Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Wolisz miec usuniecie narosla wykonane przez poczatkujacego chirurga czy fachowca pijanego w trupa, ktory bez rekawiczek, po czyszczeniu szamba prosi o skalpel? :D

Cz sie 21, 2014 18:16
Właśnie pokazałeś, lokis, że nie potrafisz dostrzec różnicy pomiędzy posługą księdza, przez którego działa w sakramentach Chrystus, a pracą lekarza... Notabene, to gdyby Chrystus kierował się taką filozofią, jaka przebija z Twoich i Jajka wypowiedzi, to nie miałby kogo posłać pomiędzy ludzi, bo z dwunastu apostołów jeden go sprzedał, drugi się go zaparł, a pozostali uciekli w godzinie próby gdy Jezus został aresztowany i skazany na śmierć.

Cz sie 21, 2014 18:20

Zadales sobie kiedykolwiek pytanie: co mial biedny Jezus robic skoro wybral takich, nie innych ludzi?
A jaki to ma wplyw na wiare w Jezusa, skoro Kosciol tak i tak, pieknym powstal?
A moze to bylo celowe dzialanie? Ukrecic bicz z piasku, jak w innej przypowiesci ktos zrobil? :P

Cz sie 21, 2014 18:59
A ty sobie zadales pytanie, dlaczego chrzescijanie maja byc na tej ziemi doskonali i bez skazy a ateisci ... nic nie musza?

Kto ciebie tak zindoktrynowal?

Cz sie 21, 2014 19:15

Po pierwsze, chrzescijanie chca byc uwazani za doskonalych. Wszystkie prawdy w ich posiadaniu, choc zaledwie to 1/7 naszej populacji. Ale lubia sie wywyzszac, dajmy im ta satysfakcje. :P
W ramach religii, wyznan ateisci nic nie musza. Oni klada lache na wyimigowanych aniolow, duchy, swietych i moc klektanych koronek. Sa wredni, mozna powiedziec. :)

Cz sie 21, 2014 20:28
Jajko napisał(a):
Yarpen, J99: chcielibyście uczestniczyć w rytuale prowadzonym przez skazanego pedofila, odbierać z jego rąk ciało Jezusa do zjedzenia czy wyznawać takiemu pedofilowi swoje grzechy??

Rzadko to robię ale wyjątkowo odpowiem na to cytatem z NT:
" Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel, nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz, który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży? Nie może to być dopiero co nawrócony, gdyż mógłby wzbić się w pychę i popaść w potępienie diabelskie. A powinien też cieszyć się dobrym imieniem u tych, którzy do nas nie należą, aby nie narazić się na zarzuty i nie popaść w sidła diabelskie. Również diakoni mają być uczciwi, nie dwulicowi, nie nałogowi pijacy, nie chciwi brudnego zysku, zachowujący tajemnicę wiary wraz z czystym sumieniem. Niech oni najpierw odbędą próbę, a potem, jeśli się okaże, że są nienaganni, niech przystąpią do pełnienia służby. Podobnie kobiety: powinny być poważne, nie przewrotne, trzeźwe, wierne we wszystkim. Diakoni niech będą mężami jednej żony, mężami, którzy potrafią dobrze kierować dziećmi i domami swoimi. Bo ci, którzy dobrze służbę pełnili, zyskują sobie wysokie stanowisko i prawo występowania w sprawie wiary, która jest w Chrystusie Jezusie." (1Tym 3)
Jeżeli duchowny okazał się przestępcą, to swą wiarygodność jako nauczyciel, doradca stracił. Okazał się dwulicowy i dobre imię stracił. Stracił "prawo występowania w sprawie wiary". Pełniąc nadal swą funkcję naraził na złą opinię cały Kościół, całe dzieło Jezusa Chrystusa.

Cz sie 21, 2014 20:32
Dobrze, że to Chrystus decydował o tym, kto ma prawo występować w Jego imieniu, a nie Ty, bo pewnie byś pogonił Apostołów na cztery wiatry za to, jak postąpili w czasie uwięzienia i ukrzyżowania Zbawiciela. Tak samo nie pozwoliłbyś zapewne głosić św. Pawłowi, bo był prześladowcą chrześcijan...

Cz sie 21, 2014 20:46

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Jajko napisał(a):
Yarpen, J99: chcielibyście uczestniczyć w rytuale prowadzonym przez skazanego pedofila, odbierać z jego rąk ciało Jezusa do zjedzenia czy wyznawać takiemu pedofilowi swoje grzechy??

Księdzu, Jajko. Prezbiterowi, który mimo popełnionego grzechu, ciągle ma władzę sprawowania Eucharystii czy odpuszczania grzechów.
Mnie nie interesują grzechy, które popełnił ksiądz, u którego się spowiadam. Ważne jest dla mnie to, aby ważnie udzielił mi rozgrzeszenia czy sprawował Mszę Świętą. Ksiądz bowiem jest narzędziem w rękach Boga, przez które udziela mi swoich łask, a nie Bogiem.

Rozumiem, że Tobie jest wszystko jedno czy ksiądz podający Ci Jezusa przed chwilą "dokonał innych czynności seksualnych z ministrantem" czy nie. Ja bym się brzydził i uznał to za profanację, ale oczywiście masz prawo mieć swoje zdanie, jakkolwiek kuriozalne ono się komuś wydaje.

Cz sie 21, 2014 21:24
Widzisz, Jajko, ja nie mam zwyczaju zastanawiać się nad tym, jakie grzechy mogą popełniać lub popełniają ludzie, którzy mnie otaczają. Inaczej bym zwyczajnie zwariował wiedząc, że czynią źle, a ja nie mogę nic na to poradzić. Ciebie może fascynuje zaglądanie innym w życie i patrzenie co złego czynią. Ja taki nie jestem.

Cz sie 21, 2014 21:35

I uważasz, że nie ma absolutnie nic, ale to nic niewłaściwego w tym, że ksiądz pedofil (o czym wiedzą jego przełożeni, tudzież sąd, ofiary i ich rodziny, ale nie wierni w odległej parafii, do której księdza-pedofila przeniesiono) nadal podaje ludziom Jezusa?

Cz sie 21, 2014 21:46
Nie ze mną te numery, Brun... przepraszam, Jajko. Skoro papież jakiegoś księdza skazanego za pedofilię nie przeniósł do stanu świeckiego, to ja tym bardziej nie będę próbował podważyć jego prawa do sprawowania posługi i ważności udzielanych przez niego sakramentów.

Cz sie 21, 2014 22:20

Czytaj ze zrozumieniem. Czy ja pisałem gdzieś o prawie wykonywania i ważności rytuałów??? Ja tylko pytałem czy uważasz nie ma w tym (co napisałem wyżej, nie będę się powtarzał by nie dawać pretekstu hipochondrykom) niczego niewłaściwego. Dasz radę odpowiedzieć czy za trudne?

Cz sie 21, 2014 22:27
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Dobrze, że to Chrystus decydował o tym, kto ma prawo występować w Jego imieniu, a nie Ty, bo pewnie byś pogonił Apostołów na cztery wiatry za to, jak postąpili w czasie uwięzienia i ukrzyżowania Zbawiciela. Tak samo nie pozwoliłbyś zapewne głosić św. Pawłowi, bo był prześladowcą chrześcijan...

Paweł się nawrócił i cieszył ogólnym szacunkiem. Zacytowałem własnie słowa Pawła, nie swoje.

Jeżeli ksiadz jest powiedzmy pijakiem, dziwkarzem i hazardzistą (ot tak, w pakiecie), to czy będzie budził zaufanie, czy będzie w nauczaniu wiarygodny?
Przysłowie ludowe głosi: jaki pan taki kram. Jak ksiądz taki i owaki, to dobrze o swym panu nie świadczy.

Bronisz się, że może udzielac sakramentu ale to nie jedyna funkcja duchownego. Jezeli księdza sprowadzasz tylko do podajnika, to może lepiej automaty w kościołach zainstalować Rozwiązało to by braki kadrowe :twisted:

Cz sie 21, 2014 22:46
lokis napisał(a):
Po pierwsze, chrzescijanie chca byc uwazani za doskonalych. Wszystkie prawdy w ich posiadaniu, choc zaledwie to 1/7 naszej populacji. Ale lubia sie wywyzszac, dajmy im ta satysfakcje. :P
W ramach religii, wyznan ateisci nic nie musza. Oni klada lache na wyimigowanych aniolow, duchy, swietych i moc klektanych koronek. Sa wredni, mozna powiedziec. :)

Taaak? A kto tak mowi?
Ateisci?

Chrzescijanie to tacy sami ludzie jak reszta, tyle ze ... bardziej swiadomi swojej niedoskonalosci i tego, ze potrzebuja pomocy z zewnatrz (czyli laski Bozej), zeby sie poprawic.

Pt sie 22, 2014 6:45

Jajko napisał(a):

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nie lustruję, kim jest ksiądz, który udziela mi sakramentu. Nie uprawiam również tzw. "churchingu" - tzn. nie szukam w tym celu księży, którzy mi "odpowiadają". Nie ma więc we mnie tego rodzaju chęci lub niechęci.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sie 22, 2014 7:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 169  Następna strona