Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Kościół - postęp, historia i błędy 
Autor Wiadomość
Tak oczywiste, jak "kontekst" Twego pytania.
Pytanie padło, bo nie znasz faktów, albo mylisz.
Opinia musi być adekwatna do faktów, inaczej jest to tylko paplanina.
Ot i co.

Pn sty 17, 2005 22:17

A więc śmiało mogę się do Ciebie zwrócić z prośbą o przeczytanie tego topiku.

Zdroofko

Pn sty 17, 2005 23:10
Zobacz profil WWW
Ostatni raz odpowiadam (o Koperniku), piszesz:
-5.01.2005r;..."uczono mnie, że M. Kopernik opracował swoje dzieło, a Kościół umieścił je na indeksie"...
6.01.2005r;"Beli wciąż nie wyjaśniłeś mi dlaczego Kopernik nie mógł opublikować swojego dzieła"..
Fakty są takie: Kopernik ukończył swoje dzieł w 1530r, opublikował w 1543r (w tym roku zmarł). Dotarło ono do rąk uczonych w całej Europie. Kościół nie zgłaszał sprzeciwów. Umieszczone na indeksie w 1616r w związku ze sprawą Galileusza.

Wt sty 18, 2005 11:30

Zgłoście zatem do biskupów prosbe o zmianę sposobu nauczania historii. Trzech moich nauczycieli uczyło mnie inaczej niż mówicie, i nie obraźcie się, bardziej wierzę im.

Zdroofko

Śr sty 19, 2005 1:30
Zobacz profil WWW
Bardziej wierzysz im - świadczy to o Twoim lenistwie.
Masz ogromne możliwości weryfikacji, są książki, internet - żaden problem.
Żeby Ci ułatwić szukanie:"100 najwybitniejszych uczonych wszechczasów", wyd. Świat Książki; autor:John Simmons (prezentacja autora podana w przedmowie)- studiował na Northwestern Univerity oraz Long Island University. Jako autor i redaktor uczestniczył w programach edukacyjnych oraz w działaniach mającym na celu popularyzację nauki, m.in. od przeszło 15 lat jest związany z cyklicznym wydawnictwem "Current Biography", dla którego często opracowuje sylwetki naukowców.
Jest członkiem New York Academy of Sciences.
Może zastanowisz się nad swoimi argumentami p-ko Bogu - zapewne uwierzyłeś podobnie "kompetentnym" autorytetom jak Twoi nauczyciele.

Śr sty 19, 2005 9:31

Może zastanowisz się nad swoimi argumentami p-ko Bogu - zapewne uwierzyłeś podobnie "kompetentnym" autorytetom jak Twoi nauczyciele.

Hej, trzech wykształconych ludzi, mówiło niezależnie od siebie te same rzeczy ( i idę o zakład, ze w innych szkołach też tak uczą)

Cytuj:
Bardziej wierzysz im - świadczy to o Twoim lenistwie.

Albo o twojej naiwności.

zdroofko

Śr sty 19, 2005 16:13
Zobacz profil WWW
Sprawa raczej rozbija się o zaślepieniu na co niektóre argumenty - "qrczak" po prostu wierzy autorytetowi swojego nauczyciela - nie biorąc pod uwagę, ze prawda może wyglądać nieco inaczej niż jego wyobrażenia.
Mimo podanych FAKTÓW.
A fakty te również mówią, że wiele razy próbowano historię ZAFAŁSZOWYWAĆ - szczególnie w czasach "realnego socjalizmu" :-(
I to bardzo prostymi zabiegami - np. podając fakt, że teoria Kopernika została wyklęta przez Kościół - nie podając faktu, że stało się to grubo po jego śmierci.
A zupełnie nie podając faktu, ze stało się na skutek nieudanej próby udowodnienia teorii kopernikańskiej przez Galileusza.
We współczesnych czasach również próbuje sie historię naciągać.
Najlepszy przykład - książka Dana Browna.

Śr sty 19, 2005 16:58

Wolę znać tę 'nagiętą' historie, niz fakty które podajesz. Kwestia podejście
Wrócmy do tematu

Zdroofko

Śr sty 19, 2005 17:28
Zobacz profil WWW
http://www.kopernik.pl/index.php?id=1&kod=1
http://biografie.servis.pl/koperni.php

Śr sty 19, 2005 19:06

Cytuj:
Jego teoria została opublikowana w 1543 r. w księdze De revolutionibus orbium coelestium (O obrotach sfer niebieskich). Mimo zadedykowania dzieła ówczesnemu papieżowi, nie została przychylnie przyjęta przez Kościół, a nawet umieszczono ją w 1616 r. w indeksie ksiąg zakazanych.

Cytuj:
Kopernik przedstawił swą teorię w słynnym dziele De revolutionibus orbium coelestium (O obrocie dal niebieskich). Wydrukowano ją kilka tygodni przed jego śmiercią. Zrazu wyższy kler katolicki nie dostrzegł nic zdrożnego w teorii Kopernika, ale później zmienił zdanie. W 1616 r. jego dzieło uznano za źródło szatańskich pomysłów i wciągnięto do indeksu ksiąg zakazanych

Czyli po wydaniu Kościół nie miał nic przeciwko, myśląc, że to jedynie dzielo pomylonego wariata, którym nikt nie bedzie się przejmował. Ale gdy zauważono, że teoria zdobywa sobie zwolenników, umieszczono ją w indeksie. Kościół zrobił to, poniewaz bał się rewolucji w nauce, ktorej własnie on byłby ofiarą.

jednak dobrze uczono mnie w szkole. To po prostu twoja krzywa interpretacja.

Zdroofko

Śr sty 19, 2005 20:37
Zobacz profil WWW
Coś sobie poszedłeś na skróty i zupełnie zapomniałeś o paru wydarzeniach.
A zupełnie nie chcesz przyjąć do głowy myśli o tym, że to własnie Kościół dał podstawy do rozwoju nauki.
Chyba to troszkę za trudne dla ciebie :-(

Śr sty 19, 2005 21:29

A ja proponuję poczytać tekst o samym Indeksie
Myślę, że warto :)
Cytuj:
Może gdyby do badania instytucji indeksu wziął się jakiś nieuprzedzony historyk, znalazłby w niej jakiś sens pozytywny. Ja ze swoim zdrowym rozsądkiem, zanurzonym w XX wieku, nie umiem jej usprawiedliwić. Co do jednego wszakże nie mam wątpliwości: że powstała ona z autentycznej troski pasterskiej, a jej promotorzy starali się nie zapominać o tym, iż pierwszą regułą, jaką rządzi się Kościół, jest Ewangelia. We wspomnianej bulli Benedykta XIV znajduje się na przykład następujące pouczenie, w jakim duchu należy oceniać książki podejrzane, aby ich zbyt łatwo nie umieszczać na indeksie

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... eksie.html

Śr sty 19, 2005 21:35

ddv, jeszcze przed przepychanka słowną z tobą wyjaśnialiśmy sobie, dlaczego kościół NIE był specjalnie angażującym się promotorem nauki. Nie chce mi się pisac tego po raz drugi.

Cytuj:
A zupełnie nie chcesz przyjąć do głowy myśli o tym, że to własnie Kościół dał podstawy do rozwoju nauki.

Nie mówię, że nie. Chodzi mi raczej o to, że gdyby była to inna instytucja postep dokonałby się szybciej i nie takim kosztem.

Cytuj:
Może gdyby do badania instytucji indeksu wziął się jakiś nieuprzedzony historyk, znalazłby w niej jakiś sens pozytywny. Ja ze swoim zdrowym rozsądkiem, zanurzonym w XX wieku, nie umiem jej usprawiedliwić. Co do jednego wszakże nie mam wątpliwości: że powstała ona z autentycznej troski pasterskiej, a jej promotorzy starali się nie zapominać o tym, iż pierwszą regułą, jaką rządzi się Kościół, jest Ewangelia. We wspomnianej bulli Benedykta XIV znajduje się na przykład następujące pouczenie, w jakim duchu należy oceniać książki podejrzane, aby ich zbyt łatwo nie umieszczać na indeksie

Ale co to za róznica !? powstał indeks i nawet gdyby była na nim jedna książka, to i tak hamował rozwój.

Zdroofko

Śr sty 19, 2005 22:06
Zobacz profil WWW
Masz zupełną rację, KK ze swoimi zakazami, indeksami zahamował rozwój w Europie.
Dobrze, że w tym czasie Kościół nie dotarł na inne kontynenty:Australia, Afryka, Ameryki - dzięki temu możemy podziwiać ich rozwój kulturalny, naukowy.....
Biedna Europa.....

Śr sty 19, 2005 22:55

Europa rozwinęła się dziękiu kulturom antycznym, ktore Kościół zadaptowal do swoich potrzeb, niszcząc jednocześnie wszystko, co nie dało sie wpisać w jego ideologię.

Cz sty 20, 2005 11:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona