Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Pedofile w Kościele
Link mi nie działa. Można więcej info? Czy wspominaliśmy o tym księdzu na naszym forum?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sie 15, 2014 20:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, była o nim mowa, nie w tym wątku. Link do wiadomości na Interii http://fakty.interia.pl/polska/news-ksi ... Id,1484891Sprawa rzekomego wykorzystywania seksualnego dzieci została nagłośniona w 2008 roku przez "Gazetę Wyborczą".
Z braku dowodów, prokurator dwa razy odmawiał postawienia kapłana w stan oskarżenia. Wówczas akt oskarżenia przeciwko duchownemu wniósł pełnomocnik jednego z podopiecznych.
Proces toczył się za zamkniętymi drzwiami. Trwał kilka lat.
Ostatecznie sąd orzekł, że zarzuty są bezpodstawne, a ksiądz jest niewinny.
|
So sie 16, 2014 6:02 |
|
 |
Jajko
|
Aa, to mnie tu wtedy nie było. Pisałem coś o nim?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So sie 16, 2014 10:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Aa, to mnie tu wtedy nie było. Pisałem coś o nim? search.php
|
So sie 16, 2014 12:39 |
|
 |
Jajko
|
Ciężko coś znaleźć wpisując samo imię. Ale skoro wiesz, że sprawa była poruszana w innym wątku, to może wiesz w którym?
|
N sie 17, 2014 10:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ciężko coś znaleźć wpisując samo imię. A któż Ci kazał samo imię wpisywać? Trzeba się trochę pogimnastykować i poszukać wg. np. charakterystycznej frazy, która jak można przypuszczać w tekście będzie występować (tu - trudnej młodzieży). Temat był poruszany w 2008 r.: viewtopic.php?f=36&t=15774&p=327903&hilit=trudnej+m%C5%82odzie%C5%BCy#p327903
|
N sie 17, 2014 10:28 |
|
 |
Jajko
|
Dzięki. Z ostatniego wpisu w owym wątku wynika, że Gazeta jednak napisała, że sprawa została umorzona z powodu przedawnienia oraz braku dowodów w pozostałych przypadkach. Więc chyba Gazeta zachowała się fair, nie? Potem było oskarżenie prywatne, a nie prokuratorskie i z wątku nie wynika by media o tym donosiły. Wszak prywatnie każdy może każdego o cokolwiek oskarżyć.
|
N sie 17, 2014 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Prokuratura twierdzi, że ma bardzo mocne dowody przeciw kapucynowi, który poznawał swe ofiary w konfesjonale. Sprawa wyszła na jaw, gdy matka jednego z molestowanych znalazła list od zakonnika. Wielu mieszkańców Zakroczymia nie wierzy w winę zakonnika. Podali dziś w wiadomościach. W Wiadomościach podają wiele różnych informacji, ale to nie zmienia faktu, że Ty ani nie znasz dowodów zgromadzonych przez prokuraturę, ani nie jesteś sędzią, który ma je ocenić i wydać wyrok. W efekcie nic nie zmienia się w fakcie, że dopuściłeś się kłamstwa i manipulacji tekstem: "mamy kolejny przypadek pedofila w sukience".
|
Pn sie 18, 2014 14:11 |
|
 |
mareta
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Jajko napisał(a): Wielu mieszkańców Zakroczymia nie wierzy w winę zakonnika. Podali dziś w wiadomościach. "mamy kolejny przypadek pedofila w sukience". Toż to sama radość; rzucić błotem- przynajmniej plama zostanie 
|
Pn sie 18, 2014 21:21 |
|
 |
Jajko
|
Pogadamy po wyroku, ok? I zobaczymy czy przesadziłem czy nie. Zresztą przypominam, że napisałem że człowiek jest na razie oskarżony, a nie skazany czy coś. I napisałem to w tym samym zdaniu, a nie w podtytule, nie gdzieś w tekście, w ukrytej formie, tylko w JEDNYM ZDANIU. Nie wyrywajcie kilku słów z kontekstu! Cytujcie całe zdanie! Tak jest uczciwie. Inaczej to MANIPULACJA, którą mi zarzucacie.
|
Wt sie 19, 2014 20:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uczciwie, Jajo, to było by napisanie tej wiadomości tak:
No i mamy kolejny przypadek oskarżenia księdza o pedofilię.
Ty jednak wolałeś ferować wyroki i jedynie udawać, że mówisz o oskarżeniu:
No i mamy kolejny przypadek pedofila w sukience (na razie oskarżony, żeby).
Nie pleć więc o uczciwości tam, gdzie nie byłeś uczciwy i dopuściłeś się manipulacji.
|
Wt sie 19, 2014 21:22 |
|
 |
Jajko
|
Cieszę się, że zacytowałeś całe zdanie. Zresztą niedokończone przeze mnie, bo po "żeby" miało być "nikt nie marudził, że manipuluję") ale jakoś zostało samo "żeby". No i zrobiłeś z tego aferę. Niemniej uczciwie napisałem, że na razie jest oskarżony, nieprawdaż?
|
Wt sie 19, 2014 21:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Guzik prawda. Napisałeś to pro forma, a nie "uczciwie". Twoja wypowiedź była by uczciwa w formie "mamy kolejny przypadek oskarżenia księdza o pedofilię". To, co napisałeś, to zwykłe wydawanie wyroku.
|
Wt sie 19, 2014 22:21 |
|
 |
Jajko
|
Ale napisałem, że oskarżony! Sam przyznałeś. A "byłaby" piszemy razem.
|
Wt sie 19, 2014 22:24 |
|
 |
Jajko
|
Pod koniec lipca „Tygodnik Powszechny” opisał historię księdza Krzysztofa. Duchowny mimo prawomocnego wyroku odprawiał msze, udzielał komunii i spowiadał. Po każdym orzeczeniu sądu kuria przenosiła go do innej parafii, gdzie pełnił „pomoc duszpasterską”. Tak było przez 10 lat. Decyzją sądu ksiądz Krzysztof miał stawić się w zakładzie karnym 1 sierpnia br. Wcześniej przebywał na zwolnieniu lekarskim i mimo kilku prób nie chciał z nami rozmawiać. - Skazany nie stawił się do odbycia kary, w związku z czym, w dniu 14 sierpnia Sąd Rejonowy w Kartuzach wydał nakaz przymusowego doprowadzenia skazanego – informuje Rafał Terlecki, wiceprezes Sądu Okręgowego w Gdańsku. http://tygodnik.onet.pl/wiara/sad-przym ... edza/qm8p0Następny niechętny do stawienia się do paki. Siostra Bernadetta też była doprowadzona przez policję.
|
Śr sie 20, 2014 23:12 |
|
|
|