Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 1:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Sens Świątyni Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

Post Re: Sens Świątyni Opatrzności Bożej
Od dawna wiadomo że owa większość Polaków to katolicy jest wielką fikcją. Chyba że opierasz się jedynie na liczbie chrztów. Wtedy tak, i tyleż samo ludzi będzie wypełniać ową świątynię, ilu faktycznie czuje związek z Kościołem. Natomiast przeiwujemy z wielką obawą że coraz mniej jest tych praktykujących katolików i powoli zmieniamy system z ilościowego, ale nijakiej jakości, na jakościowy, czyli realna wiara. Natomiast dziś nie potrzeba tej przemianie kolejnych budynków, ale aktów wiary i zaufania Bogu oraz Kociołowi.

Pt wrz 05, 2014 18:41

WIST napisał(a):
Od dawna wiadomo że owa większość Polaków to katolicy jest wielką fikcją. Chyba że opierasz się jedynie na liczbie chrztów. Wtedy tak, i tyleż samo ludzi będzie wypełniać ową świątynię, ilu faktycznie czuje związek z Kościołem. Natomiast przeiwujemy z wielką obawą że coraz mniej jest tych praktykujących katolików i powoli zmieniamy system z ilościowego, ale nijakiej jakości, na jakościowy, czyli realna wiara. Natomiast dziś nie potrzeba tej przemianie kolejnych budynków, ale aktów wiary i zaufania Bogu oraz Kociołowi.

Zgodzę się, że znaczna większość katolików obecnie nie praktykuje. O ile dobrze pamiętam to co niedziele do Kościoła chodzi około 30% wszystkich deklarujących się jako katolicy. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal są katolikami, znają podstawy swojej wiary i często w chwilach słabości do niej wracają. Zostali w niej wychowani, znają (w większości pobieżnie) Pismo Święte, znają modlitwy, przyjęli sakramenty - więc są katolikami.
A czy Świątynię Opatrzności Bożej będą wypełniać wierni ? Nie jestem z Warszawy i nie wiem w jakim ona jest miejscu - po tym jak oceniam ilość ludzi w Szczecinie w kościołach do których sam uczęszczam (co prawda są to głównie msze studenckie) to napawa mnie optymizm, że jednak ta świątynia będzie wypełniona wiernymi.

So wrz 06, 2014 23:40

Bez przekory, jesteś pewny że znają podstawy swojej wiary? Pomijając już fakt że to sprzeczność znać podstawy i nie praktykować, ale na tym forum nieraz dobrze widać jakie luki w wiedzy mają katolicy. I wbrew temu co napisałeś, własnie to że praktykujący to jakaś mniejszość sprawia że Polska i Polacy są co najwyżej krajem i narodem jedynie o korzeniach chrześcijańskich. To za mało, bo równie dobrze mamy też jako naród korzenie pogańskie. Coś z tego wynika? Rodzi się wręcz krzyk zniecierpliwienia, abyśmy wreszcie zajęli się wiarą, anie stawianiem budynków i pomników. Jest źle, ale są organizacje, grupy, są inicjatywy aby ewangelizować. Tym się trzeba zając, to trzeba wspierać. Nie jestem jednym z tych którzy uważają że nie należy nic stawiać z pomników, ani budować kościołowi. Ale dziś potrzeby są inne. Polska to kraj ludzi ubogich i łaknących sprawiedliwości, ktorej im się odmawia. Tym sie trzeba zająć. Budowanie wielkiej światyni, bo potocznie już tylko nazywamy sie krajem katolickim to bardzo marny argument. A to nie są jakieś teoretyczne rozważania, mówimy o wydawaniu niebagatelnych sum na rzeczy konieczne i zbędne. Oczywiście każdy sam decyduje na co rzuci grosz, jaki cel wesprze, ale to też świadczy o nas co wybieramy, jaką mamy mentalność, w pewnym sensie co nam się daje wmówić. Swoją drogą ciekaw jestem jak wyglądała by budowa owej światyni w II RP, kraju jeszcze więkzej biedy i problemów niż dziś... Kościołów mamy dużo. Tylko ludzi coraz mniej. Pojedyńcza Twoja obserwacja nie zmienia realnej sytuacji Kościoła globalnie.

N wrz 07, 2014 0:16
Mi się bardzo podoba ten Kościół. To także wyraz naszej polskiej wiary która wciąż jest silna i wyjątkowa. Świątynia na Chwałę Pana. Im piękniejsza, im wspanialsza tym lepiej bo jest budowana także od serca ludzi. Żydzi też budowali Świątynię, a dla Boga starali się najbardziej, nawet swoje ostatnie kosztowności oddawali od serca dla Boga.

N wrz 07, 2014 10:31
Świątynia miala kosztowac pierwotnie 30mln zł. Budowana jest od 12 lat i juz wydano 130mln zł,
Świątynia powinna juz stać.

Zbiórka pieniędzy przynosi coraz mizerniejsze efekty. W pierwsze święto dziękczynienia na fali euforii zebrano "aż" 5,9 mln zl, potem było juz coraz gorzej, na ostatniej zbiórce 3,5mln .

Aby podnieść rangę miejsa zaczęto ze świątyni robić cmentarz zasłużonych, "Panteon wielkich Polaków", a za zwiedzanie pobierane są opłaty.

Aby zachęcić do ofiarności odwołano się takze do ludzkiej pychy. Za ofiarność możesz zostac uwieczniony z imienia i nazwiska na zawsze w pamiątkowej tablicy i tak:
- za min 2tys tablica zbiorcza
- za min 5 tys przysługuje tabliczna 20x15 cm
- za min 10 tys tabliczka 40x15 cm
- za min 30 tys tabliczka 40x20 cm
- za min 50 tys tabliczka 40x25 cm
Powstał nawet specjalny regulamin.

Kto chce w Świątyni Opatrzności Bożej postawić pomnik swojej pychy ?

Podobno jest 33mln katolików w Polsce. Może tak złotówkę na tace od łebka dacie? Tak kilka lat i swiątynia, którą opatrzność opusciła wreszcie powstanie.
Kilka lat? Ano tak. Niby potrzeba kilkunastu milionów na prace wykonczeniowe, ale historia tej budowy koszty rosna z dnia na dzień.

N wrz 07, 2014 16:22
Cytuj:
Podobno jest 33mln katolików w Polsce. Może tak złotówkę na tace od łebka dacie?

Mam lepszą propozycję: Odczep się od tego co i z jakich funduszy budujemy. My się nie wtrącamy, nawet słownie, w budynki stawiane przez metodystów, to Ty się odczep od budowy kościołów katolickich.

N wrz 07, 2014 18:36

Cytuj:
Natomiast dziś nie potrzeba tej przemianie kolejnych budynków

Wist mów za siebie. Ty nie potrzebujesz nowych budynków sakralnych, a ja akurat na własnej skórze odczułam ich brak, a nade wszystko brak kapłanów w tych budynkach sakralnych. Gdzie? ano nie w Polsce, w Polsce jest jeszcze komfortowa sytuacja, kapłanów mamy a i kościołów nie brak. Co nie znaczy, że możemy sobie odpuścić i zaniechać budowania nowych.

N wrz 07, 2014 19:09

Magdo, w jaki sposób odczułaś brak budynków sakralnych w Polsce, zwłaszcza, że jak twierdzisz, "w Polsce jest jeszcze komfortowa sytuacja, kapłanów mamy a i kościołów nie brak"?

To już nie do Magdy:
Ciekawe czy metodyści biorą na swoje budowle kasiorkę od Państwa?

N wrz 07, 2014 23:23
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Cytuj:
Podobno jest 33mln katolików w Polsce. Może tak złotówkę na tace od łebka dacie?

Mam lepszą propozycję: Odczep się od tego co i z jakich funduszy budujemy. My się nie wtrącamy, nawet słownie, w budynki stawiane przez metodystów, to Ty się odczep od budowy kościołów katolickich.

Owa świątynia budowana jest m.in. z moich pieniędzy, bo podatki w Polsce płacę.

Czy jeżeli przestanę pisac prawdę o budowie świątyni, to mogę liczyc na to, ze zamilkniesz we wszystkich sprawach nie dotyczących ściśle KRK? Oczywiście, że nie.
Jeżeli chcesz założyc cenzurę, to zacznij od siebie samego.

p.s. Masz juz swoją tabliczkę w Alei Darczyńców?

Jajko napisał(a):
Ciekawe czy metodyści biorą na swoje budowle kasiorkę od Państwa?
W Polsce nie. Czy w jakimkolwiek innym kraju nie wiem. Chyba także żaden z naszych kościołów w Polsce nie ma statusu zabytku, więc i tu kasy nie ma (ale głowę za to nie dam).

N wrz 07, 2014 23:35
magda68 napisał(a):
Cytuj:
Natomiast dziś nie potrzeba tej przemianie kolejnych budynków

Wist mów za siebie. Ty nie potrzebujesz nowych budynków sakralnych, a ja akurat na własnej skórze odczułam ich brak, a nade wszystko brak kapłanów w tych budynkach sakralnych. Gdzie? ano nie w Polsce, w Polsce jest jeszcze komfortowa sytuacja, kapłanów mamy a i kościołów nie brak. Co nie znaczy, że możemy sobie odpuścić i zaniechać budowania nowych.

@magdo68 tak naprawde to ja uwazam, ze w Polsce wlasnie mozemy zaniechac budowania nowych...
Co ci po pustych nowych koscilach bez ksiezy?
Powolan ubywa, parafian ubywa, przez tworzenie nowych parafii, gdzie trzeba budowac nowe koscioly, zmniejsza sie tez ilosc parafian, czyli osob, ktore musza ten kosciol z ogrzewaniem, oswietleniem i remontami utrzymac (jak juz go zbuduja).

Kosciolow w Polsce mamy dosyc. Raczej nalezaloby sie zastanowic jak je utrzymac, no i czy za 20 lat starczy ksiezy, zeby miec chocby jednego proboszcza na parafie...

Co do Swiatyni Opatrznosci, to pomysl i idea byla uzasadniona. Wykonanie.... no coz. Tak to jest, jak sie nie bierze pod uwage woli platnikow, czyli wiernych, tylko gust jednego pomyslodawcy... I po co ten konkurs na projekt bylo robic?

Pn wrz 08, 2014 7:30

Magda68 napisał(a):

Ale my nie rozmawiamy o budownictwie kościelnym, tylko o tej jednej światyni. Zobacz jaki jest temat tej dyskusji i odnieś moją wypowiedz do tego tematu. Nic nie pisałem o tym żeby już w ogóle nigdzie nie stawiać kościołów.

Jeśli trzeba to jest oczywistym że postawić kościół należy, o ile są też na to fundusze. I tutaj słusznie pisze Kael. Trzeba takie rzeczy planować, żebyśmy potem z wielkim oburzeniem nie patrzyli jak kościoły zamienia się na magazyny. A będą zamieniane tak długo jak największym problemem wiary w tym kraju będzie budować, czy nie, kolejną wielgachną świątynie, która przecież dalej będzie kosztować i wszelkie opłaty będą ponoszone przez wiernych.

Pn wrz 08, 2014 9:27
Dla mnie osobiscie budowa tej swiatyni to cos gorszacego.

Kiedy przyjezdzam do Polski i widze, ze bida az piszczy a tu buduje sie taki monument. To czysta polska megalomania.

Ja rozumiem , ze bylo to pewne zobowiazanie/slub, ktory trzeba wypelnic.
Dlaczego nie wybudowano jakiegos malego kosciolka, kaplicy jako wotum wdziecznosci.
Byloby to takie uwiecznienie, przypomnienie Konstytucji 3. maja.
Typowy polski bizantynizm.

Z ta pycha to bym nie przesadzal. Jakie wyjscie ma inwestor zeby dokonczyc budowy tej piramidy? Pomysl nie jest zbyt fortunny , no trudno.

Najbardziej dziwi mnie to, ze pomyslodawca, sp. kard. Glemp n ie zostal pochowany w tej swiatyni a w katedrze a innych chowano wbrew ich woli. Np. casus ks. Twardowskiego.

Pn wrz 08, 2014 9:43

Akurat tu władze kościelne się znalazły (i nie pochowały Glempa w tej światyni). Tam jest Panteon Wielkich Polaków i trochę głupio by było, gdyby jego pomysłodawca tam spoczął. Ja tak przypuszczałem i nazywałem tę świątynię Mauzoleum Glempa, no ale skoro Glempa jednak tam nie pochowano, to się wycofałem.

Pn wrz 08, 2014 9:49
Cytuj:
Spośród nich ksiądz prymas wybrał 22 maja projekt zgłoszony przez Marka Budzyńskiego. Praca Budzyńskiego przedstawiała kościół jako symboliczną górę, zwieńczoną kryształowym świetlikiem. W opinii jurorów praca ta wyróżniała się powiązaniem pomnikowej skali z romantycznym założeniem krajobrazowym, uwzględniającym polską tożsamość narodową. Projekt wywołał ożywioną dyskusję. Zyskał liczne pochwały środowiska artystycznego – za śmiałość i rozmach. Znacznie bardziej krytycznie przyjęła go część duchowieństwa archidiecezji. Ich wyrazicielem był m.in. diecezjalny konserwator zabytków ks. prof. Andrzej Luft, który stwierdził, że projekt jest nieporozumieniem, gdyż swoim kształtem świątynia przypomina „słowiański kurhan lub egipską piramidę”[6].

Pod wpływem krytyki 23 listopada 2000 Fundacja Budowy Świątyni odstąpiła od realizacji projektu Budzyńskiego. Decyzję uzasadniano kosztami planowanego przedsięwzięcia. W lipcu 2001 zarząd ogłosił drugi konkurs, tym razem zamknięty, do którego zaproszono siedem zespołów architektonicznych. W warunkach konkursu znalazło się szereg szczegółowych życzeń, by – między innymi – projektowana świątynia przypominała projekt Jakuba Kubickiego z konkursu z 1791. Po kilku etapach prac konkursowych wybrano projekt zespołu Wojciecha i Lecha Szymborskich. Świątynia zaprojektowana została na planie krzyża greckiego, z czterema wejściami, zwieńczona kopułą z krzyżem. Kolejne jego przetworzenia, wynikłe z dyskusji z zarządem fundacji, doprowadziły do tego, iż obecnie projekt istotnie jest modernistyczną wersją świątyni projektu Kubickiego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C ... _Warszawie

Akurat ten wybrany projekt mi sie zle kojarzy, no ale jak sie powiedzialo a i rozgrzebalo budowe, to kardynal Nycz musi zachowac twarz Kosciola i ja skonczyc. Ja mu nie zazdroszcze.
Pierwszy projekt byl jak najbardziej "dla wszystkich", a nie taki megalomanski. Widac jakie gusta maja nasi ksieza i co im w duszy spiewa...
Niestety.

Pn wrz 08, 2014 10:09
Kozioł napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Cytuj:

Owa świątynia budowana jest m.in. z moich pieniędzy, bo podatki w Polsce płacę.

E, tam... Szansa, że pieniądze z Twoich podatków poszły na tę świątynię jest minimalna. Łatwiej wygrać w Lotto. :)

Cytuj:
Czy jeżeli przestanę pisac prawdę o budowie świątyni, to mogę liczyc na to, ze zamilkniesz we wszystkich sprawach nie dotyczących ściśle KRK? Oczywiście, że nie.

Jaką "prawdę"? Teksty o tacy to nie jest prawda, tylko bzdurne pustosłowie wynikające z małej wiedzy na temat tego, na co idzie kasa z tacy. Poza tym:
Nie pisz, że ja mam zamilknąć "we wszystkich sprawach nie dotyczących ściśle KRK", bo jasno wskazałem dlaczego nie powinieneś wypowiadać się na temat budowy tej świątyni. Przegapiłeś? Stawiam zakład, że nie. Jednak do tego się nie odniosłeć, bo ta niewygodna prawda, że my się nie wtrącamy i nie komentujemy tego, co budują metodyści, nie pozwoliła by na napisanie absurdalnych propozycji pod moim adresem.

Pn wrz 08, 2014 11:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona