| 

Msza pogrzebowa nienarodzonego 

| Autor | Wiadomość |  
			| szumi Moderator 
   | Polecam wątek: viewtopic.php?t=11768 Tam można też prowadzić ewentualne dywagacje na temat jak to stwierdzono. 
 Tu piszemy o Mszy za dzieci nieochrzczone.
 Swoją drogą jako, że dzieci nie ochrzczone trafiają do nieba to nie ma potrzeby odprawiać w ich intencji Mszy, bo im to już nie potrzebne. Za to one nam mogą wiele pomóc.
  Mnie osobiście cieszy ta koncepcja, bo daje szanse  na (a w zasadzie stwierdza) zbawienie mojego brata, który zmarł przy porodzie._________________
 Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
 Veritas liberabit vos...
 Prawda was wyzwoli...
 (J 8, 32b)

|  
			| Wt lip 29, 2008 22:06 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| genowef 
   | szumi napisał(a): Po pierwsze ostatnimi czasy Kościół rozprawił się z limbus puerorum i stwierdzono, że dzieci nieochrzczone trafiają do nieba, na mocy chrztu pragnienia.Dokument o randze nauczania uroczystego poproszę..._________________
 wiara  to pewność bez dowodu

|  
			| Śr lip 30, 2008 7:30 | 

|  
		|  |  
			| Jacson czasowo zablokowany 
   | genowef napisał(a): Sprawowane są takie Msze pomimo, że los dusz takich dzieci nie jest dokładnie znany. Nauka Kościoła dotycząca tego zagadnienia nie ma rangi nieomylności i tzw. "limbus" nadal jest przedmiotem teologicznych debat.Nie
 Głowa Kościoła Rzymsko-Katolickiego papież Benedykt XVI zabrał w tej sprawie głosi i ogłosił, że dzieci nie narodzone są zbawione    były dyskusje w tej sprawie i teologowie oraz filozofowie byli różnego zdania w tej sprawie, a Jozef Ratzinger tez jest teologiem, a jako papież ogłosił zbawienie takich dzieci ...
 co do Mszy pogrzebowej to nie wiem, pewnie jest taka możliwość
 ale Mszy za dusze dziecka napewno można ...

|  
			| Śr lip 30, 2008 15:07 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Jacson czasowo zablokowany 
   | Hm, kurcza sory - znowu nie doczytałem do końca ...
 chodzi o dzieci nie ochrzszczone, ale na jedno wychodzi ...

Swoją drogą słyszałem kiedyś w Radiu Maryja o tym, że w gabinecie pewnego lekarza, który dokonywał aborcji, w chwili jego śmierci słychać było krzyki i płacz nienarodzonych dzieci ...

|  
			| Śr lip 30, 2008 15:15 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| Cytuj: Dodam tylko, że za miejsce "zamieszkania" rozumu przyjąłem w tym momencie mózg. Tak naprawdę nie wiem gdzie "mieszka" rozum i raczej nikt nie wie. Ejże! Jak to nie wiadomo? Oczywiście, że mózg jest narządem, który jest odpowiedzialny za istnienie świadomości, inteligencji, rozumu, zdolności podejmowania decyzji i myślenia. Duszy za to istnienia nikt nie stwierdził i nie ma też żadnej dla niej funkcji, której nie pełni już mózg. To tak jakby wymyślić pseudo-organ odpowiedzialny za pompowanie krwi. Oczywiście wiadomo, że serce pompuje krew, ale może istnieje organ niewidoczny, dzięki któremu serce może działać, a bez niego byłoby tylko kupą mięcha. Można wymyślić dużo takich organów, tylko po co?

|  
			| Śr lip 30, 2008 15:29 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Inny_punkt_widzenia 
   | Na wielu nagrobkach małych dzieci czytamy : " Tu śpi aniołek  ". Zastanawiam się skąd to wyobrażenie pochodzi ? Ale pomijając ten fakt  myślę , że to jeszcze nie problem kiedy rodzi się martwe dziecko , gorzej dzieje się kiedy umarło tak małe dziecko , że nawet tego niezauważamy , takie dziecko nie bedzie miało nawet pokropku . Zastanawiam się dlaczego Kościół zapomina o tych małych ludziach , przecież oni są juz dziećmi Bożymi od chwili poczęcia .Kosciół  zwraca uwage na to ,że wkładka domaciczna jest grzechem bo zabija ludzi , ale kiedy ci ludzie poronieni , przepadają gdzieś w odmętach naszych kanalizacji to jakoś nikt nad tym faktem tak niezawodzi ? To jest napewno jakiś brak konsekwencji . 

|  
			| Śr lip 30, 2008 18:16 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach