Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Nie zauważyłem, aby pod każdym tekstem podpisywała się ta sama osoba....

Pt cze 27, 2014 14:01

Dlatego nie napisałem, że ta osoba je osobiście napisała, tylko że za nie odpowiada.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 27, 2014 14:02
Jajko napisał(a):
Czy jeśli wiesz, że jest jeden taki ksiądz, który jest pedofilem, to automatycznie zakładasz, że wszyscy inni to pedofile?

Na stronce, której bronisz nie są wcale daleko od takiego stwierdzenia:

trudni powiedzieć skąd są jeszcze w Polsce jacyś głupi czy niedoinformowani rodzice, którzy dają swoje dzieci jakiemuś katolickiemu księdzu na nieomal pewne molestowanie lub zgwałcenie.

Pt cze 27, 2014 14:13

Alus napisał(a):
News - Watykan karnie wydalił ze stanu kapłańskiego abp Wesołowskiego.
Dziwi mnie, że nie podano podstawy prawnej, tym bardziej dziwi mnie, że orzeczono karę, jednocześnie stwierdzając, że postępowanie jest niezakończone :shock: Oczekuję na komentarze kanonistów..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 27, 2014 14:19
Johnny99 napisał(a):
Dziwi mnie, że nie podano podstawy prawnej, tym bardziej dziwi mnie, że orzeczono karę, jednocześnie stwierdzając, że postępowanie jest niezakończone :shock: Oczekuję na komentarze kanonistów..

A gdzie tak stwierdzono, że jest niezakończone? Przed Trybunałem KNP postępowanie zakończono. Teraz może się jeszcze odwoływać i dopiero po 2 msc. (jeśli tego nie zrobi) rozpocznie się postępowanie karne w odpowiednich organach (nie wiem jak to się tam nazywa) państwa watykańskiego.

Pt cze 27, 2014 14:47
Chciałbym pogratulować katolikom papieża na miarę czasów.
Ostre, jednoznaczne stanowisko w sprawie Wesołowskiego jest jasną nauką. Mam nadzieję, ze także dla episkopatu polskiego.

Pt cze 27, 2014 19:35

Ostre jak ostre.

Według Watykanu usunięty ze stanu duchownego były arcybiskup ma teraz dwa miesiące na odwołanie się od tej decyzji. Jednocześnie przed watykańskim wymiarem sprawiedliwości toczy się osobne, karne postępowanie w sprawie byłego nuncjusza, zdymisjonowanego przez papieża Franciszka w trybie pilnym w sierpniu zeszłego roku. Watykańskie biuro prasowe wyjaśniło w komunikacie, że do tej pory abp Wesołowski korzystał z "pewnej swobody poruszania się". Teraz jednak - dodano - w związku z powagą stawianych mu zarzutów zastosowane wobec niego zostaną "stosowne środki".
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt

Rok zajęło Watykanowi usunięcie Wesołowskiego ze swoich szeregów. Ciekawi mnie CO KONKRETNIE to oznacza? Co to są owe "stosowne środki"? Ma iść "na swoje"? Wynająć se mieszkanko za swoje pieniądze? Sam zarabiać na swoje utrzymanie? A może go aresztują i zamkną? Wszak toczy się śledztwo w sprawie molestowania. Na razie to go tylko odsunęli od młodych chłopaczków i chyba nic więcej...

Pt cze 27, 2014 23:21
Moderator

A Ty pewnie chciałeś, żeby go Papież do celi wsadził, albo dybami na placu św. Piotra skuł.
Zdaje się, że takich uprawnień penitencjarnych to Watykan nie ma.

So cze 28, 2014 7:04
Zobacz profil WWW
@Jajko
A Wojciech Gil został już osądzony? Nasze sądy są chyba jeszcze bardziej niemrawe.

Na marginesie: JP2 jakoś nie miał nosa do ludzi ... jego ulubieniec pedofilem. Pedofil "wykryty" po ponad 40 latach kapłaństwa.

Przejrzałem ten wątek od początku. Pouczająca podróż w czasie. Polecam.

So cze 28, 2014 7:36

A wszystko dzięki (znienawidzonym przez niektórych) mediom. Inaczej pedofile nadal by sobie używali na młodych chłopcach i dziewczynkach. Bogom niech będą dzieki za media!

So cze 28, 2014 11:03

medieval_man napisał(a):
A Ty pewnie chciałeś, żeby go Papież do celi wsadził, albo dybami na placu św. Piotra skuł.

Właściwa karą koscielną byłby zakon o ostej regule, włosienica i biczowanie;-).
Samo wykluczenie jest słabą karą (choc oczywiscie sprawiedliwszą niz tylko odsuniecie na boczny tor jak Poetza), moze sobie wygodnie życ za odłożona kasę. Jedyna nadzieja, ze przy braku ochromy ze strony Kościoła zamkna go władze cywilne.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So cze 28, 2014 18:28

Jajko napisał(a):
A wszystko dzięki (znienawidzonym przez niektórych) mediom. Inaczej pedofile nadal by sobie używali na młodych chłopcach i dziewczynkach. Bogom niech będą dzieki za media!
Co ciekawe, głównie chłopcach, co właściwie nazywa się pederastią (pedofilia to termin ogólniejszy). Swoja droga, ciekawe dlaczego upodobali sobie chłopców; moze to jednak wpływ religii (kobieta jest mniej "czysta").

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So cze 28, 2014 18:31
Cytuj:
Samo wykluczenie jest słabą karą

serwis Wiara.pl napisał(a):
Trybunał pierwszej instancji przy Kongregacji Nauki Wiary orzekł wobec byłego nuncjusza w Republice Dominikańskiej abp Józefa Wesołowskiego karne wydalenie ze stanu duchownego - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Jednocześnie dodano, że obecnie ma on dwa miesiące na złożenie odwołania. Natomiast postępowanie karne w organach Państwa Watykańskiego rozpocznie się, z chwilą kiedy orzeczenie Trybunału Kongregacji Nauki Wiary będzie miało charakter ostateczny.

Wyjaśniono, że dotychczas abp Wesłowski cieszył się względną swobodą poruszania się. Biorąc jednak pod uwagę ogłoszony obecnie wyrok podjęte zostaną wobec byłego nuncjusza środki stosowne do powagi przypadku.

W sprawach karnych abp Józefowi Wesołowskiemu grozi w procesie karnym od 8-20 lat więzienia – tak wynika z opublikowanego 11 lipca ub. roku motu proprio papieża Franciszka nt. jurysdykcji watykańskich organów sądowniczych."

So cze 28, 2014 18:34

Minimum 8 powiadasz...Ciekawe czy dożyję skazania arcypedofila na odsiadkę w pierdlu? Jakoś nie mam przekonania.

So cze 28, 2014 18:51

medieval_man napisał(a):

O to już pan :twisted: może samego Papieża zapytać :mrgreen:

So cze 28, 2014 21:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 169  Następna strona