Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:12

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
 czy zielonoświątkowcy to sekciarze ? 
Autor Wiadomość
Nie bardzo rozumiem o co idzie spór. Przecież to czy zielonoświątkowcy są sektą zależy także od definicji słowa "sekta", więc co za sens w rozstrzyganiu tego typu kwestii ?
[/quote]

Wt wrz 22, 2009 22:17

Ja mogę powiedzieć że w książce Marka Millera "Sekta made in Poland" jest zaliczona do sekt. W niniejszej książce jest również przytoczona historia kobiety, która trafiła do zielonoświątkowców - historia ta zawiera wszystkie elementy dotyczące zasad funkcjonowania sekt (tzw. prania mózgu). Po odejściu od zielonoświątkowców kobieta ta jest rozbita psychicznie, nie potrafi się odnaleźć, wątpi w istnienie Boga (chociaż wcześniej była głęboko wierzącą katoliczką), ma poczucie winy itd. To są typowe objawy odejścia od sekty.

Na podstawie tego uważam, że zielonoświątkowcy są sektą.

Śr wrz 23, 2009 19:08

A ja moge tylko tyle powiedziec że miałem koleżanke w klasie technikum która należała do zgromadzenia zielomo świątkowców opuszczała lekcje poniewasz jezdziła ciągle na jakieś wyjazdy ledwo zdała klase, sam chodziłem na oaze i ngdy to nie kolidowało z żadnymi moimi obowiązkami więc sądze że to sekta

Cz wrz 24, 2009 23:04
a jakie jest oficjalne zdanie Kościoła Katolickiego....
może ktoś wie?

2 strony wcześniej opisywałem sytuację sprzed 10 lat...
czyzby stosunek Kościoła Katolickiego do Kościoła Zielonoświątkowego w Polsce się zmienił?

a może macie na myśli kościoły/zbory
ewangeliczne/zielonoświątkowe, które mieszczą się w szeroko rozumianym pojęciu ruchu zielonoświątkowego, ale nie należą do Kościoła Zielonoświątkowego w Polsce

pzdr

Pn wrz 28, 2009 13:39

Cytuj:
Natomiast dla mnie Zielonoświątkowcy , bo z nimi się zetknęłam parę razy, mam znajomą tam, to bardzo mili i kochani ludzie.
Gdyby katolicy/chrześcijanie byli choć w połowie tacy jak oni to by było dobrze.

dobroć, uczciwość, to, że ktoś jest miły i kochany nie zależy od denominacji (denominacja nas nie uświęca), więc prosiłbym o niepisanie takich ogólnych uproszczonych opinii

Pn wrz 28, 2009 13:43

Out - nie wydaje mi się, by Kościół zmienił zdanie w tej kwestii.

Wt wrz 29, 2009 18:28

Ja mam kontakt z ludźmi z KZ i nie widzę by było coś takiego jak pranie mózgów. Pojedyncze przypadki odejścia od Boga w danej denominacji się zdarzają - niestety - i nie są jedynie w kościołach protestanckich, znam takich ludzi z KRzK. To czegoś dowodzi?

BTW - sam jestem członkiem Kościoła który mieści się w obszarze zilonoświątkowych kościołów. Bywałem na nabożeństwach w KZ. Pisanie że to sekta, że ma destruktywny wpływ to przesada. Tak jak wszędzie gdzie indziej, sporo zależy od pasterza (księdza, proboszcza, popa, pastora).

Zamiast bezkrytycznie wierzyć w opowieści, lepiej samemu zbadać sprawę...osobiście mieć kontakt. Kwestia tego czy ktoś szuka sposobu czy powodu.

Pozdrawiam

N paź 04, 2009 18:20
Czy Bóg kazał ludziom dzielić się na katolików, zielonoświątkowców, protestantów itp. itd???

Powiedział "kto pójdzie za mną, ....."

I teraz pytanie drugie.
Ażeby za Nim iść trzeba ( jako społeczeństwo) ustanawiać podziały i należeć do jednych drugich bądź trzecich?

I na koniec pytanie 3-cie.
Jeżeli nie Bóg ustanowił podziały to kto? I po co je stworzono?

Co do tzw. "prania mózgów" to w dzisiejszych czasach prawie każdy w tym uczestniczy, jeżeli uważa że nie to jest po prostu nieświadomy, także kwestia wyboru ;) jakie pranie czy pralką zielonoświątkowców, polityków, ewolucji, ekologów można pisać bez końca...

N paź 11, 2009 14:32
Krótka piłka.

Pn paź 12, 2009 2:17

Pn paź 12, 2009 17:56

Śmiem twierdzić, że w podziale swój udział mają także ci, którzy swoim postępowaniem gorszą i/lub podziałowi nie zapobiegają.

Pn paź 12, 2009 18:52
Tak trudno odpowiedzieć na te proste 3 pytania?

Pn paź 12, 2009 20:11
a czy można te rozważania - jotko - przesunąć w inne miejsce?
kożciół zielonoświątkowy w polsce to nie sekta - i koniec - kropka
(a taki zdaje się temat rozważań)

nie tak dawno powstał nowy tzw "ekumeniczny" przekład Pisma Świętego...
czy dopuszczono by do pracy nad tym przekładem sektę?

Wt paź 13, 2009 7:33

Marek MRB napisał(a):
Podział tworzy ten kto się odłącza.
Krótka piłka.
Marku, ważne kto od czego/kogo i z jakich powodów. Nie zawsze winny jest odłączający się - to by było spore uproszczenie i dobrze o tym wiesz, bo by zaistniał podział potrzeba dwóch stron sporu. Por. np. Mt 10,34nn:
Nie mniemajcie, żem przyszedł dawać pokój na ziemię; nie przyszedłem dawać pokoju, ale miecz. Bom przyszedł, abym rozerwanie uczynił między synem a ojcem jego, i między córką a matką jej, także między synową i świekrą jej; I nieprzyjaciołmi będą człowiekowi domownicy jego. (BG)
Kontekst mówi dokłądniej o całej przyczynie i stronach podziału.

krótka piłka? ;-) ano krótka.

outsider napisał(a):
a czy można te rozważania - jotko - przesunąć w inne miejsce?
kożciół zielonoświątkowy w polsce to nie sekta - i koniec - kropka
(a taki zdaje się temat rozważań)

nie tak dawno powstał nowy tzw "ekumeniczny" przekład Pisma Świętego...
czy dopuszczono by do pracy nad tym przekładem sektę?
Wg. mnie słuszna uwaga.

Pozdrawiam

Wt paź 13, 2009 13:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10