Media o Kościele - wątek zbiorczy
| Autor |
Wiadomość |
|
Piotr1
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
pilaster napisał(a): Piotr1 napisał(a): pilaster napisał(a): Czyli dostał od państwa, niech się zatem owo państwo martwi.
Przecież właśnie o tym piszemy, że państwo (czyli w tym wypadku papież, bo on stanowi państwo jako suweren Państwa Watykańskiego) martwi się takim postępowaniem Signior Bertone i takim działaniem państwowych agend. A dlaczego martwi się tym Piotr1? A Piotr1 się tym martwi?  Pierwsze słyszę. A dlaczego pilaster bije żonę?
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
| Śr kwi 23, 2014 10:19 |
|
|
|
 |
|
lokis
|
Dzisiaj po przeczytaniu pewnego artykulu, pomyslalem sobie, ze KrK w Polsce dzieli sie na Kosciol powszechny i w Jasienicy.  Zainteresowani (obie strony) powinni przeczytac art.194 kk.
|
| Śr kwi 23, 2014 19:21 |
|
 |
|
mareta
|
Piotr1 napisał(a): Johnny99 napisał(a): Czyli siostry zostały skazane za niereagowanie na skargi wychowanków.
A Al Capone za błędy w zeznaniach podatkowych... Koniec końców jednak poszedł siedzieć 
|
| Śr kwi 23, 2014 20:25 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Dzisiaj po przeczytaniu pewnego artykulu, pomyslalem sobie, ze KrK w Polsce dzieli sie na Kosciol powszechny i w Jasienicy.  Zainteresowani (obie strony) powinni przeczytac art.194 kk. Zerknąłem: Art. 194. Kto ogranicza człowieka w przysługujących mu prawach ze względu na jego przynależność wyznaniową albo bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Jaki jest związek tego artykułu z sytuacją w Jasienicy?
|
| Śr kwi 23, 2014 20:57 |
|
 |
|
lokis
|
Jak to? Zamykanie kosciola nie jest ograniczeniem?
|
| Śr kwi 23, 2014 21:01 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Powróćmy może do spraw sióstr boromeuszek, a konkretnie siostry Bernadetty. Niestety powoduje to bałagan w tym wątku, bo przeplatają się dyskusje na różne tematy. Przy okazji formalna prośba do moderacji o wydzielenie tego wątku - łatwiej się będzie czytać i skandal nie zniknie tak pod niewinnym tytułem Media o Kościele.
Wpis dedykuję pilastrowi, który jakoś zamilkł po podaniu sygnatury akt sprawy... Zakonnica skazana na dwa lata więzienia za znęcanie się nad podopiecznymi od trzech lat jest na wolności. Przez ten czas składała kolejne wnioski o odroczenie kary, a tym razem chce jest zawieszenia. Prokuratura uważa jednak, że nie ma do tego podstaw. Siostra Bernadetta, a właściwie Agnieszka F., nie poczuwa się do winy i nie wykazuje skruchy. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... r_.html#MTNajbardziej kuriozalne jest to, że Agnieszka F. (bo tak nazywa się skazana zakonnica) chciała doprowadzić do odroczenia wyroku ze względu na swój "podeszły wiek". A ma ona UWAGA 59 lat!!! Dziś w Faktach był krótki reportaż o tym co się działo za klasztornymi murami (więcej w Czarno na Białym, ale jeszcze nie oglądałem). Siostry magdalenki, wersja druga poprawiona. PRZERAŻAJĄCE. A jeszcze gorsze jest to, że te babska (to najłagodniejsze słowo jakie mi przychodzi na myśl) w ogóle nie rozumieją, że postępowały źle!!! Koleżanki bronią Agnieszki F. Ministerstwo zapowiada kontrolę.... Mam nadzieję, że Agnieszka F. nie uniknie kary, a dzieci nie będą już przez nią i jej podobne krzywdzone.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
Ostatnio edytowano Cz kwi 24, 2014 10:51 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
zmniejszona czcionka
|
| Śr kwi 23, 2014 21:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Jak to? Zamykanie kosciola nie jest ograniczeniem? Nie.
|
| Śr kwi 23, 2014 21:15 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Obejrzyjcie sobie wstrząsający reportaż z domu dziecka siostry Bernadetty http://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42 ... 21386.htmlDziś sąd zadecyduje czy przestępczyni pójdzie siedzieć czy nie. Z wypowiedzi prokuratora wynika, że skazana nie okazała skruchy, że nie rozumie że robiła źle, że nie współpracowała z wymiarem sprawiedliwości, że całą winę zrzucała na dzieci, które kłamią. Czy ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości jaki sąd, jaki wyrok i za co? Pilaster??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz kwi 24, 2014 8:06 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
mam mieszane uczucia. Niby sąd wydał wyrok opierajac się na zeznaniach swiadków i uznał ją za winną przemocy psychicznej i fizycznej wobec wychowanków oraz podżegania do aktów pedofilskich. Jednak kiedy czytam ten tekst z GW to widzę osoby, które bedąc wychowane w innych czasach, kiedy obowiązywały inne metody wychowawcze, inne zasady, po prostu je realizowały. Dopuszczano surowy rygor w takich placwkach, kary cielesne. Taki był system wychowawczy, takie obowiązywały zasady, a człowiek mówiący wtedy o konieczności przytulenia dziecka uważany był za kogoś, kto tylko dziecko zepsuje. A dzisiaj, w świetle nowych zasad i nowych przepisów prawnych wymierzamy kary ludziom nauczonym innych zasad. Czy to ma sens? Dzisiaj mam przykład rodziców w sąsiedztwie, którzy przez własne dzieci zostali oskarżeni (toczy sie postępowanie w prokuraturze), bo kiedy dzieci były mniejsze otrzymywały od czasu do czasu klapsy, rodzice na niech czasami krzyczeli, nie pozwalali na niektóre rzeczy, dyscyplinowali swoje dzieci. Pojęcie przemocy psychicznej i fizycznej stało sie bardzo rozciągliwe. Rodzic, który udzieli dziś swojemu dziecku klapsa może pójść do więzienia na dwa lata. Wahadło przechyliło się w drugą stronę. Dlatego to, ze są wydał wyrok w sprawie siostry Bernadetty mnie nie dziwi. Ani jej niezrozumienie wyroku.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Cz kwi 24, 2014 9:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Jednak kiedy czytam ten tekst z GW to widzę osoby, które bedąc wychowane w innych czasach, kiedy obowiązywały inne metody wychowawcze, inne zasady, po prostu je realizowały. Dopuszczano surowy rygor w takich placwkach, kary cielesne. Taki był system wychowawczy, takie obowiązywały zasady, a człowiek mówiący wtedy o konieczności przytulenia dziecka uważany był za kogoś, kto tylko dziecko zepsuje. Racja. art. w GW napisał(a): Staram się zrozumieć ich zachowanie i to, dlaczego nikt nie reagował - nauczyciele, lekarze, kuratorium. Przecież dzieci chodziły do szkoły z siniakami, a jak nauczyciel zgłaszał siostrom, że chłopiec był pobity, to tygodniami nie wysyłały go do szkoły. Dlaczego nikt się nie czepia tych lekarzy i nauczycieli? Jak wynika z zeznań mężczyzny (rozumiem, że to m.in na ich podstawie skazano zakonnicę?) także lekarze i nauczyciele wiedzieli o wielokrotnych pobiciach. Nikogo ich postawa nie oburza? A to niespodzianka.
|
| Cz kwi 24, 2014 10:07 |
|
 |
|
pilaster
|
Jajko napisał(a): Obejrzyjcie sobie wstrząsający reportaż z domu dziecka siostry Bernadetty Oczywiście nie z " domu dziecka", tylko z poprawczaka. Prowadzenie takiej instytucji wymaga specyficznych kwalifikacji i najwyraźniej przerosło skazaną. Brak nadzoru jest w takiej sprawie winą podlegajaca karze. Cytuj: całą winę zrzucała na dzieci, Ponad dwudziestoletnie dzieci Cytuj: te babska (to najłagodniejsze słowo jakie mi przychodzi na myśl) w ogóle nie rozumieją, że postępowały źle!!! Jak napisała Mariel, mają do tego dobre podstawy.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Cz kwi 24, 2014 10:26 |
|
 |
|
Johnny99
|
lokis napisał(a): Dzisiaj po przeczytaniu pewnego artykulu, pomyslalem sobie, ze KrK w Polsce dzieli sie na Kosciol powszechny i w Jasienicy.  Zainteresowani (obie strony) powinni przeczytac art.194 kk. A kto w Jasienicy ograniczył kogo w jakich przysługujących mu prawach ze względu na jego przynależność wyznaniową lub bezwyznaniowość?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz kwi 24, 2014 10:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dlaczego nikt się nie czepia tych lekarzy i nauczycieli? Jak wynika z zeznań mężczyzny (rozumiem, że to m.in na ich podstawie skazano zakonnicę?) także lekarze i nauczyciele wiedzieli o wielokrotnych pobiciach. Nikogo ich postawa nie oburza? A to niespodzianka. Może obawiali się podobnego potraktowania http://wyborcza.pl/duzyformat/1,137923, ... minie.html
|
| Cz kwi 24, 2014 12:40 |
|
 |
|
lokis
|
Przykro czytac niektore wypowiedzi. Czemu nie umiecie byc ludzmi bezstronnymi? Opisywana siostra jest przestepca, czlowiekiem w zadnym wypadku niedostosowanym do opieki nad kimkolwiek. Bodajze w latach 90-siatych ubieglego wieku Polska podpisala dokument dotyczacy praw dziecka (ONZ?), nie chce mi sie szukac. "Kierowniczka" powinna go znac, powinna sie dostosowac. Czy MARIEL by wyrazila zgode na prowadzenia przedszkola np. przez Taliba? Przeciez tak wychowany, pozwolmy mu kupowac kwas do polewania czyjejs twarzy. "Dlaczego nikt się nie czepia tych lekarzy i nauczycieli? ". Bo do tej pory Kosciol byl instytucja powazana. Wiadomo siostra zakonna, ksiadz sa ludzmi wierzacymi, uczciwymi, kochaja bliznich, wlasciwie bledow nie czynia. Jak widac, jest inaczej. Zaufanie przepadlo. Teraz sie zacznie, komisyjny sprawdzian powyzszego. Zobaczymy co wykryje. "Ponad dwudziestoletnie dzieci  " Pilaster, przestan lazic po krzakach, podgladac wychowankow podobnych placowek. Lepiej napisz cos ciekawego na blogu. Ewentualnie doczytaj jaka roznica miedzy "poprawczakiem", a wiezieniem. Cytuj: A kto w Jasienicy ograniczył kogo w jakich przysługujących mu prawach ze względu na jego przynależność wyznaniową lub bezwyznaniowość? Ten kto zamknal kosciol. Np. katolik uwaza za przyslugujace mu prawo, mozliwosc modlow w Swiatyni i slusznie. Skoro ksiadz z jakis powodow (koklusz, studia w Watykanie) nie moze sprawowac pieczy nad przybytkiem Boga, powinien oddac klucze organiscie. Jasne? 
|
| Cz kwi 24, 2014 19:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Cytuj: A kto w Jasienicy ograniczył kogo w jakich przysługujących mu prawach ze względu na jego przynależność wyznaniową lub bezwyznaniowość? Ten kto zamknal kosciol. Np. katolik uwaza za przyslugujace mu prawo, mozliwosc modlow w Swiatyni i slusznie. Skoro ksiadz z jakis powodow (koklusz, studia w Watykanie) nie moze sprawowac pieczy nad przybytkiem Boga, powinien oddac klucze organiscie. Jasne?  To teraz ja napiszę: Nie potrafisz popatrzeć na sprawę bezstronnie i obiektywnie ocenić kto tam jest rzeczywiście winny?
|
| Cz kwi 24, 2014 19:12 |
|
|
|