Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
CzerwonyKapturek napisał(a): Dla niektórych, chrześcijaństwo kończy się wraz z wyjściem z kościoła. U co poniektórych brakuje i w kościele, skoro nie potrafią sie modlić w pobliżu tablicy z nazwiskiem znienawidzonego polityka 
|
N wrz 06, 2015 16:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): jesienna napisał(a): Jest apel papieża Franciszka i by każda parafia, wspólnota zakonna, sanktuarium przyjęły jedną rodzinę uchodźców. Mniej więcej w tym samym czasie z podobnym apelem wystąpił abp. Gądecki (mówił tylko o parafiach). To narodowcy i Pan Terlikowski chyba się nie ucieszą? Zresztą, jak rozmawiam z znajomymi katolikami, to ich stosunek do imigrantów islamskich jest, delikatnie mówiąc, mało akceptujący.  Chyba, że papież myśli o przyjmowaniu tylko chrześcijan. Apel papieża: http://fakty.interia.pl/religia/news-pa ... Id,1880371Jest jednak kolosalna różnica przyjąć rodzinę muzułamańską, a przyjąć falę męskich islamistów. Papież jest ok. także dlatego, że wyraźnie mówi iż to zakonnicy i proboszczowie mają przyjmować pod swój dach....Ciekawe co na to KEP? I gdy teoria spotka się z rzeczywistościa 
|
N wrz 06, 2015 20:53 |
|
 |
Apad
|
Maria-Magdalena napisał(a): Papież jest ok. także dlatego, że wyraźnie mówi iż to zakonnicy i proboszczowie mają przyjmować pod swój dach....Ciekawe co na to KEP? I gdy teoria spotka się z rzeczywistościa  A to ciekawe:) Już widzę jak polscy biskupi przyjmują uchodźców do swoich pałaców...
_________________ Ein Reich, ein Volk, ein Ticket
|
N wrz 06, 2015 21:58 |
|
|
|
 |
proteom
|
Maria-Magdalena napisał(a): Jest jednak kolosalna różnica przyjąć rodzinę muzułamańską, a przyjąć falę męskich islamistów. Papież jest ok. także dlatego, że wyraźnie mówi iż to zakonnicy i proboszczowie mają przyjmować pod swój dach....Ciekawe co na to KEP? I gdy teoria spotka się z rzeczywistościa  Jest apel papieża Franciszka i by każda parafia, wspólnota zakonna, sanktuarium przyjęły jedną rodzinę uchodźców.To dot. naszych parafii, czyli wszystkich wierzących. Jeśli mamy możliwości finansowe/mieszkaniowe, choćby symboliczne, to solidarnie stwórzmy chociaż jednej rodzinie skromne, godne życie życie. To będzie świadectwo naszej wiary w Boga, który jest dla nas Miłością, którzy chcą Go naśladować.
|
N wrz 06, 2015 22:41 |
|
 |
Apad
|
a tymczasem prymas Węgier Péter Erdő : " POMAGANIE NIELEGALNYM EMIGRANTOM JEST RÓWNOZNACZNE Z AKCEPTOWANIEM ICH PRZEMYTU"
_________________ Ein Reich, ein Volk, ein Ticket
|
N wrz 06, 2015 23:01 |
|
|
|
 |
bert04
|
Maria-Magdalena napisał(a): Jest jednak kolosalna różnica przyjąć rodzinę muzułamańską, a przyjąć falę męskich islamistów. Ech M-M, tyle bylo ostatnio o tym dziecku, ktore wyplynelo martwe na plaze a ty jeszcze nie rozumiesz, dlaczego faceci samotnie wyruszaja na tych lajbach? Myslisz, ze oni nie wiedza, jak ryzykowna jest taka przeprawa? Myslisz, ze wszyscy chca ryzykowac, ze zona i dzieci utona w morzu? Tak, wiem, ta psychoza strachu przed brodatymi Abdullami, ktorzy zamiast kamizelki ratunkowej wola kamizelke z dynamitem dziala na wyobraznie. Niemniej, nie nalezy dac jej sie poniesc. ---------------- mauger napisał(a): Alus napisał(a): mauger - nie doczytałeś w podanym linku skąd gotówka, którą dysponował - od ojca i brata przebywających w Kanadzie. Dokładnie od ojca i siostry. Nie napisałem przecież, że sam zarobił w rok taką kwotę. Mógł liczyć w trudnych chwilach na wsparcie finansowe ze strony rodziny. To chyba dobrze. No widzisz, jak rozne rzeczy mozna wyczytac. Ja czytalem, ze facet wyczerpal legalna droge postepowaniao azyl w Kanadzie, a powodem odmowy bylo to, ze byl w Turcji. Ciezko oceniac na podstawie takich szczatkowych informacji, ale facet probowal legalnej drogi, o ktorej pisales. Cytuj: bert04 napisał(a): status uchodzcy nie zalezy od sposobu dostania sie na teren panstwa. Jezeli jakies przepisy ograniczaja status uchodzcy tylko do tych, ktorzy legalnie z wiza w reku przeszli przez granice, to lamia tym konwencje genewska Zgodnie z prawem sytuacja powinna wyglądać następująco: ludzie uciekający przed wojną docierają do granicy UE, tam proszą o azyl lub nadanie statusu uchodźcy, następnie są kierowani do specjalnych ośrodków, gdzie przechodzą procedurę weryfikacyjną, po czym jeśli wypada ona pomyślnie dostają zezwolenie na pobyt w danym kraju. Powinno byc tak, ze ci ludzie nie maja powodu opuszczania swoich domostw. Ale jest jak jest. Cytuj: Natomiast obecnie mamy do czynienia z ludźmi, którzy nielegalnie forsują granice Unii, nie chcą podawać się żadnym weryfikacjom, ani przestrzegać żadnych reguł obowiązujących w krajach do których dotarli. Widocznie za dużo naczytali się o tym, że zapewnienie im godziwego życia to jest nasz obowiązek  . Oj chyba sam za duzo sie naczytales. Gdzie wyczytales, ze ci ludzie nie chca poddawac sie weryfikacji, jezeli przewazajaca wiekszosc z nich nie zostala nawet zarejestrowana? Cytuj: bert04 napisał(a): nie wiem, czy przyznawanie wiz na miejscu byloby lepsze czy gorsze. Dasz wize a nie dasz pieniedzy na bilet? Bez sensu. Zakup biletu lotniczego wypada dwa razy taniej niż opłacenie przemytnika. Skoro tyle tysięcy ludzi stać na nielegalną podróż to dzięki wizom, szansę na wydostanie się „spod spadających bomb” mieliby też ci mniej zamożni. Primo, obecnie z powodu ryzyka i ceny nielegalnie podrozuje najczesciej tylko facet, ktory potem chce sciagnac rodzine. Przy opisywanym sposobie musialbys cene biletu pomnozyc przez liczbe czlonkow rodziny. Secundo, ciagle pozostaje spora reszta, ktora mialaby prawo do wizy a nie mialaby srodkow na bilet. Chcesz przydzielac wizy tylko "bileciarzom"? W sumie niewlieka poprawa, jezeli chodzi o "sprawiedliwosc ekonomiczna". O losie wiz bez kontroli, co sie potem dzieje z paszportami wspominalem poprzedni. Dlatego teraz tylko jedno: Tertio, daruj sobie ten sarkazm o "spadajacych bombach" w cudzyslowie. Normalnie Syria i okolice to kraina mlekiem i miodem plynaca. A te wiadomosci o atakach gazem, o paleniu ludzi w klatkach to pewnie tylko taka medialna nagonka. Normalnie kazdy porzadny Syryjczyk powinien czekac, az linia frontu bedzie w zasiegu widoku, zanim zacznie robic nam, w pocie czola pracujacym europejczykom, tyle zamieszania. Cytuj: bert04 napisał(a): mam generalna awersje, jezeli ekonomisci zaczynaja sie madrzyc na temat moralnosci. Czy to Marks, czy Friedman. Pan Roth argumentuje tez glownie ze szkodliwosci dla gospodarki. Ignoruje tym nie tylko kwestie moralne, ale tez prawne. Co jest moralnego w zmuszaniu ludzi do osiedlania się tam gdzie nie chcą, z dala od większych skupisk rodaków i zakazaniu im swobodnego przemieszczania się? A co to ma wspolnego z tematem? AFAIK osoba z uznanym statusem uciekiniera moze poruszac sie po UE, wiec kwoty dotycza tylko okresu a) rejestracji i b) weryfikacji. Chyba ze masz inne informacje. Cytuj: bert04 napisał(a): Tymczasem uchodzca jest sie niezaleznie od tego, czy jest sie "wizowym" czy "nielegalem". Oraz: czy biednym czy bogatym. Nie można wymagać od żadnego państwa nadawania statusu uchodźcy ludziom, którzy łamią prawo. Mozna. Konwencja Genewska okresla jasno, kiedy mozna odmowic prawa uciekinierowi. Przykladowo: zbrodniarze wojenni. Naruszenie przepisow wizowych nie jest na liscie. Niektorym to sie moze nie podobac, ale prawa czlowieka stoja nad prawem wizowym.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
N wrz 06, 2015 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Ech M-M, tyle bylo ostatnio o tym dziecku, ktore wyplynelo martwe na plaze a ty jeszcze nie rozumiesz, dlaczego faceci samotnie wyruszaja na tych lajbach? No właśnie nie rozumiem, dlaczego faceci uciekają z własnego państwa zamiast go bronić. A kobiety starcy i dzieci zostaja w strefie działań wojennych na pewną śmierć. bert, czy gdyby była wojna w Twoim państwie, to sam ratowałbyś się ucieczką do innego kraju, zostawiając na pewną śmierc żonę i dziecko? Nie mam najmniejszego zamiaru zmieniać mentalności europejki dla jakiegoś ciapatego tchórza, który własnej żonie i dzieciom odmawia prawa do ratunku. Czy wyrażam się jasno? Co więcej, nie uważam by oni szukali azylu...oni znaleźli teren do walki w imię Allaha....na naszych ziemiach i rozlewają się jak stonka ziemniaczana....o czym była mowa w komentarzu z Grecji. I to by tłumaczyło dlaczego zostawiają żony i dzieci, dlaczego nie lecą samolotami, w których byłaby kontrola....i które dużo taniej wychodzą niż przemytnicy. Szum i tłum jest robiony celowo, bowiem w kupie siła. Oni zwyczajnie leją na nas z góry, co widać w państwach przez które przechodzą jak szarańcza. I wybacz ostre słowa, ale może dojadzie to wreszcie o co tu własciwie chodzi. A myślałam że tylko ja jestem naiwna... proteom napisał(a): Jest apel papieża Franciszka i by każda parafia, wspólnota zakonna, sanktuarium przyjęły jedną rodzinę uchodźców. A kto jest zarządcą parafii? Mojej niepodzielnie proboszcz. Więc niech ich przyjmie. Tym bardziej, że w dniu święceń kapłańskich ślubował posłuszeńsywo biskupowi. W mojej parafi jest pełno byłych katechetcznych salek, wiec jest miejsce dla rodzin uchodźców. Jest tez puste, potężne seminarium, bo brak powołań....więc miejsca pod dostakiem. Co do dochodów, ja mam jeden. Księża, zazwyczaj co najmniej po dwa: parafia i szkoła...i nie mają rodzin na utrzymaniu, ani...wpisz sobie co chcesz. Ja mogę pomóc na tyle na ile mogę. Dając na nieopodadkowaną tacę. Polecam przecztać i ten wątek. viewtopic.php?p=860952#p860952
|
Pn wrz 07, 2015 7:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jest jednak kolosalna różnica przyjąć rodzinę muzułamańską, a przyjąć falę męskich islamistów. Gdy car zarządził brankę wybuchło powstanie styczniowe - właśnie w obronie mężczyzn. W Erytrei rządząca junta siła wciela do wojska 17-18 letnich mężczyzn, a służba trwa 10-20-30 lat. Dostrzegasz podobieństwo? Zapominasz także o tysiącach Polaków uciekających na wschód we wrześniu 1939r/ Opowieści, że uciekają jedynie mężczyźni to kolejna bajeczka na użytek wytłumaczenia dlaczego takie państwo - ponoć przedmurze chrześcijaństwa, które ma przynieść światu wiosnę/odrodzenia chrześcijaństwa - wszelkimi sposobami unika aktów miłosierdzia. Na dodatek wielokrotnie przez dziesięciolecia korzystało z tych aktów od "ateistycznej Europy.
|
Pn wrz 07, 2015 8:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Zapominasz także o tysiącach Polaków uciekających na wschód we wrześniu 1939r
Tak, czekał Sybir i Katyń.
|
Pn wrz 07, 2015 8:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mario-Magdaleno, znasz przyszlosc?
Ja znam. Wszyscy staniemy przed sadem Bozym, po zyciu z Jego Milosierdzia i o milosierdzie a nie o ludzka przezornosc bedziemy pytani. Nawet nie o ilosc Koronek. My mamy byc milosierni tak, jak sami na milosierdzie liczymy. I to konkretnym czynem a nie tylko poboznym westchnieniem. Tak jak Pan HJzus swoje zycie rzucil na szale, zebysmy my mogli zyc.
|
Pn wrz 07, 2015 8:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Mario-Magdaleno, znasz przyszlosc? Nie. Kael napisał(a): Ja znam. Wszyscy staniemy przed sadem Bozym, po zyciu z Jego Milosierdzia i o milosierdzie a nie o ludzka przezornosc bedziemy pytani. Nawet nie o ilosc Koronek. Zatem dlaczego drwisz z tego ze ja wybieram modlitwę a nie wolontariat? Są różne drogi, ale ten sam cel.
|
Pn wrz 07, 2015 8:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): No właśnie nie rozumiem, dlaczego faceci uciekają z własnego państwa zamiast go bronić. Nie bardzo sobie wyobrażam, jak mieliby go bronić przed trwającą wojną domową. Biorąc w niej udział po jednej ze stron?
|
Pn wrz 07, 2015 8:40 |
|
 |
bert04
|
Maria-Magdalena napisał(a): No właśnie nie rozumiem, dlaczego faceci uciekają z własnego państwa zamiast go bronić. Czasem to panstwo jest zagrozeniem. Przykladowo puszczajac rozne tam gazy na tereny zamieszkale. Czasem panstwo nie jest w stanie zapewnic podstawowego bezpieczenstwa. W czym lepsze jest opuszczanie rodziny dla jakiejs niesprawnej armii - od opuszczania rodziny w jakiejs niesprawnej pontonowej lodce? Gdzie widzisz "lepszosc" takiego wyboru? Czasem w okresie wojny domowej wlasny sasiad moze stac sie wrogiem. Byla Jugoslawia tutaj niech bedzie przykladem. Zostawisz rodzine, a sasiedzi przyjda w nocy i gardla poderzna. Zdarzalo sie. Maria-Magdalena napisał(a): A kobiety starcy i dzieci zostaja w strefie działań wojennych na pewną śmierć. Kobiety starcy i dzieci zostaja w obozach uchodzcow w krajach przygranicznych, jak Jordania lub - przykladowo - Turcja. Poza strefa dzialan wojennych, ale bez szans na egzystencje powyzej prostej wegetacji. Zreszta, obozy dla uchodzcow tez moga byc czasowo zabezpieczeniem. W koncu wszyscy pamietamy, co bylo w Srebrenicy. Tam nawet obecnosc UN nie pomogla. A czy UN jest w Jordanii? Kto dzis powie, ze ISIS zatrzyma sie na granicy Jordanii? Maria-Magdalena napisał(a): bert, czy gdyby była wojna w Twoim państwie, to sam ratowałbyś się ucieczką do innego kraju, zostawiając na pewną śmierc żonę i dziecko? Zrobilbym wszystko dla dobra mojej rodziny. Byc moze wstapil w szeregi armii, byc moze podjal pol-samobojcza wyprawe przez morze. Nie wiem, sytuacja hipotetyczna, mam nadzieje, ze nigdy do niej nie dojdzie. Co do dalszych wypowiedzi sie nie odniose. Jezeli dla Ciebie kazdy facet z Syrii to potencjalny zamachowiec, to widocznie ten obrazek juz trwale wypalil sie w Twojej wyobrazni. Szkoda, na to juz nie poradze.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn wrz 07, 2015 8:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Alus napisał(a): Zapominasz także o tysiącach Polaków uciekających na wschód we wrześniu 1939r
Tak, czekał Sybir i Katyń. Nie pisałam o miłosierdzie sowietów, ale o naturalnej reakcji ludzi uciekającej przed okrucieństwem wojny. Wczoraj w TVN24 wyemitowano dokument o Erytrei. Po 30 latach wojny wyzwoleńczej, władze przejął reżim traktujący obywateli podobnie jak Stalin. Uciekinierzy (szczęśliwcy, który nie zgina przy próbie przejścia granicy) z Erytrei przedostają się do obozu uchodźców w Sudanie. Stamtąd większość z nich idzie pieszo przez Saharę w ciągu 5-10 dni do Libii. Po drodze upał odsiewa słabszych. Zrozumiałe zatem, że nie ida kobiety z małymi dziećmi, dlatego latami mieszkają w obozach. W Libii muszą się chronić przed gangami handlarzy ludzi. Część ginie na morzu. Do Europy dociera mniejsza część uciekinierów.
|
Pn wrz 07, 2015 8:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): No właśnie nie rozumiem, dlaczego faceci uciekają z własnego państwa zamiast go bronić. Nie bardzo sobie wyobrażam, jak mieliby go bronić przed trwającą wojną domową. Biorąc w niej udział po jednej ze stron? Po pierwsze! A nie uważasz, że powinni się dogadać? Jak to nazwiesz? Tak postępują prawdziwi męzczyźni czy tchórze? Litości!!!! Po drugie!!!! Zostawiłbyś swoją żonę i dzieci w rejonie działań wojennych, a sam nawiewał? Cytuj: Kobiety starcy i dzieci zostaja w obozach uchodzcow w krajach przygranicznych, jak Jordania lub - przykladowo - Turcja. A możesz wkleić jakieś zdjęcia z tych obozów w których są kobiety starcy i dzieci. Wybacz bert, ale nie uwierz że zostwaiłbys rodzine nawet w obozie dla uchodźców. Zrobiłbyś wszystko by szukać lepszego schronienia razem. Dlatego apel Paieża jest jednoznaczny - całe rodziny. Pomyśl o co tu chodzi?
|
Pn wrz 07, 2015 8:54 |
|
|
|