Co Kościół może czerpać z Odnowy w Duchu Świętym?
Autor |
Wiadomość |
Endek
|
 Re: Co Kościół może czerpać z Odnowy w Duchu Świętym?
Tomek44 napisał(a): Prawosławni również mają Tradycję. I to oni bardziej niż KK są wierni tej Tradycji. Prawosławni trzymają się ortodoksji Soborów Powszechnych Kościoła niczego nie zmieniając Prawosławni odrzucili prymat Piotra i następców, dlatego są schizmatykami czyli poza Kościołem.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
N cze 24, 2012 10:20 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Endek
To co zacytowałeś to NIE JA napisałem tylko mykitos.
Po drugie: jesteś niekonsekwentny. Skoro teraz odrzucasz prymat modernistycznych papieży - to robisz to samo co WCZEŚNIEJ zrobiło prawosławie. Odrzucasz prymat modernistycznych papieży na rzecz "Tradycji". Czy jesteś schizmatykiem? A może to prawosławie jest "prawowite"?
|
N cze 24, 2012 10:41 |
|
 |
Endek
|
Tomek44 napisał(a): Endek Odrzucasz prymat modernistycznych papieży na rzecz "Tradycji". Słyszałeś o katolickim uprawnionym oporze przeciw zwierzchnościom czyniącym herezje? Konstytucja apostolska ,,Cum ex apostolatus" Apostolicae Sedis papieża Piusa IX ,,ekskomuniki nie ściąga na siebie ten, co temu odmawia posłuszeństwa, którego dla wątpliwej elekcji nieprawidłowym Papieżem być mieni, ani ten, co z dwóch lub trzech wybranych Papieży, żadnego za głowę Kościoła nie uznaje; w takim razie nie wolno nawet ani do tego ani do owego przechylać się stronnictwa dopóty, dopóki Kościół pewnego Papieża nie otrzyma"
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
N cze 24, 2012 10:50 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
W takim razie, idąc tym tropem nie powinieneś prawosławnych określać schizmatykami. Wszak oni trzymają się pierwotniejszej "Tradycji" niż Ty.
|
N cze 24, 2012 10:57 |
|
 |
Endek
|
Tomek44 napisał(a): W takim razie, idąc tym tropem nie powinieneś prawosławnych określać schizmatykami. Wszak oni trzymają się pierwotniejszej "Tradycji" niż Ty. Pan Jezus ustanowił jeden Kościół a nie wiele kościołów. Kościół prawdziwy to ten który stoi na opoce Piotra.W historii Kościoła było wielu antypapieży, a Kościół trwał i trwa, bo taką ma obietnicę od Zbawiciela, choć posoborowi papieże po kolei odchodzą. skoro jest jeden Kościół to trzeba wybierać który to ten prawdziwy. Ja nie mam wątpliwości że jest nim Kościół Katolicki, więc musimy się trzymać katolickiej wiary, a nie nowej posoborowej.
|
N cze 24, 2012 11:08 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Endek Gal. 1:8 Cytuj: "Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty!" Niestety samo błędne przekonanie, że to Piotr a nie Chrystus jest "skałą", "kamieniem węgielnym" nie wystarcza do tego aby twierdzić, że KK jest "Kościołem prawdziwym". Nie może być "Kościołem Chrystusowym" ten kościół, który głosi co innego niż głosił Chrystus. Więc znowu wwracamy do Jana 17:17: "Uświęć ich w Prawdzie Twojej. Słowo Twoje jest PRAWDĄ". Po drugie to co piszesz to paradoks. Piszesz: "musimy sie trzymać wiary katolickiej" Tymczasem KK PORZUCIŁ, wg Ciebie, tą wiarę. Wierzysz w ten kościół, który nie wyznaje "wiary katolickiej". Natomiast nie istnieje w ogóle żaden kościół, który by wyznawał uznawaną przez Ciebie "wiarę katolicką". Bez znaczenia, że modernistyczni papieże odchodzą. Po nich przychodzą następni modernistyczni papieże, którzy (wg Ciebie: krzywo?)przysięgają na wierność Tradycji a nie Ewangelii Chrystusowej.
|
N cze 24, 2012 14:09 |
|
 |
Endek
|
Tomek44 napisał(a): Endek to co piszesz to paradoks. Piszesz: "musimy sie trzymać wiary katolickiej" Tymczasem KK PORZUCIŁ, wg Ciebie, tą wiarę.
Św Hieronim Doktor Kościoła wyznał że; ,,Kościół jest tam gdzie katolicka wiara''. Kto wiarę porzucił ten porzucił ale nie wszyscy, zatem Kościół Katolicki dalej trwa. Kościół trwa pomimo, że papieże umierają bądź są antypapieżami jak to się działo podczas wielkiej schizmy zachodniej końca średniowiecza.
|
N cze 24, 2012 14:52 |
|
 |
Tomek44
|
Endek napisał(a): Św Hieronim Doktor Kościoła wyznał że; ,,Kościół jest tam gdzie katolicka wiara''.
Idąc konsekwentnie tym tropem - to powinieneś trzymać się prawosławia. Wg mykitosa to oni są najbliżsi ortodoksji soborów powszechnych. Po drugie - to paradoks twierdzić: jestem w danym kościele - ale NIE UZNAJĘ jego nauk i nie jestem posłuszny jego przywódcom (papieżowi i Watykańkim kardynałom i biskupom).
|
N cze 24, 2012 15:44 |
|
 |
Endek
|
Tomek44 napisał(a): Idąc konsekwentnie tym tropem - to powinieneś trzymać się prawosławia. Wg mykitosa to oni są najbliżsi ortodoksji soborów powszechnych.. Pierwszych soborów powszechnych, więc nie wszystkich. Jeszcze raz przypomnę, że Pan Jezus ustanowił jeden Kościół a nie dwa czy więcej. Sam idź do prawosławnych skoro twierdzisz jak twierdzisz. Tomek44 napisał(a): Po drugie - to paradoks twierdzić: jestem w danym kościele - ale NIE UZNAJĘ jego nauk i nie jestem posłuszny jego przywódcom (papieżowi i Watykańkim kardynałom i biskupom). Uznajesz nauki i orzeczenia soborów Trydenckiego i Watykańskiego I oraz szereg innych orzeczeń Magisterium KK z tego okresu? Nie!!! Jak na razie wychodzi, że poza mną nikt nie uznaje nauk KK na tym forum, więc do kogo ta mowa?
|
N cze 24, 2012 16:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Słyszałeś o katolickim uprawnionym oporze przeciw zwierzchnościom czyniącym herezje?
Prawosławni tak samo uważają. Oni nie odrzucili prymatu papieży rzymskich jako takich. Po prostu odrzucali papieskie herezje. Uważali że jak papieże byli heretykami to nie musza ich słuchać ,ponieważ papież nie jest nieomylny jeśli naucza herezji. Zatem prawosławni jak i FSSPX jada na tym samym wózku (mimo że nie są tego świadomi)
|
N cze 24, 2012 19:10 |
|
 |
Endek
|
mykitos napisał(a): Oni nie odrzucili prymatu papieży rzymskich jako takich. Po prostu odrzucali papieskie herezje.
Jakie herezje? mykitos napisał(a): Uważali że jak papieże byli heretykami to nie musza ich słuchać ,ponieważ papież nie jest nieomylny jeśli naucza herezji. W/g której linii tradycjonalistów mam Ci odpowiedzieć? Sedwakantystów czy FSSPX? Sedwakantysci mają bardzo prostą odpowiedź i twierdzą, ze papież mylić się nie może a heretyk nie może być prawowitym papieżem tylko okupantem Stolicy Piotrowej. Natomiast FSSPX uznaje, ze mamy w Kościele kryzys który wstrząsnął Jego fundamentem.Dodaje ponadto że Kościół z kryzysu wyjdzie i sprawą posoborowych papieży się w stosownym czasie zajmie.Można się oczywiście domyśleć o co chodzi, ale FSSPX tego głośno nie artykułuje. Miękką odmianą sedewakantyzmu jest sedeprywacjonizm który zakłada, że obecna hierarchia Kościoła posoborowego ma jak najbardziej sukcesję apostolską lecz nieprawowite święcenia, zatem nieważne. Aby wszystko wróciło do normy, obecne duchowieństwo musi wyrzec się herezji modernizmu i powtórzyć święcenia kapłańskie w/g rytu trydenckiego. mykitos napisał(a): Zatem prawosławni jak i FSSPX jada na tym samym wózku (mimo że nie są tego świadomi) Odbijając piłeczkę w podobny bezmyślny sposób, mógłbym odpowiedzieć ze posoborowi jadą na tym samym wózku co heretycy, odszczepieńcy i innowiercy z którymi przecież się wspólnie modli w ramach ekumenizmu czy też dni judaizmu i innych fałszywych religii. Żaden tradycyjny katolik z heretykami czy innowiercami się nie modli.
|
N cze 24, 2012 20:00 |
|
 |
WIST
|
Endeku nadajesz na innych falach. Twoje tezy najczęściej nie mają jasnego wyjasnienia. Po prostu, coś trzeba odrzucić bo tak. Bo to nie jest katolickie, bo tak. Czy nie stanowi dla Ciebie obrazy to że idziesz chodnikiem, po którym mógł stąpać jakiś heretyk? Pytanie banalne, ale pokazuje sens wrogości wobec np spontanicznej modlitwy, czy pieśni w stylu oazowym. Nic w tym złego nie ma. Po prostu przypiąłeś łatkę Protestanci i nie waidomo dalej czemu są złe modlitwy i złe piosenki. Nie mam pojęcia co przekonuje takich ludzi jak Ty, do takiej wrogości. A co do teologii, czy jesteś pewny że każda pieśń spiewana w kościołach jest teologicznie poprawna? Bo ja mam co do tego pewne wątpliwości. Przyczepić się można do wszystkiego. Ale móglbyś uczciwie napisać, że to Tobie nie podobają się piosenki np oazowe. Tobie jedynie wydaje się że nie są katolickie, tantetne, bez głębi itd. Dla mnie są piękne i mają głębię. Każdy kto żyje z Bogiem, kto przeżywa trudności, kto szuka Boga, spokojnie może odnaleźć się w tym tekstach i śpiewać je wrażając to co sam przeżył. Ale to normalne, bo piszą je ludzie którzy wiedzą o co w wierze chodzi. Wybacz, ale naprawdę nie wiem w czym widzisz problem.
Inna sprawa, apropo NOM, jest taka że żyjesz w innym świecie. Jesteś członkiem mniejszości, która świadomie stawia się poza Kościołem, bo co wam się osobiście nie podoba. Jaka to duma z was bije, gdy piszecie o unikaniu NOM. A ja nie widzę tu żadnego powodu aby się czuć dobrze.
Powiem Ci coś bo chyba tego nie dostrzegasz. To że będziesz w niejasny sposób podważał pewne rzeczy, wmawiał innym że Twoja wrażliwość i estetyka, to jest to samo co jakaś obiektywna prawda, wklejał linki propagandowe to naprawdę nie przekona wielu ludzi. I co czytam w tym linku, od samego początku, Msza Trydencka ma 2.000 lat tradycji... Tzn jak to rozumieć? Ze to Jezus właśnie takową odprawił? Oczywiście można powiedzieć że ciągłość to nie dokładne odwzorowanie, ale sam sens ofiary itd. Tylko że ta straszna nowa Msza, nie jest wymysłem z roku 1969, ale jest tym samym uobecnieniem wydarzeń sprzed 2000 lat. Ale po co tu dyskutować i tworzyć off topy. Ty wiesz że jesteś wybracem, a cala reszta tkwii w blędzie. Pozstaniesz w mniejszości, ktora w końcu zaniknie. Tak samo jak ci którym nie podobały się ustalenia Soboru Wstykańskiego I (ten pewnie uznajesz za ważny). To normalne że gdzie są jakieś dzialania, są też antagoniści, ale czas pokazuje że nic nie trwa wiecznie, chyba że Kościół.
Ale to jest tak naprawdę jałowa dyskusja - nie czytasz i nie myślisz nad tym co ja piszę. Podałem konkretne przykłady ludzi, których sam znam - członków wspólnot, ludzi którzy uczestniczą w NOM, modlą się w językach, śpiewają pieśni w stylu Odnowy itd. Normalni zdrowi ludzie, mający rodziny i wierzący w Boga szczerze. Niejeden udzielający się w swoim kościele, poświęcający czas, a nieraz wręcz za darmo go marnujący, byle tylko dzieło ewangelizacji było realizowane. Jesteś mało wiarygodny własnie przez to że milczeniem pomijasz oczywiste argumenty, które podważają Twoją wizję wszechobecnego kryzysu. Jesteś trochę jak ten onet-owy katolik2010 - choć raczej nie ośmieszasz wiary tak jak on - to plus dla Ciebie. Ale też nikogo nie przekonujesz, a Twoje wręcz szablonowe wypowiedzi w stylu - to jest złe, a tamto dobre bo tak jest, nic nie wnoszą. A czym Ty się różnisz od tych wszystkich heretyków? Wam wszystkim się wydaje że macie rację, za to brakuje choć cienia refleksji, że to jest zamykanie swojego umysłu na choćby cień podejrzenia że to tylko subiektywne poglądy na temat wiary. Bo piosenka ma złą melodię i napisał ją protestant. Nie pojmuje problemu.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N cze 24, 2012 23:36 |
|
 |
Endek
|
WIST napisał(a): Endeku nadajesz na innych falach. Twoje tezy najczęściej nie mają jasnego wyjasnienia. Po prostu, coś trzeba odrzucić bo tak. Identycznie ja myślę o posoborowych wiernych, dla których katolicka wiara taka jaka była przed V2 jest nieznana.Skoro jest nieznana to i obca. Jeżeli ja nawiązuję do tamtej katolickiej wiary, to sam wyczułeś że na jednakowych falach nadawać nie możemy. Po prostu wskutek modernistycznego szaleństwa pomiędzy katolicyzmem a posoborowiem zrobiła się przepaść z ludzkiego punktu widzenia nie do pokonania.Jak mam wyjaśnić ,,nadzwyczajnemu szafarzowi'' ze to co on czyni jest dla mnie bluźnierstwem? Jak mam wyjaśnić bywalcowi na oaozowogitarowych NOMach że dla przedsoborowego katolika będzie to bluźnierstwem i urąganiem Bogu Wszechmogącemu? W poradniku do spowiedzi mam napisane, że udział w takiej Mszy jest grzechem z którego muszę się spowiadać tak samo jak w mszach neo czy tzw ekumenicznych. Uczestnictwo w NOM grzechem nie jest, ale jest odradzane.
|
Pn cze 25, 2012 9:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): WIST napisał(a): Endeku nadajesz na innych falach. Twoje tezy najczęściej nie mają jasnego wyjasnienia. Po prostu, coś trzeba odrzucić bo tak. Identycznie ja myślę o posoborowych wiernych, dla których katolicka wiara taka jaka była przed V2 jest nieznana.Skoro jest nieznana to i obca. Jeżeli ja nawiązuję do tamtej katolickiej wiary, to sam wyczułeś że na jednakowych falach nadawać nie możemy. Po prostu wskutek modernistycznego szaleństwa pomiędzy katolicyzmem a posoborowiem zrobiła się przepaść z ludzkiego punktu widzenia nie do pokonania.Jak mam wyjaśnić ,,nadzwyczajnemu szafarzowi'' ze to co on czyni jest dla mnie bluźnierstwem? Jak mam wyjaśnić bywalcowi na oaozowogitarowych NOMach że dla przedsoborowego katolika będzie to bluźnierstwem i urąganiem Bogu Wszechmogącemu? W poradniku do spowiedzi mam napisane, że udział w takiej Mszy jest grzechem z którego muszę się spowiadać tak samo jak w mszach neo czy tzw ekumenicznych. Uczestnictwo w NOM grzechem nie jest, ale jest odradzane. Najidocznej korzystasz z poradnicka sporządzonego przez podobnego fanatyka. Przedsoborowy/posoborowy Kosciół różnić się moze tylko formą obrzędu, rytu. Bóg jest niezmienny, Jego Miłość i Miłosierdzie niezmienne - czy spiewasz po łacinie czy w języku narodowym jest tylko istotne dla ludzi, bo On patrzy tylko sercem w serce człowieka. On nie zważa czy - jesteś Pawła, Appolosa, Kefasa, Leffebra, Piusa XII, Jana Pawła II, Benedykta XVI....... masz być Chrystusa - czyli nie dzielić, nie gardzić, nie odrzucać.
|
Pn cze 25, 2012 13:50 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): Najidocznej korzystasz z poradnicka sporządzonego przez podobnego fanatyka.  Te Deum laudamus Wydawnictwo Te Deum - książki, 2001 ss. 304, format A6, twarda oprawa ISBN 83-87770-20-5 wysyłka: 24 godziny tytuł dodany: 20.06.2002 r. Ten modlitewnik wydany w poręcznym formacie, z dwiema zakładkami, zawiera modlitwy codzienne wraz z kompletą z niedzieli, tekst modlitw Mszy św. w klasycznym rycie rzymskim (modlitwy przed Mszą i Komunią św. Ordo Missae w układzie polsko-łacińskim, modlitwy po Mszy i Komunii św.), Sakrament spowiedzi z rachunkiem sumienia, nabożeństwa: litanie, akty, Droga Krzyżowa, Gorzkie Żale, Godzinki, Różaniec i inne, modlitwy do prywatnego użytku, pieśni: Kyriale Mszy I, II, VIII, IX, XI, XVII, XVIII, teksty wybranych pieśni łacińskich oraz obszerny zbiór polskich pieśni kościelnych. Alus napisał(a): Przedsoborowy/posoborowy Kosciół różnić się moze tylko formą obrzędu, rytu. I wystarczy Alus napisał(a): Bóg jest niezmienny, Sama w to nie wierzysz, bo jakby było inaczej, nie poddawałabyś w wątpliwość orzeczeń sprzed V2, gdyż wtedy KK zgodnie z obietnicą Zbawiciela miał asystencje Ducha Świętego, czy wam modernistom to się podoba czy nie. Alus napisał(a): Jego Miłość i Miłosierdzie niezmienne - czy spiewasz po łacinie czy w języku narodowym jest tylko istotne dla ludzi, bo On patrzy tylko sercem w serce człowieka.
Kościół o Mszy Trydenckiej ,,będzie odtąd bezprawiem na zawsze w całym świecie chrześcijańskim śpiewanie albo recytowanie Mszy św. według formuły innej, niż ta przez Nas wydana''Wy moderniści podważyliście nauki KK,wprowadziliście ferment i zasialiście niepewność w sercach wiernych. Jak się Bogu z tego wytłumaczycie? Alus napisał(a): On nie zważa czy - jesteś Pawła, Appolosa, Kefasa, Leffebra, Piusa XII, Jana Pawła II, Benedykta XVI.......masz być Chrystusa - czyli nie dzielić, nie gardzić, nie odrzucać. Bardzo uważa i szanuje orzeczenia KK czynione pod Jego natchnieniem. Zbyt dużo my katolicy wiemy o kulisach V2 i kreciej robocie wrogów Chrystusa i Jego Kościoła, by teraz tą posoborową destrukcję uważać za coś co pochodzi od Boga.
|
Pn cze 25, 2012 15:31 |
|
|
|