Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Podatek na Kościół
maraskin napisał(a): No to super, katolicyzm sponsorowany przez państwo w myśl słowa Chrystusa "Oddaj cesarzowi co należy do cesarza". Do jakiej grupy należy zatem Krk, władzy czy Kościoła? Ten post nie daje żadnych złudzeń co do intencji ich władz. Sytuacja lubi się powtarzać. Jak za czasów dawnego Izraela ludzie odeszli od Boga, tak samo Kościoły chrześcijańskie  A może się trochę poduczysz?....protestantyzm, prawosławie, judaizm tez jest w Polsce sponsorowany.
|
So mar 06, 2010 11:45 |
|
|
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: A to już sprawa wiernych na co wydają SWOJE pieniądze. Na tym polega demokracja, że każdy sam decyduje w tej kwestii a innym wara. Chyba, że ktoś nie rozumie co znaczy demokracja i pisząc o demokracji postuluje wprowadzenie tyranii. Ty ciągle nie rozumiesz prawda. Wierni już raz zapłacili w Kościele za posługi kapłana, zatem wyciąganie dodatkowych pieniędzy z puli podatkowej na ten cel , jest płaceniem drugi raz za to samo. Tyrania polega właśnie na tym , że chcąc założyć szpital dla ateistów, muszę zatrudnić tam kapelana. A jego obecność nie jest uzasadniona względami medycznymi, sanitarnymi itp. Zatem, gdzie tu szanowanie mojego wyboru, polegającego na chęci stworzenia szpitala niezwiązanego w żaden sposób z religią. Ponadto wciąż nie rozumiem , dlaczego kapelan musi być zatrudniany jak pracownik przez państwo. To nie ma sensu z bardzo wielu powodów. Podam co najmniej 3 : 1)Pracownik taki nie może zostać zwolniony bez względu na jego zachowanie np. pijaństwo, nieobecności 2) Pracodawca (państwo) nie ma żadnej realnej kontroli nad takim pracownikiem. 3) Ksiądz to nie zawód tylko powołanie , taki argument często słyszę. Jednak tutaj zatrudnia się kogoś właśnie w zawodzie księdza za określone wynagrodzenie. Cytuj: Zwróć się z pytaniem do MON. Oni powiedzą , że określona ustawa wymusza na nich to działanie. Chciałby jednak usłyszeć racjonalną opowiedz od Ciebie. Po co kapelanowi stopień oficerski ? Skoro jak podałem on nie może wydawać/ przyjmować rozkazów i jest poza strukturą dowódczą.
|
So mar 06, 2010 11:54 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): maraskin napisał(a): No to super, katolicyzm sponsorowany przez państwo w myśl słowa Chrystusa "Oddaj cesarzowi co należy do cesarza". Do jakiej grupy należy zatem Krk, władzy czy Kościoła? Ten post nie daje żadnych złudzeń co do intencji ich władz. Sytuacja lubi się powtarzać. Jak za czasów dawnego Izraela ludzie odeszli od Boga, tak samo Kościoły chrześcijańskie  A może się trochę poduczysz?....protestantyzm, prawosławie, judaizm tez jest w Polsce sponsorowany. Przez ustawę podatkową czy masz na myśli inny rodzaj płatności? Rzeczywiście nie jestem douczony w tej materii. Czy zatem masz możliwość udostępnienia linków abym mógł się douczyć? Z kolei jakbyś uważnie przeczytał mój post to byś nie musiał napisać swojego.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So mar 06, 2010 12:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maraskin napisał(a): Alus napisał(a): maraskin napisał(a): No to super, katolicyzm sponsorowany przez państwo w myśl słowa Chrystusa "Oddaj cesarzowi co należy do cesarza". Do jakiej grupy należy zatem Krk, władzy czy Kościoła? Ten post nie daje żadnych złudzeń co do intencji ich władz. Sytuacja lubi się powtarzać. Jak za czasów dawnego Izraela ludzie odeszli od Boga, tak samo Kościoły chrześcijańskie  A może się trochę poduczysz?....protestantyzm, prawosławie, judaizm tez jest w Polsce sponsorowany. Przez ustawę podatkową czy masz na myśli inny rodzaj płatności? Rzeczywiście nie jestem douczony w tej materii. Czy zatem masz możliwość udostępnienia linków abym mógł się douczyć? Z kolei jakbyś uważnie przeczytał mój post to byś nie musiał napisać swojego. Znajdziesz informacje w wikipedii pod hasłem - "Dotacje państwa dla Kościołów i związków wyznaniowych w Polsce". Na stronie "Fundusz Kościelny" znajdziesz szersze informacje.
|
So mar 06, 2010 12:57 |
|
 |
kastor
|
ashkel86 napisał(a): Tyrania polega właśnie na tym , że chcąc założyć szpital dla ateistów, muszę zatrudnić tam kapelana. Mam poważne wątpliwości co do tego, czy mógłbyś założyć taki szpital, więc chyba nie ma sensu rozważać takiej sytuacji. Śmierć, która często towarzyszy szpitalom jest bardzo istotna dla osób wierzącyh, więc to chyba dobrze, że znajdą kogoś z kim można o niej porozmawiać. Dlaczego akurat ma to być ksiądz katolicki? Nie mam nic przeciwko, żeby w rejonach gdzie istnieje znaczny odsetek ludzi innego wyznania znajdował się "ich własny" duchowny - ale to już oni muszą sobie załatwić  . pozdrawiam
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
So mar 06, 2010 23:54 |
|
|
|
 |
igor
|
ashkel86 napisał(a): Cytuj: Hmmm... a jeżeli Kościół cieszy się odpowiednim poparciem to należałoby zlikwidować jakiekolwiek dotacje, żeby nie dokuczać tym co nie popierają. Naprawdę ciekawe i jakże sprawiedliwe. Otóż w obraź sobie , że konkordat i nauczanie w religii nie wprowadzono, dlaczego , że Polacy popierali Kościół Katolicki. Zrobiono to z powodu dużej liczby katolików w naszym kraju. Jeżeli sobie uzmysłowisz , w jakim wieku ktoś staje się zazwyczaj katolikiem , czy można było się wypisać z KK kiedyś ? - to masz obraz sytuacji. Czy możesz nie odbiegać od tematu? Mamy sytuację: 1) Partia X cieszy się poparciem pięciu procent społeczeństwa - jest dotowana przez całe społeczeństwo. 2) Kościół cieszy się poparciem kilkudziesięciu procent społeczeństwa - jest dotowany przez całe społeczeństwo. Z Twoich wypowiedzi wynika, że według Ciebie sytuacja w punkcie pierwszym jest OK, a sytuacja z punktu drugiego jest zła. Wyjaśnisz mi dlaczego i czym one się różnią?
|
N mar 07, 2010 1:07 |
|
 |
ateista1993
|
igor napisał(a): A czy ja, jako wierzący, mam jakikolwiek wpływ na finansowanie z moich podatków np. takiego SLD? Czy, jako wierzący, mam jakikolwiek wpływ na finansowanie z moich podatków różnych inicjatyw będących w sprzeczności z moim sumieniem? Szczerze mówiąc ja też nie chciałbym SLD finansować...
|
Pn mar 08, 2010 10:16 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: Czy możesz nie odbiegać od tematu? Mamy sytuację:
1) Partia X cieszy się poparciem pięciu procent społeczeństwa - jest dotowana przez całe społeczeństwo. 2) Kościół cieszy się poparciem kilkudziesięciu procent społeczeństwa - jest dotowany przez całe społeczeństwo. Ok, partia jest niezbędna do funkcjonowania parlamentu czyli władzy ustawodawczej państwa. Kościół i związki wyznaniowe w żaden sposób , nie są konieczne do podtrzymywania działalności państwa , to czemu ono ma finansować, ich działalność,nauczanie itp. To w gestii owych Kościołów, związków leży zapewnienie sobie płynności finansowej. Dlatego proszę o nie używanie partii jako analogii finansowania Kościołów/związków , ponieważ te organizacje funkcjonują na zupełnie innych płaszczyznach. Nasza konstytucja mówi też dość jasno : "Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym." Jak państwo może ,twoim zdaniem spełniać ten pkt. skoro finansuje ono w większości nauczanie KK. I nie ma znaczenia tutaj , ile osób popiera KK. Pewnie mi zaraz powiesz, Konkordat wprowadza taki obowiązek. Jednak kłóci się to w oczywisty sposób z powyższą zasadą o neutralności poglądowej. Mało tego jak zapewne wiesz uniwersytety mają autonomię. Jednak zapis o autonomii uczelni kłóci się z zapisami w konkordacie – art. 15 ust. 2. "Przepis ten przewiduje określenie nie w drodze ustawy, ale umów między Rządem RP a Konferencją Episkopatu Polski, upoważnioną przez Stolicę Apostolską, statusu prawnego wyższych uczelni prowadzonych przez Kościół katolicki, trybu i zakresu uznawania przez państwo kościelnych stopni i tytułów, a także statusu prawnego wydziałów teologii katolickiej na uniwersytetach państwowych. W świetle analizowanego przepisu uniwersytety państwowe zostały pozbawione wpływu zwłaszcza na określenie statusu wydziałów teologii katolickiej funkcjonujących w ich ramach. O tych kwestiach mają decydować, niejako ponad uczelniami, Rada Ministrów RP oraz Konferencja Episkopatu Polski. Jest to nie do pogodzenia z autonomią uczelni państwowych" - cytat Dr Borecki Jeśli już koniecznie muszą być te dotacje , to niech Kościoły/związki wyznaniowe nie wymuszają zatrudniania swoich członków jako pracowników państwowych. Podałem już poprzednio dlaczego takie rozwiązanie nie ma sensu. Cytuj: Mam poważne wątpliwości co do tego, czy mógłbyś założyć taki szpital, więc chyba nie ma sensu rozważać takiej sytuacji. Śmierć, która często towarzyszy szpitalom jest bardzo istotna dla osób wierzącyh, więc to chyba dobrze, że znajdą kogoś z kim można o niej porozmawiać Szpital dałoby radę założyć , tylko musiałby być on prywatny, bez umowy z NFZ. Zresztą zakładając nawet otwarty dla każdego (nie tylko ateistów) szpital prywatny zmusza się mnie do zatrudnienia , osoby niewymaganej z pkt. widzenia medycznego. Jest naruszenie wolności pracodawcy co do wyboru zatrudnienia określonej osoby.[/quote] Cytuj: Dlaczego akurat ma to być ksiądz katolicki? Nie mam nic przeciwko, żeby w rejonach gdzie istnieje znaczny odsetek ludzi innego wyznania znajdował się "ich własny" duchowny - ale to już oni muszą sobie załatwić  . pozdrawiam Jednak na szpitalu wymusza się zatrudnienie kapłana katolickiego , nawet rejonie ,gdzie w promieniu 100 km nie byłoby żadnego zameldowanego katolika. Nie mam nic przeciwko temu , aby kapelani pojawiali się w szpitalu, lecz obecny tryb ich zatrudniania jest skandaliczny.
|
Pn mar 08, 2010 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Konkretnie kto wymusza?
|
Pn mar 08, 2010 11:30 |
|
 |
igor
|
ashkel86 napisał(a): Cytuj: Czy możesz nie odbiegać od tematu? Mamy sytuację:
1) Partia X cieszy się poparciem pięciu procent społeczeństwa - jest dotowana przez całe społeczeństwo. 2) Kościół cieszy się poparciem kilkudziesięciu procent społeczeństwa - jest dotowany przez całe społeczeństwo. Ok, partia jest niezbędna do funkcjonowania parlamentu czyli władzy ustawodawczej państwa. Nie jest niezbędna. W szczególności partia, która ma zaledwie 5% poparcia. Nie trzeba należeć do żadnej partii żeby być posłem. ashkel86 napisał(a): Kościół i związki wyznaniowe w żaden sposób , nie są konieczne do podtrzymywania działalności państwa , to czemu ono ma finansować, ich działalność,nauczanie itp. Np. dlatego, że pełnią ważną funkcję społeczną. ashkel86 napisał(a): To w gestii owych Kościołów, związków leży zapewnienie sobie płynności finansowej. To w gestii partii politycznych leży zapewnienie sobie płynności finansowej - jak Ci się podoba taki argument? ashkel86 napisał(a): Dlatego proszę o nie używanie partii jako analogii finansowania Kościołów/związków , ponieważ te organizacje funkcjonują na zupełnie innych płaszczyznach. Oczywiście, że inny jest zakres ich zainteresowań, inne pole działania itd. Ale nie ma to najmniejszego wpływu na rozważany temat. Zważ też, że państwo finansuje także rozmaite organizacje pozarządowe. Jeśli masz ochotę możemy je także włączyć do naszych rozważań - aczkolwiek oprócz zmiany skali nie wniesie to niczego do naszej dyskusji. ashkel86 napisał(a): Nasza konstytucja mówi też dość jasno : "Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym." Uhm... a w jaki sposób dofinansowanie różnych związków wyznaniowych (mowa wszak nie tylko o Kościele Katolickim) stoi w sprzeczności z tym co wyżej? ashkel86 napisał(a): Jak państwo może ,twoim zdaniem spełniać ten pkt. skoro finansuje ono w większości nauczanie KK. I nie ma znaczenia tutaj , ile osób popiera KK. Spełnia, bo dofinansowuje nie tylko Kościół Katolicki. A fakt ile osób popiera KK ma tu znaczenie zasadnicze. Dla porównania - wysokość subwencji dla partii politycznych jest uzależniona od uzyskanego wyniku wyborczego. ashkel86 napisał(a): Pewnie mi zaraz powiesz, Konkordat wprowadza taki obowiązek. Jednak kłóci się to w oczywisty sposób z powyższą zasadą o neutralności poglądowej. Nie kłóci się w żaden sposób. Kościół Katolicki nie ma monopolu na zawieranie umów z Państwem Polskim. Odnoszę wrażenie, że inaczej rozumiemy termin "bezstronność". Dla mnie oznacza on dialog z rozmaitymi wyznaniami, dla Ciebie to najwyraźniej eliminowanie rozmaitych wyznań. ashkel86 napisał(a): Mało tego jak zapewne wiesz uniwersytety mają autonomię. Jednak zapis o autonomii uczelni kłóci się z zapisami w konkordacie – art. 15 ust. 2. "Przepis ten przewiduje określenie nie w drodze ustawy, ale umów między Rządem RP a Konferencją Episkopatu Polski, upoważnioną przez Stolicę Apostolską, statusu prawnego wyższych uczelni prowadzonych przez Kościół katolicki, trybu i zakresu uznawania przez państwo kościelnych stopni i tytułów, a także statusu prawnego wydziałów teologii katolickiej na uniwersytetach państwowych. W świetle analizowanego przepisu uniwersytety państwowe zostały pozbawione wpływu zwłaszcza na określenie statusu wydziałów teologii katolickiej funkcjonujących w ich ramach. O tych kwestiach mają decydować, niejako ponad uczelniami, Rada Ministrów RP oraz Konferencja Episkopatu Polski. Jest to nie do pogodzenia z autonomią uczelni państwowych" - cytat Dr Borecki Autonomia uczelni obowiązuje w takim zakresie w jakim udziela jej Państwo Polskie. Nie jest to nic danego a priori. Poza tym teologia katolicka z racji swojej specyfiki musi podlegać pod Kościół Katolicki - inaczej nie byłaby teologią katolicką. Dostrzegasz prawidłowość? ashkel86 napisał(a): Jeśli już koniecznie muszą być te dotacje , to niech Kościoły/związki wyznaniowe nie wymuszają zatrudniania swoich członków jako pracowników państwowych. Podałem już poprzednio dlaczego takie rozwiązanie nie ma sensu. Cały czas zapominasz, że do Kościoła Katolickiego należy większość społeczeństwa. W tej sytuacji zdecydowanie ma to sens. ashkel86 napisał(a): Szpital dałoby radę założyć , tylko musiałby być on prywatny, bez umowy z NFZ. No zaraz - burzysz się, że państwo "nie zachowuje bezstronności światopoglądowej" a sam chcesz dyskryminować osoby wierzące? ashkel86 napisał(a): Zresztą zakładając nawet otwarty dla każdego (nie tylko ateistów) szpital prywatny zmusza się mnie do zatrudnienia , osoby niewymaganej z pkt. widzenia medycznego. Jest naruszenie wolności pracodawcy co do wyboru zatrudnienia określonej osoby. Z drugiej strony obowiązek wynika z tego, że pacjent ma zagwarantowane prawo do posługi religijnej. Czyli mamy tutaj zestawienie dwóch praw - które się wzajemnie wykluczają  Warto jednak przy tym pamiętać, że (o ile mi wiadomo) żadna ustawa nie reguluje jaka ma być forma zatrudnienia kapelana - nie musi to być umowa o pracę ani też żadna inna forma umowy płatnej. ashkel86 napisał(a): Cytuj: Dlaczego akurat ma to być ksiądz katolicki? Nie mam nic przeciwko, żeby w rejonach gdzie istnieje znaczny odsetek ludzi innego wyznania znajdował się "ich własny" duchowny - ale to już oni muszą sobie załatwić  . pozdrawiam Jednak na szpitalu wymusza się zatrudnienie kapłana katolickiego , nawet rejonie ,gdzie w promieniu 100 km nie byłoby żadnego zameldowanego katolika. Pokaż mi rejon w Polsce gdzie w promieniu 100 km nie byłoby żadnego zameldowanego katolika. Alus napisał(a): Konkretnie kto wymusza? Z tego co pamiętam to pacjent ma zagwarantowane prawo do realizowania praktyk religijnych. Jeśli to prawo nie zostanie mu zapewnione (np. nie ma kapelana do którego by się mógł zwrócić) to może on złożyć pozew do sądu i domagać się odszkodowania finansowego za poniesione straty moralne. Przynajmniej tak to kiedyś działało - jaki jest dokładnie obecny stan prawny - tego nie jestem pewien. Inną jest rzeczą, że domaganie się odszkodowania finansowego za brak kapelana jest co najmniej dyskusyjne i wątpliwe moralnie - ale nie o tym się toczy dyskusja więc proponuję w tym wątku nie rozwijać tematu.
|
Pn mar 08, 2010 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O zatrudnieniu kapelana w szpitalu decyduje zawsze tylko dyrektor szpitala. Nie istnieją żadne normy prawne "przymuszające" 
|
Pn mar 08, 2010 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jednak na szpitalu wymusza się zatrudnienie kapłana katolickiego , nawet rejonie ,gdzie w promieniu 100 km nie byłoby żadnego zameldowanego katolika. Biorąc pod uwagę, że ludzie podróżują i mogą trafić nawet do szpitala odległego o 700 km., ten argument traci sens.
|
Pn mar 08, 2010 20:27 |
|
 |
ashkel86
|
Cytuj: Nie jest niezbędna. W szczególności partia, która ma zaledwie 5% poparcia. Nie trzeba należeć do żadnej partii żeby być posłem. Partie są niezbędne , aby parlament funkcjonował z bardzo wielu powodów. Podam co najmniej 3 : 1) Wyobrażasz sobie uzgodnienie wspólnej opinii,większości ustawowej itp ,gdyby wszyscy posłowie byliby niezależni. Z każdym osobna trzeba byłoby uzgadniać każdą ustawę. Podmiot jakim jest partia usprawnia ten proces ,przez co nie jest on taki czasochłonny. 2) Nawet w czasach starożytnych senatorowie , posłowie również dzieli się na grupy/frakcje ,będące odpowiednikami dzisiejszych partii politycznych. Z prostego powodu skupiały one ludzi o podobnych poglądach i umożliwiało mi to sprawniejsze realizowanie ich idei , poprzez wymienianie informacji,poglądów, współpracę nad projektami. 3) Kto miałby zostać premierem , ministrem, skoro każdy poseł działałby na własny rachunek ? Partia polityczna pełni tutaj funkcję , która wyłania tego typu organy administracyjne. Ponadto co, jeśli wszystkie partie biorące udział w wyborach dostaną po 5 % ? Taka sytuacja jest realna. Wtedy wszystkie nie mają dostać dotacji ? Cytuj: Np. dlatego, że pełnią ważną funkcję społeczną. Jeśli KK nagle by upadł i przestał istnieć , to nasze państwo nadal mogło by funkcjonować, prawda ? Zatem nie jest to niezbędny element. Cytuj: To w gestii partii politycznych leży zapewnienie sobie płynności finansowej - jak Ci się podoba taki argument? Myśląc w ten, sposób zamknąłbyś drogę do parlamentu , partią biednym. Po za tym partia ma rządzić czyli pracować w parlamencie , a nie martwić się czy starczy jej na chociażby na takie drobiazgi jak ksero ustaw. Jak zatrudniasz pracownika w sklepie , to również Ty jako pracodawca musisz zapewnić mu określone narzędzia, środki pracy, wynagrodzenie. Cytuj: Oczywiście, że inny jest zakres ich zainteresowań, inne pole działania itd. Ale nie ma to najmniejszego wpływu na rozważany temat. Zważ też, że państwo finansuje także rozmaite organizacje pozarządowe. Jeśli masz ochotę możemy je także włączyć do naszych rozważań - aczkolwiek oprócz zmiany skali nie wniesie to niczego do naszej dyskusji. Państwo finansuje organizacje pozarządowe, jeśli wykonują one określone zadania wynikające z odpowiednich aktów prawnych. Czyli np. Kościół może prowadzić publiczny dom pomocy społecznej o ile spełni określone wymagania. Państwo płaci im za realizowanie swoich celów. Tymczasem z np. nauczaniem religii jest dokładnie odwrotnie państwo płaci za realizowanie celów , ale Kościoła. Cytuj: Uhm... a w jaki sposób dofinansowanie różnych związków wyznaniowych (mowa wszak nie tylko o Kościele Katolickim) stoi w sprzeczności z tym co wyżej? Odpowiedź jak wyżej. Cytuj: Nie kłóci się w żaden sposób. Kościół Katolicki nie ma monopolu na zawieranie umów z Państwem Polskim. Odnoszę wrażenie, że inaczej rozumiemy termin "bezstronność". Dla mnie oznacza on dialog z rozmaitymi wyznaniami, dla Ciebie to najwyraźniej eliminowanie rozmaitych wyznań. Kościół nie ma monopolu to prawda. Jednak żaden związek wyznaniowy nie ma nawet co marzyć o przywilejach zawartych w konkordacie. Gdyby spróbował już leciałyby na niego gromy , atak na Kościół i takie tam. Niestety nasi posłowie są strasznie służalczy wobec Kościoła, nawet SLD. Cytuj: Autonomia uczelni obowiązuje w takim zakresie w jakim udziela jej Państwo Polskie. Nie jest to nic danego a priori. Poza tym teologia katolicka z racji swojej specyfiki musi podlegać pod Kościół Katolicki - inaczej nie byłaby teologią katolicką. Dostrzegasz prawidłowość? Botanika też ma swoją specyfikę , jednak rektor uczelni ma wpływ na funkcjonowanie takiego wydziału. Cytuj: Cały czas zapominasz, że do Kościoła Katolickiego należy większość społeczeństwa. W tej sytuacji zdecydowanie ma to sens.
A ty zapominasz , że dopiero nie dawno można się z Kościoła wypisać. Nawiasem mówiąc nasze episkopat , wprowadził dodatkowe utrudnienia do procedury apostazji. Zapominasz w jakim wieku najczęściej zostaje się katolikiem. Ponadto polscy emigranci w Niemczech , gdzie ich wybór realnie przekłada się na płacenie przez nich podatku na Kościół - masowo oświadczają bycie "bezwyznaniowcem" http://cia.bzzz.net/za_nieplacenie_poda ... _apostatowSami Niemcy , również niespecjalnie są chętni opłacać Kościół http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZD ... de_kk.htmlCytuj: Z drugiej strony obowiązek wynika z tego, że pacjent ma zagwarantowane prawo do posługi religijnej. Czyli mamy tutaj zestawienie dwóch praw - które się wzajemnie wykluczają  Warto jednak przy tym pamiętać, że (o ile mi wiadomo) żadna ustawa nie reguluje jaka ma być forma zatrudnienia kapelana - nie musi to być umowa o pracę ani też żadna inna forma umowy płatnej. Cytaty pochodzą z tej strony http://www.diecezja.waw.pl/medicina/kap ... pelana.htmCZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA " 3. Zgodnie z Kodeksem Pracy, kapelan przedstawiając właściwy dokument podpisany przez Ordynariusza miejsca, zawiera umowę o pracę z dyrektorem zakładu leczniczego, Domu Opieki Społecznej lub sanatorium.Mówi o tym również tekst Konkordatu Polskiego z 1993 r. W art. 17, pkt 1: "Rzeczpospolita Polska zapewnia warunki do wykonywania praktyk religijnych i korzystania z posług religijnych osobom przebywającym w zakładach penitencjarnych, wychowawczych, resocjalizacyjnych oraz opieki zdrowotnej i społecznej, a także w innych placówkach tego rodzaju". " Wynagrodzenie kapelana winno kształtować się na poziomie osób z wyższym wykształceniem, pełniących samodzielne stanowiska w zakładach leczniczych. Czas pracy kapelana w zakładach leczniczych lub sanatorium jest nienormowany. Średnio tygodniowo od 30-40 godzin. Jest to etat 6-8 godzin rozłożony w ciągu 24 godzin. Należy również dodać, że kapelan pracuje siedem dni w tygodniu (sobota, niedziela). " " W szpitalach do 500 łóżek kapelan jest zatrudniony na całym etacie a zaangażowanie w duszpasterstwo parafialne może dotyczyć spraw nie kolidujących z posługą dla chorych. W szpitalach powyżej 500 łóżek powinien być zatrudniony drugi kapelan również na całym etacie. Jest to wymóg potrzebny do zapewnienia właściwej opieki duszpasterskiej wszystkim chorym jak również personelowi medycznemu. " " Obowiązkiem zakładu leczniczego lub sanatorium jest wygospodarowanie i urządzenie godnego miejsca na kaplicę szpitalną lub senatoryjną. Przez kaplicę rozumie się miejsce przeznaczone, za zewoleniem Ordynariusza do sprawowania kultu Bożego, dla pożytku jakiejś wspólnoty lub grupy wiernych, którzy się w nim zbierają (KPK 1223). Powinno być ono zarezerwowane tylko dla kultu Bożego i wyłączone z jakiegokolwiek użytku domowego (KPK 1229). " " W pobliżu kaplicy, zakład leczniczy lub sanatorium winno udostępnić pokój duszpasterski dla kapelana w którym mógłby on się zatrzymać, a jednocześnie wykorzystać na spowiedź i indywidualne spotkania z pacjentami. " " Dyrekcja zakładu leczniczego lub sanatorium jest zobowiązana do wyposażenia kapelana w odpowiednie urządzenie przywoławcze, umożliwiające bezpośredni kontakt z zakładem leczniczym. "
|
Pn mar 08, 2010 20:35 |
|
 |
kastor
|
ashkel86 zapominasz o tym, że na pensję takiego kapelana oprócz kilku, kilkanastu % osób, które tego nie chcą składa się kilkadziesiąt % wierzących obywateli, ja też nie chcę, żeby remontowano ulice w dzielnicy, w której nie mieszkam - ale takie są uroki wspólnego budżetu 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
Pn mar 08, 2010 23:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podałeś tylko teks statusu kapelana w szpitalach - a gdzie odpowiedź na zarzut "w szpitalach WYMUSZA SIĘ zatrudnienie kapelana szpitalnego". Nadal pozostaje otwarte pytanie - kto wymusza?
|
Wt mar 09, 2010 9:29 |
|
|
|