Autor |
Wiadomość |
Tomek44
|
 Re: zakony klauzurowe
Nic nie "przeoczyłem" - bo Ty zacytowałaś. I bynajmniej NIE JEST TO NAKAZ celibatu Paweł wykazuje zalety stanu wolnego, niemniej jednak Chrystus powiedział o małżeństwie: "Co Bóg wprzągł we wspólne jarzmo niechaj człowiek nie rozłącza". Małżeństwo to instytucja Boża - powstała już w Edenie. Poza tym w tym samym 1 Kor. 7: 1-7 wyraźnie wskazano, że można wybrać albo stan wolny, albo małżeństwo: Cytuj: Co do spraw, o których pisaliście, to dobrze jest człowiekowi nie łączyć się z kobietą. Ze względu jednak na niebezpieczeństwo rozpusty niech każdy ma swoją żonę, a każda swojego męża. Mąż niech oddaje powinność żonie, podobnie też żona mężowi. Żona nie rozporządza własnym ciałem, lecz jej mąż; podobnie też i mąż nie rozporządza własnym ciałem, ale żona. Nie unikajcie jedno drugiego, chyba że na pewien czas, za obopólną zgodą, by oddać się modlitwie; potem znów wróćcie do siebie, aby - wskutek niewstrzemięźliwości waszej - nie kusił was szatan. To, co mówię, pochodzi z wyrozumiałości, a nie z nakazu. Pragnąłbym, aby wszyscy byli jak i ja, lecz każdy otrzymuje własny dar od Boga: jeden taki, a drugi taki Tak więc twierdzenie o celibacie i klauzurze - to kłamstwo. Stan wolny to wolny wybór, który można dobrze spożytkować w służbie dla Boga i ludzi, małżeństwo - też wolny wybór i dar od Boga, i też można spożytkować w służbie dla Boga i ludzi. Powtórzę: biskup i diakon mają być mężem jednej żony.
|
Pt lis 02, 2012 21:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Gadać komuś: "módl się 3 godziny dziennie" to każdy potrafi zrobić. bzdura. jestem przekonana, ze nie jesteś wstanie wytrzymać na prawdziwej modlitwie nawet 15 minut.
|
Pt lis 02, 2012 23:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): Nic nie "przeoczyłem" - bo Ty zacytowałaś. I bynajmniej NIE JEST TO NAKAZ celibatu Paweł wykazuje zalety stanu wolnego, niemniej jednak Chrystus powiedział o małżeństwie: "Co Bóg wprzągł we wspólne jarzmo niechaj człowiek nie rozłącza". Małżeństwo to instytucja Boża - powstała już w Edenie. Poza tym w tym samym 1 Kor. 7: 1-7 wyraźnie wskazano, że można wybrać albo stan wolny, albo małżeństwo: Cytuj: Co do spraw, o których pisaliście, to dobrze jest człowiekowi nie łączyć się z kobietą. Ze względu jednak na niebezpieczeństwo rozpusty niech każdy ma swoją żonę, a każda swojego męża. Mąż niech oddaje powinność żonie, podobnie też żona mężowi. Żona nie rozporządza własnym ciałem, lecz jej mąż; podobnie też i mąż nie rozporządza własnym ciałem, ale żona. Nie unikajcie jedno drugiego, chyba że na pewien czas, za obopólną zgodą, by oddać się modlitwie; potem znów wróćcie do siebie, aby - wskutek niewstrzemięźliwości waszej - nie kusił was szatan. To, co mówię, pochodzi z wyrozumiałości, a nie z nakazu. Pragnąłbym, aby wszyscy byli jak i ja, lecz każdy otrzymuje własny dar od Boga: jeden taki, a drugi taki Tak więc twierdzenie o celibacie i klauzurze - to kłamstwo. Stan wolny to wolny wybór, który można dobrze spożytkować w służbie dla Boga i ludzi, małżeństwo - też wolny wybór i dar od Boga, i też można spożytkować w służbie dla Boga i ludzi. Powtórzę: biskup i diakon mają być mężem jednej żony. Nie mają się obligatoryjnie żenić, ale nie wolno im się rozwodzić, zmieniać żon. Tak interpretuje to prawosławie - duchowny żeni się gdy jest seminarzystą, a gdy np. owdowieje lub żona go porzuci już nie moze zafundowac sobie nowej małżonki. Nadto w prawosławiu biskupami nie zostają żonaci duchowni - tylko celibariusze.
|
So lis 03, 2012 9:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Widzę, że dyskusja zmierza na manowce i każda ze stron nagina biblijne cytaty dla potrzeb swojej argumentacji. Szczególnie celuje w tym Tomek44. Ale taka uroda protestantów.... @medieval_man, całą życzliwością: zachowaj poziom! Równie dobrze mogę napisać: "taka uroda katolików". Dotychczas obydwaj omijaliśmy tego typu "argumenty" i róbmy tak dalej. medieval_man napisał(a): Nasi protestanccy bracia sprawiają na mnie dziś w tym watku wrażenie pogan, którzy wierzą, że obłaskawią sobie bóstwo poprzez pełnienie dobrych uczynków, lub wrażenie żydów, korzy wierzą, że spełnianie przykazań Prawa (pełninie dobra nakazanego przez Boga), sami wypracują sobie zbawienie. Wiem, że to krzywdząca opinia, lecz świadomie przesadziłem, byście moi drodzy protestanci zauważyli wasze zacietrzewienie w krytyce tych, którzy według waszej opinii nie służą bliźnim, lecz się od nich izolują. Znów apeluję: trzymaj poziom. To nie tyle krzywdząca opinia, co całkowicie sprzeczna z teologią, duchowością i praktyką ewangelicką. I dziwię się, ze osoba o takiej wiedzy na ten temat, jak ty, zniża się do tego typu "argumentów". Zgadzam się z toba w jednym: dyskusja zeszła na manowce: zamiast szukać zrozumienia jest jakaś chora szermierka i chora argumentacja: atak osobisty lub denominacji.
|
So lis 03, 2012 13:16 |
|
 |
Vul
|
Tomek44 napisał(a): (...) itd. i służenia innym ludziom z miłości do Boga i bliźnich, (...) No właśnie  Zakony klauzulowe są właśnie w tym itd :) Porównanie do członków ciała doskonale ilustruje miejsce zakonów klauzulowych na świecie. Ciało nie ma tylko ręki i nogi, których działanie doskonale widać w zachowaniu człowieka ale ma też serce i wątrobę, które chociaż ukryte mają nieprzecenione znaczenie. Nie wątpcie proszę w potęgę i znaczenie modlitwy. A przecież "we are one body" 
_________________ Wspólnota Domowego Kościoła Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!
|
So lis 03, 2012 15:26 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
medieval_man napisał(a): Nasi protestanccy bracia sprawiają na mnie dziś w tym watku wrażenie pogan, którzy wierzą, że obłaskawią sobie bóstwo poprzez pełnienie dobrych uczynków, lub wrażenie żydów, korzy wierzą, że spełnianie przykazań Prawa (pełninie dobra nakazanego przez Boga), sami wypracują sobie zbawienie. Twoja wiedza o judaizmie jest imponująca... szkoda tylko że z prawdą ma tyle wspólnego, co "protokoły mędrców syjonu".
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So lis 03, 2012 15:34 |
|
 |
jesienna
|
Rojza Genendel napisał(a): medieval_man napisał(a): Nasi protestanccy bracia sprawiają na mnie dziś w tym watku wrażenie pogan, którzy wierzą, że obłaskawią sobie bóstwo poprzez pełnienie dobrych uczynków, lub wrażenie żydów, korzy wierzą, że spełnianie przykazań Prawa (pełninie dobra nakazanego przez Boga), sami wypracują sobie zbawienie. Twoja wiedza o judaizmie jest imponująca... szkoda tylko że z prawdą ma tyle wspólnego, co "protokoły mędrców syjonu". Możesz rowinąć temat? czy nie jest tak jak pisal św. Paweł Żydzi swoje usprawiedliwienie usiłują osiągnąć przez wypełnianie Prawa Mojżeszowego?
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
So lis 03, 2012 15:57 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Mowa była o zbawieniu. W judaizmie w ogóle nie istnieje idea zbawienia. Dlaczego? Koncepcja zbawienia, czyli wyzwolenia od grzechu i jego konsekwencji, oraz zmartwychwstania do życia wiecznego jest obecna w chrześcijaństwie i nie ma odpowiednika w judaizmie. Zbawienie od grzechu jest zbędne w judaizmie, ponieważ judaizm nie twierdzi, że ludzkość jest napiętnowana tzw. grzechem pierworodnym i nie uważa, że ludziom potrzebna jest Boska interwencja, aby uniknąć wiecznego potępienia. Gdy Tora lub inne teksty religijne judaizmu mówią o Bogu jako o Zbawicielu, nie odnoszą się do zbawienia od grzechu, ale mówią o wybawieniu od konkretnych problemów, które dotyczyły Żydów, np. uwolnienia z niewoli egipskiej czy od zagrożenia ze strony wrogów. Judaizm nie uznaje wiecznego potępienia i dusze grzeszników będą – według tradycji – podlegały oczyszczeniu przez krótki okres, a tylko dusze największych zbrodniarzy i grzeszników ulegną trwałemu i całkowitemu unicestwieniu.Przestrzeganie przepisów Tory ma zaś znaczenie dla jakości życia ludzkiego, podobnie jak każdego innego kodeksu prawnego: Ponieważ Tora, a w konsekwencji judaizm, skupione są celowo i w pełni nie na tym, co ma nastąpić kiedyś, ale na życiu tu i teraz. Jest to zjawisko wyjątkowe, odróżniające judaizm zarówno od chrześcijaństwa, jak i islamu. (...) W judaizmie jest inaczej. Doczesne życie jest najważniejsze. Dlatego dążeniem człowieka powinno być nie czekanie na „świat, który ma nadejść”, ale tikun olam – „naprawianie” istniejącego, realnego świata, w którym żyjemy. Judaizm głosi, że celem istnienia Żydów jest „doskonalenie świata poprzez Królestwo Wszechmogącego”.Polecam zapoznać się z całością, tutaj: http://www.the614thcs.com/19.1764.0.0.1.0.phtml
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So lis 03, 2012 19:30 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Rozumiem, że przejęzyczyłem się ze zbawieniem. Trudno, jestem katolikiem i pewne słowa same cisną się na język. Rzecz jasna, że chodziło mi o konsekwencje wiary żydów w to, że spełnienie woli Boga uzaleznione jest od przestrzegania Prawa: Cytuj: Przestrzegaj więc przykazań, ustaw i praw, które Ja ci dzisiaj nakazuję spełniać. Za to zaś, że będziecie słuchać tych praw i przestrzegać ich oraz je spełniać, Pan, Bóg twój, dochowa ci przymierza i obietnicy łaski, które przysiągł twoim ojcom. Pwt 8, 11-12 I nie zamierzałem rozbierac judaizmu na czynniki pierwsze tylko wskazać, że niekórzy protestanci w rozumieniu zbawienia czy przyjęcia łaski Boga odchodzą od chrześcijanstwa wracając do tego, co dla chrześcijaństwa powinno byc przebrzmiałe: wiary iż spełnianie uczynków gwarantuje przychylność Boga (niezależnie od tego, czy nazwiemy ją zbawieniem czy pomyślnością w życiu doczesnym. @Koziol Pisząc o "urodzie protestantów" nie miałem zamiaru ani dzielic, ani potępiać. Chciałem tylko wskazać na pewne róznice w interpretowaniu Pisma pojawiajace się pomiędzy katolikami a protestantami, a nawet pomiędzy metodystami a wolnymi chrześcijanami. Czy jesteś podobnego zdania jak Tomek 44, że opis cech biskupa czy diakona, w tym stwierdzenie, "mąż jednej żony" ma sens nakazowy (musisz mieć w ogóle żonę), czy też sens ograniczający (nie wolno ci mieć wielu żon - w sensie rozwieśc się z jedną by żyć z drugą)? Co do Twojej drugiej uwagi - wiem doskonale, że wyrażona przeze mnie opinia (że protestanccy bracia sprawiają na mnie dziś w tym watku wrażenie pogan, którzy wierzą, że obłaskawią sobie bóstwo poprzez pełnienie dobrych uczynków) jest całkowicie sprzeczna z teologią, duchowością i praktyką ewangelicką. Dlatego właśnie wyraziłem swoje zdziwienie. To raczej protestanci zwykle (generalizując oczywiście) zarzucają katolikom przykładanie większej wagi do uczynków i do zasług, a nie do wiary, podczas gdy w tym wątku i Ty i Tomek44 zarzucaie katolikom (a przede wszystkim mnichom i mniszkom klauzurowym) zwracanie większej uwagi na czystą wiarę niż na uczynki płynące z wiary. Przyznasz, że to zabawne?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lis 03, 2012 22:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): To raczej protestanci zwykle (generalizując oczywiście) zarzucają katolikom przykładanie większej wagi do uczynków i do zasług, a nie do wiary, podczas gdy w tym wątku i Ty i Tomek44 zarzucaie katolikom (a przede wszystkim mnichom i mniszkom klauzurowym) zwracanie większej uwagi na czystą wiarę niż na uczynki płynące z wiary. Przyznasz, że to zabawne? A to juz jest twoja (dziwaczna) interpretacja naszych wypowiedzi. Jezeli chcesz takie zbiorowe opinie wygłaszac, to przynajmniej przeczytaj wszystkie moje wypowiedzi. Czuję się jakbym nie rozmawiał z tobą, a z kopią jednego z zabanowanych użytkowników i przypominam sobie dlaczego to forum już raz porzuciłem. A siostry klauzulowe są mi obce i teologicznie i mentalnie. Niezrozumiała jest dla mnie taka miłość, czy wiara, która nakłania do izolowania się o tego, co Bóg tak pokochał. Jest wręcz tak, ze Bóg skupił się na ludziach, a niektórzy z nich z dziwacznie pojętej wdzięczności od ludzi się odsuwają. I taki jest punkt z którego na to patrzę i dokładnie to w tym wątku głoszę.
|
So lis 03, 2012 23:44 |
|
 |
Vul
|
Kozioł napisał(a): (...)A siostry klauzulowe są mi obce i teologicznie i mentalnie. Niezrozumiała jest dla mnie taka miłość, czy wiara, która nakłania do izolowania się o tego, co Bóg tak pokochał. Jest wręcz tak, ze Bóg skupił się na ludziach, a niektórzy z nich z dziwacznie pojętej wdzięczności od ludzi się odsuwają. I taki jest punkt z którego na to patrzę i dokładnie to w tym wątku głoszę. A ja myślałem, że w zakonach klauzulowych żyje się we wspólnocie osób... Kozioł napisał(a): Czuję się jakbym nie rozmawiał z tobą, a z kopią jednego z zabanowanych użytkowników i przypominam sobie dlaczego to forum już raz porzuciłem.
Dobrze, że na to forum wróciłeś, Kozioł bo właśnie wśród takich dyskusji najłatwiej można dostrzec piękno i prawdę Kościoła Katolickiego.
_________________ Wspólnota Domowego Kościoła Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!
|
N lis 04, 2012 1:51 |
|
 |
Tomek44
|
Medieval_man Wiara bez uczynków martwa jest sama w sobie. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "czysta wiara". Ale jeśli ja "wierzę" - to postępuję zgodnie z wiarą. Wiem czego wymaga Bóg od człowieka - i to właśnie powinienem robić. Bóg nigdy nie oczekiwał od ludzi klauzury i celibatu. Nawet kapłani izraelscy mieli żony, dzieci. Więc narzucanie sobie jakichś nieludzkich ograniczeń typu: celibat, klauzura nie ma nic wspólnego w wykonywaniem woli Bożej: 1 Tym. 4: 1-5 BT Cytuj: Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę. Ponieważ wszystko, co Bóg stworzył, jest dobre, i niczego, co jest spożywane z dziękczynieniem, nie należy odrzucać. Staje się bowiem poświęcone przez słowo Boże i przez modlitwę Masz rację, iż nie istnieje bezwzględny nakaz małżeństwa dla biskupa - niemniej jednak jest to pewien wzór do naśladowania.
|
N lis 04, 2012 7:03 |
|
 |
Tomek44
|
W uzupełnieniu ostatniego postu: Jakuba 2: 14-26 BT: Cytuj: Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą. Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga. Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary. Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków
|
N lis 04, 2012 8:42 |
|
 |
bma
|
Modlitwa to nie jest bezczynność.
|
N lis 04, 2012 9:00 |
|
 |
Tomek44
|
Sama modlitwa to za mało. To nie modlitwą Abraham, Rachab i inni zostali uznani za prawych tylko dzięki uczynkom wynikającym z wiary. To nie samą modlitwą chrześcijanin ma ratować ludzi przed wieczną zagładą - tylko aktywnym głoszeniem Dobrej Nowiny. Tak właśnie postępował Chrystus, apostołowie i inni uczniowie i naśladowcy Chrystusa. Ale to już pisałem. Dodam jeszcze: Dz. Ap. 20: 20-27 BT Cytuj: Jak nie uchylałem się tchórzliwie od niczego, co pożyteczne, tak że przemawiałem i nauczałem was publicznie i po domach, nawołując zarówno Żydów, jak i Greków do nawrócenia się do Boga i do wiary w Pana naszego Jezusa. A teraz, przynaglany Duchem, udaję się do Jerozolimy; nie wiem, co mnie tam spotka oprócz tego, że czekają mnie więzy i utrapienia, o czym zapewnia mnie Duch Święty w każdym mieście. Lecz ja zgoła nie cenię sobie życia, bylebym tylko dokończył biegu i posługiwania, które otrzymałem od Pana Jezusa: [bylebym] dał świadectwo o Ewangelii łaski Bożej. Wiem teraz, że wy wszyscy, wśród których po drodze głosiłem królestwo, już mnie nie ujrzycie. Dlatego oświadczam wam dzisiaj: Nie jestem winien niczyjej krwi, bo nie uchylałem się tchórzliwie od głoszenia wam całej woli Bożej Więc jeśli ktoś uważa - iż "wystarczy sama modlitwa" - to jego wiara jest bardzo ułomna.
|
N lis 04, 2012 9:13 |
|
|
|