Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Pedofile w Kościele
Jak długo istnieją Kościoły, które zawiniły i mogą zadośćuczynić, i społeczności, którym zadośćudzynić by należało.
Np. Naczezów wytępiono i rozpędzono resztki, zatem tu zadośćuczynić nie ma już komu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 23, 2014 12:25 |
|
|
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): Nie wiem, gdzie pilaster widzi owo "tak samo". Czy na temat tych filmów też pojawiały się doniesienia medialne mówiące, mówiące że np. w konkretnym czasie zostały podjęte przeciwko ich rozpowszechnianiu takie a takie konkretne działania, które przyniosły takie a takie skutki? Gdyby rynek medialny był wtedy tak rozbudowany jak dzisiaj, zapewne by się pojawiły. W końcu jakiś zapełniacz czasu antenowego musi być. Cytuj: W XIX w. ustawy ogłoszone przez rząd federalny [Kanady -p] doprowadziły do uznania tubylców za rasę niższą i zamknięcia ich w rezerwatach. Indiańskie dzieci zapędzono siłą do chrześcijańskich szkół z internatami. Celem tych placówek było „cywilizowanie” tubylców i przekształcenie ich w „ciemnoskórych Europejczyków”. No faktycznie, przecież wy nawet zmyślać nie potraficie inteligentnie.  Skoro tubylców uznano za "niższą rasę", to automatycznie oznaczało to, ze nie da się ich "ucywilizować", bo ich "niższość" jest wtedy warunkowana dziedzicznie, a nie kulturowo. Cytuj: W tym celu ["ucywilizowania" -p] uciekano się do przemocy fizycznej i psychicznej, nadużyć seksualnych, a nawet zbrodni. Uciekano się do zbrodni aby "ucywilizować"?  W jaki sposób można "ucywilizować" zabijając kogoś? Cytuj: istniało ponad 130 specjalnych szkół z internatem, niestety w większości katolickich. W ciągu ponad 100 lat przez tego rodzaju szkoły przeszło ok. 150 tys. dzieci indiańskich. I jak zwykle wykładacie się na liczbach. Wynika z nich że jeden cały rocznik w jednej całej szkole liczył 11-12 dzieci. Toż to jak na szkołę z internatem warunki po prostu luksusowe. Cytuj: Większość Indian, którzy ukończyli szkoły, wpadła w alkoholizm, trafiła do więzienia, popełniła samobójstwo lub zmarła tragicznie w młodym wieku. Szacuje się, że śmiertelność w szkołach z internatem prowadzonych przez Kościół wynosiła 24%. A ile wynosiła ta śmiertelność wśród Indian poza szkołami z internatem? A zresztą co to znaczy "szacuje się". To nawet nie wiecie ile z tych 150 tys osób opuściło szkołę? Musicie "szacować"? Cytuj: Jeżeli doliczy się do tego osoby, które zmarły po ich opuszczeniu – wzrasta do 42%. Oczywiście nie. Wzrasta wtedy do 100%. Dla kazdej szkoły wszędzie na świecie. Wszyscy ich absolwenci wcześniej czy później umierają. Cytuj: Zabójstwa uczniów w chrześcijańskich szkołach udokumentowano i udowodniono w większości na podstawie zeznań naocznych świadków Bo jakoś tak dziwnie żadnych innych dowodów nie stało? Nie było żadnych badań lekarskich? Żadnych sekcji zwłok? Ani nawet samych zwłok? Tylko "zeznania naocznych świadków" oczywiscie też złożonych dokładnie po upływnie przedawnienia. Jajko Cytuj: Nic nie stoi na przeszkodzie by zająknął się o tym pan pilaster A skąd pilaster będzie o tym wiedział? Cytuj: U nas też jest jeden forumowicz, który za nic nie chce uwierzyć ofiarom. Rzekomym ofiarom
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn cze 23, 2014 12:53 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Jak długo istnieją Kościoły, które zawiniły i mogą zadośćuczynić, i społeczności, którym zadośćudzynić by należało. Nawet np. tysiące lat?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 23, 2014 13:03 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
pilaster napisał(a): Skoro tubylców uznano za "niższą rasę", to automatycznie oznaczało to, ze nie da się ich "ucywilizować", bo ich "niższość" jest wtedy warunkowana dziedzicznie, a nie kulturowo Bzdurny wniosek. To właśnie domniemana niższosć dawała białym prawo do cywilizowania tych, którzy wedle doktryny sami by inaczej nic nie osiągnęli. pilaster napisał(a): W jaki sposób można "ucywilizować" zabijając kogoś? Selekcjonując. Zostają posłuszni. pilaster napisał(a): Bo jakoś tak dziwnie żadnych innych dowodów nie stało? Nie było żadnych badań lekarskich? Żadnych sekcji zwłok? A kto niby miał je przeprowadzać i w jakim celu? Jedynymi zainteresowanymi byli Indianie, którzy fo0rmalnie nie mieli praw obywatelskich, a zwyczajowo - żadnych. W większości wypadków w omawianych okresach nie do pomyślenia było by skazanie za zabójstwo Indianina białego nie cieszacego się żadną reputacją, zwykłego bandziora, a co dopiero kogokolwiek z pracowników szacownych instytucji?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 23, 2014 13:08 |
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): pilaster napisał(a): Skoro tubylców uznano za "niższą rasę", to automatycznie oznaczało to, ze nie da się ich "ucywilizować", bo ich "niższość" jest wtedy warunkowana dziedzicznie, a nie kulturowo Bzdurny wniosek. To właśnie domniemana niższosć dawała białym prawo do cywilizowania tych, którzy wedle doktryny sami by inaczej nic nie osiągnęli. Oczywiste brednie. Skoro Indianie mieli stanowić "niższą rasę" to oznaczało, że nie da się ich "ucywilizować" niezaleznie od podejmowanych w tym celu wysiłków. Ucywilizowanie mogło mieć sens tylko wtedy, gdyby Indianie nie różnili się "rasowo" od Europejczyków, a ich niższość wynikała tylko z warunków kulturowych. Podobnie nie da się krowy przerobić na konia trzymajac ją w stajni. Po prostu sami się plączecie we własnych kłamstwach. Cytuj: Cytuj: Bo jakoś tak dziwnie żadnych innych dowodów nie stało? Nie było żadnych badań lekarskich? Żadnych sekcji zwłok? A kto niby miał je przeprowadzać i w jakim celu? No ci, którzy rozdmuchali całą aferę z "odszkodowaniami" (bo przeciez to jest główny i jedyny cel tej hucpy) Ekshumacja zwłok i wykazanie, że delikwent był torutrowany i celowo zamordowany na pewno bardzo by wzmocniło argumentację. 
|
Pn cze 23, 2014 13:15 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Widze, że pilaster stosuje swoją wypróbowaną technikę zaprzeczeń - skoro on by coś zrobił inaczej, jemu się coś wydaje bez sensu, to fakty nie miały miejsca. Wszyscy kłamią, ważne co pilaster spobie wydedukował. pilaster napisał(a): Oczywiste brednie. Skoro Indianie mieli stanowić "niższą rasę" to oznaczało, że nie da się ich "ucywilizować" niezaleznie od podejmowanych w tym celu wysiłków.
Bzdurne założenie. Niższość rasowa mogła w tym wypadku oznaczać niemożność uzyskania stosownego poziomu cywilizacyjnego własnymi siłami, legitymizując prawo ingerencji rasy wyższej, która oto, mogąc obrócić ich w niewolników lub pozostawic samym sobie, szlachetnie udziala im pomocy. pilaster napisał(a): Po prostu sami się plączecie we własnych kłamstwach. Jakich? Indian nie cywilizowano czy może nie uważano ich powszechnie za gorszych? Faktem natomaist jest,że nie za każdą szkołą stała doktryna rasowej niższosci Indian, wiadomo np. że słynny Richard Pratt zdecydował się otworzyć swój przybytek zbudowany kontaktami z Indianami w czasie służby wojskowej, którzy wbrew stereotypom okazali się normalnymi, cywilizowanymi ludźmi (chodziło o Czirokezów). Można powiedzieć, że mimo rasistowskich w naszym dzisiejszym rozumieniu celów ("zabić Indianina by ocalić człowieka") ów pułkownik był, jak na swoje czasy, wyróżniającym się anytrasistą. Co do artykułu: nie zamierzam bronić przedstawionych w nim liczb, bo nie weim, jak się mają do rzeczywistości a metodologia wydaje sie kiepska, sam uważam, że jest tekst jednostronny, przesadnie upraszcza trzy wieki historii celem epatowania sensacją, nimniej meritum, samo zjawisko jest faktem. Interesują sie Indianami ,sporo na ten temat czytam i właściwie trudno trafić na indiańską biografię dotyczacą tego okresu, która pomija ten problem. Do tych szkół, które w najlepszym wypadku przypominały poprawczak z dodatkowym zakazem mówienia we własnym języku (który często był jedynym rozumianym przez dzieci a tłumaczy nie zatrudniano, wobec czego cała ''nauka" była raczej pobożną szopką) trafiły tysiace Indian, których świadectwa, jak rozumiem, dla pilastra i J99 są nic nie warte.
|
Pn cze 23, 2014 14:00 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Co do artykułu: nie zamierzam bronić przedstawionych w nim liczb, bo nie weim, jak się mają do rzeczywistości a metodologia wydaje sie kiepska, sam uważam, że jest tekst jednostronny, przesadnie upraszcza trzy wieki historii celem epatowania sensacją, nimniej meritum, samo zjawisko jest faktem. Interesują sie Indianami ,sporo na ten temat czytam i właściwie trudno trafić na indiańską biografię dotyczacą tego okresu, która pomija ten problem. Do tych szkół, które w najlepszym wypadku przypominały poprawczak z dodatkowym zakazem mówienia we własnym języku (który często był jedynym rozumianym przez dzieci a tłumaczy nie zatrudniano, wobec czego cała ''nauka" była raczej pobożną szopką) trafiły tysiace Indian, których świadectwa, jak rozumiem, dla pilastra i J99 są nic nie warte. Wiesz, jakoś wyjątkowo gładko przechodzisz z tortur i przebijania języków do "niszczenia języka i kultury", polegającego na tym, że w szkołach chrześcijańskich nie uczono po indiańsku (i pewnie jeszcze, o zgrozo, religii indiańskiej też tam nie uczono!).. to na co właściwie jest te "tysiące" świadectw? Tekst najpierw wspomina o świadkach, wypowiadających się z ambony u jakiegoś pastora. Więc ilu ich mogło być? Kilku, kilkunastu? W każdym razie na pewno nie "tysiące". Wiadomo, że większość odbiorców na takie niuanse nie zwróci uwagi - no ale ja i pilaster jesteśmy widać tacy wredni, że zwracamy. Przepraszam 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 23, 2014 14:15 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Wiesz, jakoś wyjątkowo gładko przechodzisz z tortur i przebijania języków do "niszczenia języka i kultury", polegającego na tym, że w szkołach chrześcijańskich nie uczono po indiańsku (i pewnie jeszcze, o zgrozo, religii indiańskiej też tam nie uczono!) Niszczenie kultury polegało na 1) odbieraniu rodziców dzieciom 2) odbieraniu i niszczeniu ich własności (odzieży, wszystkich indiańskich przedmiotów) z włosami włącznie 3) nie na tym, że nie uczono po indiańsku, tylko na tym, że zabraniano w ogóle po indiańsku mówić - przypominam, że także dzieciom, które żadnego języka poza swoim nie znały 4) karach fizycznych, także okrutnych i upokarzaniu za jakiekolwiek przejawy przywiązania do własnej kultury, przedstawianej jako bezwartościowa Johnny99 napisał(a): to na co właściwie jest te "tysiące" świadectw? Tekst najpierw wspomina o świadkach, wypowiadających się z ambony u jakiegoś pastora. Więc ilu ich mogło być? Kilku, kilkunastu? W każdym razie na pewno nie "tysiące". Nie czerpię wiedzy na ten temat z tego tekstu (wstawiłem go, bo wielu w języku polskim na ten temat w internecie nie ma), nie pisałem też o tysiacach świadectw, tylko osób, kóre tego doswaidczyły. Świadectw są zapewne setki, będąc rzec można hobbystą w tematyce indiańskiej natykam się na nie co chwila. Jakkolwiek nie epatują one na ogół aż taką drastycznoscią jak ten linkowany, elementy które wyżej w tym poście wymieniam są zawsze obecne.
|
Pn cze 23, 2014 14:24 |
|
 |
Johnny99
|
Czyli, generalnie, miało chodzić o zniszczenie indiańskiej kultury i przerobienie młodych Indian na "białych europejskich chrześcijan", tak? Czyli: nie o żaden "holocaust"  To już jest inna podstawa do dyskusji. Ile kultur indiańskich udało się całkowicie zniszczyć?
|
Pn cze 23, 2014 14:37 |
|
 |
JedenPost
|
Co rozumiesz przez "całkowite zniszczenie"? BTW, znalazłem i właśnie kopiuję (foty, nie mam pod ręką skanera) bardziej rzetelny artykuł na ten temat, zaraz postaram się go gdzieś udostępnić. Proszę, artykuł w formie plików jpeg w archiwum: http://www55.zippyshare.com/v/64449894/file.html
|
Pn cze 23, 2014 14:39 |
|
 |
Johnny99
|
No nie wiem, takie, że dana kultura już w praktyce nie istnieje.
A, i jeszcze jedno: którzy Indianie mają się dzisiaj lepiej - ci zasymilowani, czy ci niezasymilowani? Bo pamiętam, że podobny problem podnoszono w odniesieniu do niewolnictwa. Dobrze prosperujący w amerykańskiej klasie średniej potomkowie wywiezionych z Afryki domagali się odszkodowania za to, że przez to wywiezienie dzisiaj dobrze prosperują w amerykańskiej klasie średniej, zamiast w biedzie umierać na AIDS w ojczystym kraju..
|
Pn cze 23, 2014 14:53 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): A, i jeszcze jedno: którzy Indianie mają się dzisiaj lepiej - ci zasymilowani, czy ci niezasymilowani? Trudno jednoznacznie określić, biorąc pod uwagę, że zbiorowości da się obserwować raczej w rezerwatach, czyli tam, gdzie Indianie z zasady są niezasymilowani, albo raczej zasymilowani częściowo, bo nieznane im przed asymillacją problemy, jak alkoholizm czy ogromna liczba rozbitych rodzin przyswoili skutecznie. Na pewno lepiej mają się grupy silne kulturowo, jak Hopi czy Navajo, które mają do zaoferowania młodzieży atrakcyjną kulturę, z której może ona być dumna. Dla kontrastu - najbiedniejsi w USA Lakoci żyją w stanie głębokiej niezgody z kulturą białego człowieka, wiec można opisać ich jako niezasymilowanych, ale też z ich własnej kultury niewiele zostało, przynajmniej w sensie masowym, żyją właściwie po białemu, tylko biedniej, niemniej i w ich wypadku ci, którzy trzymają się dawnych wartości mają się lepiej, stanowiąc pośród morza tragedii swoistą elitę plemienia. Ogólnie o tych naprawdę zasymilowanych zgodnie z założeniami tych szkół, czyli wybawionych od mentalności plemiennej można też powiedzieć, że w znacznej części zmienili się w bliżej nie określoną ludność kolorową, raczej biedniejszą niż bogatszą.
|
Pn cze 23, 2014 15:02 |
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): pilaster napisał(a): Oczywiste brednie. Skoro Indianie mieli stanowić "niższą rasę" to oznaczało, że nie da się ich "ucywilizować" niezaleznie od podejmowanych w tym celu wysiłków.
Bzdurne założenie. Niższość rasowa mogła w tym wypadku oznaczać niemożność uzyskania stosownego poziomu cywilizacyjnego własnymi siłami, legitymizując prawo ingerencji rasy wyższej, która oto, mogąc obrócić ich w niewolników lub pozostawic samym sobie, szlachetnie udziala im pomocy. Nic podobnego. Niższość rasowa oznacza, że nie da się jej zniwelowac poprzez oddziaływanie na kulturę (czyli np przez indoktrynację) Skoro jednak taki wysiłek podjęto, to znaczy, że nie uważano wcale Indian za "niższych rasowo", tylko własnie za zacofanych społecznie. Jest to też zgodne z nauką Kościoła, który zawsze wszelkie teorie rasowej niższości, czy wyższości odrzucał. Cytuj: pilaster napisał(a): Po prostu sami się plączecie we własnych kłamstwach. Jakich? Indian nie cywilizowano czy może nie uważano ich powszechnie za gorszych? Istnieją dwie szkoły. Jedna uważa że róznice pomiędzy populacjami (kiedyś uważano nawet że między rasami - obecnie wiadomo że jeżeli nawet ludzkie rasy istnieją, to nie są one takie jak się do tej pory wydawało) są wrodzone, uwarunkowane genetycznie i nie da się ich zniwelować działaniami edukacyjnymi i prawnymi. Druga szkoła twierdzi że zapóźnienie cywilizacyjne ludów "dzikich" wynika wyłącznie z uwarunkowań środowiskowych - kulturowych, zatem może być łatwo zniwelowane przez edukację, etc.. Klęska eksperymentu o którym tu mowa wskazuje, że słuszne jest stanowisko pierwsze. Zapóźnienie cywilizacyjne kanadyjskich Indian jest w znacznej mierze wrodzone. Poszczególne najzdolniejsze jednostki mogą je pokonać, ale cała populacja nie. Natomiast mieszanie tych dwóch postaw, co czyni JedenPost jest właśnie jakąs totalną bzdurą. Cytuj: Co do artykułu: nie zamierzam bronić przedstawionych w nim liczb, bo nie weim, jak się mają do rzeczywistości Bo JedenPost wie, ze cały artykuł (zapewne zaczerpnięty z "FiM" czy innego podobnego źródła) jest kłamliwy i oszukańczy. Po co zatem go przytacza?
|
Pn cze 23, 2014 15:24 |
|
 |
JedenPost
|
Link do artykułu, którego fragmenty cytowałem: http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/arty ... ano-indianacz polecam pilastrowi, jeśli go temat ciekawi, raczej lekturę artykułu, który skopiowałem i wkleiłem wyżej. pilaster napisał(a): Klęska eksperymentu o którym tu mowa wskazuje, że słuszne jest stanowisko pierwsze. A ja myślę, że wskazuje raczej na to, że idiotyzmem jest wyobrażanie sobie, że można zakazać człowiekowi bycia członkiem własnej kultury przez odizolowanie go od niej przemocą i nakazać mu bycie członkiem innej kultury. Indianie na własnych warunkach przejmowali wytwory i elementy kultury białych z dużym powodzeniem.
|
Pn cze 23, 2014 15:31 |
|
 |
pilaster
|
No właśnie, to jakieś totalne bzdury. Cytuj: W ciągu ponad 100 lat przez te szkoły przeszło ok. 150 tys. dzieci. Według Annetta zginęło 50 tys. Czyli mamy uwierzyć, że smiertelność, no niechby nawet w poprawczaku, ale w kraju praworządnym i cywilizowanym była wyższa niż w stalinowskich gułagach (jakieś 20%), a nawet w nazistowskich "konzertlagrach" (25% - nie licząc obozów śmierci)? Mówiłem - zawsze wykładacie się na liczbach. Zawsze. Cytuj: Udokumentowano śmierć 50 tys. indiańskich dzieci w szkołach z internatem prowadzonych przez katolickich duchownych i zakonnice w Kanadzie Prosze zwórcić uwagę, że najpierw była mowa o rzekomej śmiertelnosci we wszystkich szkołach (katolickich i protestanckich), a teraz już mowa tylko o katolickich. Mówiłem - zawsze wykładacie się na liczbach. Zawsze. Cytuj: Po zakończeniu II wojny światowej amerykańskie służby specjalne przerzuciły do USA nazistowskich naukowców Co to ma wspólnego ze szkołami w Kanadzie - nic, ale samo rzucenie terminu "nazistowscy naukowcy" już daje odpowiednio złowrogą atmosferę. Cytuj: Ale sytuacja w kanadyjskim rezerwacie Indian jest nadal tragiczna. W ciągu ostatnich 20 lat w Kanadzie zniknęło ok. 500 kobiet indiańskich. Annett stwierdził zniknięcie wielu osób z centrum indiańskiego w Vancouver Eastside, w co zaangażowani byli agenci Kanadyjskiej Królewskiej Policji Konnej, Kościoła i samego rządu. Zniknięcia potwierdzone przez naocznych świadków mają związek z siecią pedofilów oraz produkcją filmów porno i pornografii dziecięcej. Oczywiście, że skoro mowa o Kościele, to musiało się pojawić i pornografia dziecięca i tajemnicze "zniknięcia" i tajni agenci, faceci w czerni... Brakuje jeszcze Opus Dei i Archiwum X Nawet scenariusz thrillera klasy G nie wszystko jednak zniesie. Jak widać ten cały Annett nijak nie jest powaznym źródłem, ale raczej osobnikiem, powiedzmy, zaburzonym... Cytuj: Papież jest bezpośrednio zaangażowany w ukrywanie tych przestępstw na dzieciach, bo napisał list do biskupa Ameryki Północnej, To w całej Ameryce Pólnocnej jest tylko jeden biskup?  No, no... Cytuj: nakazując tuszowanie skandali dotyczących molestowania seksualnego przez księży w jego diecezjach. Proszę zatem zademonstrować ów list, w którym jakikolwiek papież nakazuje "tuszowanie" 
|
Pn cze 23, 2014 16:00 |
|
|
|