Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Autor |
Wiadomość |
MARKO2010
|
 Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Alus napisał(a): MARKO2010 napisał(a): Mysle, ze my jako wierni, powinnismy przestac ich finansowac. To dopiero bylaby motywacja  Nie finansujemy tylko duchownych, na naszych barkach leży utrzymanie kościoła, tak parafialnego, także kurii, Vatykanu. Czym innym jest ofiara na kosciol, czym innym haracz dla duchownych. Kilkaset zl (a nawet i 1000) za udzielenie sakramentu czy np pogrzebu, ktore trwa zwykle godzine jest IMO szalenstwem. Co do Watykanu, myslisz ze Chrystus zamieszkalby w palacu watykanskim? Prawdziwa postawe wynikajacą z nauki Chrystusa reprezentuja misjonarze i zakonnicy. Tylko w przypadku tych pierwszych, dy odniosa sukces pojawiają się ksieza i zbieranie kasy. Na podstawie tematu aktualnego, zobaczcie jak mlody czlowiek przyjmujac Komunie sw. wkracza w tę sfere. Zwykle zbiorka na kosciol po 50pln (w mojej parafii w sumie 5000 zl), potem pakiet prezentow w domu. Glaskanie po glowie przez ksiezy od najmlodszych lat. Potem biezmowanie na ktore trzeba sie zrzucic dla biskupa, ktory bierze 100zl/glowe a jego pomocnik 50/glowe. Nastepnie malzenstwo (bez 500 nie podchodz nie liczac koscielnego i organisty), potem chrzest-200, i znowu komunia itd. Po drodze pogrzeby i zwykle msze w intencji. Co roku koleda (czyli zbiorka prywatna bez ksiegowania). Wielki Piatek i taca pod krzyzem na szczytne cele, wizytacja sw obrazu (lub krzyza) po domach a pod nim szufladka na ofiary. Nie dasz-bedziesz naznaczony. Duzo by pisac...
|
Pn maja 17, 2010 11:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czym innym jest ofiara na kosciol, czym innym haracz dla duchownych. Kilkaset zl (a nawet i 1000) za udzielenie sakramentu czy np pogrzebu, ktore trwa zwykle godzine jest IMO szalenstwem. Co do Watykanu, myslisz ze Chrystus zamieszkalby w palacu watykanskim? Prawdziwa postawe wynikajacą z nauki Chrystusa reprezentuja misjonarze i zakonnicy. Tylko w przypadku tych pierwszych, dy odniosa sukces pojawiają się ksieza i zbieranie kasy. Na podstawie tematu aktualnego, zobaczcie jak mlody czlowiek przyjmujac Komunie sw. wkracza w tę sfere. Zwykle zbiorka na kosciol po 50pln (w mojej parafii w sumie 5000 zl), potem pakiet prezentow w domu. Glaskanie po glowie przez ksiezy od najmlodszych lat. Potem biezmowanie na ktore trzeba sie zrzucic dla biskupa, ktory bierze 100zl/glowe a jego pomocnik 50/glowe. Nastepnie malzenstwo (bez 500 nie podchodz nie liczac koscielnego i organisty), potem chrzest-200, i znowu komunia itd. Po drodze pogrzeby i zwykle msze w intencji. Co roku koleda (czyli zbiorka prywatna bez ksiegowania). Wielki Piatek i taca pod krzyzem na szczytne cele, wizytacja sw obrazu (lub krzyza) po domach a pod nim szufladka na ofiary. Nie dasz-bedziesz naznaczony. Duzo by pisac... Haracz płacimy w każdej świeckiej instytucji - ślub cywilny, pogrzeb, wydanie aktu urodzenia. Nie wiem jak w innych parafiach - ofiara na kościół z kolędy w mojej, jest księgowana (nie dajemy osobnej kwoty personalnie dla danego księdza). A kto Cię naznaczy, gdy nie dasz żadnej ofiary pieniężnej? Obraz po domach - to kwestia uzgodnienia między osobami przyjmującymi obraz. W moim bloku zadecydowaliśmy, że zbierzemy anonimowo do koperty i wpiszemy tylko ogólną kwotę. Jedni dali więcej, inni mniej, a jeszcze inni wcale - i nie było żadnych reperkusji w rodzaju "kto i ile". Pazerność pojedynczych duchownych na kasę, nie dotyczy ogółu kleru. Szczytne cele mówisz - w mojej parafii funkcjonuje od lat klub sportowy dla młodziezy, koło teatralne, świetlica dla dzieciaków - ktoś musi łożyć na ich funkcjonowanie.
|
Pn maja 17, 2010 11:28 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
"Greed is good, greed works...". Zeby chociaz KrK zgodzil sie placic katolikom za dentyste. Czytalem, ze z uzebieniem Polakow krucho, natomiast zauwazam duzo "przedobrzenia" w strone wiary. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn maja 17, 2010 11:45 |
|
|
|
 |
zsoborniki
|
Przyglądając się pisanym tekstom mi nasuwa się takie spostrzeżenie: Kto finansuje tylu posłów, senatorów, działaczy partyjnych itp. osoby bez których rzekomo państwo jako organizacja nie może funkcjonować - ciekawe czy tak ochoczo pełniliby swoje służebne funkcje dla społeczeństwa i zabiegali o swoje głosy przed wyborami, gdyby nie kasa każdego obywatela zbierana z urzędu jako podatek a nie dobra wola każdego członka danej społeczności... Ilu by było chętnych do pracy dla społeczeństwa gdyby tam było "co łaska" lub co dadzą wyborcy...? W Kościele nie ma obowiązku dawania a przeważnie mają pretensje do dobrowolnych darowizn ci, którzy nie dają a sami nie należą do ubogich...
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Pn maja 17, 2010 12:41 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
MARKO2010 napisał(a): Jajko przesadzasz. Sam fakt, ze to byl tzw dzien papieski nie mial istotnego wplywu na wyniki. Myslisz ze ktos, kto zwykle nie chodzi pobiegnie do kosciola bo jest 16-sty? I to dla papieza? Raczej nie. Rok wczesniej tez byl to dzien papieski wiec mozna porownywac te dwa wyniki. Jak to? Przecież dzień papieski jest w październiku, a w 2008 roku badanie odbyło się w listopadzie. Moim zdaniem data badania została umyślnie przesunięta na ten dzień, bo jednak paru letnich katolików, którzy chodzą raz w miesiącu do kościoła, wybierze raczej dzień papieski, niż inny, aby wziąć udział w rutuałach. Ma dwie sprawy załatwione naraz: ofiara dla Jezusa i oddanie hołdu papieżowi. Po co dwa razy latać, jak można raz? M.in. dlatego wyniki są zawyżone.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn maja 17, 2010 13:16 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
zsoborniki napisał(a): Ilu by było chętnych do pracy dla społeczeństwa gdyby tam było "co łaska" lub co dadzą wyborcy...? Księża nie żyją tylko z "cołaski". zsoborniki napisał(a): W Kościele nie ma obowiązku dawania a przeważnie mają pretensje do dobrowolnych darowizn ci, którzy nie dają a sami nie należą do ubogich... Bo ubogi nawet jak nie ma to da, bo wie że tak trzeba i Bóg patrzy na niego z góry (jakby nie dał). A zresztą Ojciec Dyrektor zawsze powtarza, żeby wspierać jego dzieła (które służą budowaniu Kościoła i Polski), a Jezus to NA PEWNO wynagrodzi. "[ JPII] Ja Panu Bogu codziennie dziekuję, że jest w Polsce takie Radio... (...) Nr konta PKO BP:"
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 17, 2010 13:19 |
|
 |
MARKO2010
|
Jajko, np u mnie w parafii kazdy 16-sty dzien miesiaca to tzw. dzien papieski. Poza tym takie liczenie ma spory zakres błędu ze względu np na liczenie dzieci w okreslonym wieku, gdzie czasem ciężko odroznic 8 latka od 6 latka. Zwykle przeprowadzają je ministranci, nikt nie weryfikuje ich pracy.
Proszę nie porównujmy ksiezy i urzednikow panstwowych. To zupelnie inne funkcje. Czym innym jest oplata za prawo jazdy, akt itp, czym innym jest powiedzenie mlodej parze, ze (godzinna) msza slubna i wypisanie aktu kosztuje co laska. Na pytanie ile to jest, proboszcz odpowiada, ze zwykle daja 800zl i jesli ich nie stac-kwota moze byc rozlozona na raty. Gdy powiesz, ze to duzo, to ci odpowie, ze kamerzysta i zespol biora wiecej. I gdzie tu jest Bog pytam? Chcesz zeby biskup poswiecil pomnik (np jakiegos bohatera itp)? Ok-stawka od kilku tys zlotych w gore. Przepraszam bardzo, ale chyba nie o to chodzilo Chrystusowi, gdy mowil uczniom 'zostaw wszystko i pojdz za mną'. Teraz (patrzac na polityke finansowa kleru) to by brzmialo mniej więcej tak 'zostaw wszystko, pojdz za mna, razem wiecej uzbieramy'.
Zeby nie bylo-jestem za stalym opodatkowaniem wiernych (podobnie jak w RFN). Siebie tez. Wtedy nie trzeba byloby liczyc wiernych (dane bylyby dokladne co do osoby). Ale pierwsi, ktorzy zaprotestuja, to beda ksieza! Jestem wiecej niz pewien.
|
Pn maja 17, 2010 15:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie każdy kapłan uznaje 800 zł za "co łaska"  ....biorą znacznie mniej. A po co komu święcenie pomników bohaterów?
|
Pn maja 17, 2010 15:49 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
MARKO2010 napisał(a): Jajko, np u mnie w parafii kazdy 16-sty dzien miesiaca to tzw. dzien papieski. Poza tym takie liczenie ma spory zakres błędu ze względu np na liczenie dzieci w okreslonym wieku, gdzie czasem ciężko odroznic 8 latka od 6 latka. Zwykle przeprowadzają je ministranci, nikt nie weryfikuje ich pracy.
Dokładnie. Te wyniki są dosyć przybliżone, niemniej błędy zapewne na przestrzeni lat mają podobny charakter (moim zdaniem błąd jest in plus, czyli wyniki są zawyżone, m.in. przez to co napisałeś czyli trudność w odróżnieniu 6-latka od 8-latka). MARKO2010 napisał(a): Zeby nie bylo-jestem za stalym opodatkowaniem wiernych (podobnie jak w RFN). Siebie tez. Wtedy nie trzeba byloby liczyc wiernych (dane bylyby dokladne co do osoby). Ale pierwsi, ktorzy zaprotestuja, to beda ksieza! Jestem wiecej niz pewien. Zgadzam się w 100%.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn maja 17, 2010 17:18 |
|
 |
zsoborniki
|
I dyskusja zaczyna się toczyć wokół mamony. Wiary za pieniądze się nie kupi, bo albo się będzie służyć Bogu albo pieniądzowi. Ci, którzy najpierw budują a później święcą pomniki tak naprawdę działają ku własnej chwale a Bóg jest tylko pretekstem, by móc zaistnieć... Podobnie wszyscy ci, którzy troszczą się o finansowanie sakramentów - dla nich sakrament (chrztu, I komunii dziecka, małżeństwa) nie ma znaczenia, troską jest opłata a sakrament przyjmują zwyczajowo "bo co by o mnie inni powiedzieli..."
Ile jest w tym prawdy, każdy może ocenić sam... bo przychodząc do prezbitera (proboszcza) w głowie cały czas mam pytanie: ile trzeba zapłacić a nie myślę o przeżyciu religijnym... Za sakramenty się nie płaci a Kościół nie jest instytucją świadczącą usługi religijne...chyba, że człowiek tak Kościół traktuje.
Kłania się wszystkim krytykującym i cieszącym się spadkiem liczby praktykujących w Kościele, jeśli mienią się chrześcijanami - przeżycie wtajemniczenia chrześcijańskiego poprzez uczestnictwo w formacji ludzi już ochrzczonych, a tym z poza Kościoła - przeżycie prawdziwego katechumenatu i dopiero dokonanie rozumnego wyboru swojej drogi do zbawienia..., wyboru swojego sensu życia. Wówczas inaczej będzie każdy spoglądał na wiarę i pieniądz...
zsoborniki
|
Pn maja 17, 2010 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobrze napisane, dzięki.
|
Pn maja 17, 2010 18:18 |
|
 |
protoplex
|
@zsborniki
"Za sakramenty się nie płaci.... chyba, że człowiek tak Kościół traktuje"
Co ty, człowieku życia nie znasz? "Za chrzest co łaska, ale zwyczajowo płaci się 1000 zł" I nie zapłać tu "zwyczajowo" swojej parafii, swojemu proboszczowi. W dużych miastach może to jeszcze jakoś przejdzie, ale w małych miasteczkach, na wsiach? Zaraz ludzie na języki wezmą. Właśnie dlatego moim zdaniem jest ten spadek, bo praktyka znacząco różni sie od teorii, a takie działanie ma nawet swój termin - hipokryzja. I paradoksalnie spadek uczestniczących we mszy, może (chociaż nie sądzę) przyczynić sie do tego, że Kościół zrozumie gdzie rozmija się z własnym nauczaniem. I z tego punktu widzenia powinna cieszyć odnowa Kościoła, jeśli takowa nastąpi. Chociaż z klimatu oblężonej twierdzy wnioskuję, że niewiele się zmieni. Papież zrobił pierwszy krok, do zrobienia jeszcze dziesięć, tylko pytanie: czy mu na to pozwoli hierarchia kościelna zaciekle broniąca "autorytetu" Kościoła, woląca upatrywać przyczn w zgniłym świecie, a nie w zgniliznie własnych szeregów.
|
Pn maja 17, 2010 19:10 |
|
 |
zsoborniki
|
protoplex napisał(a): Co ty, człowieku życia nie znasz? "Za chrzest co łaska, ale zwyczajowo płaci się 1000 zł" I nie zapłać tu "zwyczajowo" swojej parafii, swojemu proboszczowi. W dużych miastach może to jeszcze jakoś przejdzie, ale w małych miasteczkach, na wsiach? Zaraz ludzie na języki wezmą. Jeśli takie jest twoje stanowisko, to sam o sobie dajesz świadectwo, że nie jest dla ciebie ważne to, co jest istotne w chrześcijaństwie - widzę, że ważne są dla Ciebie języki ludzkie, które chcesz przy pomocy pieniądza zamknąć za zębami...i aby każdy patrzący się na twoje zachowanie pomyślał "Jaki to dobry chrześcijanin...". Im więcej takich "chrześcijan" (świeckich tych co pytają i z oburzeniem dają... i duchownych tych co wyznaczając sumę biorą), tym więcej trzeba mówić i czynić w kierunku wtajemniczania chrześcijańskiego ludzi już ochrzczonych (świeckich i duchownych) a dorosłym nieochrzczonym ukazywać prawdziwe wspólnoty w Kościele, w których ludzie już żyją w prostocie, pokorze i uwielbieniu Stwórcy, w których drugi jest Chrystusem...(ochrzczonym również!) Jedną z wielu form wtajemniczenia chrześcijańskiego w Kościele jest droga neokatechumenalna rozpoczynająca się cyklem katechez, na które wszystkich wątpiących chrześcijan i niechrześcijan zapraszam... Gdzie i kiedy - to już każdy chcący ich wysłuchać musi podjąć wysiłek i się o katechezach dowiedzieć...
zsoborniki
|
Pn maja 17, 2010 20:21 |
|
 |
protoplex
|
Wiesz, nie byłoby problemu, gdyby ksiądz powiedział: "Sakramenty udzielamy za darmo". Ale rozumiem że łatwiej jest zbesztać wiernego i zarzucić mu materializm.
Nie wiem czym zasłużyłem sobie na taką opinię: "i aby każdy patrzący się na twoje zachowanie pomyślał <Jaki to dobry chrześcijanin...>."
Jeszcze raz Ci powtarzam, gadasz jakbys życia nie znał. Ja jestem z Wielkiego Miasta, ale sytuacja ludzi na prowincji jest inna. Tam ksiądz jest Panem, a wspólnota jest z gatunku plemiennych. Jeśli ktoś się wyłamuje jest poprzez "gadanie" alienowany poza społeczność, więc dla świętego spokoju ludzie płacą "zwyczajowe".
I jeszcze raz powtarzam: nie byłoby problemu, gdyby ksiądz powiedział to co każdy prawy chrześcijanin powinien usłyszeć: "Sakramenty udzielamy za darmo".
|
Pn maja 17, 2010 21:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
protoplex napisał(a): Jeszcze raz Ci powtarzam, gadasz jakbys życia nie znał. Ja jestem z Wielkiego Miasta, ale sytuacja ludzi na prowincji jest inna. Tam ksiądz jest Panem, a wspólnota jest z gatunku plemiennych. Jeśli ktoś się wyłamuje jest poprzez "gadanie" alienowany poza społeczność, więc dla świętego spokoju ludzie płacą "zwyczajowe".. Autentycznie nie znasz prowincji  ....myślisz, że na prowincji działa struktura "pana, wójta i plebana". Prowincja w XXI w jest tylko z nazwy prowincją, a sposób życia ludzi niewiele odbiega od tych w wielkim mieście.....i ksiądz nie jest już żadną wyrocznią.
|
Pn maja 17, 2010 22:20 |
|
|
|