Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 22:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 566 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 38  Następna strona
 RM i TV Trwam nie tylko pogłębia wiarę, ale i edukuje 
Autor Wiadomość

Post Re: RM i TV Trwam nie tylko pogłębia wiarę, ale i edukuje.
medieval_man napisał(a):
Ta "edukacja" ich zdaniem powinna polegać na głoszeniu powstrzymywania się od reakcji na zło.

?

W tym wypadku jedynym złem jest przecież wandalizm i agresja homofobów.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr paź 01, 2014 4:03
Przez ponad dwa lata trwała walka o miejsce na multipleksie dla Telewizji Trwam. Pod presją milionów widzów KRRiT ugięła się, przyznając nareszcie to miejsce i TVTrwam nadaje od 15 lutego b.r.
Obecnie TVTrwam jest pod szczególną kontrolą i KRRiT ma zamiar wykończyć tę stację finansowo,między innymi nakładając kary finansowe.
50tysięcy kary za "niewłaściwe" relacjonowanie płonącej tęczy podczas zeszłorocznego Marszu Niepodległości.
Coraz wyraźniej widać, że w Polsce dewiantom wolno więcej niz ich przeciwnikom:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/ka ... dleglosci/

Cz paź 02, 2014 14:02
Nie pod wpływem nacisku w postaci np marszów, ale gdy SKOK wspomogł o. Rydzyka finansowo, promesą na 15 milionów zł.

Cz paź 02, 2014 14:34
50 tys to bardzo niska kara, wręcz symboliczna. A ukarana jest pochwala i zachęta do niszczenia cudzej własności.
Taką nienawiścią płoniesz, ze chcesz cos cudzego spalić?

Na marginesie: instalacja tęczy miała pierwotnie wydźwięk chrześcijański. Szukam, grzebię i nie mogę wygrzebać kto nadał jej inne znaczenie. Na dziś wychodzi na to, ze to srodowiska "prawicowe", podobno "chrześcijańskie" zrobiły z tej tęczy symbol LGBT. Pewny jednak nie jestem, a i powoli tracę nadzieję, ze się dogrzebię do dna.

Cz paź 02, 2014 18:38
Moderator

Kozioł napisał(a):
50 tys to bardzo niska kara, wręcz symboliczna. A ukarana jest pochwala i zachęta do niszczenia cudzej własności.

Na marginesie: instalacja tęczy miała pierwotnie wydźwięk chrześcijański.

skąd te pomysł?
Kozioł napisał(a):

Szukam, grzebię i nie mogę wygrzebać kto nadał jej inne znaczenie. Na dziś wychodzi na to, ze to srodowiska "prawicowe", podobno "chrześcijańskie" zrobiły z tej tęczy symbol LGBT. Pewny jednak nie jestem, a i powoli tracę nadzieję, ze się dogrzebię do dna.

Jak coś znajdziesz, daj znać...
Ale powątpiewam.

Cz paź 02, 2014 19:22
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99cza_na_placu_Zbawiciela_w_Warszawie#Symbolika
Co powiesz o wydźwięku tej tęczy o jakim mówiła jej autorka? Czy nie jest to właśnie jej 'pierwotnym znaczeniem'?

Kozioł napisał(a):
Szukam, grzebię i nie mogę wygrzebać kto nadał jej inne znaczenie. Na dziś wychodzi na o, ze to srodowiska "prawicowe", podobno "chrześcijańskie" zrobiły z tej tęczy symbol LGBT. Pewny jednak nie jestem, a i powoli tracę nadzieję, ze się dogrzebię do dna.
A na wikipedię zaglądałeś?
http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_flag_(LGBT_movement)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz paź 02, 2014 20:27
Kozioł napisał(a):

Na marginesie: instalacja tęczy miała pierwotnie wydźwięk chrześcijański. Szukam, grzebię i nie mogę wygrzebać kto nadał jej inne znaczenie. Na dziś wychodzi na to, ze to srodowiska "prawicowe", podobno "chrześcijańskie" zrobiły z tej tęczy symbol LGBT. Pewny jednak nie jestem, a i powoli tracę nadzieję, ze się dogrzebię do dna.

Tym zarzutem nienawiści wycierają sobie gęby nie takie pionki jak Ty, a nawet sama pani premier, to po pierwsze.
Po drugie symbol tęczy zawłaszczyły środowiska LGBT.
Po trzecie można obejrzeć materiał, który zalinkowałam i przekonać się, że komentatorzy do niczego nie nawoływali, a krytycznie odnosili się do faktu prowokacyjnego postawienia tęczy na Placu Zbawiciela.
Po czwarte kara za wolność słowa wymierzona przez KRRiT to represja w stosunku do katolickiej telewizji podobna do cenzury w latach PL i PRL.

Cz paź 02, 2014 20:31
Przeciwko cenzurze KRRiT odbędą się protesty. Pierwszy, ale nie ostatni 11.10 o godz. 15.00 przed siedzibą KRRiT w Warszawie:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/be ... -tv-trwam/

Cz paź 02, 2014 21:34
medieval_man napisał(a):
Kozioł napisał(a):

skąd te pomysł?

Tęcza, to symbol przymierza z Bogiem, symbol miłości, nadziei. Taką własnie symbolikę wykorzystała Wójcik. Sama podkreślała, że to symbol uniwersalny, z zalożenia bez skojarzeń politycznych, czy społecznych. Tęcza miała łączyć, nie dzielić.

A potem zaczeły się walki wokół tęczy i dzis jest symbolem homofobii.
A miała byc po prostu piękna ...

Tęczę podpalono siedmiokrotnie.

@Elbrus
Oczywiscie, ze zaglądałem. Jednak sama instalacja Wójcik nie była LGBT, była uniwersalna. Gdy stawiała ja w Brukseli, to nie dla srodowiska LGBT. Symbolika jednoznaczna pojawiła sie na pewno po "Paradzie Równości". Tęczę postawiono tydzień po paradzie i prawdopodobnie to srodowiska prawicowe tak jednoznacznie instalację opisały.

Cz paź 02, 2014 23:30
Znak krzyza tez wielu sobie zawlaszczalo. Czy to znaczy, ze chrzescijanie maja teraz krzyze palic?

W ogole palenie (niszczenie) czegokolwiek zle mi sie kojarzy.

Pt paź 03, 2014 6:21

Kozioł napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Kozioł napisał(a):

skąd te pomysł?
Tęcza, to symbol przymierza z Bogiem, symbol miłości, nadziei.
Nie napisałeś wcześniej o tęczy tylko o instalacji tęczy, czyli chodziło o tą konkretną na Placu Zbawiciela w Warszawie.

Kozioł napisał(a):
Taką własnie symbolikę wykorzystała Wójcik. Sama podkreślała, że to symbol uniwersalny, z zalożenia bez skojarzeń politycznych, czy społecznych. Tęcza miała łączyć, nie dzielić.
Kozioł napisał(a):
Jednak sama instalacja Wójcik nie była LGBT, była uniwersalna.
Czyli nie pokrywa się to z tym, o czym pisałeś, że istnialacja miała wydźwięk chrześcijański, bo jak niby biblijny Bóg i jego przymierze z Noem ma łączyć np. wierzących i niewierzących, a nawet chrześcijan i pogan? Nikt ci nie odbiera marzeń, że tak a tak może być to teraz odbierane przez jakieś osoby, ale nie mawiaj innym tego, czego autorka nigdy nie potwierdziła.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt paź 03, 2014 9:48
Elbrus napisał(a):
Czyli nie pokrywa się to z tym, o czym pisałeś, że istnialacja miała wydźwięk chrześcijański, bo jak niby biblijny Bóg i jego przymierze z Noem ma łączyć np. wierzących i niewierzących, a nawet chrześcijan i pogan? Nikt ci nie odbiera marzeń, że tak a tak może być to teraz odbierane przez jakieś osoby, ale nie mawiaj innym tego, czego autorka nigdy nie potwierdziła.
Własnie z chrześcijaństwa tęcza ma charakter przymierza, łaski, przyjaźni, zgody. Tą własnie konotację wykorzystała twórczyni instalacji, a nie np. wierzenia słowiańskie, czy germańskie (chmurnika, czy garnca ze złotem).
Podobnie np. gołąbek pokoju tak chętnie wykorzystywany przez komunistów jest wręcz kalką ze starego testamentu.

Wg autorki tęcza miała byc piękna i miała łączyć.
Pierwsze spalenie tęczy nadało jej automatycznie inny charakter.

Pt paź 03, 2014 13:08
Kozioł napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Własnie z chrześcijaństwa tęcza ma charakter przymierza, łaski, przyjaźni, zgody. Tą własnie konotację wykorzystała twórczyni instalacji, a nie np. wierzenia słowiańskie, czy germańskie (chmurnika, czy garnca ze złotem).
Podobnie np. gołąbek pokoju tak chętnie wykorzystywany przez komunistów jest wręcz kalką ze starego testamentu.

Wg autorki tęcza miała byc piękna i miała łączyć.
Pierwsze spalenie tęczy nadało jej automatycznie inny charakter.

Tyle o tęczy, a o restrykcyjnej, bezprawnej karze jaką KRRiT wymierzyła Telewizji Trwam za komentowanie płonącej tęczy potrafisz coś napisać?

Pt paź 03, 2014 13:30
Można komentować zasadność kary, gdy dasz link do przekazu TVTrwam z dnia 11. listopada gdy płonęła tęcza.
Wyrwane zdanie z tego przekazu, w przekazie RM jako argument niezasadności kary, trudno oceniać.

Pt paź 03, 2014 13:39
Już napisałem.
Przewina oczywista, kara symboliczna.

Nie odpowiedziałas na moje pytanie: czy popierasz pochwałę spalenia czyjeś własności?
Choc może powinienem zacząc od pytania : czy popierasz spalenie tęczy?

Pójdę o krok dalej i zapytam: co następne proponujesz spalić "w imię Boga"?

Pt paź 03, 2014 13:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 566 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 38  Następna strona