Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 4:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
 Czy szafarze są potrzebni w kościele? 
Autor Wiadomość

Tomasz, przyznam, że przestaję rozumieć. Najpierw piszesz, że znasz szafarzy udzielających Komunii, a teraz, że nie spotkałeś się z takim zjawiskiem. Obawiam się, że mówimy o kilku różnych rzeczach i należałoby sobie wyjaśnić, czego wątek ma dotyczyć.

Podobnie jak Pędzi, wydaje mi się, że są trudności w odróżnieniu szafarzy od diakonów stałych. Omówienie KPK dotyczącego szafarzy, wklejonego przeze mnie wyżej, jest tu:
http://www.kuria.gliwice.pl/czytelnia/d ... 5&art=0014
Zaś interesujący i wyczerpujący wątek na temat diakonatu stałego - tu:
viewtopic.php?t=767

Co do Twoich pytań. Nie sądzę, żeby widok szafarza był gorszący, raczej zaskakujący, ponieważ cały czas jest to dla nas nowość, czy nawet egzotyka. Szafarzy (-> post Mrówki) w Polsce się spotyka, choć na razie na bardzo ograniczoną skalę. Co innego na zachodzie, a głównie za oceanem - tam jest to powszechne.

Pogrzeb sakramentem nie jest, co nie zmienia faktu, że szafarze nie mają z nim nic wspólnego.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N sie 07, 2005 14:04

angua, mnie nie chodziło o szafarzy, tylko w jednym punkcie prawa kanonicznego umieszczonego w tym temacie jest napisane że osoba świecka może rozdawać komunię, o to mi chodziło, szafarz przechodzi specjalny kurs i dostaje pozwolenie od biskupa, mnie chodziło o zwykłą osobę która jest np.w jakiś wspólnocie czy służy przy kościele (np. tzw.kościelny, lub lektor) - o takie osoby mi chodzi, znam szfarzy bo jestem przy kościele i są to moi znajomi, czy teraz rozumiesz?, chodzi o zwykłego katolika a nie szafarza, to że szafarz może rozdawać komunię to o tym ja wiem. nie twierdzę by widok szafarza był dla mnie samego gorszący, bo sam chciałbym nim być, ale pytam innych, bo wiem ze środowiska ludzi że niektórzy są zdziwieni, lub nie podoba im się widok żonatego mężczyzny który rozdaje komunię w kościele, chociaż chyba niektórzy się już pomału przyzwyczajają do ich obecności, chodzi o pytanie do forumowiczów - czy widok szafarza jest dla nich gorszący? może teraz zrozumiesz o co chodzi.

co do pogrzebu, to zapewne masz rację, nie jest on sakramentem.

pozdrawiam

N sie 07, 2005 16:00
Zobacz profil WWW

Tomasz, to ze istnieje posluga nadzwyczajnych szafarzy Eucharystii, nie oznacza, ze musza oni istniec wszedzie. Szafarze sa powolywani, na mocy decyzji miejscowego biskupa wszedzie tam, gdzie istnieje taka potrzeba. W Polsce, dzieki Bogu, raczej kaplanow nie brakuje, ale na zachodzie nie jest juz z tym tak dobrze, dlatego jest tak, jak pisze Angua. Na kontynencie amerykanskim posluga szafarzy jest powszechna i w zaleznosci od godziny Mszy mozna zobaczyc od 4 do 9 poslugujacych szafarzy (Komunia pod dwiema postaciami). Np. Msza, w ktorej ja uczestnicze, jest Msza dla rodzin, dlatego dosc duzy kosciol wypelniony jest po brzegi, wtedy np. potrzeba az 9 szafarzy, by Komunia nie trwala 40 minut.

N sie 07, 2005 16:17

pedziwiatrze, te szczegóły dotyczące rozdawania komunii znam, ale dzięki za info

pozdrawiam

N sie 07, 2005 16:23
Zobacz profil WWW

Ale nawet po specjalnym kursie pozostaja osobami swieckimi. Dopiero diakonat wprowadza do stanu kaplanskiego. Moze to lekkie zderientowanie pochodzi z nazwy, przed soborem to bylo czasami nazywi swiecenia mniejsze, teraz sie raczej unika takiego nazywania. Szafarz nadzwyczajny to osoba swiecka. Niewazne czy przeszla kurs kilku letni czy jednorazowo bez przegotowania dostala blogoslawienstwa do sprawowania tej poslugi. Gdy bylem starszym ministrantem wiele razy ksiadz mnie wolal dostawalem to jednorazowe blogoslawienstwo i rozdawalem Komunie, i wiekszosc w parafii doskonale wiedziale ze to ten i ten lobudziak rozdaje Komunie.

N sie 07, 2005 16:27

Dobra, Tomasz, rozumiem. Tylko że szafarz dalej jest osobą świecką, stąd nieporozumienie. Udzielenie posługi przez biskupa nie oznacza święceń.

Musimy rozróżnić akolitę, szafarza świeckiego i wyjątkowy przypadek, o którym pisał Wiking.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N sie 07, 2005 16:35

"Ale nawet po specjalnym kursie pozostaja osobami swieckimi. Dopiero diakonat wprowadza do stanu kaplanskiego. Moze to lekkie zderientowanie pochodzi z nazwy, przed soborem to bylo czasami nazywi swiecenia mniejsze, teraz sie raczej unika takiego nazywania. Szafarz nadzwyczajny to osoba swiecka. Niewazne czy przeszla kurs kilku letni czy jednorazowo bez przegotowania dostala blogoslawienstwa do sprawowania tej poslugi.

tak, wiem że szafarz to osoba świecka, ale ten kurs jednak coś daje, ale zastanawia mnie fakt że będąc ministrantem rozdawałeś komunie - dla mnie cos nowego ale i ciekawego, fajnie. tak się zastanawiam nad tymi informacjami i myśle że niedługo i organista będzie rozdawał komunię - to dopiero było by ciekawe(?)

pozdrawiam

N sie 07, 2005 16:36
Zobacz profil WWW

ogranista, o ile jest, to w czasie rozdawania komunii gra, więc raczej do tego nie dojdzie.
Z drugiej strony zastanawia mnie tak postawione pytanie, czy za tym nie kryje się jakaś Twoja niechęć do świeckich szafarzy? W końcu co za różnica kto rozdaje: czy ksiądz prawnie wyświęcony, czy nadzywczajny szafarz po kursie z błogosławieństwem biskupa, czy w nadzwyczajnej sytuacji ministrant z błogosławieństwem kapłana sprawującego Najświętszą Ofiarę? W każdym z tych przypadków nie są to osoby przypadkowa, ani anonimowe, wręcz przeciwnie są znane i skoro została im taka funkcja powierzona - godne zaufania.

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N sie 07, 2005 16:42

nie martw się, nie stoi za tym żadna niechęć do szafarzy, po prostu zażartowałem sobie, bo mnie zaciekawił fakt że starszy ministrant rozdawał komunię, ale szafarzy traktuję bardzo poważnie, i jeśli zauważyłeś(aś) we wcześniejszych postach napisałem że sam chciałbym zostać szafarzem, ale do tego faktu jest jeszcze trochę czasu, uważam że jest ich za mało w kościele i daje się to zauważyć, szczególnie w mniejszych miejscowościach i wsiach, gdzie jest mało księży.

pozdrawiam

N sie 07, 2005 22:02
Zobacz profil WWW

Kiedy KK wprowadził instytucję "szafarza" i dlaczego? Czy księży jest zbyt mało? Co z diakonatem?

Zastanawiam się dlaczego jest tyle różnic nawet czysto porządkowych między chrześcijańskim zachodem a wschodem... Przecież wyrastaliśmy z jednego pnia. Myślicie że to dobrze że Kościół ewoluuje? Ja jestem dość sceptyczny jeśli chodzi o "nowinki" w Kościele. Ponadto uważam że przynajmniej w części porządkowej wypracowano większość już w V w. Wystarczyło tylko dostosować do warunków geograficznych, etnicznych i kulturowych ;)

pzdr

Pn sie 08, 2005 0:31

W pierwotnym Kosciele byli akolici, czesto mieli piezce nad naczyniami eucharystycznymi. Zanosili tez Komunie chorym. Takim przykladem moze byc sw Tarcyzjusz (chyba IV w.) ktory niosac Cialo Panskie choremu zostal napadniety przez trzech chlopakow, ktorzy chcieli mu to cos wyrac, nie dal, wiec zostal pobity i tak opuszczony, zmarl krotko pozniej w wyniku zadanych ran.

Pn sie 08, 2005 1:50

Cytuj:
"Kiedy KK wprowadził instytucję "szafarza" i dlaczego? Czy księży jest zbyt mało? Co z diakonatem? "

księży widocznie jest mało skoro posługa szafarzy jest potrzebna, myślę że najbardziej w małych miejscowościach i wsiach brakuje księży i rozdawanie komunii trwa często bardzo długo, bo jest jeden lub tylko dwóch księży na parafię i to wszystko. pozatym posługa szafarzy pozytywnie wpływa na nich samych i na otoczenie także może wpływać pozytywnie (przynajmniej mam taką nadzieję), bo są to zwykli ludzie którzy często mają swoje rodziny i jeszcze dodatkowo idą wspomagać kościół w tak trudnej misji - jest wielu przeciwników księży, księża często ryzykują chodząc po kolędzie, to samo dotyczy szafarzy, ale jest to dawanie świadectwa wiary innym.

Pn sie 08, 2005 13:04
Zobacz profil WWW

księży widocznie jest mało skoro posługa szafarzy jest potrzebna, myślę że najbardziej w małych miejscowościach i wsiach brakuje księży i rozdawanie komunii trwa często bardzo długo, bo jest jeden lub tylko dwóch księży na parafię i to wszystko. pozatym posługa szafarzy pozytywnie wpływa na nich samych i na otoczenie także może wpływać pozytywnie (przynajmniej mam taką nadzieję), bo są to zwykli ludzie którzy często mają swoje rodziny i jeszcze dodatkowo idą wspomagać kościół w tak trudnej misji - jest wielu przeciwników księży, księża często ryzykują chodząc po kolędzie, to samo dotyczy szafarzy, ale jest to dawanie świadectwa wiary innym.

Tego za nic nie potrafię zrozumieć w KK. Rozdawanie komunii trwa często bardzo długo... Msza trwająca 1,5 godziny też pewnie trwa stanowczo zbyt długo! Credo w zasadzie również jest zbyt długie, więc mamy Skład Apostolski. Pismo Święte jest horrendalnie zbyt długie! Na co komu tyle ksiąg? Przecież widząc tak grubą "cegłę" żaden normalny człowiek po to nie sięgnie! Żeby chociaż było to tak pociągające jak "Harry Poter" czy "Władca Pierścieni"...

Przeraża mnie dzisiejszy KK w osobach jego wiernych. Ja sam często oczekuję na przyjęcie komunii 15-30 minut i nie robię z tego jakiegoś problemu. To jest idealny czas na przyklęknięcie, na próbę zapomnienia o całym powszednim świecie, to czas naszej własnej epiklezy. Dla mnie sama Eucharystia mogłaby trwać i z godzinę (w rytm słów "Ciało Chrystusa przyjmijcie, źródło życia"...) bo są to chwile przebóstwienia i niezwykłego (choć najczęstszego) kontaktu z Sacrum.

Z moich obserwacji wynika, że gdyby powrócić do starożytnej posługi diakonów (i nawet diakonis), która odciążyłaby znacznie i wspomogła funkcje kapłana-prezbitra, problem rozdawania komunii nie byłby tak palący. Absolutnie nie chcę negować posługi szafarza, jednak ciągle wydaje mi się że skoro Kościół starożytny radził sobie z tym problemem bez wyraźnej pomocy szafarzy to i dzisiejszy KK może sobie z tym poradzić. Tylko czy KK potrzebuje powrotu do Kościoła Apostolskiego? Zdaje się że tak, bo do niego powoli wraca. Stały diakonat to kropla w morzu, największy problem to przekonanie samych katolików że dzisiejszy Kościół katolicki różni się od Kościoła starożytnego w wielu istotnych punktach.

Pn sie 08, 2005 14:55

Cytuj:
"Przeraża mnie dzisiejszy KK w osobach jego wiernych. Ja sam często oczekuję na przyjęcie komunii 15-30 minut i nie robię z tego jakiegoś problemu. To jest idealny czas na przyklęknięcie, na próbę zapomnienia o całym powszednim świecie, to czas naszej własnej epiklezy. Dla mnie sama Eucharystia mogłaby trwać i z godzinę (w rytm słów "Ciało Chrystusa przyjmijcie, źródło życia"...) bo są to chwile przebóstwienia i niezwykłego (choć najczęstszego) kontaktu z Sacrum. "

to chyba możesz się cieszyć Didymosie że do niego nie należysz?, ja nie robię z tego problemu i wiem że taki czas można wykorzystać na modlitwę, ale chodzi także o to że jeżeli jest kilka mszy w ciągu dnia, szczególnie w niedzielę to godzina rozpoczecia kolejnych mszy nie była by stała, tylko zależna od tego, kiedy się skończy nastepna, i tak czasami msze się wydłużają, ale nie do przesady by było to o godzine dłużej, dlatego szafarze moga wspomagać kapłanów w posłudze rozdawania komunii i to jest jak najbardziej właściwe, przecież ksiądz proboszcz danej prafii gdy przyjdzie więcej wiernych nie będzie ściągał kapłanów z innych parafii by pomogli rozdawać komunię, bo w innych parafiach jest podobna sytuacja, a mając szfarzy pod ręką może rozdawanie komunii znacznie przyspieszyć. a druga sprawa to taka : pomyśl że gdybyś miał 50 lat i miejsca siedzące były by wszystkie zajęte w kościele a wiernych chcących przyjąć komunię jest bardzo dużo (tak jak to bywa w święta, np.Bożego Ciała) to czy chciałbyś stać 2-3 godziny dłużej, bo komunię rozdziela tylko jeden ksiądz? dlatego posługa szafarzy jest potrzebna, po za tym szafarze roznoszą komunię chorym, moga z nimi rozmawiać na temat wiary itd..., szafarz ma wiele funkcji, które może wykonywać na prośbę przewodniczącego kapłana, nie tylko samego rozdawania komunii

wybacz że ci to powiem, ale trudno ci niektóre kwestie wyjaśniać i z tobą dyskutować na tematy kościoła katolickiego bo jesteś w innym kosciele i wiele kwestii negujesz, bo twój kościól nie wszystko akceptuje z nauki kościoła katolickiego, więc chyba sam rozumiesz że trudno będzie ci niektóre wyjaśnienia zrozumieć, obojętnie kto by je pisał.
ale mimo wszystko szanuje twoje zdanie, bo masz prawo je wyrażać.

pozdrawiam

Pn sie 08, 2005 15:25
Zobacz profil WWW

to chyba możesz się cieszyć Didymosie że do niego nie należysz?, ja nie robię z tego problemu i wiem że taki czas można wykorzystać na modlitwę, ale chodzi także o to że jeżeli jest kilka mszy w ciągu dnia, szczególnie w niedzielę to godzina rozpoczecia kolejnych mszy nie była by stała, tylko zależna od tego, kiedy się skończy nastepna, i tak czasami msze się wydłużają, ale nie do przesady by było to o godzine dłużej, dlatego szafarze moga wspomagać kapłanów w posłudze rozdawania komunii i to jest jak najbardziej właściwe, przecież ksiądz proboszcz danej prafii gdy przyjdzie więcej wiernych nie będzie ściągał kapłanów z innych parafii by pomogli rozdawać komunię, bo w innych parafiach jest podobna sytuacja, a mając szfarzy pod ręką może rozdawanie komunii znacznie przyspieszyć. a druga sprawa to taka : pomyśl że gdybyś miał 50 lat i miejsca siedzące były by wszystkie zajęte w kościele a wiernych chcących przyjąć komunię jest bardzo dużo (tak jak to bywa w święta, np.Bożego Ciała) to czy chciałbyś stać 2-3 godziny dłużej, bo komunię rozdziela tylko jeden ksiądz? dlatego posługa szafarzy jest potrzebna, po za tym szafarze roznoszą komunię chorym, moga z nimi rozmawiać na temat wiary itd..., szafarz ma wiele funkcji, które może wykonywać na prośbę przewodniczącego kapłana, nie tylko samego rozdawania komunii

wybacz że ci to powiem, ale trudno ci niektóre kwestie wyjaśniać i z tobą dyskutować na tematy kościoła katolickiego bo jesteś w innym kosciele i wiele kwestii negujesz, bo twój kościól nie wszystko akceptuje z nauki kościoła katolickiego, więc chyba sam rozumiesz że trudno będzie ci niektóre wyjaśnienia zrozumieć, obojętnie kto by je pisał.
ale mimo wszystko szanuje twoje zdanie, bo masz prawo je wyrażać.

pozdrawiam

Należę do jednego Kościoła Chrystusowego, do którego również i Ty należysz, a który został przez grzech podzielony. Nie cieszę się z podziału, martwi mnie odejście od Tradycji Apostolskiej moich braci w Chrystusie - tzw. katolików. Martwi mnie również mnóstwo zachodnich naleciałości w słowiańskim prawosławiu, z których należy je oczyścić.
Rozumiem że w obecnym kształcie liturgiki KK obecność szafarzy jest bardzo potrzebna. Próbuję wskazać że są różne wyjścia z tej sytuacji :) Kościół prawosławny radzi sobie i z jedną liturgią dziennie (!), więcej jak jedna jest tylko w parafiach miejskich. W takiej sytuacji Liturgia trwa 2 godziny i kapłan nie musi się z niczym śpieszyć, tym bardziej z momentem najważniejszym - Eucharystią.
Kościół prawosławny na Słowiańszczyźnie (może nie całej) ma inny problem związany z komunią: zbyt duża bogobojność (=zabobonność) ludu, złe pojęcie ortodoksji i stosunek do własnej grzeszności prowadzą do innego zachowania wiernych podczas Eucharystii. Kryzys ten polega na tym, że wierni przyjmują Komunię kilka razy do roku, czyniąc sobie ogromną szkodę duchową. A poza tym Boże Ciało zostało ustanowione po rozłamie, więc nie przyjęło się (mimo usilnych starań grekokatolicyzmu) w prawosławiu ;)

Mój Kościół nie musi akceptować KK, ponieważ czerpie z Kościoła starożytnego, który mu całkowicie wystarcza :) Problemów jest prawdopodobnie tyle co w KK, tyle że są po prostu inne. Potrzebne są reformy i powrót do prawdziwej Wiary Apostolskiej. Dlatego staram się nie krytykować, a jedynie zauważać różnice, po to by je spróbować zniwelować. A czasem konstruktywna krytyka jest potrzebna. Mogę nie być lubiany w środowisku katolickim i prawosławnym, ale zależy mi jedynie na powrocie do idei Kościoła starożytnego. Wierzę że da się to zrobić :)

A wracając do tematu - szafarze to temat otwarty, podobnie jak diakonisy.

pzdr

Pn sie 08, 2005 16:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona