Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Etyka ponad prawem?
Decyzja nie należy tylko i wyłącznie do pracodawcy, gdyż zazwyczaj pracodawca jest obowiązany świadczyć w swojej firmie określone usługi i jeśli ich nie świadczy (poprzez swego pracownika), to ktoś pracodawcy dobierze się do skóry. Tak więc, pracodawca chroniąc się przed odpowiedzialnością zwalnia pracownika. Ale nie jest to tylko jego "dobrowolna" decyzja.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt cze 13, 2014 22:18 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Pracodawca może uznać, że dobro pracownika jest ważniejsze od dobra firmy  Albo być przez pracownika szantażowany  Tak czy siak, decyzja należy do niego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 6:48 |
|
 |
Jajko
|
Można to tak wykręcić. W każdym razie gdyby nie "inne przepisy" mielibyśmy katolickie apteki bez części środków dopuszczonych do obrotu czy sklepy zamykane w piątki czy soboty, bo takie jest wyznanie właściciela.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn cze 16, 2014 20:14 |
|
|
|
 |
mareta
|
Jajko napisał(a): Można to tak wykręcić. W każdym razie gdyby nie "inne przepisy" mielibyśmy katolickie apteki bez części środków dopuszczonych do obrotu czy sklepy zamykane w piątki czy soboty, bo takie jest wyznanie właściciela. Doprawdy tragedia 
|
Pn cze 16, 2014 20:50 |
|
 |
jano57
|
Wiemy z historii, że niektóre sklepy bywały zamykane w sobotę a otwierane w niedzielę. I komu to przeszkadzało?
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
Pn cze 16, 2014 21:08 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Tragedia czy nie, to inna sprawa. Czy pracownik sklepu ma prawo nie przyjść w piątek, bo tak mu mówi sumienie? A jego pracodawca musi go nadal zatrudniać? Bo pracownik powoła się na klauzulę sumienia?
|
Pn cze 16, 2014 21:10 |
|
 |
mareta
|
jano57 napisał(a): Wiemy z historii, że niektóre sklepy bywały zamykane w sobotę a otwierane w niedzielę. I komu to przeszkadzało? Konkurencji zapewne, albo wichrzycielom.
|
Pn cze 16, 2014 22:04 |
|
 |
jano57
|
A dlaczego nie mieliby istnieć oprócz "ogólnowojskowych" lekarze chrześcijańscy, islamscy, żydowscy czy voodoo? Tak samo aptekarze, sklepikarze i co tam kto sobie chce? I niech każdy na drzwiach napisze odpowiednią informację np. "ten lekarz przestrzega zasad etyki chrześcijańskiej"
No właśnie konkurencji nie, bo liczba dni roboczych była taka sama. "Wichrzycielom"... oryginalne określenie.
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
Pn cze 16, 2014 23:44 |
|
 |
Jajko
|
No a weganin pracujący na kasie, ale odmawiający sprzedaży produktów zwierzęcych może pracować czy nie?
|
Wt cze 17, 2014 0:09 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Czy pracownik sklepu ma prawo nie przyjść w piątek, bo tak mu mówi sumienie? A jego pracodawca musi go nadal zatrudniać? Bo pracownik powoła się na klauzulę sumienia? A jest taka klauzula sumienia? Cytuj: No a weganin pracujący na kasie, ale odmawiający sprzedaży produktów zwierzęcych może pracować czy nie? Zależy to od pracodawcy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 17, 2014 6:35 |
|
 |
Jajko
|
Jest sumienie to jest i klauzula, nie?
No a jak pracodawca zwolni takiego pracownika, to ten się odwoła, powoła na sumienie i zechce być przywrócony do pracy, bo przecież nie można nikogo zmuszać do robienia w pracy rzeczy niezgodnych z etyką pracownika!
|
Wt cze 17, 2014 8:33 |
|
 |
JedenPost
|
Zaraz, ale chyba takiego prawa nie ma? Te klauzule to, jak rozumiem, takie sobie deklaracje bez żadnej mocy prawnej, zgadza się?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt cze 17, 2014 8:37 |
|
 |
Jajko
|
JedenPost napisał(a): Zaraz, ale chyba takiego prawa nie ma? Te klauzule to, jak rozumiem, takie sobie deklaracje bez żadnej mocy prawnej, zgadza się? Też mi się tak wydaje, ale skoro jeden pracownik może nie wykonywać obowiązków i zasłaniać się klauzulą sumienia, to inny chyba też, no nie? Czy może jedna klauzula jest ważniejsza od drugiej?
|
Wt cze 17, 2014 8:45 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Jest sumienie to jest i klauzula, nie? Nie. Cytuj: Też mi się tak wydaje, ale skoro jeden pracownik może nie wykonywać obowiązków i zasłaniać się klauzulą sumienia, to inny chyba też, no nie? Czy może jedna klauzula jest ważniejsza od drugiej? Klauzula sumienia dla lekarzy jest wprost zapisana w ustawie, a poza tym nie dotyczy kwestii obowiązków pracowniczych, co ci od kilku stron tłumaczę. Rozumiesz teraz?
|
Wt cze 17, 2014 8:56 |
|
 |
Jajko
|
No faktycznie, jest w ustawie i dotyczy tylko lekarzy, nie wiedziałem. Ale farmaceutów chyba nie dotyczy?
Niemniej ja pytam ogólnie: czy powinno tak być, że jeśli czyjś system etyczny nie pozwala na wykonywanie pewnych czynności związanych z jego zawodem, to wówczas można się powołać na wyznawane zasady etyczne i nie wykonywać tych obowiązków nie ponosząc przy tym żadnych konsekwencji?
|
Wt cze 17, 2014 9:06 |
|
|
|