Zarobki księzy w Polsce i Niemczech
| Autor |
Wiadomość |
|
Gość
|
 Re: ubustwo, dochody i inne takie ;)
Teofil, Jan napisał(a): old spirit napisał(a): Teofil, Jan (człowieku, ile ja liter musiałem wstukać przez Ciebie Przyganiał kocioł garnkowi. Policz litery w Twoim nicku. Warto jednak wymierzyć zanim się wystrzeli!
 Teofilu, nie mialem na myśli nicka. Wejdź sobie na "Moderację" i zobacz, poczytaj. Pamiętasz może ten swój króciutki post na "Wartościach wolnych od dogmatyzmu..."?? Rozwinęło sie to potem dość znacznie dzięki pewnym zabiegom Elki  I to właśnie miałem na myśli pisząc żartobliwie: "Teofil, Jan (człowieku, ile ja liter musiałem wstukać przez Ciebie  "
Pozdrawiam serdecznie. 
|
| Pt lis 05, 2004 14:44 |
|
|
|
 |
|
_dzika_
|
Rafi sprawa jest dosyć prosta. Z tego co się orientuję, to zakonnicy żyjący we wspólnotach pieniędzy jako takich nie dostają. Mają jednak zapewnione wszystko to co do życia jest im niezbędne: mieszkanie, wyżywienie, pralnie etc. Pieniądze na które sami zapracują( poprzez katechizację, intencje mszalne, pogrzeby itd.) oddają do wspólnego worka. To ma niejako wytworzyć wspólnotę. I tak się chyba dzieje. Rzeczywiście jeżeli potrzebują pieniędzy zwracają się z tym do przełożonego, nie wiem jednak czy odbierają to w taki sposób jak to Ty określasz. Inną sprawą jest to, że zakon raczej interesuje się swoimi zakonnikami, wie tez również kiedy i na co te pieniądze są potrzebne. Wbrew pozorom zakony nie są oderwane od realiów życia we współczesnym społeczeństwie 
|
| Pt lis 05, 2004 17:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dzika, zazwyczaj jest tak, jak napisałaś. Są jednak wspólnoty, w których siostry ( zakonnicy) otrzymują kieszonkowe ( koło 100 zł miesięcznie) na osobiste wydatki. 
|
| N gru 26, 2004 18:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Widziałem w jednej z gazet (bodajże "Wprost") artykuł o tym, że "diecezjalni" księża katoliccy zarabiają średnio około 1200 zł/miesiąc.
Czy to dużo ? - Wydaje mi się, że i tak i nie ...
|
| N gru 26, 2004 20:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Post przeniesiony
Sewella napisał(a): Jestem ciekawa jak to jest z zarobkami u księży...? Wiem że część dochodów idzie na składki przeznaczone przez biskupa, reszta na kościół a księża przecież też muszą z czegoś żyć...? A czy księdz uczący w szkole religii też dostaje jakieś pieniądze...?
|
| Śr maja 03, 2006 11:14 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Część idzie na funkcjonowanie parafii, część na kurię, jeszcze część na seminarium.
Księża są w o tyle wygodnej sytuacji, że mają wikt i opierunek na plebanii, a praktycznie całość posiadanych pieniędzy mają na własny użytek - nie muszą utrzymywać rodziny. Żeby mnie ktoś nie rozumiał mylnie - nie chodzi o to, ze wg mnie żyją w luskusie, ale po prostu mają taki komfort psychiczny.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Śr maja 03, 2006 11:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sewella napisał(a): A czy księdz uczący w szkole religii też dostaje jakieś pieniądze...?
Ksiądz uczący w szkole otrzymuje normalną pensję, jak każdy nauczyciel zgodnie z posiadaną liczbą godzin i stopniem awansu zawodowego.
|
| Śr maja 03, 2006 11:29 |
|
 |
|
Atimeres
|
 Re: Zarobki księzy w Polsce i Niemczech
mushin napisał(a): "Ostatnie słowo należy do biskupa w Niemczech. To on będzie co miesiąc płacił księdzu pensję - po podatkach około tysiąca euro (w Polsce w zależności od regionu księża otrzymują od dwóch do czterech tysięcy złotych). Duchowny musi się z tego wyżywić, opłacić telefony i - jeśli ma - samochód. Jak każdemu pracownikowi w Niemczech przysługuje mu też pełna ochrona socjalna."Czy zarobki księży w Polsce są prawidłowo podane?M. No, mozna zapytać, ile ma proboszcz w parafii, gdy nie katechizuje w szkole, a od wiernych otrzymuje 10-20 stypendiów mszalnych na miesiąc, plus ofiara z jednego pogrzebu lub jedenego slubu (ok. 300 zł) To wszystko brutto!
|
| N maja 07, 2006 11:35 |
|
 |
|
godunow
|
Cytat Cytuj: o, mozna zapytać, ile ma proboszcz w parafii, gdy nie katechizuje w szkole, a od wiernych otrzymuje 10-20 stypendiów mszalnych na miesiąc, plus ofiara z jednego pogrzebu lub jedenego slubu (ok. 300 zł) To wszystko brutto!
Ksiądz jakieś bzdety wypisuje…
Ja 5 lat temu pomagałem załatwiać pogrzeb w kościele w Chomranicach dekanat nowosądecki pogrzeb odbywał się ponad 5 lat temu i koszt u księdza proboszcza na cmentarzu przykościelny z organistą siostrą zakonna.. i mszą wyniósł 1100 pln. .
W Gdańsku gdzie załatwiałem podobną usługę kilka lat temu ( swojej matce) koszt był nie współmiernie mniejszy z ledwością wyniósł zaledwie 500 pln msza + uroczystość na cmentarzu ..
Czyli w parafii niech wypadnie jeden ślub jeden pogrzeb.. A zazwyczaj jest ich kilka…
To może o tych 300 pln to może dzienne dochody proboszcza.. To bym uwierzył..!
|
| N maja 07, 2006 12:32 |
|
|
|