Dramatyczny wzrost liczby apostatów
Autor |
Wiadomość |
korneliaa
|
 Re: Dramatyczny wzrost liczby apostatów
Geonides napisał(a): Jajko napisał(a): Około 180 tysięcy katolików wystąpiło w minionym roku z Kościoła; to aż o 50 tysięcy więcej niż rok wcześniej! [...] Powyższe dotyczy Niemiec, nie Polski. U nas chyba nie ma statystyk nt apostatów? Zna ktoś takie? Dzięki temu pragmatyczni Niemcy, po dokonaniu aktu apostazji, nie muszą płacić dodatkowego "podatku kościelnego". co bardzo negatywnie odbija się na majątku Kościoła. W Polsce bieda Kościołowi nie grozi, a obojętne społeczeństwo nawet nie wie ile komu płaci.
|
Cz sie 25, 2011 22:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
korneliaa napisał(a): Geonides napisał(a): Jajko napisał(a): Około 180 tysięcy katolików wystąpiło w minionym roku z Kościoła; to aż o 50 tysięcy więcej niż rok wcześniej! [...] Powyższe dotyczy Niemiec, nie Polski. U nas chyba nie ma statystyk nt apostatów? Zna ktoś takie? Dzięki temu pragmatyczni Niemcy, po dokonaniu aktu apostazji, nie muszą płacić dodatkowego "podatku kościelnego". co bardzo negatywnie odbija się na majątku Kościoła. W Polsce bieda Kościołowi nie grozi, a obojętne społeczeństwo nawet nie wie ile komu płaci. Nie martw sie tak o dobra Koscioła niemieckiego  - w tym czasie przybyło, powróciło 170 tys, więc bilans wyrównany. Poslie społeczeństwo tez nie jest aż tak obojętne, czy głupie, że nie ma rozeznania ile i komu płaci.
|
Pt sie 26, 2011 7:06 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Alus: masz rozeznanie ile komu płacisz? Podziel się. Bo ja nie wiem ile z mojej kieszeni idzie na Kościół kat. a ile na organizację Biedronia. A nasz Kościół wie jak kasę wyrwać. http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... cioly.htmlKwotę 5 mln zł na remonty mazowieckich zabytków przyznali wczoraj radni sejmiku województwa. Dotacje otrzymają właściciele 94 obiektów. Głównie parafie rzymskokatolickie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt wrz 06, 2011 12:11 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Państwo nie jest odpowiedzialne za zabytki?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 06, 2011 12:26 |
|
 |
Jajko
|
Oczywiście, że jest. Ja nie twierdzę, że to jest złe. Ja tylko pokazuję, kto potrafi na tym skorzystać najbardziej.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt wrz 06, 2011 14:58 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nie, no skądże. A określenie "wyrwać kasę" ma wydźwięk jak najbardziej pozytywny. Jajko kolejny raz się zgrywa.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 06, 2011 17:21 |
|
 |
Jajko
|
Wcale się nie zgrywam. Stwierdzam fakt. Cieszę się, że Kościół potrafi korzystać z prawa, choć wcale się nie cieszę, że głównie on to potrafi i najwięcej na tym zyskuje. Widzę tu pewną nierównowagę, ale nijak nie mogę winić tu Kościoła.
|
Pt wrz 09, 2011 9:26 |
|
|
|