Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pedofile w Kościele
Johnny99 napisał(a): Nie ma żadnej kary ani sankcji za niezawiadomienie organów ścigania o jakimkolwiek innym przestępstwie. Gdybym wiedział o gwałcie na dziecku, czy o "innych czynnosciach seksualnych" to czyłbym nie tyle społeczny ale moralny obowiazek powiadomic o tym policję. Tego samego oczekuję po duchownym. Nie zawiadomienie o gwałcie pedofila to nie ochrona pedofila ale współodpowiedzialność za następne ofiary zboczeńca. Ja takiego cięzaru sumienia nie potrafiłbym unieść. Czy ty byś potrafił?
|
Pt wrz 05, 2014 12:03 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Kozioł napisał(a): pilaster napisał(a): Cytuj: ...Kardynał Daneels... Kiedy i gdzie został skazany i z jakiego artykułu? Acha, czyli taki twój wybieg.. Czyli - nie został. Kozioł bredzi. Jak zwykle Cytuj: Znów prawdy nie przyjmujesz nawet jak złapano za rękę. Jakby złapano za rękę to by skazano. Ale widocznie nie złapano. Cytuj: Gdybym wiedział o gwałcie na dziecku, czy o "innych czynnosciach seksualnych" to czyłbym nie tyle społeczny ale moralny obowiazek powiadomic o tym policję. A skąd by Kozioł o tym wiedział?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt wrz 05, 2014 12:21 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Gdybym wiedział o gwałcie na dziecku, czy o "innych czynnosciach seksualnych" to czyłbym nie tyle społeczny ale moralny obowiazek powiadomic o tym policję.
(...)
Czy ty byś potrafił?
Gdybym wiedział, to bym powiadomił. Ale musiałbym wiedzieć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 05, 2014 12:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Cytuj: Znów prawdy nie przyjmujesz nawet jak złapano za rękę. Jakby złapano za rękę to by skazano. Ale widocznie nie złapano. Nie przeczytałes, nie znasz sprawy, nie chce ci się poznać, wsam wiesz najlepiej ... Złapano za rękę i nie skazano. Dowody na ukrywanie innych pedofili, choc jednoznaczne, odrzucono jako "owoce zatrutego drzewa", tj. sąd uznał, że prokuratura nie mial prawa zrobić nalot na siedzibę biskupa i nie można tych dowodów wykorzystać. A nagranie które uruchomiło wywołało skandal dotyczyło przedawnionego czynu pedofilskiego. Zapoznaj się z tą sprawą ... jeżeli szukasz prawdy.
|
Pt wrz 05, 2014 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kozioł napisał(a): Gdybym wiedział o gwałcie na dziecku, czy o "innych czynnosciach seksualnych" to czyłbym nie tyle społeczny ale moralny obowiazek powiadomic o tym policję.
(...)
Czy ty byś potrafił?
Gdybym wiedział, to bym powiadomił. Ale musiałbym wiedzieć. Ano widzisz. A wielu biskupów wiedziało, a nie powiadomiło.
|
Pt wrz 05, 2014 12:33 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A skąd wiesz, że wiedziało? To jest tak jak z gwałtem - pomówić łatwo, ale potem ciężko odkręcić zniszczenie komuś życia..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt wrz 05, 2014 12:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W tej sytuacji lepiej dmuchac na zimne. A mogli wiedziec od rodzicow. Jak zamykano usta rodzicom np w Irlandii, mozna bylo poczytac.
|
Pt wrz 05, 2014 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A skąd wiesz, że wiedziało? To jest tak jak z gwałtem - pomówić łatwo, ale potem ciężko odkręcić zniszczenie komuś życia.. Wiedziałem, wiedziałem, że w ta nutę zagrasz. Nawet chciałem uprzedzić ... Przeczytaj cały ten wątek, znajdziesz takich przypadków mnóstwo. A tak na marginesie, ogólnie. Nie uważasz, ze trzeba byc bardzo naiwnym, aby wierzyć, ze wmówi się komukolwiek, że żaden z biskupów nie wiedziłał nic o zadnych naduzyciach seksualnych wobec dzieci/nieletnich wśród swoich księży? Że da się jeszcze to sprzedac przy takiej ilości trupów wyjętych z szafy? Choc kto wie, ludzie wierza w różne rzeczy gdy bardzo chcą, gdy prawda tak mocno boli 
|
Pt wrz 05, 2014 12:56 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): W tej sytuacji lepiej dmuchac na zimne. Nie, bo chodzi o jedno z najbardziej stabuizowanych przestępstw współczesności. Niezwykle łatwo doprowadzić do tragedii w przypadku niezasadnego oskarżenia. Jest taki duński film sprzed dwóch lat Polowanie ( Jagten), o nauczycielu z małego miasteczka, pomówionym o pedofilię, przez samo dziecko zresztą. Polecam. A biskupi pewnie zwracali uwagę przede wszystkim na pewną dziwną regułę - ofiary czy ich reprezentanci zgłaszały się do nich, a nie do organów ścigania. Dlaczego?
|
Pt wrz 05, 2014 13:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A biskupi pewnie zwracali uwagę przede wszystkim na pewną dziwną regułę - ofiary czy ich reprezentanci zgłaszały się do nich, a nie do organów ścigania. Dlaczego? Bo ufali, bardzo ufali, a biskupi często zaufanie to zawiedli. Smutne, prawda? I zobacz jakie sa tego teraz efekty - zaufanie legło w gruzach.
|
Pt wrz 05, 2014 13:19 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Nie uważasz, ze trzeba byc bardzo naiwnym, aby wierzyć, ze wmówi się komukolwiek, że żaden z biskupów nie wiedziłał nic "Wszyscy", "żaden" - trzeba ostrożnie używać tych określeń Cytuj: Bo ufali, bardzo ufali, a biskupi często zaufanie to zawiedli. Smutne, prawda? Więc nie poszli na Policję, tylko do biskupa, bo mu bardziej ufali?  Przepraszam, ale żeby w to uwierzyć, musiałbym być co najmniej tak samo naiwny.. jak ktoś ci zrobi krzywdę (zwłaszcza wielką), to idziesz na Policję, czy do jego szefa? 
|
Pt wrz 05, 2014 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawniej katolicy w roznych krajach mieli jeszcze wieksze zaufanie do ludzi Kosciola niz do policji (milicji). Dzis, nie mam zadnych watpliwosci, ze najpierw by zawiadomili policje a biskup chyba by musial udac sie do nich osobiscie. Ale tu biskupi moga miec pretensje do siebie i braci w biskupstwie. Li i jedynie.
|
Pt wrz 05, 2014 13:32 |
|
 |
pilaster
|
Kozioł napisał(a): Złapano za rękę i nie skazano. Czyli właśnie - nie skazano. I o co była ta cała awantura? Cytuj: A nagranie które uruchomiło wywołało skandal dotyczyło przedawnionego czynu pedofilskiego. Jak zawsze w przypadku "pedofilskich afer w kościele" Cytuj: wielu biskupów wiedziało Skąd wiedziało? Cytuj: W tej sytuacji lepiej dmuchac na zimne. Lepiej pomówić i zniszczyć życie stu niewinnym, niż przepuścić jednego faktycznie winnego. Przy jakiej okazji ja to już słyszałem? Gestapo? Czeka? 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt wrz 05, 2014 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie. Lepiej odsunac 100 niewinnych od pracy z dziecmi do czasu wyjasnienia sprawy niz pozwolic jednemu dalej krzywdzic dzieci.
To ze nie skazano nie dowodzi niewinnosci ale tego, ze prawo jest jakie jest. Pewne sprawy ulegaja przedawnieniu a pewne autorytety moralne nie maja odwagi przyznac sie do bledow.
|
Pt wrz 05, 2014 14:00 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Nie. Lepiej odsunac 100 niewinnych od pracy z dziecmi Czyli: napiętnować. W dzisiejszej atmosferze społecznej samo to wystarczy. Ponownie polecam film.
|
Pt wrz 05, 2014 14:04 |
|
|
|