w kościele w miejscu Chrystusa powieszono portret JP2.
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re:
ToMu napisał(a): Co - po co  temat: w kościele w miejscu Chrystusa powieszono portret JP2. Spragniony: po co?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 28, 2010 14:26 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Bo ludziom się wydaje, że - aż głupio - zrobią Bogu dobrze i papieża szybciej beatyfikują, jak się go powiesi w każdym kościele. Bo już ulice/place/skwery/szkoły jego imienia są wszędzie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt maja 28, 2010 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
ToMu napisał(a): Kiedyś, historycznie, mogło by zaszkodzić.
Ale nie w tym wypadku, tego człowieka, tego co dla Kościoła i dla świata zrobił. Ale jakże często dostrzega się, że nie kultywuje się jego nauki, zapomina jego spuściznę, a pamięc ogranicza do pomników, obrazów.
|
Pt maja 28, 2010 17:28 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Bo tak, Alus, jest. Łatwiej, paradoksalnie, postawić pomnik, nazwać coś jego imieniem - ale żeby zajrzeć w nauczanie, to już gorzej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pn maja 31, 2010 14:12 |
|
 |
krismal1
|
 Re: w kościele w miejscu Chrystusa powieszono portret JP2.
Ja już to dawno zauważyłem Papieżochwalstwo a właściwie JanoPawło2chwalstwo bo jeśli chodzi o B 16 to tego jest zdecydowanie mniej a nawet tego nie zauważam może dlatego myślę o B 16 z taką sympatią. Wiecej Polaków znało i,, kochało JP 2 bardziej niż Chrystusa przesadzam nie wiem ale pamiętam jeszcze dyskusje w mediach i te wśród ludzi sprzed paru la Że aż przypomniał mi się kawał z czasów w komuny ,,z pamiętnika komunisty: Poniedziałek: włączam radio: Lenin Wtorek : otwieram, gazetę Lenin, Środa: włączam telewizor Lenin Czwartek: boję się otworzyć lodówkę . Jakoś to mi się przypomniało w związku z trwającym jeszcze choć nie tak już wyrazistym JanoPawło2chwalstwie . A tak poważnie wszyscy jesteśmy zgodni w tym że JP2 był wybitnym człowiekiem i z punktu widzenia Katolika Świętym ( Ja w to wierzę co nie znaczy że jako Papież ksiądz i człowiek nie popełniał błędow i grzechów
|
Śr gru 22, 2010 12:14 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
krismal1 napisał(a): Ja już to dawno zauważyłem Papieżochwalstwo a właściwie JanoPawło2chwalstwo bo jeśli chodzi o B 16 to tego jest zdecydowanie mniej a nawet tego nie zauważam może dlatego myślę o B 16 z taką sympatią. Wiecej Polaków znało i,, kochało JP 2 bardziej niż Chrystusa Niektórzy nazywają ich sektą Wojtylian lub Dżejpituistami.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 22, 2010 14:21 |
|
 |
ToMu
|
Może i ludzie w Jana Pawła II są zapatrzeni, co niestety nie przekłada się na realizację i wzięcie sobie do serca jego nauki.
Ale nie przesadzałbym - wiara W Jana Pawła II większa niż w Jezusa?
|
Śr gru 22, 2010 14:47 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
Wielkie mi rzeczy. W miejsce jednego czczonego wizerunku lub podobieństwa pojawia się inny wizerunek. Jak było bałwochwalstwo tak pozostało. 2 przykazanie ludzie. Zastanówcie się.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
Wt gru 28, 2010 13:52 |
|
|
|