Zamieszki na Światowych Dniach Młodzieży - kto ma rację?
Autor |
Wiadomość |
Daniel86
|
 Re: Zamieszki na Światowych Dniach Młodzieży - kto ma rację?
Alus napisał(a): Wczytałeś się po co wedle Daniela katolicy pojechali do Madrytu?......agresorzy katoliccy pojechali by politycy ograniczali prawa mniejszości. Podobnie postrzegasz intencje spotkań modlitewnych 2 milionów katolików na ŚDM? Jeśli tak nie jest, to czemu Kościół wtrąca się do polityki? Właśnie po to, by wymusić na władzy świeckiej, by ta nie dawała mniejszościom potępionym przez Kościół prawa do ich praw lub by je odbierała. Dzięki temu nawet niekatolicy są zmuszeni do życia zgodnego z nauką Kościoła na zasadzie "niekatolicy nie chcą się posłuchać Kościoła, ale policji będą musieli".
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
N sie 21, 2011 18:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel86 napisał(a): Alus napisał(a): Wczytałeś się po co wedle Daniela katolicy pojechali do Madrytu?......agresorzy katoliccy pojechali by politycy ograniczali prawa mniejszości. Podobnie postrzegasz intencje spotkań modlitewnych 2 milionów katolików na ŚDM? Jeśli tak nie jest, to czemu Kościół wtrąca się do polityki? Właśnie po to, by wymusić na władzy świeckiej, by ta nie dawała mniejszościom potępionym przez Kościół prawa do ich praw lub by je odbierała. Dzięki temu nawet niekatolicy są zmuszeni do życia zgodnego z nauką Kościoła na zasadzie "niekatolicy nie chcą się posłuchać Kościoła, ale policji będą musieli". Po pierwsze - Kościól nie potępia żadnych mniejszości. Po drugie - hasłem tegorocznych spotkań młodzieży ŚDM było hasło wymusimy na politykach ograniczenie praw mniejszości? Niestety - Twoja radosna twórczość mija się z prawdą. O zamieszkach w Madrycie: http://kosciol.wiara.pl/doc/924009.Madr ... w-natarciu
|
N sie 21, 2011 18:58 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Wczytałeś się po co wedle Daniela katolicy pojechali do Madrytu? ......agresorzy katoliccy pojechali by politycy ograniczali prawa mniejszości. A skąd to skojarzenie, że Daniel chciałby na nich siłowego odwetu? Alus napisał(a): Podobnie postrzegasz intencje spotkań modlitewnych 2 milionów katolików na ŚDM? Nie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N sie 21, 2011 19:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Wczytałeś się po co wedle Daniela katolicy pojechali do Madrytu? ......agresorzy katoliccy pojechali by politycy ograniczali prawa mniejszości. A skąd to skojarzenie, że Daniel chciałby na nich siłowego odwetu? Siłowo, czy pokojowo, agresorów zwykle się pozbywa.
|
N sie 21, 2011 19:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Daniel86 napisał(a): Podpowiedz Zapatero niech zastosuje techniki stosowane w ZSRR - bicie to za mało, przydałaby by sie zsyłka do łagru, wieloletnie więzienia, a w uporczywych przypadkach kulka w łeb. Jak to powiedział Aleksander hrabia Fredro: "Znaj proporcję, mocium panie".
|
N sie 21, 2011 20:02 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
Alus, sam mi podsuwasz dowód, że mam rację. Cytuj: Część przeciwników Benedykta XVI oskarża go o spowalnianie liberalizacji hiszpańskiego prawa - głównie w kwestiach wolności seksualnej, ustępstw dla homoseksualistów i liberalizacji prawa aborcyjnego. (Źródło: http://kosciol.wiara.pl/doc/924009.Madr ... w-natarciu ) Czyli jednak w działalności Kościoła chodzi m.in o to, by po cichu ograniczać prawa mniejszości i by wmówić społeczeństwu, że mniejszości to obywatele drugiej kategorii, którym należy się dyskryminacja, prześladowania, a w najlepszym wypadku ledwie tolerancja. Alus napisał(a): Po drugie - hasłem tegorocznych spotkań młodzieży ŚDM było hasło wymusimy na politykach ograniczenie praw mniejszości? Niestety - Twoja radosna twórczość mija się z prawdą. Powyżej wyjaśniłem, że ma to być po cichu. Przecież Kościół współcześnie nie wtrąca się do polityki wprost i zawsze utrzymuje, że jest rzekomo apolityczny. Alus napisał(a): Siłowo, czy pokojowo, agresorów zwykle się pozbywa. Już wyjaśniłem we wcześniejszym poście, że źle się wyraziłem, a Ty nadal swoje.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
|
Pn sie 22, 2011 10:57 |
|
 |
Johnny99
|
Kto jest za delegalizacją homoseksualizmu? Kto grozi mniejszościom policją?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sie 22, 2011 12:41 |
|
 |
zephyr7
|
ha, ha, ha  Hiszpania laicka! Nieźle  na każdym rogu katedra, chyba ze sześć Szlaków Jakubowych, morze pielgrzymów, zakonników, wolontariuszy, w niedzielę wszystko zamknięte na głucho - proponuję wybrać się do tego kraju i trochę tam pomieszkać 
|
Pn sie 22, 2011 12:55 |
|
 |
Acro
|
Endek napisał(a): Laicyzm jest też wyznaniem, które pretenduje sobie w hierarchii religijnej pierwsze miejsce. . Jak to ktoś kiedyś zgrabnie podsumował: laicyzm jest wyznaniem (ateizm wiarą itd) w takim samych stopniu, jak niezbieranie znaczków hobby. 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn sie 22, 2011 15:41 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: na każdym rogu katedra, chyba ze sześć Szlaków Jakubowych, morze pielgrzymów, zakonników, wolontariuszy, w niedzielę wszystko zamknięte na głucho - proponuję wybrać się do tego kraju i trochę tam pomieszkać  Nie mieszkałem, ale byłem i mam przyjaciółkę Hiszpankę - jej się nie mieści w głowie, że my pracujemy w Wielki Piątek (!), że nie mamy wolnego Trzech Króli (!), że mamy sklepy otwarte w niedziele i święta itp.itd. Ale ktoś już kiedyś słusznie zauważył: tam laickość nie wynika z niedoboru chrześcijaństwa, tylko z tego, że wszystko jest tak dogłębnie przesiąknięte chrześcijaństwem (o wiele bardziej niż w Polsce, gdzie głupie wolne w Trzech Króli wymagało narodowej debaty - Polska jest przesiąknięta głównie hipokryzją), iż mało kto już to nawet zauważa.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sie 22, 2011 16:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zephyr7 napisał(a): ha, ha, ha  Hiszpania laicka! Nieźle  na każdym rogu katedra, chyba ze sześć Szlaków Jakubowych, morze pielgrzymów, zakonników, wolontariuszy, w niedzielę wszystko zamknięte na głucho - proponuję wybrać się do tego kraju i trochę tam pomieszkać  Nie do końca jest sie z czego śmiać...Kościoły są,a jakże...tylko kiedy te kościoły powstawały,przeważnie wieki temu i dzisiaj jest z nich pożytek taki że turyści je zwiedzają..(podobnie jak we Francji,niedługo te kraje trzeba będzie od nowa chrystianizować  ).To samo ze Szlakiem Jakubowym,jest,ale swoją żywotność komu zawdzięcza-pielgrzymom,większość spoza Hiszpanii...Myślę,że autorowi(gdy pisał o laickości Hiszpanii) chodziło raczej o niektóre posunięcia Hiszpanów w ustawodawstwie...
|
Pn sie 22, 2011 17:12 |
|
 |
Acro
|
Jeżeli wierzyć Eurostatowi, to laickość Hiszpanii jest dość przeciętna (w skali Europy). W każdym razie niewierzących jest tam ze 3 razy więcej niż u nas. http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1125031209
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn sie 22, 2011 17:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coś ta mapka nie bardzo oddaje rzeczywistość - najbardziej zlaicyzowany, ateistyczny kraj w Europie to Czechy - ok 45%, kolejno Holandia. Hiszpania ok 17% ateistów.
|
Pn sie 22, 2011 18:10 |
|
 |
Daniel86
|
Johnny99 napisał(a): Kto jest za delegalizacją homoseksualizmu? Kto grozi mniejszościom policją? Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Gdyby Kościołowi dać władzę polityczną, nieustaną i niczym nieskrępowaną, to geje i inne mniejszości nielubiane przez Kościół i prawicę już po 100 latach musiałyby chować się przed policją. Aż strach pomyśleć, co by było po 500 latach. Papież, Kościół i fanatycy katoliccy krzyczą, że trzeba bronić wartości chrześcijańskich. Problem w tym, że te wartości nie są zagrożone, bo nawet w najbardziej laickich, lewicowych i demokratycznych krajach są one w pełni legalne. Czyli wezwanie do obrony wartości chrześcijańskich to tak naprawdę wezwanie do zmiany władzy na prawicę, która sprawi, że wartości chrześcijańskie będą nie tylko legalne, ale też niemalże narzucone. Więc jak mniejszości mają nie być na Was wściekli? Oni niczego Wam nie narzucają, a Wy im tak i gdzie tu równość i demokracja?
|
Wt sie 23, 2011 11:25 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Aż strach pomyśleć, co by było po 500 latach. Prawdopodobnie zbiorowe ludożerstwo. Ten sam efekt wywołałoby także np. pozwolenie PiS na rządzenie przez dwie kadencje. A czy ktoś zaprzeczy, że musimy się bronić przed ludożercami? Cytuj: Problem w tym, że te wartości nie są zagrożone, bo nawet w najbardziej laickich, lewicowych i demokratycznych krajach są one w pełni legalne. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.. prawa chrześcijańskich domów dziecka w Wielkiej Brytanii już nie są legalne - nie mogę one odmawiać oddawania dzieci parom homoseksualnym. Niedawno okazało się też, że hotel (prowadzony przez chrześcijańskie małżeństwo) nie ma prawa odmówić pokoju "małżeńskiego" parze homoseksualistów. Więc jak niczego nam nie narzucacie? W niektórych miejscach, w niektórych sprawach, już nam narzucacie. A apetyt rośnie w miarę jedzenia.
|
Wt sie 23, 2011 11:34 |
|
|
|