Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 19:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 błędy doktrynalne lefebvrystów 
Autor Wiadomość

[
Mimo błędów. Odrzucenie władzy Benedykta XVI, jako prawowitego papieża, automatyczne lokuje stwierdzeniodawcę wśród sedekakantystów.

Bardzo słuszna uwaga.
Tyle, że - jak wynika z mej skromnej wiedzy - argumenty sedewakantystów i Bractwa odnośnie rzekomych błędów papiestwa są zadziwiająco zbieżne.
Jedyna różnica, że sedewakantyści wyciągnęli z tego logiczne wnioski, a Bractwo zachowuje się jak słynny osiołek z wierszyka, któremu "w żłoby dano".

Pn sie 14, 2006 10:13
Zobacz profil ICQ WWW

Lefebvryści łamią wszystkie dogmaty! Pokolei

- Dogmat o dialogu międzyreligijnym Nostra Aetate!
- Dogmat o dialogu ekumenicznym
- Dogmat o wyższości sprotantyzowanej liturgii nad liturgią "trydencką"
- Dogmat o starszych braciach w wierze (masoni to pewnie młodsi bracie w herezji)

czy ja mógłbym prosić o jakieś źródła dotyczące tych dogmatów
z góry dziękuję

pzdr
scriptor vel outsider

Pn sie 14, 2006 10:15

vvv napisał(a):
[
Mimo błędów. Odrzucenie władzy Benedykta XVI, jako prawowitego papieża, automatyczne lokuje stwierdzeniodawcę wśród sedekakantystów.

Bardzo słuszna uwaga.
Tyle, że - jak wynika z mej skromnej wiedzy - argumenty sedewakantystów i Bractwa odnośnie rzekomych błędów papiestwa są zadziwiająco zbieżne.
Jedyna różnica, że sedewakantyści wyciągnęli z tego logiczne wnioski, a Bractwo zachowuje się jak słynny osiołek z wierszyka, któremu "w żłoby dano".

Sytuacja bractwa jest daleka od komfortowej, ponieważ chcąc-nie-chcąc muszą bronić papieża, którego sedewakantyści nie uznają i mają gotową (tj. sede vacante est) odpowiedź na wszystkie niewygodne pytania (rozbieżność nawy katchizm vs. stary katechizm, wolność religijna, NOM, całuski na koranie etc.), dlaczego papież(e) popełnia(ją) błędy.
Czy wnioski sedeków są rozsądne? Moim zdaniem nie, choć jak słuchałem wykładu FSSPX, "że papież ma wtedy rację, kiedy mówi prawdę, zgodną z Tradycją KK" - vide dogmat o nieomylności, są ponad moje możliwości zrozumienia. Nie zmienia to faktu, ze FSSPX życzę z całego serca, jak najlepiej.

Pn sie 14, 2006 12:12

Czas chyba na małe podsumowanie. Wygląda na to, że od strony doktrynalnej nie można niczego lefebvrystom zarzucić. Padł tylko jeden zarzut, i to kłamliwy (jakoby lefebvryści nie uznawali ważności NOM). Tyle chciałam napisać.

Pn sie 14, 2006 18:40

Po raz kolejny polecam lekturę tej strony i następnych

http://www.piusx.org.pl/kryzys/index.php?nr=1&rozdz=65

Pn sie 14, 2006 19:11

Po raz kolejny polecam lekturę tej strony i następnych

http://www.piusx.org.pl/kryzys/index.php?nr=1&rozdz=65

Zajrzyj stronę wcześniej, gdzie jest napisane:

Cytuj:
64. Czy Nowa Msza jest ważna?
Ważność Mszy polega na ważności przeistoczenia chleba w Ciało i wina w Krew Chrystusa. Nowa Msza jest ważna, jeśli jest celebrowana przez kapłana z właściwą intencją. Kapłan musi bowiem chcieć czynić to, co Chrystus i Kościół czynią przy odprawianiu Mszy św., tzn. on musi świadomie oddać się jako instrument w służbie Chrystusa i Kościoła. Dlatego gdyby kapłan w świadomej sprzeczności z nauką Kościoła chciał zamiast ofiary celebrować tylko pamiątkę Ostatniej Wieczerzy, Msza nie byłaby ważna. Ponieważ nowy obrządek może być łatwo rozumiany w sensie protestanckim, trzeba się obawiać, że wielu księży nie ma już koniecznej intencji przy odprawianiu Mszy świętej, zwłaszcza jeśli w trakcie ich kształcenia przedstawiono im fałszywy obraz Kościoła, kapłaństwa i Mszy św.

Trudniejsze wyrazy podkresliłam. Przeczytaj jeszcze raz i nie kłam.

Pn sie 14, 2006 19:22

Czas chyba na małe podsumowanie. Wygląda na to, że od strony doktrynalnej nie można niczego lefebvrystom zarzucić. Padł tylko jeden zarzut, i to kłamliwy (jakoby lefebvryści nie uznawali ważności NOM). Tyle chciałam napisać.

wiesz, komunistom od strony doktrynalnej też nie można niczego zarzucić. ;)

Pn sie 14, 2006 19:49
Zobacz profil ICQ WWW

wiesz, komunistom od strony doktrynalnej też nie można niczego zarzucić. ;)

Niestety opowiadasz głupoty. Nim wypowiesz się o doktrynie komunistycznej przeczytaj chociaż "Manifest komunistyczny", bo takie stwierdzenie to niestety kompromitacja...

Pn sie 14, 2006 20:02

Cytuj:
... choć jak słuchałem wykładu FSSPX, "że papież ma wtedy rację, kiedy mówi prawdę, zgodną z Tradycją KK" - vide dogmat o nieomylności, są ponad moje możliwości zrozumienia

Nie wiem co jest tu niezrozumiale? Jest oczywiste, ze papiez ma racje tylko wtedy, gdy glosi ortodoksje.
Dogmat o nieomylnosci papieza jest tu przywolany nie na miejscy, gdyz obiekcje Bractwa dotycza nauczania prywatnego papiezy, ktorego nie wolno myslic z dogmatem o nieomylnosci papieza( czyli wypowiedzi "ex catedra", bez przymusu i niesprzeczne z Tradycja).

Wt sie 15, 2006 2:26

Ponieważ nowy obrządek może być łatwo rozumiany w sensie protestanckim, trzeba się obawiać, że wielu księży nie ma już koniecznej intencji przy odprawianiu Mszy świętej, zwłaszcza jeśli w trakcie ich kształcenia przedstawiono im fałszywy obraz Kościoła, kapłaństwa i Mszy św.

Czytam i stoi jak byk, że przy sprawowani NOM księża mogą nie mieć odpowiedniej intencji. Nie kręć, tylko czytaj to, co do czytania podałem, gdzie stoi wyraźnie, że nie wolno lefebryście uczestniczyć w Mszy świętej posoborowej.

Wt sie 15, 2006 7:48

Niestety opowiadasz głupoty. Nim wypowiesz się o doktrynie komunistycznej przeczytaj chociaż "Manifest komunistyczny", bo takie stwierdzenie to niestety kompromitacja...

a w którym miejscu jest kompromitujące?

Wt sie 15, 2006 8:17
Zobacz profil ICQ WWW

Nie wiem co jest tu niezrozumiale? Jest oczywiste, ze papiez ma racje tylko wtedy, gdy glosi ortodoksje.

czyli Bractwo postawiło się ponad Papieżem, decydując kiedy On ma rację.

Czy nieposłuszeństwo i wywyższanie się to błąd doktrynalny? ;)

Wt sie 15, 2006 8:21
Zobacz profil ICQ WWW

A może lefebryści po prostu nie popełnili żadnych błędów doktrynalnych :?:

Za to sprzeciwili się wiele razy decyzjom soboru i papieża.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 15, 2006 13:11
Zobacz profil WWW

matylda_mj napisał(a):

a w którym miejscu jest kompromitujące?

Jak przeczytasz, to napisz jak Ci się podobały na przykład pomysły na nowe modele rodziny.

Wt sie 15, 2006 22:42

Co nie znaczy, oczywiście, jakobym uważał, że wszelkie zarzuty wobec lefebrystów są bezpodstawne.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 15, 2006 22:50
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona