Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Msza pogrzebowa nienarodzonego 
Autor Wiadomość
Moderator

Tam można też prowadzić ewentualne dywagacje na temat jak to stwierdzono.

Tu piszemy o Mszy za dzieci nieochrzczone.
Swoją drogą jako, że dzieci nie ochrzczone trafiają do nieba to nie ma potrzeby odprawiać w ich intencji Mszy, bo im to już nie potrzebne. Za to one nam mogą wiele pomóc.
Mnie osobiście cieszy ta koncepcja, bo daje szanse na (a w zasadzie stwierdza) zbawienie mojego brata, który zmarł przy porodzie.

(J 8, 32b)

Wt lip 29, 2008 22:06

Po pierwsze ostatnimi czasy Kościół rozprawił się z limbus puerorum i stwierdzono, że dzieci nieochrzczone trafiają do nieba, na mocy chrztu pragnienia.
Dokument o randze nauczania uroczystego poproszę...

Śr lip 30, 2008 7:30
czasowo zablokowany

Sprawowane są takie Msze pomimo, że los dusz takich dzieci nie jest dokładnie znany. Nauka Kościoła dotycząca tego zagadnienia nie ma rangi nieomylności i tzw. "limbus" nadal jest przedmiotem teologicznych debat.

Nie

Głowa Kościoła Rzymsko-Katolickiego papież Benedykt XVI zabrał w tej sprawie głosi i ogłosił, że dzieci nie narodzone są zbawione :)

były dyskusje w tej sprawie i teologowie oraz filozofowie byli różnego zdania w tej sprawie, a Jozef Ratzinger tez jest teologiem, a jako papież ogłosił zbawienie takich dzieci ...

co do Mszy pogrzebowej to nie wiem, pewnie jest taka możliwość
ale Mszy za dusze dziecka napewno można ...

Śr lip 30, 2008 15:07
Zobacz profil WWW
czasowo zablokowany

Hm, kurcza sory - znowu nie doczytałem do końca ...

chodzi o dzieci nie ochrzszczone, ale na jedno wychodzi ...

Swoją drogą słyszałem kiedyś w Radiu Maryja o tym, że w gabinecie pewnego lekarza, który dokonywał aborcji, w chwili jego śmierci słychać było krzyki i płacz nienarodzonych dzieci ...

Śr lip 30, 2008 15:15
Zobacz profil WWW
Dodam tylko, że za miejsce "zamieszkania" rozumu przyjąłem w tym momencie mózg. Tak naprawdę nie wiem gdzie "mieszka" rozum i raczej nikt nie wie.

Ejże! Jak to nie wiadomo? Oczywiście, że mózg jest narządem, który jest odpowiedzialny za istnienie świadomości, inteligencji, rozumu, zdolności podejmowania decyzji i myślenia. Duszy za to istnienia nikt nie stwierdził i nie ma też żadnej dla niej funkcji, której nie pełni już mózg. To tak jakby wymyślić pseudo-organ odpowiedzialny za pompowanie krwi. Oczywiście wiadomo, że serce pompuje krew, ale może istnieje organ niewidoczny, dzięki któremu serce może działać, a bez niego byłoby tylko kupą mięcha. Można wymyślić dużo takich organów, tylko po co?

Śr lip 30, 2008 15:29

Na wielu nagrobkach małych dzieci czytamy : " Tu śpi aniołek ". Zastanawiam się skąd to wyobrażenie pochodzi ? Ale pomijając ten fakt myślę , że to jeszcze nie problem kiedy rodzi się martwe dziecko , gorzej dzieje się kiedy umarło tak małe dziecko , że nawet tego niezauważamy , takie dziecko nie bedzie miało nawet pokropku . Zastanawiam się dlaczego Kościół zapomina o tych małych ludziach , przecież oni są juz dziećmi Bożymi od chwili poczęcia .Kosciół zwraca uwage na to ,że wkładka domaciczna jest grzechem bo zabija ludzi , ale kiedy ci ludzie poronieni , przepadają gdzieś w odmętach naszych kanalizacji to jakoś nikt nad tym faktem tak niezawodzi ? To jest napewno jakiś brak konsekwencji .

Śr lip 30, 2008 18:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2