemi świętej) Twoje poglądy naprawdę wywodzą się ze średniowiecza: - uważasz, że ubezwłasnowolnienie człowieka i traktowanie go jako przedmiot jest w porządku i to nie grzech. - uważasz, że wymordowanie przez chrześcijan mieszkańców Jerozolimy to była obrona Ziemi Świętej. - uważasz, Inkwizycja była postępowa (zapewne za durnym stwierdzeniem Ziemkiewicza) nie widząc ilu ludzi zostało skazanych tylko wyłącznie dlatego, że nie byli chrześcijanami. Jeśli to są zasady moralne które wyznajesz to nie mam słów...
|
So paź 21, 2017 14:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
hubris napisał(a): medieval_man napisał(a): Śmieszne jest, że kiedy takim ludziom jak hubris brakuje argumentów na zło w Kościele to zawsze pojawia się trójca: - inkwizycja (która była postępową metodą dochodzenia prawdy w postępowaniu śledczym) - odpusty (w których finansowanie zbożnych dzieł było tylko zastępczą formą dla innych form pobożności jak pielgrzymki, czy pokuty i posty) - krucjaty (które były zwykłymi wojnami mającymi na celu ochronę chrześcijan w Ziemi świętej) Twoje poglądy naprawdę wywodzą się ze średniowiecza: - uważasz, że ubezwłasnowolnienie człowieka i traktowanie go jako przedmiot jest w porządku i to nie grzech. - uważasz, że wymordowanie przez chrześcijan mieszkańców Jerozolimy to była obrona Ziemi Świętej. - uważasz, Inkwizycja była postępowa (zapewne za durnym stwierdzeniem Ziemkiewicza) nie widząc ilu ludzi zostało skazanych tylko wyłącznie dlatego, że nie byli chrześcijanami. Jeśli to są zasady moralne które wyznajesz to nie mam słów...Jesli ty tak to rozumiesz to ja tez nie mam slow....
|
So paź 21, 2017 14:26 |
|
 |
Andy72
|
hubris, za mało znasz historii, to nie inkwizycja polowała na czarownice, ale protestanci a szczególnie kalwini.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So paź 21, 2017 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): felek27 napisał(a): medieval_man napisał(a): Niewolnictwo w takiej formie, w jakiej istniało w starożytności nie było grzechem.
Traktowanie człowieka jak przedmiot zawsze jest grzechem, bez względu na to czy było to w starożywności czy później. Hej, czy ty jesteś wyższy od Boga? Pokaż w Biblii (bo może ja nie znalazłem) fragment, gdzie Bóg mówi, że niewolnictwo (takie, jakie istniało w Izraelu) jest grzechem. Dla poszerzenia wiedzy: https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102011251Bóg w osobie Jezusa Chrystusa uczył tak: Mt. 25, 34-40 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie". Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".
|
So paź 21, 2017 14:29 |
|
 |
hubris
|
Andy72 napisał(a): hubris, za mało znasz historii, to nie inkwizycja polowała na czarownice, ale protestanci a szczególnie kalwini. A gdzie napisałem, że inkwizycja polowała na czarownice?
|
So paź 21, 2017 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I gdzie tam masz zapisane, że niewolnictwo to grzech?
|
So paź 21, 2017 14:40 |
|
 |
Andy72
|
Według libertarian to nie grzech, ale nie bierzmy z nich przykładu 
|
So paź 21, 2017 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): I gdzie tam masz zapisane, że niewolnictwo to grzech? Jak jeszcze tego nie dostrzegasz to czytaj następne wersety.
|
So paź 21, 2017 14:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właśnie czytałem wielokrotnie ten fragment i niczego takiego nie znalazłem. Dlatego proszę, abyś wskazał to miejsce, gdzie zapisano, że niewolnictwo to grzech.
|
So paź 21, 2017 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja bym zapytal czy majac psa, nie jestesmy aby wlascicielem niiewolnika, bo przeciez goo kupilismy i trzymamy go wbrew niemu i nie wypuszczamy na wolnosc jak zyja jego przedkoowie, dzikie psy, czy wilki? To ze traktujemy je dobrze nie oznacza ze nie sa naszymi niewolnikami, bo dobre traktowaniie tez zniewala. Jak traktujesz dobrze kobiete z ktora nie masz nawet slubu, ona jakos nie odchodzi na wolnosc, chocbys nawet chcial sie jej pozbyc.  Jest zniewolona tym dobrym traktowaniem i zrobi wszystko co zechcesz.  Ale sprobuj ja zle traktowac to zobaczysz czy nie powie ci ze nie jest twoja niewolnica. 
|
So paź 21, 2017 14:49 |
|
 |
białogłowa
|
felek27 napisał(a): medieval_man napisał(a): Hej, czy ty jesteś wyższy od Boga? Pokaż w Biblii (bo może ja nie znalazłem) fragment, gdzie Bóg mówi, że niewolnictwo (takie, jakie istniało w Izraelu) jest grzechem. Dla poszerzenia wiedzy: https://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102011251Bóg w osobie Jezusa Chrystusa uczył tak:  Coś pięknego. @medieval, filmik dla Ciebie jakbyś mimo wszystko wciąż oczekiwał zrozumienia https://youtu.be/gCuA7F9xc44?t=33
_________________ Tylko Bogu chwała
|
So paź 21, 2017 14:55 |
|
|
|