Ksiądz skazany za pedofilię na 9,5 roku więzienia
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Ksiądz skazany za pedofilię na 9,5 roku więzienia
Vi napisał(a): Ja akurat, jeśli chodzi o przestępców sadystów, jestem za. Popieram zasadę oko za oko. Nie ma we mnie litości dla bandytów. No, raczej trudno zastosować zasadę "oko za oko" w odniesieniu do pedofila (w końcu go nie odmłodzimy), więc torturki w zamian wydają się dobrą opcją, czyż nie? Aditu napisał(a): Nic nie mówiłam o żadnych torturach Spokojnie, poparłaś wieszanie za ****, więc po prostu zasugerowałem ci jeszcze adekwatniejsze rozwiązanie. Cytuj: Ale to, na co kto zasługuje, a zarządzić to jako karę, to dwie inne sprawy. To bardzo ważne! Na czym, twoim zdaniem, polega różnica? Cytuj: Ale gdyby ktoś skrzywdził moje dziecko, to bym go zabiła. Jeżeli tego nie rozumiesz, to pozostaje mi współczuć. W sumie nawet rozumiem, że ktoś może odczuwać potrzebę popełnienia morderstwa z premedytacją, bądź torturowania jakiegoś człowieka (choć ja nigdy niczego takiego nie odczuwałem). Ale żeby jeszcze być z tego dumnym, to mnie, przyznam, zaskakuje. No, ale zaskakiwałoby mnie też, gdyby ktoś był dumny z tego, że ma pociąg seksualny do dzieci.. Vi napisał(a): A! I zapomniałam w ostatnim poście... To nie jest zwierzę. Zwierzęta nie są okrutne. Jeśli zabijają, krzywdzą, to nie dla przyjemności czy dla "zabawy". Miałaś kiedyś kota? Jajko napisał(a): Obawiam się jednak, że w UE zmiana prawa pozwalająca na zastosowanie kary chłosty jest nierealna. W imię wartości humanitarnych. Ble. Też zawsze uważałem, że ten cały "humanizm" i "humanitaryzm" ateistów to pic na wodę. Tak naprawdę oni chcą krwi o wiele bardziej, niż przeciętny chrześcijanin 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 04, 2012 11:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Obawiam się jednak, że w UE zmiana prawa pozwalająca na zastosowanie kary chłosty jest nierealna. W imię wartości humanitarnych. Ble. Ciekawe co na ten temat sądzi przyszły prezydent  - Janusz Palikot? No niestety, w tej kwestii z naszym przyszłym  mi nie po drodze. No ale karę śmierci popiera chyba jedynie PiS, z którym dla odmiany jedynie w tej kwestii mi po drodze. Ktokolwiek jednak nie będzie u władzy, wprowadzenie eliminacji (myślę że to trafniej oddaje o co w tym chodzi, niż słowo "kara") jest obecnie niemożliwe. Dlatego nie kieruję się tym głosując, bo nic się tu nie zmieni. Poza tym uważam że w ogóle całe prawo jest złe, niesprawiedliwe i nie chroni obywateli, tylko jest jak najbardziej korzystne dla przestępców 
|
Pt maja 04, 2012 11:37 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Zgadzam się. Prawa przestępców to jakaś paranoja. Stawka żywieniowa w więzieniu jest kilka razy wyższa niż w szkole! To chore. Przestępny skarżą się na ciasnotę w celach. Ja pier...... Oni tam nie są w spa, tylko w pierdlu! Poprzewracało się w głowach niektórym. Inna sprawa, że odmiennie należałoby traktować drobnych przestępców od okrutnych bandytów. Ci ostatni powinni mieć przesrane przez długie lata, a nie cela z TV i internetem. Może chociaż to Palikot zmieni.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt maja 04, 2012 11:41 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Ale to, na co kto zasługuje, a zarządzić to jako karę, to dwie inne sprawy. To bardzo ważne! Na czym, twoim zdaniem, polega różnica? Na tym, że można sądzić, iż ktoś za swoje zbrodnie zasługuje na podobne potraktowanie. Ale niekoniecznie trzeba zarządzić to jako karę, ponieważ nie trzeba upodabniać się do tej osoby. Cytuj: Ale gdyby ktoś skrzywdził moje dziecko, to bym go zabiła. Jeżeli tego nie rozumiesz, to pozostaje mi współczuć. Johnny99 napisał(a): W sumie nawet rozumiem, że ktoś może odczuwać potrzebę popełnienia morderstwa z premedytacją, bądź torturowania jakiegoś człowieka (choć ja nigdy niczego takiego nie odczuwałem). Ale żeby jeszcze być z tego dumnym, to mnie, przyznam, zaskakuje. No, ale zaskakiwałoby mnie też, gdyby ktoś był dumny z tego, że ma pociąg seksualny do dzieci..
Nie jestem z tego dumna, nie wiem skąd ten wniosek. Poza tym nie odczuwam potrzeby zabicia kogoś czy torturowania. Po prostu stwierdzam fakt. No dobra, oczywiście nie wiem, czy naprawdę bym to zrobiła. Ale byłabym skłonna. Jeżeli ktoś gwałci lub/i zabija moje dziecko, to takie odczucie jest powiedziałabym dość naturalne.
Ostatnio edytowano Pt maja 04, 2012 11:47 przez Aditu, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt maja 04, 2012 11:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No, raczej trudno zastosować zasadę "oko za oko" w odniesieniu do pedofila (w końcu go nie odmłodzimy), więc torturki w zamian wydają się dobrą opcją, czyż nie? Myślę że w tym przypadku dobrze mu zrobi wspomniany wcześniej przez Jajko Armageddon. Plus oczywiście kastracja. Johnny99 napisał(a): Miałaś kiedyś kota? Jestem szczęśliwą posiadaczką kilku sierściuchów. W tym trzech kotów.
|
Pt maja 04, 2012 11:46 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
No to powinnaś wiedzieć, że zabijają dla rozrywki, wiele zwierząt tak robi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt maja 04, 2012 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko, jak ciebie tak to wszystko pasjonuje to nie szukaj we Włoszech, w Polsce też się od czasu do czasu jakiegoś księdza skazuje, a to za gwałt, a to za pedofilię, a to za nakłanianie do samobójstwa. Jeżeli masz taka misję, to skup się przynajmniej na Polsce.
|
Pt maja 04, 2012 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Zgadzam się. Prawa przestępców to jakaś paranoja. Stawka żywieniowa w więzieniu jest kilka razy wyższa niż w szkole! To chore. Przestępny skarżą się na ciasnotę w celach. Ja pier...... Oni tam nie są w spa, tylko w (censored)! Poprzewracało się w głowach niektórym. Inna sprawa, że odmiennie należałoby traktować drobnych przestępców od okrutnych bandytów. Ci ostatni powinni mieć przesrane przez długie lata, a nie cela z TV i internetem. Może chociaż to Palikot zmieni. Obawiam się, że Palikot tego akurat nie zmieni  Jest liberalny, chce być też lewicowy (kwestia odebrania elektoratu SLD). W przypadku wszystkich partii jest tak, że w pakiecie dostajesz kilka różnych rzeczy. Jeśli chcesz praw dla normalnych obywateli, głosujesz generalnie za prawami człowieka, czyli w tym dla przestępców. Jeśli chcesz zaostrzenia prawa, to głosujesz też jednocześnie za różnymi ograniczeniami i "kagańcem" dla siebie. Zobacz że to zawsze idzie w parze, i właściwie nie ma takiej partii, która trochę zaczerpnie z prawej strony, trochę z lewej... Ale! Zawsze możemy założyć swoją własną partię z własnym unikalnym programem  Myślę że jakoś się dogadamy JedenPost napisał(a): No to powinnaś wiedzieć, że zabijają dla rozrywki, wiele zwierząt tak robi. Toteż wiem, że nie zabijają dla rozrywki. Mało tego, w naszym domu współegzystuje ze sobą sporo różnych zwierząt. Koty z psami, w ogródku koty spędzają czas w towarzystwie choćby przylatujących do nas kaczek, gołębi, czy przychodzących jeży. A moje psy nawet nie ruszą żadnego małego stworzenia, które znajdą w parku - pisklaka, czy krecika. Zwierzęta jeśli zabijają, to z powodu instynktu i/lub po to by zdobyć pożywienie.
|
Pt maja 04, 2012 12:09 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
@Kozioł:
JA NIE WYSZUKUJĘ takich informacji. One są w nagłówkach największych gazet. Do nich kieruj pretensje. Ja tylko je tu wrzucam - wszak to forum właśnie m.in. do tego służy.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt maja 04, 2012 12:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): @Kozioł:
JA NIE WYSZUKUJĘ takich informacji. One są w nagłówkach największych gazet. Do nich kieruj pretensje. Ja tylko je tu wrzucam - wszak to forum właśnie m.in. do tego służy. Jajko, w gazetach jest wiele takich i podobnych informacji i nikt się nad nimi nie rozwodzi. Jeżeli ma to byc tania sensacja, to niech przynajmniej nas lokalnie dotyka.
|
Pt maja 04, 2012 12:21 |
|
 |
Kazeshini
|
Kozioł napisał(a): Jajko napisał(a): @Kozioł:
JA NIE WYSZUKUJĘ takich informacji. One są w nagłówkach największych gazet. Do nich kieruj pretensje. Ja tylko je tu wrzucam - wszak to forum właśnie m.in. do tego służy. Jajko, w gazetach jest wiele takich i podobnych informacji i nikt się nad nimi nie rozwodzi. Jeżeli ma to byc tania sensacja, to niech przynajmniej nas lokalnie dotyka. lokalnie? zdajesz sobie sprawę, że to internet? ***** Co do kota i instynktu zabawy z pożywieniem. Koty nie bawią się z pożywieniem, tylko zamęczają gdyż nie są głodne - człowiek je karmi - instynkt polowania zostaje - kot złowi, ale nie jest głodny, mysz próbuje uciec, kot łapie i przyciąga i tak w kółko, az przestanie się ruszać, wtedy zaniesie swojemu właścicielowi, wszak to właściciel nakarmił kotka, to kotek tez może nakarmić właściciela:) ***** Johnny, bronisz tych przestępców? Powinni według ciebie po 3-4 latach wychodzić z więzienie i cieszyć się wolnością? Krytykujesz innych wypowiedzi, ale może opisz co TY byś zarządził, albo co ty byś chciał by było "karą"? Oraz w sprawie reakcji na krzywdę własnych dzieci - co "sądzisz" (bo wiem, ze nie byłeś w takiej sytuacji, ale napisz co sądzisz) zrobiłbyś gdybyś przyłapał przestępce, gwałcącego twoją 3-4 letnią córkę?
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
Pt maja 04, 2012 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kazeshini napisał(a): Co do kota i instynktu zabawy z pożywieniem. Koty nie bawią się z pożywieniem, tylko zamęczają gdyż nie są głodne - człowiek je karmi - instynkt polowania zostaje - kot złowi, ale nie jest głodny, mysz próbuje uciec, kot łapie i przyciąga i tak w kółko, az przestanie się ruszać, wtedy zaniesie swojemu właścicielowi, wszak to właściciel nakarmił kotka, to kotek tez może nakarmić właściciela:) Tak, to instynkt polowania. Reagują też na ruch. A mojej sąsiadce udało się nauczyć kiedyś kota żyć w zgodzie ze szczurem  Dzikie koty natomiast, choćby lwy, najedzone nie gonią za zwierzyną, nawet jak jest w pobliżu.
|
Pt maja 04, 2012 12:41 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Zgadzam się. Prawa przestępców to jakaś paranoja. A ja myślałem, że humanitaryzm. Cytuj: Stawka żywieniowa w więzieniu jest kilka razy wyższa niż w szkole! Nad tym można dyskutować. Aczkolwiek warto pamiętać, że formalnie więzienie to kara " pozbawienia wolności". A zatem pozbawienie wolności jest tu podstawową dolegliwością - a nie np. głodzenie czy ścieśnianie w ciasnych celach. Wszelkie tego rodzaju działania, jak dla mnie, podpadałyby już pod pojęcie "tortury". A tortury zniesiono dawno temu i obecnie, wedle powszechnej opinii, są one nie do pogodzenia z nowożytnymi wartościami. Aditu napisał(a): Ale niekoniecznie trzeba zarządzić to jako karę, ponieważ nie trzeba upodabniać się do tej osoby. A czy tego rodzaju myśli nie wystarczą do upodobnienia się? Cytuj: Nie jestem z tego dumna, nie wiem skąd ten wniosek. Stąd, że napisałaś, iż "współczujesz" osobie, która twoich myśli nie podziela. Cytuj: Jeżeli ktoś gwałci lub/i zabija moje dziecko, to takie odczucie jest powiedziałabym dość naturalne. Samo odczucie - tak. Ale do poczucia dumy czy wzywania do torturowania i wieszania ludzi droga daleka. Cytuj: Toteż wiem, że nie zabijają dla rozrywki. Oczywiście, że zabijają. Moje koty (obecnie dwa, ale miałem znacznie więcej, w tym dwa razy urodziły mi się w domu młode) często zabijają myszy lub ptaki po to, by się nimi bawić (zresztą w trakcie zabawy też). Prawie nie zdarza się, by je zjadały (bo dostają jedzenie). Ale, ciekawostka, mój pies raz dla zabawy zjadł sobie myszkę podczas spaceru (głodny na pewno nie był). Cytuj: Zwierzęta jeśli zabijają, to z powodu instynktu No to w takim razie to samo można powiedzieć o ludziach. Cytuj: A mojej sąsiadce udało się nauczyć kiedyś kota żyć w zgodzie ze szczurem Wielka mi sensacja. Ja miałem żółwie, papugi, koty, psy, chomiki itp.itd. i nigdy nie miały problemów ze współżyciem. Po prostu, zwierzęta orientują się z czasem, że stanowią jedno stado, bez względu na różnice gatunkowe. Ale niech się pojawi ktoś obcy.. mój pies kiedyś rzucił się na obcego kota, po to, by.. bronić mojego (swojego) kota - i byłby go zagryzł, gdybyśmy w porę go nie powstrzymali. Cytuj: Dzikie koty natomiast, choćby lwy, najedzone nie gonią za zwierzyną, nawet jak jest w pobliżu. Jak moje koty się porządnie najedzą, to też im się nie chce za niczym gonić, wolą pospać. Sądzę, że z ludźmi jest podobnie. Kazeshini napisał(a): Johnny, bronisz tych przestępców? Staram się bronić ludzi przed barbarzyństwem. Cytuj: Powinni według ciebie po 3-4 latach wychodzić z więzienie i cieszyć się wolnością? Moim zdaniem w ogóle pozbawiani wolności powinni być tylko i wyłącznie przestępcy stanowiący poważne zagrożenie dla społeczeństwa. Cytuj: Krytykujesz innych wypowiedzi, ale może opisz co TY byś zarządził, albo co ty byś chciał by było "karą"? Nie chcę żadnej kary. Ludzi chorych powinno się leczyć, a nie karać. Jeżeli natomiast chodzi o gwałcicieli (także pedofilskich) - być może kara pozbawienia wolności mogłaby mieć w niektórych przypadkach sens (występuje tu zagrożenie społeczne), ale na pewno nie wyższa niż 5-10 lat (z badań wynika, że zamykanie ludzi na dłuższe okresy jest pozbawione sensu, a nawet zdecydowanie szkodliwe społecznie). W pozostałych zastosowałbym moją ulubioną karę, tj. prace społeczne. Cytuj: Oraz w sprawie reakcji na krzywdę własnych dzieci - co "sądzisz" (bo wiem, ze nie byłeś w takiej sytuacji, ale napisz co sądzisz) zrobiłbyś gdybyś przyłapał przestępce, gwałcącego twoją 3-4 letnią córkę? Nie wiem, ale mam nadzieję, że nic głupiego mi wtedy nie wpadnie do głowy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 04, 2012 13:18 |
|
 |
Aditu
|
Johnny99 napisał(a): Aditu napisał(a): Ale niekoniecznie trzeba zarządzić to jako karę, ponieważ nie trzeba upodabniać się do tej osoby. A czy tego rodzaju myśli nie wystarczą do upodobnienia się? Nie widzisz różnicy między myśleniem a czynem? Realizacją czynu a powstrzymaniem się od niego? Poza tym, nie napisałam, że ktoś myśli o torturach, znęcaniu się itp. Tylko zwyczajnie uważa, że ten przestępca by na to zasługiwał sam, skoro skazał na to kogos innego. Aditu napisał(a): Nie jestem z tego dumna, nie wiem skąd ten wniosek. Johnny99 napisał(a): Stąd, że napisałaś, iż "współczujesz" osobie, która twoich myśli nie podziela. Nie, która nie rozumie tego, że można tak myśleć. To jest różnica więc nie wkładaj mi w usta słów, których nie powiedziałam. Poza tym ja tu dumy nie widzę. Nie czułabym dumy z takiego czynu. Po prostu odczucie czegoś takiego jest według mnie dla rodzica naturalne. Aditu napisał(a): Jeżeli ktoś gwałci lub/i zabija moje dziecko, to takie odczucie jest powiedziałabym dość naturalne. Johnny99 napisał(a): Samo odczucie - tak. Ale do poczucia dumy czy wzywania do torturowania i wieszania ludzi droga daleka. A gdzie ja do tego wzywam? Napisałam tylko, iż uważam, że na to zasługują. Nie namawiam nikogo, nie piszę petycji i nie organizuję manifestacji. Dumy też nie odczuwam. Nadinterpretujesz Johnny dość mocno słowa, które czytasz.  Chyba, że robisz to specjalnie, żeby z nikim się nie zgodzić... Kazeshini napisał(a): Johnny, bronisz tych przestępców? Johnny99 napisał(a): Staram się bronić ludzi przed barbarzyństwem. Trochę dziwnie to robisz, bo zachowujesz się tak, jakbyś bronił przestępców, a miał w poważaniu ofiary. Tak to wygląda przynajmniej. Kazeshini napisał(a): Powinni według ciebie po 3-4 latach wychodzić z więzienie i cieszyć się wolnością? Johnny99 napisał(a): Moim zdaniem w ogóle pozbawiani wolności powinni być tylko i wyłącznie przestępcy stanowiący poważne zagrożenie dla społeczeństwa. [/quote] A my tu rozmawiamy o kim?
|
Pt maja 04, 2012 13:39 |
|
 |
Johnny99
|
Aditu napisał(a): Nie widzisz różnicy między myśleniem a czynem? Realizacją czynu a powstrzymaniem się od niego? Można wskazywać więcej różnic - np. co do powodu, dla którego ktoś się powstrzymuje od zabijania. Ale mnie interesuje głównie najważniejsza różnica. Cytuj: Poza tym, nie napisałam, że ktoś myśli o torturach, znęcaniu się itp. Tylko zwyczajnie uważa, że ten przestępca by na to zasługiwał sam, skoro skazał na to kogos innego. Na co skazał? Na powieszenie? Cytuj: Nie, która nie rozumie tego, że można tak myśleć. To jest różnica więc nie wkładaj mi w usta słów, których nie powiedziałam. Tych słów też nie powiedziałaś.. Cytuj: A gdzie ja do tego wzywam? Napisałam tylko, iż uważam, że na to zasługują. Jest różnica między działaniem w afekcie (przykładowo: kiedy ktoś skrzywdzi twoje dziecko), a wypowiadaniem się "na zimno" na forum, że ktokolwiek zasługuje na to, by go powiesić za ****. Tak szczerze, to wolę już to pierwsze. Cytuj: Trochę dziwnie to robisz, bo zachowujesz się tak, jakbyś bronił przestępców, a miał w poważaniu ofiary. Tak to wygląda przynajmniej. Mam w poważaniu wszystkich ludzi - zarówno ofiary, jak i przestępców. Wszyscy ludzie mają prawo do obrony. Cytuj: A my tu rozmawiamy o kim? Trudno powiedzieć, czy ten ksiądz nadal stanowi poważne zagrożenie dla społeczeństwa. Przypuszczam że wątpię.
|
Pt maja 04, 2012 13:49 |
|
|
|