Doda skazana za obrazę uczuć rel.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Doda skazana za obrazę uczuć rel.
pisandlove napisał(a): I bardzo dobrze, że ją skazali, ale na jedyne 50 złotych ponoć...  5 tys Skazali zgodnie z prawem ale prawo jest bzdurne. Przeczytaj poprzednie posty.
|
Pn cze 18, 2012 23:11 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Dla niej 5 tys. to jak splunąć, niemniej liczy się zasada. Ciekawe czy się odwoła do Strasburga i wygra, a Polska zapłaci za ograniczanie wolności słowa?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt cze 19, 2012 1:09 |
|
 |
Jajko
|
No i wykrakałem. Doda złoży skargę w Strasburgu. I będzie obciach. Koszty poniesiemy my - podatnicy. Ciekawe czy jakieś odszkodowanie zostanie zasądzone? Nie wydaje mi się jednak - raczej zostanie uznana za niewinną. Tym bardziej, że nawet według obowiązujących w Polsce przepisów (nieco chorych, ale to inna zupełnie sprawa), Doda nie popełniła czynu zabronionego, gdyż Biblia i jej autorzy nie są obiektami kultu religijnego w Polsce. http://www.plotek.pl/plotek/1,78649,119 ... wroci.html
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 20, 2012 16:12 |
|
|
|
 |
mareta
|
A to ciekawe.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr cze 20, 2012 19:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ma w Strasburgu szans. Prawo jest prawem, nikogo nie dyskryminuje a procedura prawna zgodna ze wszystkimi normami.
|
Śr cze 20, 2012 21:10 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Art. 196. Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Jaki przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych znieważyła Doda???
|
Śr cze 20, 2012 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Treść Biblii, Apostołowie. Chrześcijanie uważają treść Biblii za natchnioną. Apostołowie mają duży autorytet, a niektórzy oddają im cześć. Strasburg nie będzie tu rozpatrywał czy dany wyrok był prawidłowy czy nie, nie wtrąca się w orzecznictwo wewnętrzne. Orzeka tylko o dyskryminacji czy innym złamaniu praw człowieka. Procedura była zachowana, a wolność słowa jest ograniczona dobrem innych. Jedyna szansa Dody to to, że Strasburg nie uzna szacunku do religii jako dobra własnego ale wtedy wszelkie pozwy cywilne z podobnego tytułu nie miały by w Europie szans, a na to Strasburg się nie zdecyduje.
|
Cz cze 21, 2012 7:03 |
|
 |
Johnny99
|
Moim zdaniem to zły wyrok, który może spowodować wyłącznie eskalację antyklerykalizmu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 21, 2012 7:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Moim zdaniem to zły wyrok, który może spowodować wyłącznie eskalację antyklerykalizmu. Tak, pod tym względem jest zły tak jak zły i niepotrzebny cały paragraf. Takie sprawy sąd powinien rozstrzygać z powództwa cywilnego.
|
Cz cze 21, 2012 7:33 |
|
 |
Johnny99
|
Oczywiście. "Uczucia religijne" powinny wchodzić w zakres dóbr osobistych. Kto poczuje się obrażony religijnie i odczuwa taką potrzebę, niech składa pozew cywilny o odszkodowanie z tytułu naruszenia dóbr osobistych.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 21, 2012 7:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Moim zdaniem to zły wyrok, który może spowodować wyłącznie eskalację antyklerykalizmu. Ten wyrok to kompromitacja wymiaru sprawiedliwości. Fakt że Doda postąpiła głupkowato,ale skazywanie jej w takim trybie ( i sam wyrok) świadczy o niekompetncji sądu
|
Cz cze 21, 2012 15:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Tak, pod tym względem jest zły tak jak zły i niepotrzebny cały paragraf. . Ten paragraf zły nie jest,ale jest niejednoznaczny. Nie określa co jest obrazą uczuć religijnych.Każdy sąd może dowolnie go interpretować. Przez to może dochodzić do licznych nadużyć i błedów
|
Cz cze 21, 2012 15:27 |
|
 |
Jajko
|
W artykule jest wyraźna mowa o znieważeniu przedmiotu czci religijnej lub miejsca przeznaczonego do publicznego wykonywania obrzędów religijnych
O ile się orientuję, Biblia ani jej autorzy nie są ani miejscami, ani przedmiotami czci religijnej. Przynajmniej nie w katolicyzmie, który nie czci Biblii ani jej autorów. Chyba.
|
Cz cze 21, 2012 15:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): O ile się orientuję, Biblia ani jej autorzy nie są ani miejscami, ani przedmiotami czci religijnej. Przynajmniej nie w katolicyzmie, który nie czci Biblii ani jej autorów. Chyba. Nie chyba ale napewno. Zatem Doda napewno nie popełniła przestępstwa łamiąc ten artykuł. Jedynie co to osmieszyła się troche. Skąd mogła wiedzieć jacy ludzie pisali Biblie i czy byli pod wpływem? Nie było jej przy tym
|
Cz cze 21, 2012 15:39 |
|
 |
Iwona19
|
Jajko napisał(a): W artykule jest wyraźna mowa o znieważeniu przedmiotu czci religijnej lub miejsca przeznaczonego do publicznego wykonywania obrzędów religijnych
O ile się orientuję, Biblia ani jej autorzy nie są ani miejscami, ani przedmiotami czci religijnej. Przynajmniej nie w katolicyzmie, który nie czci Biblii ani jej autorów. Chyba. Autorzy są otaczani kultem, a zwłaszcza jeśli chodzi o Nowy Testament. Przecież istnieją parafie czy diecezje, których patronami są Ewangeliści (są nawet patronami krajów np. św. Łukasz Hiszpanii). Wierni modlą się się za ich wstawiennictwem do Boga co jest wyrazem osobistego kultu i szacunku. Szanują Pismo Święte, którego słowa są uznane za natchnione.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz cze 21, 2012 15:57 |
|
|
|