Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 4:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Rozdział Kościoła od Państwa? 
Autor Wiadomość

Podły i niegodny jest grzech, a nie wymaganie przestrzegania prawa i obyczajów. Mylisz rzeczywistości.

N cze 12, 2005 10:45
to co dla Ciebie jest grzechem dla mnie nie musi nim być. Państwo nie jest od tego by karać za grzechy.

N cze 12, 2005 11:26
viewtopic.php?t=150
baranek

Rzepak napisał(a):
A. napisał(a):
Sejm jak i całe państwo powinno być instytucją świecką, wszelkie tego typu inicjatywy- kościół. Rząd ma myśleć nad rozwiązaniem bezrobocia, podniesieniem gospodarki, etc. a nie łączyć się w modlitwie z papieżem:/

Świeckość możesz sobie promowac w swoim domu, bo dopóki ponad 90% Polaków przynaje się do Katolicyzmu, Polska jest krajem Katolickim i ateiści są tu tylko wstydliwą mniejszością, otoczoną opieką wierzącej większości.

A. napisał(a):
Cytuj:
Świeckość możesz sobie promowac w swoim domu, bo dopóki ponad 90% Polaków przynaje się do Katolicyzmu, Polska jest krajem Katolickim i a teiści są tu tylko wstydliwą mniejszością, otoczoną opieką wierzącej większości.

Boże, uchroń mnie od państwa wyznaniowego! Narazie polska jest krajem świeckim, co chyba gwarantuje konstytucja i kij w oko, że ponad 90%(co akurat nie jest prawdą... gdzieś czytałem, że katolicy to ok 75%). Teiści i inne wyznania nie muszą być otaczane opieką "wierzącej wększości". Państwo świeckie gwarantuje równouprawnienie wszystkich religii.

Rzepak napisał(a):
A. napisał(a):
Państwo świeckie gwarantuje równouprawnienie wszystkich religii.
[b]Co ,,gwarantuje" państwo świeckie, to już ludzkość przerabiała za Stalina i Hitlera (mordy, miliony ludzi w obozach, pogarda dla godności człowieka). Dziękuję, nie skorzystam. Że to historia ? To naiwne złudzenie...W Europie Zachoidniej kwitnie dobijanie straców,a ostatnio w USA, gdzie panuje mania na zeświedczanie państwa (dużo wojujących ateistów) zagłodzono na śmierć bezbronnego, chorego człowieka, choć rodzina była przeciwko... W katolickiej Polsce taki numery nie przejdą

A. napisał(a):
Czy Ty rozumiesz pojęcie państwa swieckiego? A rozróżniasz je od totalitarnego?:>
Może kilka przykładów państw świeckich-> USA, Włochy, Francja, Niemcy, Anglia, Polska, Kanada, Meksyk, Brazylia, Czechy, Norwegia.
Przykłady państw totalitarnych-> była III Rzesza i byłe ZSRR.
Twoje przykłady są kompletnie marginalne i mieszą się w powiedzeniu "wyjątek potwierdza regułe". Przypomne Ci tylko, ze sam nie uznajesz tego typu faktów przeciw RM.

Rzepak napisał(a):
starców i nienarodzonych mordują własnie zlaicyzowane deokracje, [color=red]a katolicka Polska jest pierwszym krajem na świecie, gdzie udało się usunąć z prawa aborcję bez ograniczeń i nie ma mordowania straców. Niech Polskę ateiści oimjają szerokim łukiem.....

A. napisał(a):
[...]

Cytuj:
A., który nie rozumie, że starców i nienarodzonych mordują własnie zlaicyzowane deokracje, a katolicka Polska jest pierwszym krajem na świecie, gdzie udało się usunąć z prawa aborcję bez ograniczeń i nie ma mordowania straców. Niech Polskę ateiści oimjają szerokim łukiem.....

No comment... bo chyba naprawde nie umiesz czytać. Napisałem Ci, że to są przypadki marginalne, jakbyś nie wiedział katolicy np. w USA też stanowią poważny odsetek społeczeństwa, pewnikiem zbliżony do Polski. Demokracja może nie jest doskonała, ale nie wymyślono jeszcze nic lepszego, a historia pokazuje, że europejczycy umierali za tą wolność(chośby wojny perskie). Średniowiecze natomiast, okres w którym bodajże wiara miała najmocniejszą pozycje w historii przyniósł Europie zacofanie, a także wiele niepotrzebnego zła, cierpienia i smierci- wystarczy tylko wspomnieć krucjaty(nota bene zapoczątkowane przez papiestwo bardziej dla tego, żeby podnieść swoją pozycje względem cesarza), albo Inkwizycje, która torturowała fizycznie i psychicznie. Masz racje w polsce aborcje częściowo zdelegalizowana, ale czy to dobrze? Usunąć ją można nadal, kiedy się chce, czasem tylko w mniej humanitarny sposób i w gorszych warunkach, więc po co zakaz który jest zupełnie nieskuteczny? Nie wiem jak inni, ale ja w państwie wyznaniowym widze takie samo zagrożenie jak w totalitarnym- w obu można manipulować masami, w/g widzi mi się wąskiej grupy osób rozbudzać nienawiście społeczne i wprowadzać tłumy w zacofanie, bo łatwiej rządzić takimi jak Ty, niż takimi co widzą, że żadne media nie mają racji uniwersalnej.

[...] - baranek

Stratovirus napisał(a):
Cytuj:
Atr.25 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.
2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.

Z Konstytucji RP uchwalonej dnia 2 kwietnia 1997 roku.
Wnioski:
-ateiści nie muszą omijać Polski ( nie wiem czemu tak napisałeś)
-Polska nie jest państwem wyznaniowym (w Konstytucji nic takiego nie ma)
-teiści nie muszą być otoczeni opieką wierzącej większości (prawa gwarantuje im Konstytucja)
-władze publiczne są bezstrone w sprawach religijnych
btw:
(nawet fajna inicjatywa tej posłanki tylko chyba nie za bardzo trafiona w czasie)

Rzepak napisał(a):
Idea państwa świeckiego to mit. Bez katolicyzmu zboczeńcy będą mogli zakładąc ,,rodzinę" , np. ze zwierzętami i roślinami, bo tzw. ,,świeckość" nie ma zasad moralnych, które mogą uzasadnić ograniczenie ich wolności, a wolność jednostki (tolerancja wobec jej inności) to podstawa w demokracji. To Katolicyzmowi zawdzieczmy ochronę rodziny jako zwiazku kobiety i mźczyzny. Ostatni raz, powatrzam, ostatni raz, uzupełnię wiedzę A. o rzeczach, które wiem z Radia Maryja, a które dla potrzeb dodowodowych odszukałem w necie. Słuchaj A. Radia Maryja, a będziesz maił pełną wiedzę , jak ja.

Oto świat wg ateistów:

W Holandii wśród ludzi w podeszłym wieku i przewlekle chorych powstało zjawisko "turystyki przed eutanazją", tj. ucieczka do sąsiednich krajów i osiedlanie się tam, aby zapewnić sobie życie do naturalnej śmierci. Z obawy przed eutanazją ludzie starsi odmawiają zamieszkania w domach starców i zakładach dla przewlekle chorych, nie chcą być przyjęci do szpitala, przychodzić na wizyty u lekarza i odmawiają zażywania leków (14). Chociaż w Holandii obowiązują restrykcyjne regulaminy dotyczące eutanazji, przepisy owe są lekceważone, zwłaszcza te, które dotyczą prośby samego pacjenta. Co więcej eutanazja dotyczy także nastolatków w depresji, którzy przychodząc do psychiatry otrzymują receptę na samobójstwo (15). Zwolennicy ustawy twierdzą, że możliwość eutanazji obwarowano bardzo surowymi warunkami. Praktyka eutanazji w Holandii wskazuje jednak, że niebezpieczeństwa są nad wyraz realne. Nie ma bowiem możliwości pełnej kontroli nad tym zjawiskiem. Na każde pięć osób, które umierają w Holandii, jedną zabija lekarz. Połowa pacjentów zabijana jest bez pytania o ich zdanie, czy też bez wiedzy ich rodzin (16).
http://www.katolik.pl/index1.php?st=artykuly&id=835

Nie chce ateistów w Polsce, bo gdy się zestarzeję ,,uśpią" mnie jak bezdomnego psa i mam prawo ich się bać.

Stratovirus napisał(a):
jesteś świadom co piszesz?? :o
wychodzi, że osoba, która nie jest katolikiem jest pozbawiona zasad moralnych!!
i nie zapominaj, że istnieją pewne normy społeczne i moralne, a każda wolność jest ograniczona wolnością innych

A. napisał(a):
Prosze nie uzupełniaj mojej wiedzy kłamstwami.
Cytuj:
nie ma zasad moralnych, które mogą uzasadnić ograniczenie ich wolności, a wolność jednostki (tolerancja wobec jej inności) to podstawa w demokracji.

[...]
Chrześcijaństwo to nie jedyna religia na świecie, a o dziwo podobne zasady moralne występują wszędzie, więc niczego nie zawdzięczam jej. Sam Bóg stworzył mnie z wolną wolą, czyli jednym słowem moge robić, teoretycznie, co mi się podoba. Prawa świeckie mają za zadanie jedynie chronić wolność innych przed moją wolnością w myśl zasady "moja wolnośc kończy się w miejscu gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka".

Cytuj:
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 9:10 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Idea państwa świeckiego to mit. Bez katolicyzmu zboczeńcy będą mogli zakładąc ,,rodzinę" , np. ze zwierzętami i roślinami, bo tzw. ,,świeckość" nie ma zasad moralnych, które mogą uzasadnić ograniczenie ich wolności, a wolność jednostki (tolerancja wobec jej inności) to podstawa w demokracji. To Katolicyzmowi zawdzieczmy ochronę rodziny jako zwiazku kobiety i mźczyzny. Ostatni raz, powatrzam, ostatni raz, uzupełnię wiedzę A. o rzeczach, które wiem z Radia Maryja, a które dla potrzeb dodowodowych odszukałem w necie. Słuchaj A. Radia Maryja, a będziesz maił pełną wiedzę , jak ja.

Oto świat wg ateistów:

W Holandii wśród ludzi w podeszłym wieku i przewlekle chorych powstało zjawisko "turystyki przed eutanazją", tj. ucieczka do sąsiednich krajów i osiedlanie się tam, aby zapewnić sobie życie do naturalnej śmierci. Z obawy przed eutanazją ludzie starsi odmawiają zamieszkania w domach starców i zakładach dla przewlekle chorych, nie chcą być przyjęci do szpitala, przychodzić na wizyty u lekarza i odmawiają zażywania leków (14). Chociaż w Holandii obowiązują restrykcyjne regulaminy dotyczące eutanazji, przepisy owe są lekceważone, zwłaszcza te, które dotyczą prośby samego pacjenta. Co więcej eutanazja dotyczy także nastolatków w depresji, którzy przychodząc do psychiatry otrzymują receptę na samobójstwo (15). Zwolennicy ustawy twierdzą, że możliwość eutanazji obwarowano bardzo surowymi warunkami. Praktyka eutanazji w Holandii wskazuje jednak, że niebezpieczeństwa są nad wyraz realne. Nie ma bowiem możliwości pełnej kontroli nad tym zjawiskiem. Na każde pięć osób, które umierają w Holandii, jedną zabija lekarz. Połowa pacjentów zabijana jest bez pytania o ich zdanie, czy też bez wiedzy ich rodzin (16).

Prosze o informacje z bardziej wiarygodnych źródeł, czyli niepowiązanych z żadną religią. Bo to co jest tu napisane, jest kłamstwem. Na nikim nie wykonuje się eutanazji, jeśli nie ma na to zgody.
Przykro mi, że niektórym wciska sie taką ciemnote, a jeszcze gorzej, że oni w to wierzą...

[...]- baranek

godunow napisał(a):
Cytuj:
a katolicka Polska jest pierwszym krajem na świecie, gdzie udało się usunąć z prawa aborcję bez ograniczeń i nie ma mordowania straców. Niech Polskę ateiści oimjają szerokim łukiem..

Tak to racja jedyny kraj katolicki gdzie rocznie dokonuje się ponad 200 tysięcy eutanazji !!
Jedyny kraj W Europie gdzie 90 procent katolików wybiera rząd komunistyczny !!
Jedyny Kraj w Europie gdzie Eutanazja następuje w imię prawa
Sam jestem osobą często odwiedzającą apteki i widzę jak starsi ludzi odchodzą z kwitkiem z apteki nie wykupując lekarstw. Czyli skazują się na powolną śmierć.
Ty tu wipisujesz dyrdymały o obronie ludzi starszych . Jest Was podobno ponad 90 procent katolików. To dlaczego dopuściliście do tego ż dzieci są nie dożywione.
Głodujący ludzie w naszym kraju. Czy ty tak naprawdę wiesz o czym piszesz..??
Kto promował poprzednia Ekipę AWS tak dla przypomnienia (Radio Maryja Promowała Marian Krzaklewskiego i jego wybrańców). To wtedy wprowadzona odpłatność za leki(choroby przewlekłe) . Dzisiaj znowu domagacie się władzy. !! [...]

[...] - baranek

Rzepak napisał(a):
Stratovirus napisał(a):
jesteś świadom co piszesz?? :o
wychodzi, że osoba, która nie jest katolikiem jest pozbawiona zasad moralnych!!

Błąd - wybiera te normy, które chece i wiele rzeczy jest względnych, np. wartość zycia - ale załóż nowy temat na ,,ten temat", bo to już zupełnie ina historia.

Stratovirus napisał(a):
i nie zapominaj, że istnieją pewne normy społeczne i moralne, a każda wolność jest ograniczona wolnością innych

To, co dziś wydaje Ci się niewzruszalne, jest często tylko spadkiem po katolickiej przeszłości Europy. Np. w państwie laickim można zalegalizować stosunki seksualne matki z pełnoletnimi synami - jeśli będzie antykoncepcja, bo wtedy nie ma ryzyka poczęcia dziecka z wadami genetycznymi. Tylko na gruncie Katolicyzmu można dalej podtrzymywać zakaz stosunków seksulanych kazirodczych, bo na gruncie ateistycznym pełnoletni ludzie są wolni i jeśli to nikomu nie szkodzi, mogą daną rzecz robić ( i twoja zasada ,,wolność jest ograniczona wolnością innych" nie ma tu nic do gadania). Ba, można nawet ustalić, że takie stosunki mogą odbywac dzieci już 15 letnie, bo ,,młodzież dziś wcześniej dojrzewa". Tak wiec Katolickość państwa, to strażnik tego, co dziś jest normą. I tak państwo ateistyczne może ,,rozwalić" całą tradycyjną moralność społeczną. A w kolejce czekają jeszcze zoofile, którzy preferują wspóżycie ze zwierzętami. Oni tez mają prawo, np. do ,,parady równości" ze swoimi ,,partnerami", legalizacji zwiazków itd. Wtaj świecie wg ateistów. Brrrr.....Horror.

Pt cze 24, 2005 14:39

[...]

Pt cze 24, 2005 14:58

Kośiół obecnie dązy do tego by za pomocą aparatu przymusu państwowego egzekwować nakazy religijne. Przecież skoro aborcja jest złem i kościół to wyraził to gdyby wierni słuchali swych pasterzy to by się nie skrobali, czyż nie? Ale nie ludzie nie słuchaja kościoła więc trzeba użyć państwa i jego aparatu represji, by trzymać ludzi w ryzach- to podłe jest i niegodne.

Na tej samej zasadzie można powiedzieć coś takiego: "Kośiół obecnie dązy do tego by za pomocą aparatu przymusu państwowego egzekwować nakazy religijne. Przecież skoro kradzież (jazda samochodem po pijanemu, rzucanie pszczerdtw pod adresem innych itd. itp.) jest złem i kościół to wyraził to gdyby wierni słuchali swych pasterzy to by się nie kradli (nie jeździli samochodem po pijanemu,nie rzucali oszczerstw) , czyż nie? Ale nie ludzie nie słuchaja kościoła więc trzeba użyć państwa i jego aparatu represji, by trzymać ludzi w ryzach- to podłe jest i niegodne.

Czy takie tozumowanie ma sens? Oczywiście nie, bo zakaz aborcji nie jest
nakazem religijnym, tylko nakazem etycznym obowiązującym niezależnie od religii, podobnie jak, np. zakaz zabijania.

Wt wrz 13, 2005 10:55
Przecież skoro kradzież (jazda samochodem po pijanemu, rzucanie pszczerdtw pod adresem innych itd. itp.)

Z punktu widzenia państwa to,że kradzież jest grzechem jest nieistotne, ważne jest, że kradzież i jazda po pijaku są przestępstwami a aborcja jest dopuszczalna.

A po za tym co widzisz złego albo smiesznego żeby ludzie słuchali księży i nie kradli?

Zdecydowana wiekszośc ludzi uznaje kradzież za zło. jeśli chodzi o aborcje nie ma takiej jednomyslności, nie dla wszystkich jest to złem.

Po za tym jest przygnębiające, że kościoł tak słabo oddziałuje na wiernych a tak mocno na państwo. Kośi.ół przynajmniej w Polsce nigdy nie dopuścił by państwo było silne. Bo albo będzie silne państwo albo kościół- nie mogą być silni oboje.

Zmieniono- baranek

Wt wrz 13, 2005 11:45

Uważasz więc, że większość społeczeństwa uważa, że aborcja jest moralnie dobra ? Odważna teza. Ja nie znam ani jednej takiej osoby, która uważa, że zabicie dziecka w łonie matki jest dobrym uczynkiem. Najwyżej zwolennicy tego procederu starają się postawić prawo kobiety do wygody ponad prawem dziecka nienarodzonego do podmiotowości, człowieczeństwa i życia. Uważają aborcję za "mniejsze zło".

Z trochę innej strony mówiąc najbardziej zagorzali zwolennicy rozdziału Kościoła i państwa są największymi zwolennikami podatku kościelnego... taka postawa jest bardzo ciekawa z punktu widzenia jej wątpliwej logiczności...

Wt wrz 13, 2005 18:37
Uważasz więc, że większość społeczeństwa uważa, że aborcja jest moralnie dobra ? Odważna teza. Ja nie znam ani jednej takiej osoby, która uważa, że zabicie dziecka w łonie matki jest dobrym uczynkiem. Najwyżej zwolennicy tego procederu starają się postawić prawo kobiety do wygody ponad prawem dziecka nienarodzonego do podmiotowości, człowieczeństwa i życia. Uważają aborcję za "mniejsze zło".

Z trochę innej strony mówiąc najbardziej zagorzali zwolennicy rozdziału Kościoła i państwa są największymi zwolennikami podatku kościelnego... taka postawa jest bardzo ciekawa z punktu widzenia jej wątpliwej logiczności...

Nie uważam, że aborcja jest rzecvzą dobrą, czy złą. Powinna być to decyzja samych zainteresowanych. Skoro wg Ciebie większość ludzi jest przeciw aborcji to skąd sie bierze olbrzymie podziemie aborcyjne? Jeśli dla Ciebie jest to złe to nikt ci nie każe tego robić- możesz spać spokojnie, ale dla osoby, która chce lub jest zmuszona dokonać aborcji z różnych przyczyn Twoja p[ostawa zamyka drogę do rozwiązania jej problemy. Napisałem problemu bo dzieci nie zawszes są błogosławieństwem. Patrzę na świat i widzę, że jest dosć problemu z narodzonymi, żebym jeszcze miał się przejmować niezrodzonymi, [...]
Podatek kościelnu oznacza, że wqierni finansują kościół, państweo ściąga podatek i przekazuje pieniądze na dany kościół, [...] pedziwiatr

Wt wrz 13, 2005 18:52

Podatek kościelnu oznacza, że wqierni finansują kościół, państweo ściąga podatek i przekazuje pieniądze na dany kościół, [...] .

Czyli upaństwowienie Kościoła w ramch rozdziału Kościoła od państwa. Interesujące.

Właśnie prawo dziecka nienarodzonego do człowieczeństwa, życia i podmitowości.

Wt wrz 13, 2005 18:57
Czyli upaństwowienie Kościoła w ramch rozdziału Kościoła od państwa. Interesujące.

Kościół robi co chce, dostaje od państwa tyle kasy ile mu wierni dają i nie ma prawa tak jak ma to miejsce teraz liczyć na wsparcie z budżetu. Dostaje tyle kasy ile dają mu wierni a nie tyle ile zdoła wykrasć podatnikom.

Właśnie prawo dziecka nienarodzonego do człowieczeństwa, życia i podmitowości.

przesadzasz z tymi dziećmi.

Wt wrz 13, 2005 19:03

Chyba troche Semper przesadzasz, czy np. przedszkola, osrodki dla bezdomnych, dla samotnych kobiet, szpitale, osrodki do leczenia narkomanow nie maja dostawac wsparcia od panstwa tylko dlatego ze sa prowadzone przez zakony czy ludzi zwiazanych z Kosciolem?

Czy koscioly nie maja dostawac na renowacje zabytkow tylko dlatego ze staja w wewntarz budynku sakralnego?

Podatek zreszta sprawdza sie w miare malo np. w Niemczech. Rozumiem ze chcesz wprowadzic komunistyczna kontrole panstwa nad kosciolem, tylko nie wiadomo poco. Moze by zabierac glos jesli beda mowili cos niepopularnego.

Z aborcja jest tak ze Kosciol ma obowiazek walczyc o prawa tych ktorym ten glos chca zabrac inne organizacje. Nie chodzi o wyznanie, ale jesli sie uznaje plod za czlowieka ( a nie ma naukowych powodow tak nie twierdzic) to kosciol ma obowiazek przypominania o zakazie mordowania.

Nie wiem tez o co Ci chodzi gdy piszesz ze Kosciol sprzeciwia sie silnemu panstwu. Jesli nie kosciol w Polsce panstwa by nie bylo. Zaczynajac od jego powstania. Nie mowiac juz o czasach zaborow czy bycia pod obca wladza w czasie wojny i pozniej.

Chyba ze Ci chodzi o panstwo komunistyczne czy w inny sposob totalitarne, wtedy tak kosciol przeciwstawia sie takiemu tworowi, walczac o wolnosc osobista. Ukazujac ze panstwo nie jest wszytkim, nie jest ojcem, matka i jeszcze babcia.
W takich sytlacjach faktycznie masz pewna racje.
Ale czy Ty bys chcial zyc w takim panstwie?

Wt wrz 13, 2005 20:38
Chyba troche Semper przesadzasz, czy np. przedszkola, osrodki dla bezdomnych, dla samotnych kobiet, szpitale, osrodki do leczenia narkomanow nie maja dostawac wsparcia od panstwa tylko dlatego ze sa prowadzone przez zakony czy ludzi zwiazanych z Kosciolem?

To ciekawe państwo daje kasę, a kościół bierze całą zasługę i skarży się że państwo nic nie robi by ludziom pomóc. Większość dobroczynności wynika z tego, że państwo lub ludzie dają kasę. Kościół sam z siebie rzadka coś daje, a zwłaszcza kasę.

Podatek zreszta sprawdza sie w miare malo np. w Niemczech. Rozumiem ze chcesz wprowadzic komunistyczna kontrole panstwa nad kosciolem, tylko nie wiadomo poco. Moze by zabierac glos jesli beda mowili cos niepopularnego.

Ja nie chcę żeby państwo kontrolowało kościół tylko żeby klościół [...] się od państwa. Bogu co boskie- cesarzowi co cesarskie.

aborcja jest tak ze Kosciol ma obowiazek walczyc o prawa tych ktorym ten glos chca zabrac inne organizacje. Nie chodzi o wyznanie, ale jesli sie uznaje plod za czlowieka ( a nie ma naukowych powodow tak nie twierdzic) to kosciol ma obowiazek przypominania o zakazie mordowania.

Dla kościoła i zygota jest święta. Ale dla mnie nie ma żadnego znaczenia do 3 m-ca ciąży człowieka nie ma łuków skrzelowych , ani ogona równego długością jego ciału ani nie żyje w środowisku wodnym. Jest dość problemów ze zrodzonymi ,

Chyba ze Ci chodzi o panstwo komunistyczne czy w inny sposob totalitarne, wtedy tak kosciol przeciwstawia sie takiemu tworowi, walczac o wolnosc osobista. Ukazujac ze panstwo nie jest wszytkim, nie jest ojcem, matka i jeszcze babcia.
W takich sytlacjach faktycznie masz pewna racje.

Jesli o to chodzi to nie widzę zbyt wielkiej różnicy międzu totalitaryzmem komunistycznym a totalitaryzmem katolickim. I doprawdy prześladowania kościoła w PRl-u to rzecz przykra, ale to się nie ma nic do tego co NKWD wyprawiało z cerkwią, tak więc ten cały mesjanizm kościoła przy tym co wyprawiano zw ZSRR ma się jak klaps do postrzału z kuszy.

Ale czy Ty bys chcial zyc w takim panstwie?
[...]pedziwiatr

Wt wrz 13, 2005 21:01

Z punktu widzenia państwa to,że kradzież jest grzechem jest nieistotne, ważne jest, że kradzież i jazda po pijaku są przestępstwami a aborcja jest dopuszczalna.

Tylko dlaczego są przestępstwami? Czy tylko dlatego, że zabrania ich jakaś ustawa? A może dlatego, że ludzie, którzy się ich dopuszczają łamią prawa innych osób (do życia, zdrowia, własności itp.)? Prawo ustanawiane przez państwo musi mieć oparcie w moralności, bo w przeciwnym wypadku traci swój sens (regulowanie stosunków społecznych). Jeżeli prawo przestaje liczyć się z moralnością, to przeciwstawienie się takiemu prawu jest obowiązkiem każdego człowieka. Tym bardziej Kościoła, którego celem jest stanie na straży moralności. Oczywiście nie oznacza to, że wszystko, co jest grzechem, powinno być ścigane przez policję, bo prowadziłoby to do dziwacznych sytuacji (wyobraźmy sobie policjanta kontrolującego w poszukiwaniu mięsa piątkowy jadłospis obywateli). Jednak są takie grzechy, które powinny być również zabronione przez państwo. Do nich zalicza się właśnie aborcja, gdyż jest to działanie nie szanujące prawa człowieka do życia, a co do tego, że państwo powinno stać na straży życia, nie ma wątpliwości. Semper, piszesz, że to, że kradzież jest grzechem, z punktu widzenia państwa jest obojętne. Nie jest tak do końca. Możemy mówić o grzechu w znaczeniu religijnym, tzn. sprzeciwieniu się Bogu, i wtedy chyba masz rację. Ale jeżeli przez grzech rozumiemy po prostu nieetyczne działanie, to wtedy ma to znaczenie dla państwa. Bo w takim razie, gdyby to nie było grzechem (złym czynem), dlaczego państwo miałoby tego zabraniać?

Cz wrz 15, 2005 15:43
Państwo walczy z przestępstwami , w grzechy bawi się kościółek. Zabawy kościoła z grzechami nie powinny pnstwa obchodzić.

Pn mar 06, 2006 12:53

Chyba, że grzech jest przestępstwem w rozumieniu prawa.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn mar 06, 2006 17:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona