Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 10:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

Nie chodzi tu o budowę jeszcze jednego kościoła, ale o spełnienie zobowiązania Sejmu Czteroletniego, a także podjętego przez sejm w okresie międzywojennym i całkiem niedawno przez sejm po upadku komunizmu. Ta świątynia ma być wotum za ocalenie państwowości polskiej.

Cz cze 08, 2006 7:24

Jesteśmy już dość bogatym narodem, wyślijmy więc kilku Polaków na Księżyc. Wybudujemy najpierw tylko kosmodrom :) Statki kosmiczne juz mamy ;) Kto popiera ten pomysł?

Ja z chęcia przeznacze na to pieniadze . Tylko nie mówcie, że to głupie bo zaczne tupać. To moje pieniądze.

Cz cze 08, 2006 9:05

Jesteśmy już dość bogatym narodem, wyślijmy więc kilku Polaków na Księżyc. Wybudujemy najpierw tylko kosmodrom :) Statki kosmiczne juz mamy ;) Kto popiera ten pomysł?

Ja z chęcia przeznacze na to pieniadze . Tylko nie mówcie, że to głupie bo zaczne tupać. To moje pieniądze.

Za swoje pieniądze możesz kupić nawet pola golfowe na Marsie. Gorzej, jak wymuszasz współfinansowanie tego zakupu z mojej kieszeni.

Cz cze 08, 2006 9:33

Dziś nie ma problemu: budować - nie budować. Budowę rozpoczęto. Jest zaawansowana ! Należy ją w jakiejś rozsądnej perspektywie czasowej skończyć.

Protestować należało nim została budowa rozpoczęta. Dziś nie ma co dywagować.

problem jest - budowę zaczęto ze środków koscielnych i w założeniu z takich środków miała być sfinansowana w całości .. ponieważ książęta KrK przeliczyli się i kasy zabrakło, postanowili sięgnąć do kieszeni niekatolików, co poddańczy Sejm IV RP posłusznie przyklepał .. i tu jest pies, który dużo szczeka, ale mało mleka daje 8)

Cz cze 08, 2006 10:40

To nieprawda, że Świątynia Opatrzności Bożej miała być sfinansowana wyłącznie ze środków Kościoła rzymsko-katolickiego. Na początku Sejm Czteroletni podjął uchwałę o budowie Świątyni, w 1921 r. do tę uchwałe poparł Sejm Ustawodawczy, wreszcie po upadku komuny do budowy Świątyni zobowiązał się polski parlament.

Cz cze 08, 2006 10:51

Stasiu - ytanie jest jak najbardziej słuszne.

Ile dzieci z głodu umiera :?: Ile osób nie ma pracy, dachu nad głową :?: Ile dzieci nie ma na książki, na ciepły posiłek :?:

W kraju, gdzie stoi tyle kościołów, co w Polsce, Panu Bogu miłe na pewno byłoby bardziej dzieło, które pomogłoby LUDZIOM. A takich, którzy tej pomocy potrzebują, jest bardzo wielu.

Zazwyczaj mam inne zdanie niż ToMu, więc tym razem z prawdziwą przyjemnością zgadzam się z nim... :D

Cz cze 08, 2006 10:53

To nieprawda, że Świątynia Opatrzności Bożej miała być sfinansowana wyłącznie ze środków Kościoła rzymsko-katolickiego. Na początku Sejm Czteroletni podjął uchwałę o budowie Świątyni, w 1921 r. do tę uchwałe poparł Sejm Ustawodawczy, wreszcie po upadku komuny do budowy Świątyni zobowiązał się polski parlament.

nie spieram się o ustalenia Sejmu Czteroletniego, bo on zarządził tak jak mówisz .. jednak z tego co czytałem na temat ŚOB jakiś czas temu, o ile dobrze pamietam, to właśnie takie były założenia KrK w Polsce - żeby wszystkie koszty pokryte były ze środków własnych Kościoła .... dopiero gdy budowa utknęła z braku kasy, sięgnięto po tę uchwałę Sejmu sprzed wielu lat ... rozumiem że tonący brzytwy się chwyta, ale najpierw należało dobrze ocenić głębokość wody, do której się skacze

Cz cze 08, 2006 13:38

To nieprawda. Zanim rozpoczęto budowę świątyni sejm postanowił, że "śluby złożone przed dwustu laty Naród powinien pilnie wypełnić".

UCHWAŁA SEJMU RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ Z DNIA 23 PAŹDZIERNIKA 1998R. W SPRAWIE BUDOWY W WARSZAWIE ŚWIĄTYNI OPATRZNOŚCI BOŻEJ

Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża uznanie dla inicjatywy Prymasa Polski Kardynała Józefa Glempa wzniesienia w Warszawie Świątyni Opatrzności Boże. Budowę Świątyni uchwalił Sejm Czteroletni jako Wotum Narodu za Konstytucję 3 Maja 1791 r. 17 marca 1921 r.Sejm Ustawodawczy odnowił to zobowiązanie. Niestety przyjętej wówczas ustawy nie zdołano wykonać. Sejm III Rzeczypospolitej uważa, że śluby złożone przed dwustu laty Naród powinien pilnie wypełnić. Świątynia Opatrzności Bożej będzie symbolem wdzięczności Narodu za odzyskanie wolności w 1989 r., 20 lat pontyfikatu Ojca Świętego Jana Pawła II, Jubileusz 2000 lat Chrześcijaństwa.
Marszałek Sejmu
Maciej Płażyński

Więcej na ten temat:

http://www.templum.pl/rys_historyczny.html

Cz cze 08, 2006 14:56

Jeśli Państwo po czesci finansuje budowe ŚOB to zmusza do tego wszystkich

Czy jeszcze coś poza ŚOB "obiecywaliśmy" Bogu?

Czy obiecywaliśmy ze bedzie to gignatyczna świątyna z drogich materiałów

Ja jestem skłonny dać te pieniądze zeby miec już swiety spokój, ale kto mi zagwarantuje ze sobie Kościół nie wymyśli jakiegoś nowego megalomańskiego projektu.

[...]prosze powstrzymac sie od obrazliwych uwag
pedziwiatr

Cz cze 08, 2006 15:26

kto mi zagwarantuje ze sobie Kościół nie wymyśli jakiegoś nowego megalomańskiego projektu.

To nie Kościół sobie to "wymyślił", ale Sejm Czteroletni. To zobowiązanie do wybudowania Świątyni Opatrzności potwierdził parlament Polski w czasach wolności, w 1921 r. i w 1998 r.

Cz cze 08, 2006 16:21

Serio.

Ale nie gdy ma być to kolejny Licheń. Nigdy.

Ja chciałbym, żeby to była drobna ale naprawdę piękna świątynia. W całości z drewna. Ładne rzeźby. Prosta. Żadnych udziwnień, kapiącego złota i marmurów.

Boża prostota.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz cze 08, 2006 16:58
Zobacz profil WWW

A czy nie brakuje innych budynków użyteczności publicznej ?

Ale przyznam, że wole skromne drewniane koscioły w zakopiańskim stylu . Gdybym był katolikiem to w takim chciałbym wziąć ślub :)

Pt cze 09, 2006 0:00

Ale nie, to bedzie koszmarny, paskudny gigant, jak ten w Licheniu. Kosciol jest wielki, wiec i kosciol powinien byc wielki. Koszmar...

Pt cze 09, 2006 4:55

To nieprawda. Zanim rozpoczęto budowę świątyni sejm postanowił, że "śluby złożone przed dwustu laty Naród powinien pilnie wypełnić".

co jest nieprawdą ? a kto pokrył dotychczasowe wydatki na świątynię ? czy nie KrK z własnej kasy ? czy może budżet państwa ? no pytam sie - kto ?

Pt cze 09, 2006 8:24

Sejm "postanowił" - a kasa idzie z budżetu państwa.

Czyli - jesteś satanistą, buddystą, kimkolwiek: i tak fundujesz tę świątynię.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt cze 09, 2006 9:10
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Następna strona