Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Johnny99 napisał(a):

Zgadzam się, że taki ksiądz powinien być odsunięty od pracy z dziećmi (nie naucza religii, nie prowadzi przygotowań do I Komunii, oaz, jasełek itp.), ale co z resztą posług duchowych?

Wszystkie wiążą się z zaufaniem społecznym. Ale oczywiście - brak palca bardziej przeszkadza w godnym ich spełnianiu niż pedofilia, prawda?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt sie 22, 2014 11:13

Johnny99 napisał(a):

We Mszy Św. uczestniczy się ze względu na Chrystusa, a nie ze względu na osobę księdza.

Czyli nie masz nic przeciwko temu, aby ową mszę celebrował i Jezusa ręką wiernym podawał świeżo skazany pedofil?

Pt sie 22, 2014 11:15

Ja nie jestem od tego, żeby to oceniać - nie ja księżom przyznaję takie prawo, nie ja im je odbieram.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sie 22, 2014 11:26

Czytaj ze zrozumieniem. Ja nie pytam o odbieranie prawa, ja pytam o Twoją własną opinię. Czy chciałbyś przyjmować Jezusa z rąk świeżo skazanego pedofila. Wydawać się może, że pytanie proste, ale ani Ty, ni Yarpen jakoś na nie nie możecie odpowiedzi wydusić...

Pt sie 22, 2014 11:31
Yarpen_Zirgin napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Nigdy. Ale oczywiście możecie też trzymać pedofilów po parafiach, a potem narzekać, że ludzie tacy infantylni, że z takich powodów KRK opuszczają.

Jeżeli ktoś porzuca Kościół, bo ksiądz w parafii był kiedyś skazany za pedofilię, to źle o nim swiadczy. Gdyby taki człowiek żył w I wieku, to uciekłby z Kościoła, bo święty Paweł miał na sumieniu prześladowanie chrześcijan.

I nigdy tego nie ukrywał, przez całe życie wyrażał żal, w przeciwieństwie do wielu pedofilii, którzy nawet po dowiedzionych czynach nagannych, odbyciu kary, kreują sie na niewinne owieczki "wrobione" przez "wrogów Kościoła".

Cytuj:
Ja myślę, że świadczy o rozsądku odejście z organizacji, w której czynnym kapłanem może być skazany pedofil, ale już osoba niepełnosprawna - nie.

Skazany pedofil po wyroku nie przestaje być kapłanem, przełożeni jedynie obligatoryjnie winni zadbać aby nie pracował z dziećmi.
A rozsadek powoduje, że winą poszczególnych duchownych nie obciąża się całego Kościoła.
Do odchodzących "zgorszonych" z Kościoła pasują słowa Chrystusa - kto z was jest bez grzechu...

Pt sie 22, 2014 11:34
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Mt 23,2-3
2. Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze.
3. Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią.

Przełóż to sobie na obecną sytuację.

Nie ma tu przełozenia, co juz wskazałem. To nie ta sytuacja.

Pt sie 22, 2014 11:43
Alus napisał(a):
Cytuj:
Ja myślę, że świadczy o rozsądku odejście z organizacji, w której czynnym kapłanem może być skazany pedofil, ale już osoba niepełnosprawna - nie.

Skazany pedofil po wyroku nie przestaje być kapłanem, przełożeni jedynie obligatoryjnie winni zadbać aby nie pracował z dziećmi.
A rozsadek powoduje, że winą poszczególnych duchownych nie obciąża się całego Kościoła.
Do odchodzących "zgorszonych" z Kościoła pasują słowa Chrystusa - kto z was jest bez grzechu...

Tak mozna ze wszystkim, nie ma to jak ciać biblię na paski i dowolne miraże układać.
W Biblii wyczytasz także jaki powinien być biskup/diakon.
W głoszeniu Ewangelii nie jest juz wiarygodny. Co ma robic? Furtę gdzieś otwierać? Prowadzić jakieś archiwum, biuro? Do tego nie musi być księdzem.

A czy (arcy)biskup złapany na pedofilii nadal powinien być biskupem?

Pt sie 22, 2014 11:49

Kozioł napisał(a):

Odpowiedź (negatywna) wydaje się być oczywista. Ciekawe jak na to trudne pytanie odpowiedzą obrońcy kleru?? O ile dadzą radę...

Pt sie 22, 2014 11:52

Jajko napisał(a):
Czytaj ze zrozumieniem. Ja nie pytam o odbieranie prawa, ja pytam o Twoją własną opinię. Czy chciałbyś przyjmować Jezusa z rąk świeżo skazanego pedofila. Wydawać się może, że pytanie proste, ale ani Ty, ni Yarpen jakoś na nie nie możecie odpowiedzi wydusić...

Sam czytaj ze zrozumieniem. Napisałem ci przecież, że tego rodzaju "chęci" i "niechęci" we mnie nie ma. Gdybyś więc zapytał np. czy chciałbym przyjmować Jezusa od ks. Lemańskiego, ks. Bonieckiego, ks. ..... (tu wpisz innego księdza, którego cenisz czy uważasz za super-faceta), odpowiedź byłaby taka sama.

Jeżeli chcesz wiedzieć, czy przyjąłbym Komunię albo czy wyspowiadałbym się u księdza skazanego za pedofilię (albo cokolwiek innego), to odpowiedź brzmi: tak.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sie 22, 2014 11:56

Rozumiem, że jest Ci wszystko jedno czy przyjmujesz Chrystusa od porządnego człowieka czy od gwałciciela małych chłopców. Ok, masz takie prawo. Ja bym się brzydził, ale może delikatny po prostu jestem. Ciekawe czy też jest Ci wszystko jedno czy taki pedofil uczy Twoje dziecko religii??

Pt sie 22, 2014 11:58
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Tak mozna ze wszystkim, nie ma to jak ciać biblię na paski i dowolne miraże układać.
W Biblii wyczytasz także jaki powinien być biskup/diakon.
W głoszeniu Ewangelii nie jest juz wiarygodny. Co ma robic? Furtę gdzieś otwierać? Prowadzić jakieś archiwum, biuro? Do tego nie musi być księdzem.

A czy nie zauważyłeś, że tak coraz częściej sie staje - choćby były abp Wesołowski.
Tylko za pontyfikatu Benedykta XVI wydalono z kapłaństwa za czyny pedofilskie ponad 400 księży i kilku biskupów.

Pt sie 22, 2014 12:18

Alus napisał(a):

Rozsądek nakazuje brać pod uwagę, jakie są kryteria możności i niemożności pełnienia funkcji kapłańskiej, a w KRK są, jak widać, kuriozalne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt sie 22, 2014 12:33

Jajko napisał(a):
Ciekawe czy też jest Ci wszystko jedno czy taki pedofil uczy Twoje dziecko religii??

To w końcu czytasz ze zrozumieniem czy nie?

Pt sie 22, 2014 12:36
Cytuj:
Jeżeli chcesz wiedzieć, czy przyjąłbym Komunię albo czy wyspowiadałbym się u księdza skazanego za pedofilię (albo cokolwiek innego), to odpowiedź brzmi: tak.

Ja nie - każdy pedofil budzi we mnie odruch wymiotny.....

Pt sie 22, 2014 12:43
Alus napisał(a):
Cytuj:

Ja nie - każdy pedofil budzi we mnie odruch wymiotny.....

Hm... Przyjmijmy takie założenie: Masz grzech ciężki na sumieniu i jesteś w zagrożeniu śmierci. W okolicy masz dostęp tylko do kapłana, który popełnił kiedyś grzech pedofilii. Czy w takim przypadku również będziesz wybrzydzał i stwierdzisz, że się u niego nie wyspowiadasz?

Pt sie 22, 2014 13:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 169  Następna strona