Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in)
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
bert04 napisał(a): medieval_man napisał(a): Tak przykładowo. Powyższy obrazek to z którego obozu w Europie?
O tego, ktory pytala sie M-M. Jezeli uwazalbys na tok naszej rozmowy. Chodzilo wlasnie o obozy przygraniczne do terenow objetych dzialaniami wojennymi. A to sorry, myślałem, że cały czas rozmawiamy o uchodźcach muzułmańskich w Europie. bert04 napisał(a): medieval_man napisał(a): A sama fotka to kadr z filmu (...) No nie, zaraz mi powiesz, ze fotki z facetami sa znajdywane bardziej profesjonalnie? Czy moze twierdzisz, ze tam graja aktorzy? Bo nie wiem, o co ten argument. O to, że padają zarzuty, iż większość uchodźców zmierzających do UE do mężczyźni (czytaj: potencjalni terroryści). Natomiast zdjęcia z dziećmi w większości dotyczą obozów poza Europą. Być może zdjęcia z facetami też nie są dobrze dobierane, ale te Twoje już zupełnie o niczym nie świadczą. Ale to tylko moje zdanie
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn wrz 07, 2015 12:04 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Kael napisał(a): @mediecal_man, to sprobuj jak rodowity Polak pojechac do Niemiec i czekac na socjal. Zycze sukcesow! Jezeli taki "rodowity Wloch" bez znajomosci wloskiego pojawi sie w Niemczech, to tez moze czekac na sicjal dlugo i wytrwale. Ze znajomoscia zreszta tez. Nie wiem jak w Niemczech, ale znam sytuację we Francji. Tam wystarczy, że przyjedzie jeden imigrant i znajdzie byle jaką pracę. Potem ściągnie całą rodzinę, bo już ma do tego prawo. Potem dzieci i żona będą otrzymywali zasiłki. Całkiem spore. Wyższe niż w Polsce. Znacznie wyższe. A potem mężczyzna przechodzi na bezrobocie i też dostaje zasiłek. Plus świadczenia z biura pracy i z instytucji opiekuńczych. Tak to działa. A Włosi w ten sposób pozbywają się problemu. O tym tylko chciałem napisać.
|
Pn wrz 07, 2015 12:09 |
|
 |
bert04
|
medieval_man napisał(a): A to sorry, myślałem, że cały czas rozmawiamy o uchodźcach muzułmańskich w Europie. Nie wiem, kto jest to "my", ale ja z M-M dyskutowalem o tym, gdzie zostaja rodziny tych facetow. medieval_man napisał(a): O to, że padają zarzuty, iż większość uchodźców zmierzających do UE do mężczyźni (czytaj: potencjalni terroryści). Padaja tez zarzuty, ze jak jakis mezczyzna zabierze ze soba rodzine na taka zapchana lajbe, to jest on MORDERCA. Pamietasz moze, kto uzyl takiego okreslenia ostatnio? medieval_man napisał(a): Natomiast zdjęcia z dziećmi w większości dotyczą obozów poza Europą. Być może zdjęcia z facetami też nie są dobrze dobierane, ale te Twoje już zupełnie o niczym nie świadczą. Swiadcza na rzecz tezy przedstawionej przeze mnie, ze najpierw cale rodziny uciekaja z terenow bezposrednio zagrozonych. A potem - mezczyzni ruszaja dalej. PS: U mnie te obrazki byly pod artykulem o sytuacji w Zaatari. Tak, tym najwiekszym obozie uchodzcow w Jordanii. Link_EN, Link_DE. Nie wiem, skad znalazles opis, ze to Libia. Jezeli nie pasuja, moge znalezc inne z Jordanii czy okolic. Na razie tylko ten: http://www.alsharq.de/wp-content/upload ... BCter1.jpgAlbo to: http://de.wfp.org/photos/vor-allem-frau ... tlingscampZrodlo: http://de.wfp.org/photos/vor-allem-frau ... tlingscampPodpis: Fast 250.000 Syrer haben in Jordanien, der Türkei, Libanon und Irak Schutz gefunden. 75% der Flüchtlinge im Libanon sind Frauen und Kinder, wie diese beiden Mädchen.Tlumaczenie: Prawie 250.000 Syryjczykow znalazlo ochrone w Jordanii, Turcji, Libanie i Iraku (?). 75% uciekinierow w Libanie to kobiety i dzieci, jak te dwie dziewczynki. Bez weryfikowania tych danych, pasuja one do moich informacji, ze ok 70-80% uciekinierow z Syrii, ktorzy wyladowali w Europie, to faceci. medieval_man napisał(a): Tam wystarczy, że przyjedzie jeden imigrant i znajdzie byle jaką pracę. Potem ściągnie całą rodzinę, bo już ma do tego prawo. No widzisz, dokladnie o tym pisze. Jeden wyrusza w niebezpieczna (i kosztowna) trase z nadzieja, ze potem sprowadzi rodzine. To moze nadal oburzac tych, ktorzy obawiaja sie o zalamanie kas socjalnych. Ale chyba to troche lepiej od wizji samotnych meskich Abdullahow, ktorzy tylko chca u nas wysadzac perony czy wiezowce. Albo tego, ze dupczyc beda.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn wrz 07, 2015 12:43 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
bert04 napisał(a): medieval_man napisał(a): A to sorry, myślałem, że cały czas rozmawiamy o uchodźcach muzułmańskich w Europie. Nie wiem, kto jest to "my", ale ja z M-M dyskutowalem o tym, gdzie zostaja rodziny tych facetow. Jakoś to dla mnie mało czytelne było. Pominąwszy to: czy faktycznie do Europy emigrują, czy też uciekają całe rodziny, czy raczej nie? bert04 napisał(a): medieval_man napisał(a): O to, że padają zarzuty, iż większość uchodźców zmierzających do UE do mężczyźni (czytaj: potencjalni terroryści). Padaja tez zarzuty, ze jak jakis mezczyzna zabierze ze soba rodzine na taka zapchana lajbe, to jest on MORDERCA. Pamietasz moze, kto uzyl takiego okreslenia ostatnio? Pominąwszy kto, to było ono słuszne czy niesłuszne? bert04 napisał(a): medieval_man napisał(a): Natomiast zdjęcia z dziećmi w większości dotyczą obozów poza Europą. Być może zdjęcia z facetami też nie są dobrze dobierane, ale te Twoje już zupełnie o niczym nie świadczą. Swiadcza na rzecz tezy przedstawionej przeze mnie, ze najpierw cale rodziny uciekaja z terenow bezposrednio zagrozonych. A potem - mezczyzni ruszaja dalej. Wysnuwasz z tego tezę, że to dobrzy i pobożni muzułmanie? A ci muzułmanie, którzy na widok okrętu straży przybrzeżnej sami wyrzucają za burtę swoje żony i dzieci, po to, by straż ich ratowała, zamiast zawrócić? bert04 napisał(a): PS: U mnie te obrazki byly pod artykulem o sytuacji w Zaatari. Tak, tym najwiekszym obozie uchodzcow w Jordanii. Link_EN, Link_DE. Nie wiem, skad znalazles opis, ze to Libia. Nie Libia tylko Liban A znalazłem tutaj: [url]https://www.alsouria.net/content/أسبوع-أفلام-أنا-لاجئ-لرصد-معاناة-اللاجئين-الفلسطينيين-والسوريين[/url] bert04 napisał(a): Jezeli nie pasuja, moge znalezc inne z Jordanii czy okolic.
Nie ma potrzeby. Bo ja cały czas o uchodźcach, a raczej emigrantach zarobkowych w Europie. bert04 napisał(a): medieval_man napisał(a): Tam wystarczy, że przyjedzie jeden imigrant i znajdzie byle jaką pracę. Potem ściągnie całą rodzinę, bo już ma do tego prawo. No widzisz, dokladnie o tym pisze. Jeden wyrusza w niebezpieczna (i kosztowna) trase z nadzieja, ze potem sprowadzi rodzine. To moze nadal oburzac tych, ktorzy obawiaja sie o zalamanie kas socjalnych. Ale chyba to troche lepiej od wizji samotnych meskich Abdullahow, ktorzy tylko chca u nas wysadzac perony czy wiezowce. Albo tego, ze (censored) beda. Jednak pewien odsetek tych samotnych abdullahów to potencjalni terroryści. Jak ci, którzy dokonali masakry w Charlie Hebdo. Jak odróżnić ziarno od plew?
|
Pn wrz 07, 2015 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mozliwe, ze Francja bez warunkow wpuszcza rodzine. Normalni emigranci zarobkowi w Niemczech moga od paru lat sciagnac rodzine, jak ta udowodni podstawy znajomosci niemieckiego.
Medival ty sie zdecyduj, czy przyjabys uchodzce z szostka dzieci i zona, czy uchodzce ze zdjeciem zony i dzieci w obozie ale tylko z okreslonego kraju? Bo rozumiem, ze tego ktory sam zwial i zostawil rodzine pod bombami nie przyjalbys na pewno. Ja przypuszczam, ze przyjalbys tylko polska katoliczke z dziecmi i to po wygloszeniu umoralniajacego kazania, ze trzeba bylo sie do Syrii nie pchac. Moze i tu sie myle...
Dla przypomnienia: Polacy siedza w UK badz w Niemczech ze wzgledow czysto ekonomicznych. Jak myslisz, dlaczego w UK Polki rodza dzieci? Ze wzglwfu na klimat czy ze wzgledu na zasilek?
W Niemczech po roku bezrobocia musisz wydac prawie do zera wszystkie oszczednosci i przechodzisz na socjal. A to nie sa zadne kokosy.
|
Pn wrz 07, 2015 13:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Przeca [Assad] to ich [Moskali] najważniejszy sojusznik w regionie. No to chyba mamy pata. Póki Assad nie upadnie, Europa nie ma, w swoim pojęciu, się z kim dogadywać. akruk napisał(a): W wojnie domowej w Syrii walczą ze sobą siły Asada, koalicyjne siły opozycyjne, ISIS, Kurdowie... Tak żeby nie wchodzić w szczegóły sytuacji - cztery strony co najmniej. To które z nich to ta jedna strona "europejska", po której powinien walczyć miejscowy Syryjczyk? Skup się. Padło pytanie, co robić z uchodźcami, na które odpowiedziałem: szkolić, uzbrajać i odsyłać. Jeśli ma się jaja. Żadna strona "europejska" jeszcze nie istnieje; od biedy może taką rolę mogłaby zagrać opozycyjna koalicja. Natomiast gdybyśmy takie ugrupowanie mieli i gdyby koordynowało ono swoje działania z Francuzami, przebąkującymi ostatnio coś o nalotach na ISIS, raczej powinno ono tę wojnę wygrać. Problem w umocnieniu jego władzy państwowej nad odbitym krajem. Problem również w tym, że Europie tych jaj jednak brakuje.
|
Pn wrz 07, 2015 13:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Skup się. Padło pytanie, co robić z uchodźcami, na które odpowiedziałem: szkolić, uzbrajać i odsyłać. Jeśli ma się jaja. Żadna strona "europejska" jeszcze nie istnieje No jak się pytałem "po czyjej stronie", to powiedziałeś, że po europejskiej. Więc jak mają, przeszkoleni i uzbrojeni, walczyć po europejskiej stronie, skoro taka nie istnieje? Proponujesz nie żadne rozwiązanie, tylko akademicką gdybologię: " gdybyśmy takie ugrupowanie mieli"...
|
Pn wrz 07, 2015 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): akruk napisał(a): W Syrii? Nie! W Szwecji. Już dwunasta minęła, a ty nadal wczorajsza! I w szwedzkich klimatach https://www.youtube.com/watch?v=59SLE-krndESłyszałeś że muzyka łagodzi obyczaje?
|
Pn wrz 07, 2015 14:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież nie odsyłać na rympał, na zasadzie: zrzucili ich na tyłach wroga i tyle ich widziano. Przez "szkolenie" rozumiem również szkolenie polityczne. Nie wiem, jak konkretnie i czy w ogóle układają się stosunki między Europą a koalicją opozycyjną. Jeśli się układają źle, nalezy zmontować własne ugrupowanie z tych ludzi, którzy się do nas dobijają. Zamiast socjalu będą mieli władzę, to jest chyba dostatecznie atrakcyjna propozycja?
|
Pn wrz 07, 2015 14:03 |
|
 |
bert04
|
medieval_man napisał(a): Jakoś to dla mnie mało czytelne było. Pominąwszy to: czy faktycznie do Europy emigrują, czy też uciekają całe rodziny, czy raczej nie?
Zacytuje jeszcze raz to, co niedawno napisales sam, bo moze nie pamietasz: Tam wystarczy, że przyjedzie jeden imigrant i znajdzie byle jaką pracę. Potem ściągnie całą rodzinę, bo już ma do tego prawo. Sam sobie odpowiedziales na to pytanie. Cytuj: Pominąwszy kto, to było ono słuszne czy niesłuszne?
Morderstwo to dosyc konkretny termin. Wprawdzie w polskim prawie nie istnieje osobno obok zabojstwa, choc czasem jest utozsamiany z zabojstwem kwalifikowanym. Troche bardziej potocznie mozna okreslic to jako "zabojstwo umyslne", zeby odroznic to od roznych form zabojstwa w afekcie, umyslnego spowodowania smierci i tak dalej. Nie istnieje cos takiego, jak "nieumyslne morderstwo", to oksymoron. Pozostaje tylko dziwic sie, ze ten konkretny morderca zaplacil kupe forsy za zamordowanie swojej rodziny. A potem jeszcze musial czekac na przypadek, zeby ktos inny rozkolysal lajbe. Przeciez morderstwa mozna popelniac taniej, prosciej, pewniej. Cytuj: Wysnuwasz z tego tezę, że to dobrzy i pobożni muzułmanie? A skad wiesz, ze to muzulmanie? W Södertalje (taka jedna gmina w Szwecji) zyje 22'000 emigrantow z Syrii i Iraku. Slownie: dwadziescia dwa tysiace. Tworza oni najwieksza gmine ortodoksyjnego kosciola syryjskiego, w konkurencji z katolickim kosciolem syryjskim, tez w tym samym miescie. Cytuj: A ci muzułmanie, którzy na widok okrętu straży przybrzeżnej sami wyrzucają za burtę swoje żony i dzieci, po to, by straż ich ratowała, zamiast zawrócić? Zanm tylko ze slyszenia i to z niepewnych zrodel, wiec sie nie odniose. Cytuj: Nie Libia tylko Liban Wybacz, myla mi sie. Niemniej chodzilo mi o tereny graniczne Syrii, wiec nie wiem, co w tym nie tak. A fotografii na rzecz mojej wyzej wspomnianej tezy jest wiecej, wiec nie wiem, czy sens jest sie spierac o to jedno zrodlo. No chyba ze powiesz mi, skad te fotosy facetow na lajbach, gdzie zostaly ujete, kiedy, przez kogo. Ale po co? Klocimy sie o fotosy czy o sama teze? Cytuj: Nie ma potrzeby. Bo ja cały czas o uchodźcach, a raczej emigrantach zarobkowych w Europie. Ze co? Chcesz moze o Polakach w Anglii czy w Niemczech? Rumunach we Francji? Bo poprzednio twierdziles, ze fala uciekinierow z Syrii to osoby przynajmniej zamozne ponad przecietna krajowa. Wiec jak? Cytuj: Jednak pewien odsetek tych samotnych abdullahów to potencjalni terroryści. Jak ci, którzy dokonali masakry w Charlie Hebdo.
Serio? Terrorysci z Hebdo maja byc argumentem? Wszyscy trzej terrorysci urodzili sie we Francji. Dwoch mialo korzenie w Algerii, ktora dla starszych Franzuzow byla czescia Francji, a nie kolonia. Jeden chcial wyjechac do Syrii, zeby wspomoc tamtejszy Jihad. Tak, na Syrie spadaja nie tylko francuskie bomby, tam jada tez - nominalnie - francuscy jihadysci. I nie tylko z Francji. Cytuj: Jak odróżnić ziarno od plew? W kazdej fali uchodzcow moze sie wkrasc jakas ilosc agentow. Jednak ta sprawa ma jeden problem: trudniej sie ukryc wsrod niedoszlych ofiar. Ktos moze rozpoznac wczesniejszego oprawce. Sa latwiejsze sposoby infiltracji, choc nie przecze, ze niebezpieczenstwo istnieje. W kazdej fali uchodzcow moga sie ukrywac agenci. Wsrod polskich uchodzcow po 2 Wojnie Swiatowej tez ukrywali sie agenci komunistyczni, pewnie takich przykladow jest wiecej. Jak odrozniac? Dobre pytanie. Sam jednak podales przyklad zamachowcow, ktorzy byli dziecmi imigrantow. To co, geny przeswietlac? Sterylizowac? Ciezka sprawa. A konczas te kwestie: od tego sa odpowiednie sluzby. Wbrew pozorom one calkiem sporo wiedza na temat czlonkow ISIS, powracajacy europejscy jihadysci sa wylapywani. Jezeli kolejni Abdullahowie dobrowolnie chca sie dac przeswietlic przez europejskie sluzby, to ich ryzyko. Alternatywa jest zablokowanie drogi uchodzcom na "amen". Co IMHO bardziej pomaga szmacianym lbom w ich kampanii ludobojstwa regionu.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn wrz 07, 2015 14:07 |
|
 |
wladek5413
|
Nie chciałbym być złym prorokiem w swoim kraju,ale sie obawiam tak wielkiej,nieokiełznanej rzeszy innowierców,którzy w zasadzie przybywaja za chlebem/zasiłkiem/,ale niekoniecznie wszyscy pragną chleba. Nie tak dawno przestrzegano,że ISIS za główny cel w Europie stawia sobie obalenie papieża,a tym samym zniszczenie chrześcijaństwa,jako religii wrogiej Allahowi.Wśród tej nieogarnionej rzeszy przybyszów,na pewno jest wielu ideowców,którzy są zdolni do wszystkiego i na wszystko.
To nie są ludzie dotknięci wojną,ale to są ludzie dotknięci biedą,a biednemu jest wszystko jedno,bo i tak nie ma nic do stracenia.Zintegrować się ich nie da,bo Europa oprócz zasiłków nie ma im niczego do zaoferowania.
"Chciejmy pomagać naszym braciom,żywić polskie dzieci,służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie-aby nie ulec pokusie "zbawienia świata" kosztem własnej ojczyzny" Stefan kardynał Wyszyński
|
Pn wrz 07, 2015 21:49 |
|
 |
jesienna
|
wladek5413 napisał(a): "Chciejmy pomagać naszym braciom,żywić polskie dzieci,służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie-aby nie ulec pokusie "zbawienia świata" kosztem własnej ojczyzny" Stefan kardynał Wyszyński
źródło? kontekst?
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn wrz 07, 2015 22:59 |
|
 |
Awa
|
Nie mam pojecia czy filmy tu wchodza? @https://www.facebook.com/100009690523088/videos/175803179419365
|
Pn wrz 07, 2015 23:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
My tu gadu gadu, a Europa na zachod od Polski dziala. UK przyjmie Syryjczykow bezposrednio z obozow. Niemcy za 2 tygodnie rozszerza liczbe krajow bezpiecznych i pozbeda sie Balkanczykow przed zima. Znajda wiecej urzednikow do rozwiazania problemow, zamiast pieniedzy do reki (tych slynnych 143 Euro) beda dawac rzeczy, dluzej trzymac skoszarowanych i przyspiesza rozpatrywanie wnioskow. I beda wczesnie wysylac na kursy jezyka i do pracy (i to nie za kokosy - do takiej jaka jest, czyli takiej gdzie Niemcow brakuje), uwazajac, ze jest to najlepszy sposob na integracje. No i nie dadza spokoju Polsce i innym krajom, ktore mysla ze UE to solidarnosc z nimi ale nie ich.
A na moje pytanie, co zrobic z ludzmi juz teraz koczujacymi pod golym niebem w Europie, nikt mi odpowiedzi nie dal. Widac mozecie na to patrzec i spac spokojnie.
|
Wt wrz 08, 2015 7:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): wladek5413 napisał(a): "Chciejmy pomagać naszym braciom,żywić polskie dzieci,służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie-aby nie ulec pokusie "zbawienia świata" kosztem własnej ojczyzny" Stefan kardynał Wyszyński
źródło? kontekst? Artur Zawisza w programie T. Lisa 
|
Wt wrz 08, 2015 7:57 |
|
|
|