Czemu księża płacą tak skandalicznie niskie podatki
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Re:
Alus napisał(a): liam napisał(a): Alus, ale jaka jest różnica pomiędzy "płaci" a "odprowadza składkę"? Praktyczna różnica, dla pracownika? Bo ja w sumie też przecież odprowadzam składki? Ty zapewne odprowadzasz składkę zryczałtowaną. Pracownik ma potrącane procentowo od wynagrodzenia brutto. Stąd szara strefa - bo tak w interesie pracodawcy jak i cżęsto pracobiorcy leży odprowadzanie jak najmniejszego haraczu. Dlatego taki duży odestek ludzi pracujących za minimalne wynagrodzenie.....2 -3 razy tyle pracowadca płaci poza ewidencją. Znam ludzi, którzy korzystają z dopłat MOPR, a otrzymują wynagrodzenie netto 3-5 tys. zł. Statystyczna bieda nieadekwatna do rzeczywistego stanu. Mało tego to jeszcze US zwraca odprowadzony marny podatek na przysługujące ulgi. A, rozumiem. Tak, ja mam ryczałt. Tyle że to minimalna stawka, czyli póki zarabiam to jest dobrze, ale emeryturę z tego będę miał taką samą jak ten z minimalnym wynagrodzeniem. Cóż, takie życie.  Ale dzięki za wyjaśnienie. leunamme... Nie chce mi się z Tobą już gadać... Za kogo ja niby decyduję? Prawo sam ustalam, czy jak? Mówię tylko, że mnie to nie podnieca, w przeciwieństwie do Ciebie.
|
N sie 15, 2010 20:41 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
 Re: Czemu księża płacą tak skandalicznie niskie podatki
Żebyście tyle energii poświecili na walkę z wyprzedażą polskich firm i oddawaniem za grosze majątku który zamiast na nas zarabiać przynosi dochody zagraniczniakom to byśmy mieli raj na ziemi. Nawet ksiądz by się zmieścił bez uszczerbku dla innych. Jak to jest że zagranicznym się opłaca kupić zakład a nam mając już gotowe bez opłat i samą tylko produkcję nie ? Zastanawialiście się ? Ktoś nas ostro od tyłu wykorzystuje.
|
N sie 15, 2010 20:45 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Żebyście tyle energii poświecili na walkę z wyprzedażą polskich firm i oddawaniem za grosze majątku który zamiast na nas zarabiać przynosi dochody zagraniczniakom to byśmy mieli raj na ziemi. Nawet ksiądz by się zmieścił bez uszczerbku dla innych. Jak to jest że zagranicznym się opłaca kupić zakład a nam mając już gotowe bez opłat i samą tylko produkcję nie ? Zastanawialiście się ? Ktoś nas ostro od tyłu wykorzystuje. Po pierwsze to sprzedaż czyli prywatyzacja państwowych firm jest prowadzona głównie dlatego, że nie ma pieniędzy żeby domknąć budżet. Stąd śmieszne mi się wydaje to co pisze liam, że go to nie podnieca, bo powinno go podniecać. I nie mam na myśli tylko podatków czy składki na ZUS, ale ogółem wydatki na kościół katolicki w Polsce, tak katolicki kościół, nie prawosławny, nie zielonoświątkowy i nie na adwentystów dnia siódmego. Do tych kosztów należy doliczyć religię w szkołach, pomysł może i dobry, ale nie w państwie, które jest wschodzące, dalej do wydatków można doliczyć odzyskiwanie ziem (odzyskiwanie częściej więcej niż się straciło) za pomocą komisji majątkowej, państwowe posady kapelanów w wojsku, policji, szpitalach, straży granicznej i innych instytucjach. Dalej opieka nad kościelnymi zabytkami, za które płaci biuro konserwatora zabytków, ulgi w podatkach, niejasne mariaże między prawicową władzą, które kończą się różnymi "prezentami" w stronę kościoła. Cena tego wszystkiego idzie w setkach miliardów złotych. ( Np. Superstacja oszacowała 500 miliardów) Nie wątpię, powiadam nie wątpię, iż liam ma gest i chętnie rzuciłby kościołowi jeszcze pare setek miliardów, ale... Mamy problemy z domknięciem budżetu, a podwyżka VAT-u uderzy w najbiedniejszych, kościół jak trzeba zacisnąć pasy zwykle chowa się gdzieś daleko. Uważam, że dla biednego kraju jakim jest Polska finansowanie przez państwo religii, instytucji religijnej po pierwsze jest niezgodne z zasadą neutralności światopoglądowej, a po drugie po prostu nie licuje z sytuacją w kraju. Nie stać Polski na takie prezenty względem osób które są w stanie same zapewnić sobie warunki wystarczające do egzystencji. Nie wątpię jednak, że liam ma gest. W to nie wątpię.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
N sie 15, 2010 21:14 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Ale stać na choćby sprzedanie TP i umowę o wykorzystanie logo orange i za każde umieszczenie na byle świstku płacić francuzom. Na to stać prawda ? Emil Wąsacz się kłania i jego prywatne finanse. Co jeszcze sprzedamy ? A potem powiemy jacy to biedni jesteśmy i jaki kryzys jest światowy.
|
N sie 15, 2010 21:22 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Ale stać na choćby sprzedanie TP i umowę o wykorzystanie logo orange i za każde umieszczenie na byle świstku płacić francuzom. Na to stać prawda ? Emil Wąsacz się kłania i jego prywatne finanse. Co jeszcze sprzedamy ? A potem powiemy jacy to biedni jesteśmy i jaki kryzys jest światowy. Na tym polega sprzedawanie. Francuzi zapłacili i teraz France Telecom międzynarodowa korporacja będzie kontrolowała nasz rynek telekomunikacyjny w mniejszy czy większy sposób. Gdyby nie było manka nikt,by nie sprzedawał. Sama sprzedarz w obce ręce nic nie oznacza, ale jeśli kupcem jest międzynarodowa korporacja należy się spodziewać, że będzie dążyła do powiększenia swoich wpływów na rynku, zwiększania zysków. W ekonomii korporacyjnej nie liczą się ludzie, to wie każdy człowiek, który zapoznał się z mechanizmem działania korporacji. Dlatego państwo nie może szastać pieniędzmi, tylko musi być oszczędnę. Wówczas łatwiej obniżyć podatki i pobudzić przedsiębiorstwa i gospodarkę. Pieniądze wydane na kościół to także w pewnym sensie pieniądze wydane na międzynarodową korporacje, z których Polska nie ma żadnych korzyści. Kościół ma strukturę korporacji - hierarchia, czasem naprawdę skomplikowana, pieniądze też krążą od parafii, poprzez kurię, episkopat aż do Watykanu, im większe są ugi dla kleru i daniny tym więcej pieniędzy idzie do Watykanu, i to są pieniądze które my płacimy w naszych podatkach. Gdyby było inaczej i kościół opłacałby sam składki ZUS księży i zakonników i płacił podatki w wysokości choćby przeciętnego obywatela, wówczas pieniędzy do Watykanu płynełoby mniej, natomiast łatwiej byłoby domknąć budżety w poszczególnych latach bez wysokich kosztów społecznych oraz gospodarczych, gdyż należy pamiętać, że każda rystrykcja społeczna odbija sie na gospodarce.
_________________ Lights out we live in a world of darkness No doubt everything's up for sale We sleep all of the world is burning We pray to god for a better deal Nothing is sacred back then or now Everything's wasted is that all there is Can I go now Judas my guide
|
N sie 15, 2010 21:37 |
|
|
|
 |
djdomin
|
leunamme888 napisał(a): Czyli maksymalnie proboszcz płaci 796 : 3 = 265 zł miesięcznie
Uwzględniając autorskie jest to jak podatek z pensji 2800 zł. Zakładając, że czerpie "zyski" tylko z mszy, to przez cały miesiąc dzień w dzień musi odprawiać msze, za stawkę 93 zł. W mojej parafii stawki "co łaska" są dużo, dużo niższe. Z parafii "do 1000 osób" płaci podatek jak za pensję 800 zł. Mało? Ale to oznacza też parafie 230 osób (mam taką w diecezji). Czyli każda osoba z tej parafii, wierząca czy nie, starzec czy niemowlak, musiałby miesięcznie wyłożyć 3,50. Czy wyłoży? Czy codziennie ten proboszcz będzie miał opłaconą intencję? Nie sądzę... Aż tak "skandalicznie mało" to jest podatku? Nie sądzę.
_________________ Dominik Jan Domin
|
N sie 15, 2010 22:12 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
djdomin napisał(a): leunamme888 napisał(a): Czyli maksymalnie proboszcz płaci 796 : 3 = 265 zł miesięcznie
Uwzględniając autorskie jest to jak podatek z pensji 2800 zł. Zakładając, że czerpie "zyski" tylko z mszy, to przez cały miesiąc dzień w dzień musi odprawiać msze, za stawkę 93 zł. W mojej parafii stawki "co łaska" są dużo, dużo niższe. Z parafii "do 1000 osób" płaci podatek jak za pensję 800 zł. Mało? Ale to oznacza też parafie 230 osób (mam taką w diecezji). Czyli każda osoba z tej parafii, wierząca czy nie, starzec czy niemowlak, musiałby miesięcznie wyłożyć 3,50. Czy wyłoży? Czy codziennie ten proboszcz będzie miał opłaconą intencję? Nie sądzę... Aż tak "skandalicznie mało" to jest podatku? Nie sądzę. W porządku, tylko dlaczego kościół ma mieć zapewniony spokojny byt. Mnóstwo ludzi w kryzysie zadłuża się, ledwo wiąże koniec z końcem. A kościół jako instytucja nie jest biedna. Pytanie tylko czy hierarchowie sięgneliby do swoich kieszeni żeby wspomóc swoich podwładnych. Pewnie nie. Poza tym cała idea polega na tym, by podatki były proporcjonalne, po drugie obejmowały ogół dochodów duchownego, po trzecie całkowicie niekonstytucyjne jest niepłacenie składek na ZUS, lub dopłata 80 procent z państwa. Kolejna sprawa dotyczy tego, by księża nauczyli się pokory i ubóstwa. To są bowiem ideały jakie szerzyć należy wśród chrześcijan. W momencie, gdy ksiądz zaczyna posiadać zbyt dużą ilość gotówki się szerzy. Np: pedofilia, rozwiązłość seksualna, zabawowy tryb życia. Kościół natomiast powinien się oczyścić. Jeżeli tego nie zrobi, ludzie zaczną się odwracać od kościoła, bo po prostu stanie się niewiarygodny. Weźmy na przykład niegdyś ultrakatolicką Austrię, specjaliści od psychologii kościoła spodziewają się, że szeregi opuści w tym roku około 100 000 wiernych. Kolejna przyczyna dla której należy pozbawić kleru przywilejów, wynika z faktów, iż buduje się w Polsce coraz więcej kościołów, natomiast coraz więcej wiernych opuszcza szeregi kościoła. Zatem likwidując przywileje po pierwsze zyskamy trochę pieniędzy dla budżetu, kościół przejdzie przemianę i zmienią się motywy przejścia w stan duchowy z finansowych na światopoglądowe. Po czwarte zostanie zatrzymany plan budowy kościołów. Tu też ważną kwestią jest, że budowanie kościołów jest sposobem kurii na wydobycie coraz większych pieniędzy od ludzi.
|
N sie 15, 2010 22:33 |
|
 |
djdomin
|
Co ciebie, jako niekatolika, interesuje pozycja i stan Kościoła? Więc wsadź sobie te argumenty do szuflady, bo tu nie kabaret.
A pieniędzy w budżecie należy szukać przez redukcję wydatków, nie przez wzrost okradania ludzi. A co do ZUSu - rolnicy płacą jeszcze mniej. Czemu nie zaczniesz od rolników?
_________________ Dominik Jan Domin
|
N sie 15, 2010 23:41 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
djdomin napisał(a): Co ciebie, jako niekatolika, interesuje pozycja i stan Kościoła? Więc wsadź sobie te argumenty do szuflady, bo tu nie kabaret.
A pieniędzy w budżecie należy szukać przez redukcję wydatków, nie przez wzrost okradania ludzi. A co do ZUSu - rolnicy płacą jeszcze mniej. Czemu nie zaczniesz od rolników? To jest właśnie okradanie ludzi. Okradanie budżetu to okradanie ludzi. Co do rolników, oni też płacą za niskie ubezpieczenia. Ale łatwiej jest chyba na początek zrobić porządek z ZUS. A potem zlikwidować w cholerę KRUS. Dlaczego zaglądać do kieszeni najbiedniejszym i podwyższać VAT, jak można oszczędzić na tych, którym i tak zbywa.
|
Pn sie 16, 2010 6:03 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
djdomin napisał(a): leunamme888 napisał(a): Czyli maksymalnie proboszcz płaci 796 : 3 = 265 zł miesięcznie
Uwzględniając autorskie jest to jak podatek z pensji 2800 zł. Zakładając, że czerpie "zyski" tylko z mszy, to przez cały miesiąc dzień w dzień musi odprawiać msze, za stawkę 93 zł. W mojej parafii stawki "co łaska" są dużo, dużo niższe. Z parafii "do 1000 osób" płaci podatek jak za pensję 800 zł. Mało? Ale to oznacza też parafie 230 osób (mam taką w diecezji). Czyli każda osoba z tej parafii, wierząca czy nie, starzec czy niemowlak, musiałby miesięcznie wyłożyć 3,50. Czy wyłoży? Czy codziennie ten proboszcz będzie miał opłaconą intencję? Nie sądzę... Aż tak "skandalicznie mało" to jest podatku? Nie sądzę. Ale przecież księża mają też inne dodatkowe dochody: śluby czy pogrzeby. Od których nie płaci już żadnych podatków. Poza tym ksiądz nie ma rodziny. A większość pracujących ma na swoim utrzymaniu rodzinę. Zatem nie widzę powodów, żeby opłacać mu 80 procent ZUS-u. A podatki jak już wcześniej mówiłem powinny być proporcjonalne, nie zryczałtowane.
|
Pn sie 16, 2010 6:13 |
|
 |
CzlowiekBezoCZU
|
Było iść na księdza a nie jęczeć teraz  Ja w sumie też żałuję że nie zostałem policjantem albo wojskowym. Szedłbym wkrótce na dobrze płatną emeryturę. A tak muszę się męczyć jeszcze ze trzydzieści lat.
|
Pn sie 16, 2010 6:39 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
CzlowiekBezoCZU napisał(a): Było iść na księdza a nie jęczeć teraz  Ja w sumie też żałuję że nie zostałem policjantem albo wojskowym. Szedłbym wkrótce na dobrze płatną emeryturę. A tak muszę się męczyć jeszcze ze trzydzieści lat. Człowieku ja chcę legalnie z panienkami się spotykać, a nie chować się, jak uczniak palący papierosy w kiblu. A co do emerytur mundurowych to swoją drogą jest to skandal, mój znajomy, który jest taksówkarzem, mówi, że to jest skandal, gdyż jego znajomy z korporacji na początku miesiąca jest w sytuacji finansowej jak on w połowie. Emeryci mundurowi, w sumie młodzi ludzie, koło 40 nie muszą już płacić ZUS. Trzeba coś zrobić, żeby nie było tak, niesprawiedliwie. Zresztą jakiś ekonomista się wypowiadał, że jak nie zreforujemy systemu emerytalnego to za kilkanaście lat będziemy mieli krach.
|
Pn sie 16, 2010 6:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: . I nie mam na myśli tylko podatków czy składki na ZUS, ale ogółem wydatki na kościół katolicki w Polsce, tak katolicki kościół, nie prawosławny, nie zielonoświątkowy i nie na adwentystów dnia siódmego. Do tych kosztów należy doliczyć religię w szkołach, pomysł może i dobry, ale nie w państwie, które jest wschodzące, dalej do wydatków można doliczyć odzyskiwanie ziem (odzyskiwanie częściej więcej niż się straciło) za pomocą komisji majątkowej, państwowe posady kapelanów w wojsku, policji, szpitalach, straży granicznej i innych instytucjach. Dalej opieka nad kościelnymi zabytkami, za które płaci biuro konserwatora zabytków, ulgi w podatkach, niejasne mariaże między prawicową władzą, które kończą się różnymi "prezentami" w stronę kościoła. Wszystkie podobne uprawnienia gwarantuje, zapewnia państwo dla wszystkich kościołow i wyznań zarejestrowanych w Polsce.
|
Pn sie 16, 2010 9:17 |
|
 |
leunamme888
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Cytuj: . I nie mam na myśli tylko podatków czy składki na ZUS, ale ogółem wydatki na kościół katolicki w Polsce, tak katolicki kościół, nie prawosławny, nie zielonoświątkowy i nie na adwentystów dnia siódmego. Do tych kosztów należy doliczyć religię w szkołach, pomysł może i dobry, ale nie w państwie, które jest wschodzące, dalej do wydatków można doliczyć odzyskiwanie ziem (odzyskiwanie częściej więcej niż się straciło) za pomocą komisji majątkowej, państwowe posady kapelanów w wojsku, policji, szpitalach, straży granicznej i innych instytucjach. Dalej opieka nad kościelnymi zabytkami, za które płaci biuro konserwatora zabytków, ulgi w podatkach, niejasne mariaże między prawicową władzą, które kończą się różnymi "prezentami" w stronę kościoła. Wszystkie podobne uprawnienia gwarantuje, zapewnia państwo dla wszystkich kościołow i wyznań zarejestrowanych w Polsce. No właśnie gwarantuje. A nie powinno. Nie jesteśmy w końcu Emiratami arabskimi żeby szastać pieniędzmi na lewo i prawo. A co do uprawnień to nie spotkałem się, by katechetą w szkole był np. pop. Tak samo bardzo rzadko się spotyka kapelana prawosławnego w szpitalach (słyszałem, że gdzieś podobno są), w armii też kapelanów katolickich jest 187 natomiast Prawosławny Ordynariat liczy 16 i Ewangelcickie Duszpasterstwo wojskowe liczy 11 osób dalej kościół rzymskokatolicki odzyskał nieruchomości o wartości ponad 24 miliardów złotych. Pozostałe wyznania dostały niecały promil tej kwoty. Więc tak naprawdę można nieuwzględniać innych wyznań w rozliczeniach na linii państwo - kościół, bo są to naprawdę kwoty tak znikome, iż nie pełnią tak naprawdę żadnej roli. Należy też zauważyć, że gdy istnieje jakaś kwestia do rozwiązania na lini państwo - kościół. Rząd rozmawia z episokopatem. I te rozmowy tak naprawdę się liczą. Mówiąc rząd mam na myśli tą ekipę rządową, która w danym czasie rządzi, nie zaś jakąś konkretną. Tak więc biorąc pod uwagę rozłożenie kosztów, uświadamiamy sobie, że kilkanaście milionów nic nie znaczy w porównaniu do 24 miliardów, liczba 11 czy 17 osób w stosunku do 187 też znaczenie ma raczej niewielkie. Katecheci są wyznaczani przez Kurie. Jeśli natomiast ktoś nie wyrazi chęci na uczęszczanie na religię może chodzić na etykę. Zatem bądźmy szczerzy inne kościoły mają tak znikomy udział w "rynku", że kościół można śmiało nazwać monopolistą.
|
Pn sie 16, 2010 10:17 |
|
 |
Spragniony
|
polskie podejście: skoro ja płacę dużo to jakim prawem ktoś inny ma płacić mało? lepszy byłby temat: czemu wszyscy musimy płacić tak skandalicznie wysokie podatki?
|
Pn sie 16, 2010 10:21 |
|
|
|