Autor |
Wiadomość |
Haereticus
|
Widzę, że katolicy przewrażliwieni na swoim punkcie jak zawsze.  Gdzie ja niby krzyczę czy krytykuję katolików? ja tylko stwierdzam, że idea postu się spaczyła.
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
So cze 03, 2006 0:08 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A ja zaraz zjem sobie śniadanko
I na pewno szyneczkę w jego ramach też 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So cze 03, 2006 8:06 |
|
 |
Haereticus
|
A może nie drażnijmy dzikich zwierząt? 
_________________ Chrześcijaństwo to nie przynależność do takiego czy innego Kościoła - to życie z Bogiem, wiara przypieczętowana przyjeciem chrztu.
|
So cze 03, 2006 9:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Haereticus napisał(a): Wracajać do tematu postu. Wydaje mi się, że katolicka idea postu już dawno sie przeżyła. Ludzie nie wiedzą po co post i o co wogóle chodzi. Nie zjedzą mięska, za to się najedzą do syta innymi smakołykami. I wielkie mi poszczenie! Co to znaczy pościć pokazali mi dopiero protestanci, ewangeliczni chrześcijanie, którzy gdy poszczą, to tak na serio, zupełnie, i modlą się. Taki charakter powinien mieć post - duchowy, a nie głupie zakazy.
Wyjątkowo zgodzę się w dużej części z Haereticusem. We współczesnym świecie np. kobiety będą tygodniami utrzymywać dziwaczne i szkodliwe dla zdrowia diety z czystej próżności (by schudnąć), a idea postu z powodów religijnych budzi zdziwienie i zakłopotanie.
Posty obecnie wymagane w Kościele (wstrzemięźliwość od mięsa w piątki + 2 dni postu ścisłego w roku) są symboliczne i stanowią absolutne minimum. I wielu katolików odczuwa, że to dla nich za mało, na przykłąd rezygnując w Wielkim Poście z używek, słodyczy, mięsa czy rozrywek.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, by dobrowolnie stosować dawne (zniesione obecnie) przepisy postne. Znam parę osób, które tak robią. Znam też osobę (katolika), która stosuje jeszcze bardziej restrykcyjne posty prawosławne.
Oczywiście post powinien łączyć się z modlitwą. Sam post traktowany jako zwyczaj, czy tradycja nie ma sensu. Dlatego np. trochę dziwią mnie osoby, które nie jedzą mięsa w piątek, ale za to wieczorem ruszają po klubach by się wytańczyć i napić piwa. Albo tacy, co wpiątek obowiązkowo rybę jedzą, bo tradycja, a w niedzielę do kościoła im się nie chce pójść.
Post ma następujące cele:
- połączenie się z ofiarą Zbawiciela
- utrzymanie w ryzach swojego ciałą
- pokuta za grzechy
- okazanie posłuszeństwa Kościołowi
post pozbawiony tych czterech wymiarów jest pozbawiony sensu
|
So cze 03, 2006 10:15 |
|
 |
Incognito
|
Tomek Torquemada napisał(a): Post ma następujące cele: - połączenie się z ofiarą Zbawiciela Równie dobrze możesz w tym celu sobie narzucić kamieni do butów by czuć dyskomfort, bo tyle samo ma to wspólnego z męką którą przeszedł Jezus co post. Tomek Torquemada napisał(a): - utrzymanie w ryzach swojego ciałą Wystarczy się nie obżerać, nie trzeba w tym celu pościć. Tomek Torquemada napisał(a): - pokuta za grzechy Grzech jest kwestią ducha, nie ciała. Tomek Torquemada napisał(a): - okazanie posłuszeństwa Kościołowi
Czemu akurat w taki sposób a nie np. wygolenie sobie KKK na głowie?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So cze 03, 2006 10:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito napisał(a): Tomek Torquemada napisał(a): - pokuta za grzechy Grzech jest kwestią ducha, nie ciała.
Nie mam niestety czasu na dyskusję, ograniczę się więc do tego punktu i zadam Ci dwa pytania:
- Czy człowiek to tylko duch?
- Czy czytałeś listy św. Pawła?
|
So cze 03, 2006 10:54 |
|
 |
Mieszek
|
Tomek Torquemada Cytuj: Wyjątkowo zgodzę się w dużej części z Haereticusem. We współczesnym świecie np. kobiety będą tygodniami utrzymywać dziwaczne i szkodliwe dla zdrowia diety z czystej próżności (by schudnąć), a idea postu z powodów religijnych budzi zdziwienie i zakłopotanie.
Posty obecnie wymagane w Kościele (wstrzemięźliwość od mięsa w piątki + 2 dni postu ścisłego w roku) są symboliczne i stanowią absolutne minimum. I wielu katolików odczuwa, że to dla nich za mało, na przykłąd rezygnując w Wielkim Poście z używek, słodyczy, mięsa czy rozrywek.
post budzi zdziwienie bo nie wiedza gdzie tu jest coś logicznego logikusom trzeba wytłumaczyć wszystko wtedy załapią o co chodzi inaczej będzie nielogiczne i nie będą pościć ani nie będą chcieć być nawet katolikami
co do postu w czasie Wielkiego Postu to mamy obowiązek poszczenia inaczej ten post nie jest dobrze przeżyty żaden ks w spowiedzi nie sądzę by tego nie uznał za odchodzenie od KK i nie zadał pokuty za to jeśli się nie będzie pościć sugerując zastanowienie np nad swoim zyciem dokąd zmierza myślę, że minimum przynajmniej u mnie w kościele jest uczestnictwo w Drodze Krzyżowej
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pn cze 05, 2006 20:04 |
|
 |
aniluap
|
 Re: jutro post ścisły
Mam takie pytanie. Postanowiłam pościć tydzień w pewniej intencji. Czwartego dnia czułam, że kręci mi się trochę w głowie i zjadłam obiad. Zrobiłam to też dlatego, żeby moja mama się nie martwiła, że nie jem. Moje pytanie więc brzmi czy mam grzech za to, że zjadłam posiłek wiedząc, że poszczę w danej intencji? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
|
Pt lut 04, 2011 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem ile masz lat, ale post scisly (tylko o wodzie) jest dla zdrowych doroslych ludzi, bez zadnych chorob. Jezeli chcesz stosowac takie umartwienia w jakiejs intencji, to powinnas miec kierownika duchownego, ktory ciebie zna i rozezna, czy jest to na twoje sily, czy nie. Nadgorliwoscia mozesz zaszkodzic sobie bardziej, niz komukolwiek pomoc. Szkodzac swojemu zdrowiu grzeszysz, a wiec i post nie ma sensu. Lepiej poscic w sensie wyrzeczenia sie "przyjemnosci" a nie tego, co konieczne do zycia. czyli np zero czekolady, internetu, telewizji, pomoc w domu, szczegolnie jezeli nie lubisz itp.
|
Pt lut 04, 2011 14:30 |
|
 |
Elbrus
|
aniluap napisał(a): Moje pytanie więc brzmi czy mam grzech za to, że zjadłam posiłek wiedząc, że poszczę w danej intencji? Nie. Grzechem jest nie pościć tylko w dni nakazane.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt lut 04, 2011 15:12 |
|
 |
aniluap
|
Nie jestem dzieckiem, mam 19 lat i mam swojego spowiednika, ale dopiero po spowiedzi pojawił mi się taki pomyśl w głowie. Pierwszy raz postanowiłam pościć, ale tak jak napisała Kamala chyba trochę mnie to przerosło. Chyba masz rację z tym wyrzeczeniem się czegoś, to jest lepszy pomysł. Dziękuję Wam za odpowiedź 
|
Pt lut 04, 2011 16:27 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Myślę że tydzień postu ścisłego to za dużo, możesz bardzo łatwo wpaść w hipoglikemię i nawet stracić przytomność. Jeśli masz taką intencję, może zachowaj post np o chlebie i wodzie?
_________________ Ania
|
Pn lut 07, 2011 17:22 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Gdzieś już na forum to cytowałem, z o. Knabita OSB - o sensie postu i materii, jakiej może dotyczyć 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lut 10, 2011 15:41 |
|
 |
Joannna
|
 Re:
Cytuj: Tylko Środę Popielcową i Wielki Piątek obowiązuje post ścisły, w którym wolno bez potraw mięsnych przyjąć raz jeden na dzień posiłek do syta a dwa razy w granicach znacznie skromniejszych. Jest to więc post złagodzony do minimum, kiedy się wspomni, że jeszcze na początku tego wieku XX obowiązywał post ścisły we wszystkie piątki Wielkiego Postu a w inne dni, chociaż dozwolone były pokarmy mięsne, wolno było przyjąć do syta raz tylko pokarm i dwa razy w bardzo ograniczonej ilości. Przez tak wielkie złagodzenie postów Kościół jednak nie zamierzał bynajmniej zwolnić swoich wiernych od pokuty. Nie mógł nawet od niej uwolnić, bo jest ona nakazem samego Jezusa Chrystusa, który powiedział: „Jeśli kto chce pójść za mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech mnie naśladuje".
Ja jestem zdania, ze ta cala kwestia postow powinna zostac troche zmodyfikowana - jezeli zrezygnowanie z miesa jest dla nas wyrzeczeniem - ok, niech to bedzie nasz "post", ale dlaczego nie mozna ustalic tez jako formy postu np. powstrzymania sie od ogladania TV czy wejscia na facebooka? Mysle, ze TAKA forma bylaby bardziej adekwatna do dzisiejszych czasow. Dawniej powstrzymanie od pokarmow bylo moze odczuwane bardziej dotkliwie, ale dzisiaj??...
|
Cz lut 17, 2011 18:00 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Joanna pewnie masz trochę racji, aczkolwiek trudniej zweryfikować przestrzeganie jeśli zasady nie są jasno określone:)
_________________ Ania
|
So lut 19, 2011 13:41 |
|
|
|