Dramatyczny spadek liczby chrzestnych
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dramatyczny spadek liczby chrzestnych
Alus napisał(a): Facet, który drze Księgę nazywając ją g****em, która dla milionów jest święta, pozbawia się wiarygodności.....nikt rozsądnie myślący nie potraktuje jego słow w kategorii faktu. A co ma piernik do wiatraka?  W jaki niby sposób podarcie książki (czy to Biblii, czy jakiejkolwiek innej) łączy się z byciem, bądź nie, wiarygodnym? 
|
| Cz kwi 19, 2012 14:12 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Bajasz - ksiądz musiałby zafałszować księgi parafialne.
Nie wiem dokładnie jak to wyglada. W kazdym badz razie jednego dnia brat bierzmowania nie miał a drugiego juz tak, bez konieczności przystepowania do czegokolwiek czy tez brania udziału w jakis przygotowaniach. Musiał tylko przywieść jakies dokumenty ze swojej parafii a resztę załatwiał ów ksiądz. W Poznaniu osobom dorosłym bierzmowania udziela się cztery razy w roku, i właśnie w jednym z tych okresów miało miejsce to o czym piszę.
|
| Cz kwi 19, 2012 14:53 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Alus ma chyba to na myśli, że dla wielu osób dla których Biblia jest święta, słowa Nergala na tematy okołoreligijne będą niewiarygone, bo Nergal po prostu lubi przysrać katolikom. Ta niewiarygodność Nergala chyba nie dotyczy wszystkich jego wypowiedzi. No ale lepiej niech Alus to wyjaśni. Czy jak jakiś pastor amerykański spalił Koran, to nie można wierzyć w ani jedno jego słowo o islamie czy też w ogóle w jakimkolwiek temacie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz kwi 19, 2012 15:22 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Alus napisał(a): Facet, który drze Księgę nazywając ją g****em, która dla milionów jest święta, pozbawia się wiarygodności.....nikt rozsądnie myślący nie potraktuje jego słow w kategorii faktu. A co ma piernik do wiatraka?  W jaki niby sposób podarcie książki (czy to Biblii, czy jakiejkolwiek innej) łączy się z byciem, bądź nie, wiarygodnym?  Ano to = szanuj bliźniego swego jak siebie samego - szanuj jego wiarę lub brak wiary. Jeśli ktoś tego nie potrafi, w wielu innych sprawach można domniemywac, że nie potrafi mówic prawdę. Jajko napisał(a): Alus ma chyba to na myśli, że dla wielu osób dla których Biblia jest święta, słowa Nergala na tematy okołoreligijne będą niewiarygone, bo Nergal po prostu lubi przysrać katolikom. Ta niewiarygodność Nergala chyba nie dotyczy wszystkich jego wypowiedzi. No ale lepiej niech Alus to wyjaśni. Czy jak jakiś pastor amerykański spalił Koran, to nie można wierzyć w ani jedno jego słowo o islamie czy też w ogóle w jakimkolwiek temacie? Nie ma znaczenia Nergal czy pastor, obaj po takim czynie nie są wiarygodni.
|
| Cz kwi 19, 2012 15:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Czy jak jakiś pastor amerykański spalił Koran, to nie można wierzyć w ani jedno jego słowo o islamie czy też w ogóle w jakimkolwiek temacie? Wierzyć można we wszystko, tylko czy w wymienionym przypadku jest to rozsądne? Podarcie Biblii, czy Koranu, swoisty happening okraszony łaciną podwórkową świadczy chyba o uprzedzeniu danej osoby do tematu.. Przesiewać przez dwa sita i tyle.
|
| Cz kwi 19, 2012 15:44 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Ano to = szanuj bliźniego swego jak siebie samego - szanuj jego wiarę lub brak wiary. Jeśli ktoś tego nie potrafi, w wielu innych sprawach można domniemywac, że nie potrafi mówic prawdę. Wciąż nie widzę związku. A abstrahując od tego, stwierdzenie, że " nikt rozsądnie myślący nie potraktuje jego słow(...)" jest tylko prywatną opinią, a nie stwierdzeniem faktu. Dla mnie Nergal jest całkowicie wiarygodny. Poza tym, z różnych względów, lubię faceta. Tematu darcia Biblii i obrazy uczuć religijnych nie będę teraz rozwijać, bo tu nie o tym.
|
| Cz kwi 19, 2012 15:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Podarcie Biblii, czy Koranu, swoisty happening okraszony łaciną podwórkową świadczy chyba o uprzedzeniu danej osoby do tematu.. Niekoniecznie. Może również świadczyć o wyrobionym poglądzie i podejściu do danego tematu, na podstawie konkretnych doświadczeń i rzetelnych informacji jakie się o tym ma. Albo może świadczyć o czymś zupełnie innym.
|
| Cz kwi 19, 2012 15:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nergal i jego stosunek do religii jest tak samo wiarygodny jak związek z Dodą- w obu przypadkach to marketing. Tak jak politycy pokazują publicznie jacy to oni religijni, tak Nergal publicznie pokazuje coś odwrotnego. Należy jednak odróżnić wizerunek publiczny od prywatnego.
Na pytanie dlaczego zrobił z biblią to co zrobił: zrobił to dla jaj. Taki pomysł artystyczny. I jak widać skuteczny. W Polsce był słabo znany, za to za granicą już są sławni. A że Polska to wtedy dość katolicki kraj był, więc wystarczyło, że ortodoksyjne środowiska zareagowały oburzeniem i dalej dostał darmową reklamę na cały kraj- marketing doskonały. A kto mu zrobił reklamę? Katolicy. Gdyby tego nie zrobili, to by nikt do dziś o Nergalu nie słyszał w PL.
I on nie jest satanistą. Sam powiedział, że poszukuje swojej duchowości, ale póki co, jej nie znalazł.
|
| Cz kwi 19, 2012 15:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Może również świadczyć o wyrobionym poglądzie i podejściu do danego tematu, na podstawie konkretnych doświadczeń i rzetelnych informacji jakie się o tym ma. Albo może świadczyć o czymś zupełnie innym. No raczej nie bardzo. Opinia wyrobiona na podstawie rzetelnych informacji zwykle jest prezentowana w bardziej cywilizowany sposób. Fakt wybluzgania połączony z miotaniem się po scenie świadczy raczej o czysto emocjonalnym podejściu do tematu, a nie rzetelnym zbieraniu danych. Ale mogę się mylić oczywiście, nie siedzę w jego głowie (co za szczęście). Z mojej strony koniec off topa. 
|
| Cz kwi 19, 2012 16:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nergal wyjaśniał na czym polega jego "satanizm". Zresztą, okazuje się że dla każdego satanizm wygląda zupełnie inaczej. Weszłam kiedyś z ciekawości na stronę satanistów poczytać, i to co tam wyczytałam nie miało nic wspólnego z tym, co sugerują katolicy.
Moim zdaniem stosunek Nergala do religii jest wiarygodny. Tyle że ja rozróżniam u niego stosunek do religii w ogóle, do katolicyzmu, do Kościoła, i dodatkowo wpływu tego Kościoła na życie innych.
A podarcie Biblii jak najbardziej było pomysłem artystycznym. Mówił o tym otwarcie.
|
| Cz kwi 19, 2012 16:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): No raczej nie bardzo. Opinia wyrobiona na podstawie rzetelnych informacji zwykle jest prezentowana w bardziej cywilizowany sposób. Zwykle. Ale to nie jest warunek. Forma prezentowania nie świadczy o jakości danych i informacji. MARIEL napisał(a): Fakt wybluzgania połączony z miotaniem się po scenie świadczy raczej o czysto emocjonalnym podejściu do tematu(...) A dla mnie o tym, że taki właśnie był pomysł artysty na ten występ. W tym wcale nie musi być emocji.
|
| Cz kwi 19, 2012 16:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): A podarcie Biblii jak najbardziej było pomysłem artystycznym. Mówił o tym otwarcie. Sam Kościół kiedyś nakazywał palić Biblie http://www.ultramontes.pl/katechizm_o_paleniu.htmTak więc Nergal widocznie zastosował się 
|
| Cz kwi 19, 2012 16:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Nergal wyjaśniał na czym polega jego "satanizm". Nergal jest sadzę bardziej Thelemiczny niz satanistczny.
|
| Cz kwi 19, 2012 18:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
alpert napisał(a): Nergal jest sadzę bardziej Thelemiczny niz satanistczny. No coś faktycznie w tym jest. Ciekawa jestem jak, i czy w ogóle, on sam siebie określa. Słyszałam i czytałam tylko kilka z nim wywiadów, w każdym odnosił się w jakiś sposób do danego pytania, ale nigdy nie słyszałam jego wypowiedzi, w której sam siebie jakoś konkretniej definiuje. Tylko właśnie różne fragmenty, z których coś tam sobie sklejam Nie wiem, może mówił gdzieś kiedyś jak to u niego jest, a mnie nie wpadło to w ucho ani w oko  Nie śledzę tego jakoś specjalnie, więc mogłam przeoczyć.
|
| Cz kwi 19, 2012 20:56 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Wiesz, Vi, nie bardzo rozumiem, dlaczego taki Nergal, czy Palikot mają dla Ciebie jakąś wiarygodność. Robienie szumu wokół siebie i "szokowanie" to ich marketing. Prawda przydaje się im, jeśli jest odpowiednia, a jeśli nie, to już źle dla prawdy. Mam takie wrażenie, że polityką interesujesz się od niezbyt dawna. Kiedyś mój wujek stwierdził, że zagłosuje na SLD, bo ich program w miarę mu pasuje, ale przede wszystkim jako jedyni w polskiej polityce wydają się wyluzowani. Bynajmniej nie był potem zadowolony z ich rządów. Trochę mi się to przypomina, gdy Cię czytam. Mam nadzieję, że będziesz bardziej zadowolona 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Cz kwi 19, 2012 22:12 |
|
|
|