Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 23:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Dramatyczny wzrost liczby apostatów 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny wzrost liczby apostatów
Jajko napisał(a):
Około 180 tysięcy katolików wystąpiło w minionym roku z Kościoła; to aż o 50 tysięcy więcej niż rok wcześniej!
[...]
Powyższe dotyczy Niemiec, nie Polski. U nas chyba nie ma statystyk nt apostatów? Zna ktoś takie?
Dzięki temu pragmatyczni Niemcy, po dokonaniu aktu apostazji, nie muszą płacić dodatkowego "podatku kościelnego".

Cz sie 04, 2011 11:31

Dlatego nasz Kościół i jego zwolennicy (którzy na razie są u władzy) robią wszystko by takiego podatku u nas nie było. Ale prędzej czy później zostanie wprowadzony. I wtedy będzie rzeź niewiniątek.

Cz sie 04, 2011 12:24
Commander napisał(a):
Nie, powinien ciebie irytować fakt, że Chrześcijanie za nic mieli słowa Jezusa i apostołów o szabacie, tylko zinterpretowali wszystko po swojemu kilka wieków później. Nie dotarło? To trudno. Nie mam zamiaru produkować się dziesiąty raz. :razz:

Skoro do Ciebie nie dotarły słowa Jezusa o szabacie... to nie ludzie zostali stworzeni dla szabatu, ale szabat dla ludzi - to nadal będziesz usilnie wciskał "argument" o interpretowaniu po swojemu.

Ateista ma problem ze świętym dniem chrześcijan, ale ofiara Boga jest już poza jego zainteresowaniem.
Jajko - wasz Kościół - skoro jesteś z wyznania ateistą.

Cz sie 04, 2011 12:43

Alus napisał(a):
Jajko - wasz Kościół - skoro jesteś z wyznania ateistą.

Masz rację, ale miałem tu na myśli nasz, czyli polski Kościół i jego (polskich) zwolenników i klakierów.

Cz sie 04, 2011 12:46
zbanowany na stałe

Cytuj:
to nie ludzie zostali stworzeni dla szabatu, ale szabat dla ludzi

Znowu mowa o sobocie.
Cytuj:
Czy nigdy nie czytaliście, co uczynił Dawid, kiedy znalazł się w potrzebie, i był głodny on i jego towarzysze? Jak wszedł do domu Bożego za Abiatara, najwyższego kapłana, i jadł chleby pokładne, które tylko kapłanom jeść wolno; i dał również swoim towarzyszom

Jeść im się chciało. Jezus okazujący siebie jako Syn Boży mógł sobie pozwolić na taki gest (zbieranie kłosów zboża przeznaczonych do jedzenia) względem uczniów w szabat. Nie w niedzielę (Jom riszon).

Cz sie 04, 2011 14:22
Commander napisał(a):
Cytuj:
to nie ludzie zostali stworzeni dla szabatu, ale szabat dla ludzi

Znowu mowa o sobocie.
Cytuj:
Czy nigdy nie czytaliście, co uczynił Dawid, kiedy znalazł się w potrzebie, i był głodny on i jego towarzysze? Jak wszedł do domu Bożego za Abiatara, najwyższego kapłana, i jadł chleby pokładne, które tylko kapłanom jeść wolno; i dał również swoim towarzyszom

Jeść im się chciało. Jezus okazujący siebie jako Syn Boży mógł sobie pozwolić na taki gest (zbieranie kłosów zboża przeznaczonych do jedzenia) względem uczniów w szabat. Nie w niedzielę (Jom riszon).

I co tym dowodzisz??

Cz sie 04, 2011 15:13
zbanowany na stałe

To, że nigdzie nie ma nic o niedzieli. Jezus jak przykładny żyd święcił szabat. Przecież był żydowskim mesjaszem, nie katolickim. :D

To od samego Pawła tak się ciągnie, to przeinaczanie. Wspólnota Nazarejczyków była bliższa nauce Chrystusa niż ten heretyk.

Cz sie 04, 2011 16:48

No proszę, ateiści nawet heretyków będą wyszukiwać :D Coraz zabawniej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 04, 2011 17:09
zbanowany na stałe

Współcześni Pawłowi uważali go nawet za króla heretyków. Nie ma żadnych przeszkód żeby uważać go za odstępcę. Wystarczy poczytać jego listy. Zabawnie to wyglądają katolicy, którzy uważają się za tych, którzy w prawdzie wytrwali. :D

Cz sie 04, 2011 17:24

Cytuj:
Zabawnie to wyglądają katolicy, którzy uważają się za tych, którzy w prawdzie wytrwali. :D

A twoim zdaniem kto wytrwał w prawdzie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 04, 2011 17:43
Commander napisał(a):
Współcześni Pawłowi uważali go nawet za króla heretyków. Nie ma żadnych przeszkód żeby uważać go za odstępcę. Wystarczy poczytać jego listy. Zabawnie to wyglądają katolicy, którzy uważają się za tych, którzy w prawdzie wytrwali. :D

Widać, że trwali w błędzie, jak przez wieki trwają ateiści.
Mądry Gamaliel wystawił diagnozę, która jest niezmienna od 2 tys. lat.

Cz sie 04, 2011 17:45
zbanowany na stałe

Uczycie ateistów co jest prawdą, wy przeinaczający nawet te księgi które czytacie na mszy? Kieckowaci zamotali wam tak, że prawda z kłamstwem wam się myli. A błędem to jest wiara w Boga, ale oczywiście wy tego nie zrozumiecie, bo nie chcecie, więc to by było na tyle. :D

Cz sie 04, 2011 18:41
Commander napisał(a):
Uczycie ateistów co jest prawdą, wy przeinaczający nawet te księgi które czytacie na mszy? Kieckowaci zamotali wam tak, że prawda z kłamstwem wam się myli. A błędem to jest wiara w Boga, ale oczywiście wy tego nie zrozumiecie, bo nie chcecie, więc to by było na tyle. :D

Znów arogancka bezsilność....

Cz sie 04, 2011 19:03

Commander napisał(a):
A błędem to jest wiara w Boga, ale oczywiście wy tego nie zrozumiecie, bo nie chcecie, więc to by było na tyle

Wiara w Boga to błąd, ale heretyków i tak należy ścigać :D

Cz sie 04, 2011 19:06
zbanowany na stałe

Johnny99 napisał(a):
Commander napisał(a):
A błędem to jest wiara w Boga, ale oczywiście wy tego nie zrozumiecie, bo nie chcecie, więc to by było na tyle

Wiara w Boga to błąd, ale heretyków i tak należy ścigać :D

Albo szanować, jak w waszym przypadku z Pawłem. :lol:

Cz sie 04, 2011 20:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona