Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Kościół a lewica... 
Autor Wiadomość

"Co dobrego zrobił Kościół zrobił na świecie"...inteligentny ateista nie zadaje takich pytań, bo klarownie wyjaśnił to powszechnia znany zdeklarowany ateista, filozof, publicysta polityczny, socjolog, Jurgen Habermas.
- "Chrześcijaństwo jest dla Europy jedynym fundamentem wolności sumienia, praw człowieka, demokracji. Wciąż czerpiemy z tego źródła. Wszystko inne to postmodernistycznqa paplanina".
Albo zbrodnicza utopia "raju na ziemi bez Boga"....łagry, obozy koncentaracyjne - to "dobro" stworzone dla świata przez wyzwolonych od "organizacji przestepczej".

Jak się to ma do inkwizycji, wojen religijnych, i hierarchicznej władzy w samym kościele, dogmatu o nieomylności papieża.
Prawa człowieka, demokracja, wolność to wszystko powstało w opozycji do kościoła. Kościół zawsze był kotwicą a nie motorem pozytywnych zmian.

Wt sie 19, 2008 15:22

Zapewne czujesz się samotny w tym że tylko Ty tak uważasz. To przykre jak dla osiągnięcia własnych celów wypisuje się brednie. Wszyscy lewacy są tacy sami? Mam nadzieje że nie.

Wt sie 19, 2008 15:25

Myślę, że nie bardziej samotny niż Jezus Chrystus na krzyżu.
Gdybym szukał poklasku, to wybrałbym inne forum. Doceń to, że chce mi się z wami w ogóle prowadzić jakikolwiek dialog, tym bardziej, że staram się was uświadomić całkowicie bezinteresownie.
W końcu ja nie wierzę, że za głoszenie prawdy dostanę nagrodę po śmierci.
Samodzielne myślenie nie boli. Wystarczy tylko przestać się obawiać ogni piekielnych i otworzyć oczy. :o

Cz sie 21, 2008 14:13

O mój mentorze :D Bądz łaskaw pozostać z nami jeszcze i objawiać nam Twory Twego wszech umysłu:D dzięki Ci że chcesz z nami rozmawiać i objawiać nam Twoją obiektywną prawdę :D Łaskawyś niesamowicie jesteś :D

Cz sie 21, 2008 14:16

Rożnica między nami jest taka, że ja już byłem wierzącym, dlatego znacznie łatwiej rozumiem Ciebie niż ty mnie. Rozumiem twój strach przed śmiercią i potępieniem, nadzieję na wieczne życie. Boisz się, że mogę Cię czegoś cennego pozbawić.
To co ty nazywasz utratą wiary, dla mnie nie jest żadną stratą, tylko wejściem na wyższy poziomem świadomości.
Chciałbym coś zacytować.
Cytuj:
Nie lękajcie się

Uwolnić od strachu[/b]

Cz sie 21, 2008 14:59

Ciekawe to co piszesz, tylko bardzo to uogólniające - Sympatyku :)
Ja nie czuję żadnego strachu, to że staram się być dobrym człowiekiem, nie jest spowodowane chęcią zbawienia czy strachem przed potępieniem :)
A jedynie Miłością.
Rozumiem, że będąc wierzącą osobą - odczuwałeś jakiś strach, ale nie uogólniaj - niech Ci się nie wydaje, że możesz zrozumieć bardziej wierzącego niż on Ciebie - jeżeli twoja wiara opierała się głównie na strachu...

Cz sie 21, 2008 17:13

I po co ten sarkazm?

A jak inaczej zareagować na takie brednie jakie wypisujesz? Napisać: "Nie masz racji"?

Przecież to Ty zacząłeś żartować i pisać śmieszne rzeczy, np.:
"Doceń to, że chce mi się z wami w ogóle prowadzić jakikolwiek dialog, tym bardziej, że staram się was uświadomić całkowicie bezinteresownie."

Nie wiem czy pycha z tego bije, ale takie mam wrażenie. Nie ja to ocenię, mówię Ci tylko - trochę więcej pokory!

Sympatyk Lewicy napisał(a):
Rożnica między nami jest taka, że ja już byłem wierzącym, dlatego znacznie łatwiej rozumiem Ciebie niż ty mnie.

Myślę, że masz bardzo słabe pojecie na temat wiary.

Rozumiem twój strach przed śmiercią i potępieniem, nadzieję na wieczne życie. Boisz się, że mogę Cię czegoś cennego pozbawić.

Myślisz, że wiara polega na strachu? To poczytaj Biblię...

To co ty nazywasz utratą wiary, dla mnie nie jest żadną stratą, tylko wejściem na wyższy poziomem świadomości.

"Wyższy poziom świadomości" - jak to określenie zdaje się dużo mówić o Tobie i Twoim podejściu.

Chciałbym coś zacytować.
Cytuj:
Nie lękajcie się

O, a teraz zauważyłeś, że wiara nie polega na strachu.

Cz sie 21, 2008 17:19
Zobacz profil WWW

Nie damy sobie wmówić ze czarne jest czarne a białe jest białe. Podałem wam argumenty, wystarczy krytycznie spojrzeć i zastanowić się co dobrego kościół zrobił na świecie. Dla mnie jest to organizacja przestępcza, która pod fasadą obrony wartości moralnych służy do trzepania kasy i tyle.

Nic konkretnego nie napisałeś. Pokazałeś, że nie rozumiesz Kościoła, bo Jego celem nie jest "obrona wartości moralnych" - to jest objaw - Jego celem jest zbawienie ludzi, jedność z Bogiem

Cz sie 21, 2008 17:22
Zobacz profil WWW

Nie podałeś żadnych argumentów - zatem są to zwykłe oszczerstwa - za które jak juz pisałam - domagam się przeprosin.

Cz sie 21, 2008 17:36

Oj tak, na każdym kroku boje się śmierci i tylko dlatego wierze w Boga. Ciesze się że znasz mnie lepiej niż ja sam siebie.

Przyjmij do wiadomości, prosze tylko o to, że mylisz się. A cały ten sarkazm jest dla Ciebie odpowiedzią na to co napisałeś. I my wszyscy tutaj piszemy Ci to samo, nie bo jesteśmy wierzący, bo tak samo z przymróżniem oka traktujemy wierzących którzy są tak przemądrzali że sam Bóg u nich powinien pobierać nauki.

Cz sie 21, 2008 19:35

Nie podałeś żadnych argumentów - zatem są to zwykłe oszczerstwa - za które jak juz pisałam - domagam się przeprosin.

Mógłbym Cię przeprosić, gdybym Cię obraził. Ale chcesz konkretów, więc dobrze masz tu ciekawą lekturę na weekend. Niestety jest tego bardzo dużo, ale to już nie moja wina.

http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/r ... enia-1.php

http://grzegorj.w.interia.pl/pl/historiakk.html

http://www.racjonalista.pl/kk.php/d,297 ... istorii.KK

Oczywiście możesz mi odpisać, że to wszystko kłamliwa propaganda nie siląc się nawet na przeczytanie.
Zrozumiem i wybaczę, ale nie przeproszę, bo nie mam za co.

Pt sie 22, 2008 11:00

Oj tak, na każdym kroku boje się śmierci i tylko dlatego wierze w Boga. Ciesze się że znasz mnie lepiej niż ja sam siebie.

Przyjmij do wiadomości, proszę tylko o to, że mylisz się. A cały ten sarkazm jest dla Ciebie odpowiedzią na to co napisałeś. I my wszyscy tutaj piszemy Ci to samo, nie bo jesteśmy wierzący, bo tak samo z przymróżniem oka traktujemy wierzących którzy są tak przemądrzali że sam Bóg u nich powinien pobierać nauki.

Ok. przyjmuję do wiadomości, że Cię nie znam i mogę mieć mylną ocenę. Podoba mi się też bardzo to co napisała Asiennka, że nie kocha ludzi tylko po to by być zbawioną, ale dlatego, że miłość jest wartością samą w sobie. To piękne ale i zarazem argument na to, że wiara nie jest konieczna do tego aby być przyzwoitym człowiekiem.

Tylko jedno mnie zastanawia, po co w takim razie Kościół naucza o niebie, piekle, potępieniu, sądzie ostatecznym, odsiewaniu plew od ziarna itp. skoro to niepotrzebne, bo prawdziwy katolik byłby dobry i bez tego?

Pt sie 22, 2008 11:13

Tylko jedno mnie zastanawia, po co w takim razie Kościół naucza o niebie, piekle, potępieniu, sądzie ostatecznym, odsiewaniu plew od ziarna itp. skoro to niepotrzebne, bo prawdziwy katolik byłby dobry i bez tego?

A po co w szkole nauczają o prawie powszechnego ciążenia, skoro i tak nikt rozsądny nie skakałby z okna z dziesiątego piętra?

Pt sie 22, 2008 12:08

A po co w szkole nauczają o prawie powszechnego ciążenia, skoro i tak nikt rozsądny nie skakałby z okna z dziesiątego piętra?

Kiepskie porównanie, właśnie dlatego człowiek nie skacze z dużej wysokości bo istnieje grawitacja i lęk wysokości. Gdyby nie było grawitacji byśmy latali w przestrzeni.

Czy gdyby nie było piekła to zaczęli byśmy się wszyscy mordować?

Pt sie 22, 2008 12:26

Kiepskie porównanie, właśnie dlatego człowiek nie skacze z dużej wysokości bo istnieje grawitacja i lęk wysokości. Gdyby nie było grawitacji byśmy latali w przestrzeni.

Ale po co o tym nauczać w szkole? Zanim Newton sformułował prawo powszechnego ciążenia, to ludzie też nie rzucali się masowo z wieży. A samobójców mamy i dziś.

Czy gdyby nie było piekła to zaczęli byśmy się wszyscy mordować?

To nie ma znaczenia, piekło istnieje albo nie, niezależnie od tego, co byśmy uczynili. KK jest przekonany do istnienia piekła i zobowiązany do nauczania tej prawdy.

Pt sie 22, 2008 12:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona