Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 8:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość
Post Re: Pedofile w Kościele
Johnny99 napisał(a):
Nie ma żadnej kary ani sankcji za niezawiadomienie organów ścigania o jakimkolwiek innym przestępstwie.
Gdybym wiedział o gwałcie na dziecku, czy o "innych czynnosciach seksualnych" to czyłbym nie tyle społeczny ale moralny obowiazek powiadomic o tym policję.
Tego samego oczekuję po duchownym. Nie zawiadomienie o gwałcie pedofila to nie ochrona pedofila ale współodpowiedzialność za następne ofiary zboczeńca. Ja takiego cięzaru sumienia nie potrafiłbym unieść. Czy ty byś potrafił?

Pt wrz 05, 2014 12:03

Kozioł napisał(a):
pilaster napisał(a):
Cytuj:
...Kardynał Daneels...

Kiedy i gdzie został skazany i z jakiego artykułu?

Acha, czyli taki twój wybieg..

Czyli - nie został. Kozioł bredzi. Jak zwykle :-(

Cytuj:
Znów prawdy nie przyjmujesz nawet jak złapano za rękę.

Jakby złapano za rękę to by skazano. Ale widocznie nie złapano. :roll:

Cytuj:
Gdybym wiedział o gwałcie na dziecku, czy o "innych czynnosciach seksualnych" to czyłbym nie tyle społeczny ale moralny obowiazek powiadomic o tym policję.

A skąd by Kozioł o tym wiedział?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt wrz 05, 2014 12:21

Kozioł napisał(a):

(...)

Czy ty byś potrafił?

Gdybym wiedział, to bym powiadomił. Ale musiałbym wiedzieć.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt wrz 05, 2014 12:24
pilaster napisał(a):
Cytuj:
Znów prawdy nie przyjmujesz nawet jak złapano za rękę.

Jakby złapano za rękę to by skazano. Ale widocznie nie złapano. :roll:

Nie przeczytałes, nie znasz sprawy, nie chce ci się poznać, wsam wiesz najlepiej ...
Złapano za rękę i nie skazano.
Dowody na ukrywanie innych pedofili, choc jednoznaczne, odrzucono jako "owoce zatrutego drzewa", tj. sąd uznał, że prokuratura nie mial prawa zrobić nalot na siedzibę biskupa i nie można tych dowodów wykorzystać. A nagranie które uruchomiło wywołało skandal dotyczyło przedawnionego czynu pedofilskiego.
Zapoznaj się z tą sprawą ... jeżeli szukasz prawdy.

Pt wrz 05, 2014 12:32
Johnny99 napisał(a):
Kozioł napisał(a):

(...)

Czy ty byś potrafił?

Gdybym wiedział, to bym powiadomił. Ale musiałbym wiedzieć.

Ano widzisz. A wielu biskupów wiedziało, a nie powiadomiło.

Pt wrz 05, 2014 12:33

A skąd wiesz, że wiedziało? To jest tak jak z gwałtem - pomówić łatwo, ale potem ciężko odkręcić zniszczenie komuś życia..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt wrz 05, 2014 12:48
W tej sytuacji lepiej dmuchac na zimne.
A mogli wiedziec od rodzicow. Jak zamykano usta rodzicom np w Irlandii, mozna bylo poczytac.

Pt wrz 05, 2014 12:52
Johnny99 napisał(a):
A skąd wiesz, że wiedziało? To jest tak jak z gwałtem - pomówić łatwo, ale potem ciężko odkręcić zniszczenie komuś życia..

Wiedziałem, wiedziałem, że w ta nutę zagrasz. Nawet chciałem uprzedzić ...
Przeczytaj cały ten wątek, znajdziesz takich przypadków mnóstwo.

A tak na marginesie, ogólnie. Nie uważasz, ze trzeba byc bardzo naiwnym, aby wierzyć, ze wmówi się komukolwiek, że żaden z biskupów nie wiedziłał nic o zadnych naduzyciach seksualnych wobec dzieci/nieletnich wśród swoich księży? Że da się jeszcze to sprzedac przy takiej ilości trupów wyjętych z szafy?
Choc kto wie, ludzie wierza w różne rzeczy gdy bardzo chcą, gdy prawda tak mocno boli :|

Pt wrz 05, 2014 12:56

Kael napisał(a):

Nie, bo chodzi o jedno z najbardziej stabuizowanych przestępstw współczesności. Niezwykle łatwo doprowadzić do tragedii w przypadku niezasadnego oskarżenia. Jest taki duński film sprzed dwóch lat Polowanie (Jagten), o nauczycielu z małego miasteczka, pomówionym o pedofilię, przez samo dziecko zresztą. Polecam.

A biskupi pewnie zwracali uwagę przede wszystkim na pewną dziwną regułę - ofiary czy ich reprezentanci zgłaszały się do nich, a nie do organów ścigania. Dlaczego?

Pt wrz 05, 2014 13:00
Johnny99 napisał(a):
A biskupi pewnie zwracali uwagę przede wszystkim na pewną dziwną regułę - ofiary czy ich reprezentanci zgłaszały się do nich, a nie do organów ścigania. Dlaczego?

Bo ufali, bardzo ufali, a biskupi często zaufanie to zawiedli. Smutne, prawda?
I zobacz jakie sa tego teraz efekty - zaufanie legło w gruzach.

Pt wrz 05, 2014 13:19

Kozioł napisał(a):
Nie uważasz, ze trzeba byc bardzo naiwnym, aby wierzyć, ze wmówi się komukolwiek, że żaden z biskupów nie wiedziłał nic

"Wszyscy", "żaden" - trzeba ostrożnie używać tych określeń :roll:

Cytuj:
Bo ufali, bardzo ufali, a biskupi często zaufanie to zawiedli. Smutne, prawda?

Więc nie poszli na Policję, tylko do biskupa, bo mu bardziej ufali? :shock: Przepraszam, ale żeby w to uwierzyć, musiałbym być co najmniej tak samo naiwny.. jak ktoś ci zrobi krzywdę (zwłaszcza wielką), to idziesz na Policję, czy do jego szefa? :|

Pt wrz 05, 2014 13:24
Dawniej katolicy w roznych krajach mieli jeszcze wieksze zaufanie do ludzi Kosciola niz do policji (milicji).
Dzis, nie mam zadnych watpliwosci, ze najpierw by zawiadomili policje a biskup chyba by musial udac sie do nich osobiscie.
Ale tu biskupi moga miec pretensje do siebie i braci w biskupstwie. Li i jedynie.

Pt wrz 05, 2014 13:32

Kozioł napisał(a):
Złapano za rękę i nie skazano.

Czyli właśnie - nie skazano. I o co była ta cała awantura?

Cytuj:
A nagranie które uruchomiło wywołało skandal dotyczyło przedawnionego czynu pedofilskiego.

Jak zawsze w przypadku "pedofilskich afer w kościele" :roll:

Cytuj:
wielu biskupów wiedziało

Skąd wiedziało?

Cytuj:

Lepiej pomówić i zniszczyć życie stu niewinnym, niż przepuścić jednego faktycznie winnego. Przy jakiej okazji ja to już słyszałem? Gestapo? Czeka? :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt wrz 05, 2014 13:56
Nie. Lepiej odsunac 100 niewinnych od pracy z dziecmi do czasu wyjasnienia sprawy niz pozwolic jednemu dalej krzywdzic dzieci.

To ze nie skazano nie dowodzi niewinnosci ale tego, ze prawo jest jakie jest. Pewne sprawy ulegaja przedawnieniu a pewne autorytety moralne nie maja odwagi przyznac sie do bledow.

Pt wrz 05, 2014 14:00

Kael napisał(a):
Nie. Lepiej odsunac 100 niewinnych od pracy z dziecmi

Czyli: napiętnować. W dzisiejszej atmosferze społecznej samo to wystarczy. Ponownie polecam film.

Pt wrz 05, 2014 14:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 169  Następna strona