Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 19:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna strona
 Miejsce krzyża w życiu publicznym 
Autor Wiadomość

Post Re: Miejsce krzyża w życiu publicznym
Jajko napisał(a):
Czy Tobie, Qwerty2011, przeszkadzałyby symbole innych światopoglądów, ważnych dla innych ludzi, umieszczone w przestrzeni publicznej?

Oczywiście, że nie.
Pod warunkiem, ze jest to jakoś uzasadnione - np. dla większości ten symbol jest ważny (w kraju islamskim, wśród buddystów itd). Jestem natomiast przeciwny zakładaniu na siłę, w ramach poprawności politycznej, wydumanych i sztucznych wielowyznaniowych tabliczek takich jak ta:
Obrazek
Oczywiście dziwnym trafem (pewnie na wszelki wypadek) symbol islamu jest na górze :)

Cz gru 06, 2012 9:45

Nie dziwnym, to w końcu największa (mierząc liczbą wyznawców) religia świata.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 06, 2012 10:26

Skąd takie dane?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz gru 06, 2012 10:50

A spotkałeś się z innymi?

Cz gru 06, 2012 11:03

Spotkałem się wyłącznie z innymi. Na przykład:

Christian 33.39%, Muslim 22.74%, Hindu 13.8%, Buddhist 6.77%, Sikh 0.35%, Jewish 0.22%, Baha'i 0.11%, other religions 10.95%, non-religious 9.66%, atheists 2.01% (2010 est.)

https://www.cia.gov/library/publication ... s//xx.html

Christianity: 2.1 billion
Islam: 1.5 billion
Secular/Nonreligious/Agnostic/Atheist: 1.1 billion
Hinduism: 900 million
Chinese traditional religion: 394 million
Buddhism: 376 million
primal-indigenous: 300 million
African Traditional & Diasporic: 100 million
Sikhism: 23 million
Juche: 19 million

http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz gru 06, 2012 11:09

Wybacz, ale pod hasłem christianity kryje się mnóstwo najróżniejszych religii. No, chyba, że uważasz, że wyznajesz tę samą religię co np. mormoni?

Cz gru 06, 2012 11:13

JedenPost napisał(a):
Wybacz, ale pod hasłem christianity kryje się mnóstwo najróżniejszych religii. No, chyba, że uważasz, że wyznajesz tę samą religię co np. mormoni?

Islam też nie jest najbardziej spójną religią na świecie, prawda?

W każdym razie to i tak tylko kwestia czasu kiedy islam będzie faktycznie największą religią na świecie.

Cz gru 06, 2012 11:55

Wydaje mi się, że znacznie spójniejszą niż chrześcijaństwo bo oni w ogóle chyba inaczej na to patrzą, ale- nieważne. Nie będę się jednak spierał, bo kwestia akurat dla tematu wybitnie poboczna.

Cz gru 06, 2012 12:05

JedenPost napisał(a):
Wybacz, ale pod hasłem christianity kryje się mnóstwo najróżniejszych religii.

Tak samo, jak pod hasłem islam, a tym bardziej np. buddyzm czy hinduizm.

Cytuj:
No, chyba, że uważasz, że wyznajesz tę samą religię co np. mormoni?

Jeżeli za podstawową treść wiary chrześcijańskiej uznamy stwierdzenie, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym, to tak. Wówczas nie ma wątpliwości, że tak rozumianych "chrześcijan" (tj. osób wierzących w to, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym) jest na świecie najwięcej - i więcej, niż "muzułmanów" (jeżeli za podstawową treść wiary islamu uznamy stwierdzenie, że "nie ma Boga prócz Allacha, a Mahomet jest jego Prorokiem").

Cz gru 06, 2012 12:33

W sumie masz rację, w końcu rozmawialiśmy o symbolach, a krzyż ma jednak zdecydowanie więcej fanów.

Cz gru 06, 2012 12:48

MARIEL napisał(a):
Tak samo, a może nawet bardziej odpowiednie niż np. zakon kontemplacyjny, Jezus nie przyszedł nawracać sprawiedliwych..

To może trzeba by zrobić ustawę ze w każdym barze musiałby wisieć duży krzyż.
Może za sprawą krzyża pijacy mniej by pili i mniej osób przychodziłoby do knajp. :)

Cz gru 06, 2012 14:35

Mam w sprawie krzyża swoją teorię.

Uważam, że niektórym ten symbol rzeczywiście bardzo, bardzo przeszkadza. Tak bardzo, że aż podejrzewam, że wpływ maja tutaj siły nadprzyrodzone.

Facet siada w jakiejś sali i nie może znieść widoku krzyża. Prawda, że dziwne? Jeśli jest obojętny religijnie - nie powinien, go w ogóle zauważać, zwłaszcza, że w katolickim kraju krzyży jest dużo.
Ale nie! On nie może wysiedzieć! Drażni go ten krzyż, może i sobie klnie w myślach, może i bluźni i kombinuje - jak go usunąć. I jak tylko dorwie się do władzy - pierwsza decyzja - USUNĄĆ KRZYŻ!

Cz gru 06, 2012 21:46
Nie Qwerty.
Tutaj nie chodzi o nienawiśc do krzyża.
To po prostu jeden z wielu sposobów by zdobyć sobie głosy wyborcze, a w tym przypadku chodzi o głosy tych, którym nie tyle sam krzyż co w ogóle Kościół przeszkadza.

Zasada numer jeden to : Nigdy nie ufaj politykom!
Jak zaczniesz im ufać to znak, że czas zgłosic sie do lekarza :)

Cz gru 06, 2012 21:58

Qwerty2011 napisał(a):
Mam w sprawie krzyża swoją teorię.

Uważam, że niektórym ten symbol rzeczywiście bardzo, bardzo przeszkadza. Tak bardzo, że aż podejrzewam, że wpływ maja tutaj siły nadprzyrodzone.

Facet siada w jakiejś sali i nie może znieść widoku krzyża. Prawda, że dziwne? Jeśli jest obojętny religijnie - nie powinien, go w ogóle zauważać, zwłaszcza, że w katolickim kraju krzyży jest dużo.
Ale nie! On nie może wysiedzieć! Drażni go ten krzyż, może i sobie klnie w myślach, może i bluźni i kombinuje - jak go usunąć. I jak tylko dorwie się do władzy - pierwsza decyzja - USUNĄĆ KRZYŻ!

To jest nadzieja, że nie zawładnęły mną okropne demony :) bo mnie jako osobie niereligijnej krzyże wcale nie przeszkadzają. Ale rozumiem, że brak krzyży i innych symboli religijnych w przestrzeni publicznej można traktować jako pewien znak neutralności państwa. Oczywiście w oparciu o konstytucję.
Natomiast nie rozumiem zawziętości jaką prezentują niektórzy ateiści. Często wygląda mi to na fanatyzm antyreligijny, walka w sądach, pikiety itp.
Ciekawe jak tacy ludzie czują/czuliby się w którymś z dużych europejskich muzeów, bo tam w każdej sali wisi jak nie "Trójca Święta" to "Przemienienie Pańskie", "Ukrzyżowanie", "Zdjęcie z Krzyża", "Wniebowstąpienie" czy "Madonna z Dzieciątkiem".
Botticelli, Tycjan, Michał Anioł, di Bondone, Fra Angelico, Durer, Rafael, Bernini, Frangipane, Rubens, van Balen, Simon Gutierrez, Rembrandt, El Greco, Goya, van Gogh, Wyspiański, Arguello, jeszcze wymieniać?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... fb/JuanSimónGutiérrez.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... icelli.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... an_Cud_zesłania_Ducha_Świętego.JPG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... aphael.jpg
http://gosc.pl/files/11/10/02/584340_rubens_34.jpg

A co do muzyki klasycznej to też niech uważają na Bacha, Mozarta, Schuberta...

Pisząc artykuł o Jezusie, próbowałem znaleźć punkt widzenia, który by nie był uwięziony w doraźnych sytuacjach wyznaniowych i politycznych. Chciałem pokazać to, co w postaci i naukach Jezusa może dostrzec człowiek świecki, który nie przyznaje się do wiary chrześcijańskiej w żadnej odmianie, do żadnych dogmatów i żadnej wspólnoty kościelnej, ale przyznaje się do tradycji, której chrześcijaństwo jest częścią niezbywalną. Dlatego też artykuł był między innymi krytyką prostackiego ateizmu, który roi sobie, że obecność chrześcijaństwa w dwudziestu stuleciach europejskiej kultury może zostać wymazana jako rzecz niebyła.
- Leszek Kołakowski

humalog napisał(a):
Nie Qwerty.
Tutaj nie chodzi o nienawiśc do krzyża.
To po prostu jeden z wielu sposobów by zdobyć sobie głosy wyborcze, a w tym przypadku chodzi o głosy tych, którym nie tyle sam krzyż co w ogóle Kościół przeszkadza.

Mi np. nie przeszkadza Kościół, ale dysonans między Ewangelią a życiem duchowieństwa. Coś jak to:

Ja jestem, tak przynajmniej myślę, spokojnym, racjonalnym ateistą i na równi z bredniami wypowiadanymi przez biskupów mierżą mnie popisowe ataki nie tylko na Kościół, ale i na religię. Jestem bowiem jednym z tych, którzy będąc ateistami, nie odmawiają wierze miejsca we współczesnym świecie oraz, a może nade wszystko, doceniają epokowy wpływ wiary chrześcijańskiej na rozwój naszej kultury w ciągu ostatnich ledwie dwóch tysięcy lat. Co zupełnie nie osłabia mojego ateizmu. Mówiąc krótko: Msza h-moll Bacha - tak, kazanie biskupa Michalika - nie.
- Krzysztof Varga

Pt gru 07, 2012 2:15
tanie_wino

Tobie nie przeszkadza, ale sa tacy którym bardzo przeszkadza. To własnie wyborcy Palikota, którym takie działania obiecywał w czasie kampanii.
Teraz musi sie wywiązywać z obietnic bo przy tak nikłym poparciu jakie ma, gdy starci jeszcze głosy tych "krzyżowi niechetnych", to może zniknąć ze sceny politycznej.
Palikot to niezły aktor, który gra pod publiczkę, a chodzi mu nie tyle o wlake z krzyżami co o walkę o poparcie w wyborach.....no i koszta sie w tym nie liczą.
Przypuszczam, że jego osobisty stosunek do krzyża jest co najwyżej obojętny.....ale czego się nie robi by "słupki" wzrosły?
Z drugiej strony mamy działąnia identyczne, tylko w odwrotną stronę.......nie czarujmy się, że politycy to ludzie na wskroś uczciwi i pracujący dla Boga, Ojczyzny i Narodu..... :badgrin:
Takie bajeczki to tylko w Erze...

Pt gru 07, 2012 7:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna strona