Antysemityzm Kościoła Katolickiego?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Cytuj: Żydowska przewrotność. Dzięki za zaliczenie w szeregi narodu wybranego Cytuj: Nie masz odwagi przyznać tą prawdę, że wśród Żydów nie bylo przypadku pomagania Polakom. Głupocie to ani potakiwać, ani zaprzeczać.
|
Pt gru 21, 2012 15:09 |
|
|
|
 |
Endek
|
Kozioł napisał(a): Śledztwo z 2000-2003 wykazało 300-400 ofiar i około 40 sprawców (Polaków). Przesłuchano 111 naocznych świadków. Śledztwo umorzono, bo winnych już ukarano (10-ciu w 1950r) albo już nie żyją. Czyli i Jedwabne, i Holokaust to wg ciebie kłam Bujda na resorach. Śledztwo sobie a Gross sobie? Na wniosek strony zydowskiej wstrzymano ekshumację, więc te wyniki nie mają podstaw bytu. Za flaszkę wódki mozna sobie uzbierać świadków do dowolnej tezy. Kozioł napisał(a): Endek napisał(a): Wniosek jest taki, że nie ważne dla was czy zginąl jeden żyd czy milion, ważne tylko aby zwalić wine na Kościól i Polaków, no bo wyssalismy antysemityzm z mlekiem matki. Na holokauscie powstal przecież niezly biznes i glupio by bylo nie zarobic na trupach choćby i swoich bliskich, a jak się ma usłużnych ministrów w rządzie RP, to żądaniom nie będzie końca. Wszędzie tak samo się działo i dzieje, czyli wielkie ajwaj a jak co do czego przychodzi, to okazuje się wielkie żydowskie kłamstwo. Czyli i Jedwabne, i Holokaust to wg ciebie kłamstwo? Jedwabne tak. Jezeli chodzi o holokaust to tak się sprawy mają, że po każdą pożydowską wlasność, zglosili się właściciele lub ich dzieci i wnuki. Dziwnie zatem ten holokaust żydowski wygląda, że niby zgładzeni ale po ''swoje'' przybyli.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt gru 21, 2012 15:14 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): Cytuj: Nie masz odwagi przyznać tą prawdę, że wśród Żydów nie bylo przypadku pomagania Polakom. Głupocie to ani potakiwać, ani zaprzeczać. W Twoim wypadku lepiej byloby milczeć i wydawać się mądrą, bo otwierajac usta rozwiewasz wszelkie watpliwości.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Pt gru 21, 2012 15:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i sam widzisz, do czego prowadzi nienawiść. Więc moze juz czas zrobic porządek z tą, którą nosisz w sobie? Ty ponoc katolik, zatem weź w końcu posłuchaj słów Jezusa Chrystusa, poddaj sie jego woli a on uleczy ciebie ze zżerajacej cię nienawiści. Otwórz swoje serce sie na działanie Ducha Swietego Wypleni on te chwasty które nosisz w sobie, i uczynki z ciała zrodzone, robiąc miejsce na Miłość. A przy okazji zwiekszysz swoje szanse na zbawienie. Obawiam się że picie krwi to jednak za mało. 
|
Pt gru 21, 2012 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za dużo jest wypowiedzi, do których powinnam się odnieść, więc zrobię to bardzo ogólnie. Zarzucacie papieżowi, że nic nie robił, że nie potępił nazistów. Gdyby potępił, jakie byłyby skutki? Zastanawialiście się? Trzeba być na prawdę ograniczonym albo bardzo nienawidzić KK, aby wypisywać takie brednie. I tu może do Kozioła/Kozła (ja preferuje tę druga odmianę). O ile wiem, to Niemcy szli podbijać i mordować ludność Europy z z hasłem "Bóg z nami". Może powiesz z jakiej to gałęzi chrześcijaństwa się wywodzili? Bo na pewno nie z KK. I proszę sobie spojrzeć jak rozkładało się poparcie dla Hitlera w Niemczech wg wyznań: http://www.analizy.biz/marek1962/mapa.jpgA teraz na temat milczenia papieża: http://www.rodaknet.com/rp_adamski_13.htmhttp://info.wiara.pl/doc/164040.Czarna- ... orzylo-KGBhttp://ekai.pl/wydarzenia/z_prasy/x2433 ... ntysemity/http://wyborcza.pl/1,96165,7455575,_Piu ... ydom_.htmlSzkoda, że nikt z Was, oczerniających nie doświadczył tych czasów, bo dzisiaj łatwo stawia się zarzuty, oczernia, zwłaszcza, że od wieków KK jest chłopcem do bicia. Ale sam Chrystus powiedział: jak mnie prześladowali, tak i was prześladować będą..
|
Pt gru 21, 2012 15:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Nie masz odwagi przyznać tą prawdę, że wśród Żydów nie bylo przypadku pomagania Polakom. Głupocie to ani potakiwać, ani zaprzeczać. W Twoim wypadku lepiej byloby milczeć i wydawać się mądrą, bo otwierajac usta rozwiewasz wszelkie watpliwości. Orzekł znawca natury poszczególnych ludzi i całych narodów  A te 144 tysiące zbawionych Żydów już przetrawiałeś łaskawco?
|
Pt gru 21, 2012 16:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): A te 144 tysiące zbawionych Żydów już przetrawiałeś łaskawco? A skąd masz taką informację, że własnie taka liczba Żydów będzie zbawiona??
|
Pt gru 21, 2012 17:18 |
|
 |
Endek
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): A te 144 tysiące zbawionych Żydów już przetrawiałeś łaskawco? A skąd masz taką informację, że własnie taka liczba Żydów będzie zbawiona?? z Apokalipsy św Jana "Nie wyrządzajcie szkody ziemi ni morzu, ni drzewom, aż opieczętujemy na czołach sługi Boga naszego". I usłyszałem liczbę opieczętowanych: sto czterdzieści cztery tysiące opieczętowanych ze wszystkich pokoleń synów Izraela: z pokolenia Judy dwanaście tysięcy opieczętowanych, z pokolenia Rubena dwanaście tysięcy, z pokolenia Gada dwanaście tysięcy, z pokolenia Asera dwanaście tysięcy, z pokolenia Neftalego dwanaście tysięcy, z pokolenia Manassesa dwanaście tysięcy, z pokolenia Symeona dwanaście tysięcy, z pokolenia Lewiego dwanaście tysięcy, z pokolenia Issachara dwanaście tysięcy, z pokolenia Zabulona dwanaście tysięcy, z pokolenia Józefa dwanaście tysięcy, z pokolenia Beniamina dwanaście tysięcy opieczętowanych.
Triumf wybranych
Potem ujrzałem: a oto wielki tłum, którego nie mógł nikt policzyć, z każdego narodu i wszystkich pokoleń, ludów i języków, stojący przed tronem i przed Barankiem. Odziani są w białe szaty, a w ręku ich palmy.
|
Pt gru 21, 2012 17:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): z Apokalipsy św Jana No własnie!!! Odwieczny problem sola scriptura. To, że Apokalipsa w ten sposób mówi o zbawionych, nie oznacza to, że właśnie taka ilość ludzi będzie zbawionych. Liczba 12 nie oznacza ilości, a pełnię: „Dwanaście” – należy również do liczb porządkujących, ale sugeruje porządek Boży, doskonały obejmujący wszystkich. Nikt nie pozostaje na zewnątrz. I tak mamy dwanaście pokoleń Izraela, oraz dwunastu Apostołów. W Apokalipsie ilość wybranych do zbawienia opiera się na tej liczbie (Ap 7) a końcowa liczba będąca iloczynem dwanaście razy dwanaście razy tysiąc, co daje 144000 wybranych oznacza, że w zamyśle Bożym zbawieni mają być wszyscy ludzie (Ap 14,1). Dwanaście jest również liczbą „konstruktywną” w opisie Nowego Jeruzalem (Ap 21).http://biblia.wiara.pl/doc/423052.Liczby-w-Biblii
|
Pt gru 21, 2012 17:54 |
|
 |
Endek
|
Helenka napisał(a): Endek napisał(a): z Apokalipsy św Jana No własnie!!! Odwieczny problem sola scriptura. To, że Apokalipsa w ten sposób mówi o zbawionych, nie oznacza to, że właśnie taka ilość ludzi będzie zbawionych. Liczba 12 nie oznacza ilości, a pełnię: O to, czy należy tlumaczyć to objawienie doslownie, czy też powinno się je zinterpretowac inaczej, od tego jest Kościół, a ja nie będe dogmatycznie tkwił w doslownym przekazie Apokalipsy. Dogmatem wiary katolickiej jest, że poza Kościołem nie można się zbawić i ci co twierdzą, że Żydzi mają swoją ścieżkę zbawienia, są naprawdę ich wrogami.
|
Pt gru 21, 2012 19:00 |
|
 |
Endek
|
fuller napisał(a):
Ty ponoc katolik, zatem weź w końcu posłuchaj słów Jezusa Chrystusa, poddaj sie jego woli a on uleczy ciebie ze zżerajacej cię nienawiści. Otwórz swoje serce sie na działanie Ducha Swietego
Kaznodzieja za dziesięc groszy się znalazł. Zamartwiaj się o siebie i o swoją biedna duszę, bo z Kościołem jeszcze nikt nie wygrał. Jeżeli chcesz coś dobrego dla Żydów zrobić, to lepiej nakloń ich do przyjecia Katolicyzmu, to tym sposobem unikną paszczy smoka piekielnego i sam się też nawroć do KK.
|
Pt gru 21, 2012 19:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Dogmatem wiary katolickiej jest, że poza Kościołem nie można się zbawić i ci co twierdzą, że Żydzi mają swoją ścieżkę zbawienia, są naprawdę ich wrogami. Dajże juz spokój z tymi Żydami i ich szansami za zbawienie. Ja tu czarno widze Twoje szanse na zbawienie. No chyba, że takich nienawistników tez biora do Nieba. Ale czy wtedy to Niebo byłoby czymś o co wartoby zabiegać? Z takimi "zbawionymi"? Zdecydowanie nie. Wołami by mnie tam nie zaciągli.
|
Pt gru 21, 2012 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Jeżeli chcesz coś dobrego dla Żydów zrobić, to lepiej nakloń ich do przyjecia Katolicyzmu, to tym sposobem unikną paszczy smoka piekielnego i sam się też nawroć do KK. Endek, posuwasz się trochę za daleko twierdząc, że Zydzi, jeśli nie przejdą na katolicyzm, nie będą zbawieni. Zapoznaj się z nauczaniem Kościoła na ten temat: http://www.teologia.pl/m_k/zag05-03.htmEndek napisał(a): O to, czy należy tlumaczyć to objawienie doslownie, czy też powinno się je zinterpretowac inaczej, od tego jest Kościół, a ja nie będe dogmatycznie tkwił w doslownym przekazie Apokalipsy. Właśnie przekazałam Ci nauczanie Kościoła. Ty przedtem zasugerowałeś, że jest określona liczba. Endek napisał(a): Dogmatem wiary katolickiej jest, że poza Kościołem nie można się zbawić i ci co twierdzą, że Żydzi mają swoją ścieżkę zbawienia, są naprawdę ich wrogami. Czy od razu wrogami? Nie znają Biblii, chociaż twierdza inaczej, bo można umieć każdy werset wszystkich ksiąg na pamięć, a nie znać nauczania, które stąd płynie. -------------------------------------------------------------------------------------------------- fuller napisał(a): Ty ponoc katolik, zatem weź w końcu posłuchaj słów Jezusa Chrystusa, poddaj sie jego woli a on uleczy ciebie ze zżerajacej cię nienawiści. Może będzie lepiej, jeśli zastosujesz się do słów Chrystusa: wyjmij belkę z oka swego zanim zaczniesz wyjmować drzazgę z oka bliźniego (cytat niedosłowny, ale sens zachowany).
|
Pt gru 21, 2012 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Alus napisał(a): A te 144 tysiące zbawionych Żydów już przetrawiałeś łaskawco? A skąd masz taką informację, że własnie taka liczba Żydów będzie zbawiona?? Już Ci Endek odpowiedział Mojego tłumaczenia o symbolice cyfr, oczywiście nie uznał. Podobnie zresztą jak możliwości zbawienia dla Żydów nie wierzących w Chrystusa. Muzułmanie zresztą i wyznawcy innych religii zgodnie z przekonaniem Endeka wylądują w piekle.
|
Pt gru 21, 2012 19:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Już Ci Endek odpowiedział  Mojego tłumaczenia o symbolice cyfr, oczywiście nie uznał. Zadałam to pytanie, gdyż nie czytałam wszystkich postów, a Twoje twierdzenie o zbawionych 144 tys. było tak jednoznaczne, że nie mogłam nie pokusić się o nie Alus napisał(a): Muzułmanie zresztą i wyznawcy innych religii zgodnie z przekonaniem Endeka wylądują w piekle. Żaden człowiek nie może tego powiedzieć z całą pewnością o nikim.
|
Pt gru 21, 2012 19:28 |
|
|
|