Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Pedofile w Kościele
pilaster napisał(a): W takim przypadku wśród skazanych też klechy powinni być gigantycznie nadreprezentowani. Ok, ale o tym jeszcze chyba tu nie było mowy. Jaki procent wśród skazanych za pedofilię stanowią księża?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 29, 2014 10:20 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): W takim przypadku wśród skazanych też klechy powinni być gigantycznie nadreprezentowani. Ok, ale o tym jeszcze chyba tu nie było mowy. Jaki procent wśród skazanych za pedofilię stanowią księża? No właśnie to jest najbardziej zastanawiające. Nie wiadomo.  Czyli w zasadzie wiadomo. Gdyby ich odsetek znacząco przekraczał średni odsteke skazanych wśród dorosłych mężczyzn, humaniści wyliby o tym dniami i nocami. Skoro nie wyją, to systuacja jest jednoznaczna - nie przekracza. Pedofilia w służbie KulturkampfuNie lękajcie się, naprawdę.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt lip 29, 2014 12:01 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
pilaster napisał(a): Bo oznaczałoby to gigantyczną nadreprezentację pedofilów (czynnych) wśród kleru, czyli właśnie to o czym humaniści pitolą od tak dawna, ale czego nigdy nie potrafili wykazać. W takim przypadku wśród skazanych też klechy powinni być gigantycznie nadreprezentowani.
Powinni, a nie są. Czy to wynika li tylko z założenia, że wśród kleru pedofilów jest tak mało? Czy mogą być też inne powody?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 29, 2014 12:10 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A jakie np.?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 29, 2014 12:12 |
|
 |
Jajko
|
Wielowiekowa tradycja parasola ochronnego?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 29, 2014 12:16 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Wielowiekowa tradycja parasola ochronnego? Czyli już wiemy, dlaczego wśród skazanych za pedofilie jest tak mało członków TR. Tradycja parasola ochronnego. 
|
Wt lip 29, 2014 12:52 |
|
 |
Johnny99
|
Niestety, jak to słusznie zauważył w swoim artykule pilaster, roztaczanie parasola ochronnego nad przestępcą też jest przestępstwem  Ilu zatem ludzi Kościoła zostało za nie skazanych?
|
Wt lip 29, 2014 12:58 |
|
 |
pilaster
|
I bez przesady. Taki nieformalny parasol mógłby ewentualnie działać w kraju z silnymi wpływami Krk, jak np Irlandia, czy Hiszpania. Ale na pewno nie w krajach z tradycją traktowania katolików jak podejrzanych typów, jak USA, Holandia, Niemcy, czy Polska za PRL.
|
Wt lip 29, 2014 13:30 |
|
 |
Jajko
|
Wielowiekowa tradycja w porównaniu do "tradycji" kilkuletniej - toż to różnica kilku rzędów wielkości!!
Parasole ochronne mają to do siebie, że chronią tak długo jak trzymający je są u władzy. Dlatego Stalin był zupełnie niewinny przez wiele lat nawet po swojej śmierci. Dopiero wtedy parasol upadł. A nasz czarny parasol trzyma się jeszcze całkiem mocno, choć zaczyna się chwiać. I to dzięki temu zachwianiu m.in. taka siostra Bernadetta siedzi w więzieniu. Ale chwiejny parasol nadal chroni. Nieco słabiej, ale jednak. Wiatr przemian musi jeszcze trochę powiać, by go wyrwać z dzierżących je szponów.
|
Wt lip 29, 2014 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I komuna tez trzymal parasol ochronny? @Jajko ile ty masz lat?
|
Wt lip 29, 2014 13:39 |
|
 |
Jajko
|
Nie wiem czy trzymał. Z tego okresu chyba nie ma za bardzo wiarygodnych danych. Niemniej prosty lud wówczas był zdecydowanie bardziej klerykalny niż dziś. Co raczej na szkodę klerowi nie było.
|
Wt lip 29, 2014 13:51 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Parasole ochronne mają to do siebie, że chronią tak długo jak trzymający je są u władzy. Aha i kiedy ostatni raz Kościół był "u władzy"? Bo mi się coś wydaje, że ostatnio było to w czasach, kiedy nikt jeszcze o "przestępstwie pedofilii" nawet nie słyszał 
|
Wt lip 29, 2014 13:54 |
|
 |
Jajko
|
Kościół to ludzie, Johnny! Chyba nie muszę tego tłumaczyć, co?
|
Wt lip 29, 2014 13:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): Parasole ochronne mają to do siebie, że chronią tak długo jak trzymający je są u władzy. Aha i kiedy ostatni raz Kościół był "u władzy"? Bo mi się coś wydaje, że ostatnio było to w czasach, kiedy nikt jeszcze o "przestępstwie pedofilii" nawet nie słyszał  Wszyscy wierzący stanowią Kościół, skoro w Polsce chrześcijanie sprawują władzę, to i Kościół jest "u władzy".
|
Wt lip 29, 2014 14:00 |
|
 |
Jajko
|
No proszę, Alus wytłumaczyła to za mnie 
|
Wt lip 29, 2014 14:03 |
|
|
|