|
|
|
Humanum Genus - encyklika Leona XIII przeciwko masonerii.
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Re: Humanum Genus - encyklika Leona XIII przeciwko masonerii.
Czy mam rozumieć, że faktycznie uważasz, że Benedykt XVI jest masonem albo jest pod silnym wpływem masonerii? Skoro tak się tego uczepiłeś w tym akurat wątku?
|
Wt sty 05, 2010 22:06 |
|
|
|
 |
Gundam Freedom
|
Uczepiłem się tego w tym wątku, gdyż inspiracją do napisania Humanum Genus było prywatne objawienie Leona XIII. Odsyłam do jego zawartości i proponuję porównać 'chronologię' z moim zdaniem na temat Benedictusa XVI.
|
Wt sty 05, 2010 22:12 |
|
 |
Kamyk
|
Unikasz jasnej odpowiedzi, ja zapytam po raz ostatni. Tak czy nie?
|
Wt sty 05, 2010 22:24 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
A mnie się wydaje, że łączenie używanego przez Izraelitów z szacunku dla Imienia Boga Adonai (Pan) i pan w wersji pogańskiej (baal) jest poważnym nadużyciem.
Nie wydaje mi się, by w tradycji chrześcijańskiej tak znowu często stosowano w liturgii Imię JAHWE - zmieniło się to chyba w ostatnich latach, w związku z pieśniami opartymi na psalmach...
Odrywanie Nowego Testamentu od Starego nie ma sensu. W sumie jest sprzeczne z chrześcijaństwem. To nie jest odrębna rzeczywistość, to jest wypełnienie.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz sty 07, 2010 8:52 |
|
|
|