Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 21:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 16 maja 1657 
Autor Wiadomość

jedno jest pewne, zaden bog niechce aby prowadzono swiete wojny w jego imieniu. kazda religia nakazuje kochanie boga i blizniego.

Niestety nie każda - np. islam... Czy wiesz ile razy w Koranie jest napisane: "Będziesz nienawidził"?

Śr maja 17, 2006 16:40
Zobacz profil WWW

Tylko nie "siostrzane". Kościół prawosławny tkwi w schizmie.

Której zawinili przede wszystkim biskupi Rzymu - zapomniałeś dodać.

Śr maja 17, 2006 16:41
Zobacz profil WWW

Tu chodzi o pokazanie ogromu cierpienia Św. Andrzeja Boboli. Poza tym, jak słyszałem, jest on również czczony wśród prawosławnych. Któryś z tu obecnych może to potwierdzić bądź zaprzeczyć. Nie jest to ekumenizm?

Nic mi nie wiadomo o tym, aby czcili go prawosławni. Nie jest to temat ekumeniczny, a że wpis tchnie sadyzmem - cóż, to fakt, niezależnie od intencji.

pusţelnik napisał(a):
Skoro mowa o pojednaniu i ekumenizmie, wydaje mi się, że z Modlitwy Pańskiej ani prawosławni ani baptyści nie skreślili jako i my odpuszczamy czy jestem w błędzie?

Nie, ale jak ktoś powołuje się na to, jak cierpieli katolicy od "innowierców", to dobrze sprowadzić na ziemię takiego gościa i przypomnieć jak często katolicy krzywdzili innych.

Śr maja 17, 2006 16:44
Zobacz profil WWW

Cytat
Cytuj:
Nikt oprócz Pana Boga nie ma prawa sądzić i karać Ojca świętego.
Tak na marginesie nazywanie kogokolwiek ojcem świętym jest bluźnierstwem!!

To ja może na drugim marginesie dodam, że zasada ta została wprowadzone przez biskupa Rzymu, którego imienia teraz nie pamiętam, a nie mam czasu szukać, który dokonał nielichych przestępstw i obawiał się kary wymierzonej przez władzę świecką.

Śr maja 17, 2006 16:47
Zobacz profil WWW
Czyli wiara według wskazówek ewangelii świętą nie jest?

wiara według wskazówek Ewangelii jest właśnie wiarą Kościoła Katolickiego.

Śr maja 17, 2006 17:06

Haereticus napisał(a):
Czyli wiara według wskazówek ewangelii świętą nie jest?

wiara według wskazówek Ewangelii jest właśnie wiarą Kościoła Katolickiego.

Kłąnia się "trzecie prawda Góralska"... Jest to oczywisty fałsz. A powiem jeszcze, że łątwo udowodnić, że Kościół katolicki wielokrotnie tak zmanipulował Ewangelią, zeby ją dopasowaćdo swoich nauk. To dlatego w średniowieczu Biblia była na ideksie ksiąg zakazanych, których nie wolno było czytać... Twoje uwagi są po prostu OBRAŹLIWE dla protestantów. [...]

Śr maja 17, 2006 17:13
Zobacz profil WWW
Kłąnia się "trzecie prawda Góralska"... Jest to oczywisty fałsz. A powiem jeszcze, że łątwo udowodnić, że Kościół katolicki wielokrotnie tak zmanipulował Ewangelią, zeby ją dopasowaćdo swoich nauk. To dlatego w średniowieczu Biblia była na ideksie ksiąg zakazanych, których nie wolno było czytać...

Jest to ewidentna nieprawda. Na indeksie były heretyckie, zmanipulowane przekłady. Łacińskiej wulgaty nikt nigdy nie zabraniał czytać.

Zwróć też uwagę, że polski przekład Biblii Jakuba Wujka SJ został wydany w 1599 roku, gdy jakoby miały trwać owe restrykcje i zakazy.

Śr maja 17, 2006 17:17

Jest to ewidentna nieprawda. Na indeksie były heretyckie, zmanipulowane przekłady. Łacińskiej wulgaty nikt nigdy nie zabraniał czytać.

Żaden z PROTESTANCKICH przekłądów nie był zmanipulowany, natomiast Biblia katolicka TAK. Biblia była jako taka na indiesie... Kłąnia się zerowa znajomośc historii!

[...]

Śr maja 17, 2006 17:24
Zobacz profil WWW
Tomek Torquemada napisał(a):

Żaden z PROTESTANCKICH przekłądów nie był zmanipulowany

ROTFL :-))))) Kto Ci takich rzeczy naopowiadał?

Haereticus napisał(a):
natomiast Biblia katolicka TAK. Biblia była jako taka na indiesie... Kłąnia się zerowa znajomośc historii!

Tak się składa, że analizowałem Index Librorum Prohibitorum, więc ciemnoty mi nie wciskaj. W indeksie były KONRETNE przekłady i wydania Biblii, a nie Biblia jako taka.

Jeśli zwiduje Ci się, że Wulgata była na indeksie, to proszę o podanie ŹRÓDŁA tej informacji.

Śr maja 17, 2006 17:33
W indeksie były KONKRETNE przekłady i wydania Biblii

Sfuszerowane przekłady i chałupnicze, protestanckie egzegezy. Jeśli ktoś se chce pogrzebać w Indeksie (stan na 1948 r.) to zapraszam:

http://tradycja.org/prohibita/

Śr maja 17, 2006 17:45
Temat nie dotyczy etymologii loginów. Posty zawierające chociaż jedno obraźliwe słowo będę usuwać w całości, bez względu na pozostałą treść.

Śr maja 17, 2006 19:50

PRZECZYCIE FAKTOM HISTORYCZNYM. Ludziom zabraniano czytania Pisma Świętego, bo łącinę mało ktro znał poza klerem. Biblię ludowi, w najlepszych możliwych przekładach, do dziś cieszących sie uznaniem, udostepnili protestanci. To zasługą protestanckich tłumaczy jest, że Biblia trafiła do ludzi, że zaczęli ja czytać, poznawać Słowo Pana... I do dziś jest tak, że wielu ludzi, którzy poznają Biblię, skutkiem tego poznania odchodzi od katolicyzmu...

Do baranka:
Dlaczego zniknęły moje rzekomo "obraźliwe" słowa, a obraźliwe sformułowania pod adresem protestantó zostały. Proszę w pierwszym rzędzie usunąć błoto z wypowiedzi tego, co się utożsamia ze zbrodniarzem, a nie moje uszczypliwości.

Śr maja 17, 2006 20:12
Zobacz profil WWW
Biblię ludowi, w najlepszych możliwych przekładach, do dziś cieszących sie uznaniem, udostepnili protestanci.

W imieniu ks. Jakóba Wujka - PROTESTUJĘ :-)

Śr maja 17, 2006 20:19
Haereticus napisał(a):
Biblię ludowi, w najlepszych możliwych przekładach, do dziś cieszących sie uznaniem, udostepnili protestanci.

W imieniu ks. Jakóba Wujka - PROTESTUJĘ :-)

Jako stały czytelnik przekładu x. Wujka - przyłączam się do protestu.

Śr maja 17, 2006 20:23
Do obrońców "świętej" wiary katolickiej:

Ostrzegam Cię po bratersku: nie bluźnij.

Haereticus napisał(a):
PRZECZYCIE FAKTOM HISTORYCZNYM. Ludziom zabraniano czytania Pisma Świętego, bo łącinę mało ktro znał poza klerem.

Czyli przyznajesz, że Wulgata nie była nigdy "na indeksie".

A poza tym: Łaciny wtedy uczono w każdej szkole, więc jej znajomość buła powszechna u umiejących czytać!!!

Śr maja 17, 2006 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona