ujawnianie faktu posiadania potomstwa przez duchowieństwo
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ujawnianie faktu posiadania potomstwa przez duchowieństw
A co jeśli on tego kontaktu nie chce (bo np. jest niedojrzałym cymbałem, któremu zdarzyła się chwila słabości?). Czy można go zmusić do miłości i odpowiedzialności? Finansowej-da się...Moralnej-mam poważne wątpliwości.
|
Pt sty 06, 2012 12:34 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Rojza Genendel napisał(a): Ja bym się nad inną rzeczą zastanawiała... Co taki człowiek sobą reprezentuje: płodzi dziecko i wyrzeka się opieki nad nim? Tragiczny dla mnie brak odpowiedzialności i dojrzałości. Nie wiem dlaczego Kościół nie zmusza takich mężczyzn do podjęcia pełnego rodzicielstwa, przecież to jest niesamowite nieszczęście dla takiego dziecka i jego matki. a nawet wręcz przeciwnie znam przypadek (parafia obok) usilnego (i skutecznego) odwodzenia księdza od takiego pomysłu zresztą o ile mnie pamięć nie myli były jakieś zalecenia z kongregacji ds. Duchowieństwa w tej sprawie idące w tym kierunku a chłopak zachował się w porządku - kupił dziecku wyprawkę, siedział na korytarzu w szpitalu, wziął dziecko na ręce, dopilnował, żeby dziecko dostało jego nazwisko (dziewczyna chciała dać - ojciec nieznany) przyniósł mamie bukiet kwiatów nic sobie nie robiąc z tego co sobie ludzie pomyślą a wyobrażam sobie ile musiało go to kosztować - taki wstyd....
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt sty 06, 2012 12:37 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Mariel, oznacza to że nie jest prawdziwym mężczyzną. Uważam że dla prawdziwego mężczyzny podjęte ojcostwo jest zawsze pierwszym i najważniejszym obowiązkiem. Spłodzenie dziecka to nie jest "chwila słabości". To jest sprowadzenie na świat nowego życia. To jest podjęcie odpowiedzialności już na zawsze, nie za jedną osobę, ale za trzy. Dla dobra dziecka powinno się zasądzać i egzekwować regularny kontakt, podobnie jak dzieje się to w przypadku rozwodów.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt sty 06, 2012 12:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rojza Genendel napisał(a): oznacza to że nie jest prawdziwym mężczyzną. Uważam że dla prawdziwego mężczyzny podjęte ojcostwo jest zawsze pierwszym i najważniejszym obowiązkiem. Spłodzenie dziecka to nie jest "chwila słabości". To jest sprowadzenie na świat nowego życia. To jest podjęcie odpowiedzialności już na zawsze, nie za jedną osobę, ale za trzy.
Ja to wiem, i Ty to wiesz, to nie powinna być chwila słabości, jednak trudno mi sobie wyobrazić, że kapłan, który wskakuje do łóżka z panną robi to w celu sprowadzenia na świat nowego życia Zdarzają się dojrzałe reakcje, jak podana dwa posty wyżej...ale jak widać są to reakcje niewymuszone..
|
Pt sty 06, 2012 12:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): vulkan napisał(a): No właśnie i znów nachodzi to pytanie po co ten celibat? Jak sami tego nie stosują. W końcu w biblii nie ma nakazu który mówi że mają żyć w czystości. Najwidoczniej czytamy inną wersję Psma św, bo w mojej mam wypowiedź Jezusa o bezżeństwie Nie wszyscy to pojmują, lecz tylko ci, którym jest to dane. ......a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmie (Mt 19,11-12). Jak zapowiadał Jezus nie wszyscy potrafią pojąć.....przeniewierczy kapłani, GW... Jak długo, Alus, można powoływać się na skorumpowane tłumaczenia tego fragmentu? Gdybyś była świeżakiem, to bym tego nie komentował, ale ciebie nic nie usprawiedliwia. viewtopic.php?p=550200#p550200Elbrus.....nie schodź ponizej poziomu  .....imponujesz mi wiedzą, a tu nagle wrzucasz jakieś bełkot. Cytuj: W Listach apostolskich z kolei wyraźnie napisano, że kwalifikacje na biskupa ma wyłącznie człowiek żonaty mający dzieci... może ostrozniej z tymi cytatami bo każdy cytuje co mu pasuje na poparcie jego tezy a w Biblii można znaleść cytaty na poparcie wielu sprzecznych z sobą tez Nieprawda - nie ma zalecenia, że wyłącznie żonaci....sam św Paweł jak można domniemywać był bezżenny.
|
Pt sty 06, 2012 12:59 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus.....nie schodź ponizej poziomu  .....imponujesz mi wiedzą, a tu nagle wrzucasz jakieś bełkot. Przeczytałaś 2 zalinkowane posty w tamtym temacie? Bełkot? Wyjaśnij to może na PW.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt sty 06, 2012 13:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): ... dlaczego Kościół nie zmusza takich mężczyzn do podjęcia pełnego rodzicielstwa... Mogę powiedzieć od siebie, że nie chciałabym, aby ojciec mojego dziecka był przymuszany przez państwo, czy Kościół, czy jakąkolwiek instytucję do bycia mężem, czy bycia ojcem...ściąganie alimentów, jak najbardziej. Zmuszanie do pełnego rodzicielstwa? Jaki wtedy ojciec z niego by był? Poproszę użytkowniczki wypowiadające się w tym wątku o małe głosowanie, Alus, Jesienna...  Z niewolnika nie ma dobrego pracownika - z przymuszonego faceta nie uczyni się przymusem kochającego, odpowiedzialnego ojca.
|
Pt sty 06, 2012 13:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Elbrus.....nie schodź ponizej poziomu  .....imponujesz mi wiedzą, a tu nagle wrzucasz jakieś bełkot. Przeczytałaś 2 zalinkowane posty w tamtym temacie? Bełkot? Wyjaśnij to może na PW. Czytałam - ale akurat Tobie nie muszę tłumaczyć, że kastracja była kategorycznie zakazana w Prawie Mojżeszowym (7 Praw Noego). Jezus nie mógł mówić o zakazanych zabiegach, które niby miały przybliżać do Królestwa Niebieskiego.
|
Pt sty 06, 2012 13:19 |
|
 |
jesienna
|
vulkan napisał(a): jesienna napisał(a): vulkan napisał(a): No właśnie i znów nachodzi to pytanie po co ten celibat? Jak sami tego nie stosują. W końcu w biblii nie ma nakazu który mówi że mają żyć w czystości. Po co małżeństwo skoro tyle jest zdrad.... tak by wypadało powiedzieć idąc za Twoim tokiem rozumowania A po co kapłaństwo skoro tylko niesprawiedliwych i złych księży? Tak chyba w nieskończoność można rozumować. no właśnie, ale to ty zacząłeś "po co ten celibat jak go nie stosują" ja napisałam to co napisałam, żeby wykazać absurd tego rozumowania a nie dlatego, ze tak myslę masz rację, tak mozna bez końca więc nie zaczynaj
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt sty 06, 2012 13:23 |
|
 |
vulkan
|
Ja zaczynam? Tylko napisałem że ten celibat niepotrzebny bo taka prawda a ty zaczęłaś dopisywać o małżeństwie.
|
Pt sty 06, 2012 13:46 |
|
 |
jesienna
|
vulkan napisał(a): Ja zaczynam? Tylko napisałem że ten celibat niepotrzebny bo taka prawda a ty zaczęłaś dopisywać o małżeństwie. podważam sposób argumentacji "celibat niepotrzebny bo się go nie zachowuje" uważam, że to nie jest dobry argument (argiment - a nie celibat!) bo analogicznie argumentując można podważyć zasadność małżeństwa co do tego czy potrzebny czy nie się nie wypowiedziałam co do małżeństwa jak się pewnie domyslasz sprawa dla mnie jest jasna
|
Pt sty 06, 2012 13:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vulkan napisał(a): Ja zaczynam? Tylko napisałem że ten celibat niepotrzebny bo taka prawda a ty zaczęłaś dopisywać o małżeństwie. Podano mi w szpitalu lek, który skutkował zatruciem organizmu - konkluzje lekarze nie potrzebni.
|
Pt sty 06, 2012 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawniej w Cerkwii prawosławnej w Rosji i Grecji dawniej duchowny musiał byc żonaty. Na księży kawalerów krzywo patrzono.
A tak poza tym - w parafii u mojej babci ksiadz ma dziecko ( z pewną nauczycielką). Ciekaw jestem czy opiekuje się tym dzieckiem oraz czy pomaga w wychowaniu. Powinien także płacić alimenty. I to nie z kasy Kościoła ale z jego pensji
|
Pt sty 06, 2012 20:32 |
|
 |
merkaba
|
Celibat duchownych O ty, której dane jest słyszeć i widzieć w sposób duchowy, posłuchaj teraz, co ci wyjawię na temat owego arcybiskupa, który oświadczył że gdyby był papieżem, to wszystkim duchownym i kapłanom dałby pozwolenie na zawarcie małżeństwa. Twierdzi on i jest o tym przekonany, że to byłoby milsze Bogu niż gdyby duchowni żyli samotnie, jak żyją obecnie. Ponieważ ten arcybiskup wierzył, że przez takie małżeństwo uniknęłoby się większych grzechów cielesnych, dlatego – pomimo że nie zrozumiał dobrze woli Bożej – pozostał nadal przyjacielem Bożym. Ale teraz Ja wyjaśniam ci jaka jest wola Boża, ponieważ zrodziłam samego Boga. A ty przekażesz to mojemu biskupowi, mówiąc mu że Abraham poddał się obrzezaniu na długo przed Prawem Mojżeszowym, i że w czasach Abrahama ludzie kierowali się jedynie własnym rozumem podejmując decyzje w oparciu o własną wolę, a jednak wielu z nich było przyjaciółmi Boga. Gdy zaś zostało ogłoszone Prawo Mojżeszowe, wtedy było wolą Bożą aby ludzie żyli pod Prawem i według Prawa, a nie według własnej ludzkiej woli i ludzkiego rozumu. Podobnie było z błogosławionym Ciałem mojego Syna. Po tym bowiem, jak ustanowił na ziemi nowy sakrament Eucharystii i wstąpił do nieba, stare Prawo było nadal aktualne: kapłani chrześcijańscy żyli w małżeństwie. Niemniej jednak wielu z nich było przyjaciółmi Boga. Byli bowiem przekonani w swej zwyczajnej czystości, że podoba się Bogu by kapłani chrześcijańscy posiadali żony i żyli w małżeństwie, jak podobało Mu się to w dawnych czasach u kapłanów żydowskich. Kapłani chrześcijańscy przez długie lata trzymali się więc tej praktyki. Ale dla wszystkich mieszkańców nieba i dla mnie, która zrodziłam Jego Ciało, było odpychające i niemiłe żeby w takim stanie żyli kapłani chrześcijańscy, biorący w swe ręce nowy i niepokalany sakrament Najświętszego Ciała mojego Syna. Żydzi postępujący według dawnego Prawa Starego Testamentu posiadali bowiem tylko cień, czyli obraz tego sakramentu. Chrześcijanie natomiast posiadają samą prawdę, samego prawdziwego Boga i Człowieka w błogosławionym i konsekrowanym chlebie. Ale po upływie pewnego czasu, w którym pierwsi kapłani chrześcijańscy trzymali się tej praktyki, sam Bóg przez Ducha Świętego natchnął serce papieża rządzącego Kościołem myślą o innym Prawie. Papież ówczesny zarządził wówczas w całym Kościele, że kapłani chrześcijańscy, mając tak święte i najszlachetniejsze zadanie, jakim jest sprawowanie najdroższego Sakramentu, w żaden sposób nie mogą żyć w hańbiącej małżeńskiej przyjemności cielesnej. I dlatego, mając na uwadze zarządzenie wydane przez Boga i Jego wolę, trzeba stwierdzić, że kapłani którzy nie żyją w czystości i wstrzemięźliwości cielesnej, są przeklęci i ekskomunikowani w oczach Bożych i warci pozbawienia urzędu kapłańskiego. Jednakże ci, którzy by wyrazili prawdziwą skruchę połączoną z prawdziwym postanowieniem niegrzeszenia więcej, znajdą miłosierdzie u Boga. Wiedz również i to, że jeżeli jakiś papież dałby kapłanom pozwolenie na zawieranie związku małżeńskiego, to on sam zostanie przez Boga ukarany takim wyrokiem, jak człowiek, który by tak ciężko zawinił, że według sprawiedliwości Boga zasługiwałby dosłownie na wyłupienie oczu, na obcięcie języka, warg, nosa i uszu, rąk i nóg, a także na to by wypuszczono mu całą krew z ciała i całkowicie go uśmiercono, i wreszcie na to by tak wykrwawione ciało rzucono na pożarcie psom i innym dzikim bestiom. Podobnie, choć w sposób duchowy, stałoby się owemu papieżowi, który by dał kapłanom pozwolenie na zawieranie związku małżeńskiego wbrew wspomnianemu postanowieniu Boga i Jego woli. Taki bowiem papież zostałby całkowicie pozbawiony przez Boga duchowego wzroku i słuchu, duchowego języka i działania, zgasłaby też cała jego duchowa mądrość, a ponadto po śmierci jego dusza zostałaby wrzucona do piekła na wieczne męki, by tam stać się na wieki pokarmem demonów. Co więcej – nawet gdyby takie pozwolenie wydał św. Grzegorz, to nigdy by z tego powodu nie zaznał miłosierdzia u Boga, jeżeliby tego pokornie nie odwołał przed swoją śmiercią. (Objawienia, VII/10) http://forum.piusx.org.pl/index.php?topic=204.0
|
Pt sty 06, 2012 21:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
myślę, że gdyby zniesiono celibat duchowni cieszyli by się większym zaufaniem. Wiele osób myśli o nich jako o osobach oderwanych od rzeczywistości, którym obce są problemy współczesnych rodzin.
|
N sty 08, 2012 13:35 |
|
|
|