Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
 "Nie Zabijaj!" 
Autor Wiadomość
A jaki był stosunek Pana Jezusa do kary śmierci? Np. Na podstawie J 8,1-11?

Pn paź 17, 2005 15:09

Demagogia. Ten cytat ukazuje stosunek Pana Jezusa do przepisów prawa mojżeszowego w ogólności, a nie do KŚ w szczególności.

Pn paź 17, 2005 18:08
Chyba że udowodnisz, że wprowadzenie kary śmierci zmniejsza przestepczość (tzn, że wpływa wysokość, a nie nieuchronność kary). Bo jak dotąd słyszałam opinie przeciwne...

Wyobraź sobie, że jesteś przestępcą (czyli wyłączamy takie "pierdoły", jak sumienie i poczucie winy), chcesz napaść na bank, możliwe że trzeba będzie ubić przy okazji paru gości z ochrony i ze dwie kasjerki, ale do zabrania jest milion dolców. Jak oceniasz swoje "szanse" na zdecydowanie się na ten napad, jesli karą, która za niego grozi (w NAJGORSZYM PRZYPADKU, czyli jeśli dasz się złapać) będzie:
a) kara śmierci
b) dożywocie
c) 25 lat odsiadki
d) 5 lat odsiadki
e) tydzień odsiadki
?

Pn paź 17, 2005 18:20

Jak oceniasz swoje "szanse" na zdecydowanie się na ten napad

Przykro mi zburzyc ten wywod, ale wedle danych policji i wiedzy kryminologow przestecy nie odstrasza kara ale prawdopodobienstwo otrzymania kary.

M.

Pn paź 17, 2005 18:55
Przykro mi zburzyc ten wywod, ale wedle danych policji i wiedzy kryminologow

Uwielbiam takie kwantyfikatory nieokreślone... Może się Pan powoła na jakieś KONKRETNE prace NAUKOWE?

mushin napisał(a):
przestecy nie odstrasza kara ale prawdopodobienstwo otrzymania kary.

Dwa proste pytania:
1) czy wymiar kary za czyn zabroniony ma wpływ na prawdopodobieństwo złapania i ukarania przestępcy? (Jeśli tak, to jaki?)
2) skoro kara nie odstrasza, to po co dożywocie? Dawać po 10 lat, albo jeszcze lepiej - wlepiać grzywnę 1000 zł za morderstwo i wypuścić, nieprawdaż?

Pn paź 17, 2005 21:53

mushin napisał(a):
Przykro mi zburzyc ten wywod, ale wedle danych policji i wiedzy kryminologow

Uwielbiam takie kwantyfikatory nieokreślone... Może się Pan powoła na jakieś KONKRETNE prace NAUKOWE?

nie mam w tej chwili czasu szukac. Od lat mam kontakt z tą problematyka

Cytuj:

mushin napisał(a):
przestecy nie odstrasza kara ale prawdopodobienstwo otrzymania kary.

Dwa proste pytania:
1) czy wymiar kary za czyn zabroniony ma wpływ na prawdopodobieństwo złapania i ukarania przestępcy? (Jeśli tak, to jaki?)

Nie sądze by mial decydujący wplyw

Cytuj:

2) skoro kara nie odstrasza, to po co dożywocie? Dawać po 10 lat, albo jeszcze lepiej - wlepiać grzywnę 1000 zł za morderstwo i wypuścić, nieprawdaż?

Oszczęźmy sobie sofizmatów.
Po raz ostatni odpowiadam na takie 'argumenty'. Dozywoscie jest srodkiem chroniacym spoleczenstwo.

Nie odstrasza kara ale niuchronnosc ujecia.

M.

Pn paź 17, 2005 22:01
karlus napisał(a):

Demagogia. Ten cytat ukazuje stosunek Pana Jezusa do przepisów prawa mojżeszowego w ogólności, a nie do KŚ w szczególności.

[...]Wykaż, że "Ten cytat ukazuje stosunek Pana Jezusa do przepisów prawa mojżeszowego w ogólności, i nie pleć głupstw. Pokaż mi choć jedną wypowiedź Chrystusa, z której by wynikało potępienie kary śmierci.
[...]

Wt paź 18, 2005 6:38
nie mam w tej chwili czasu szukac.

Taaa...

mushin napisał(a):
Od lat mam kontakt z tą problematyka

Jesli ma Pan "od lat kontakt" to powinien Pan sypać tytułami i nazwiskami, jak z rękawa... Stwierdzam, że jest Pan niewiarygodny.

mushin napisał(a):
Cytuj:
Dwa proste pytania:

Nie sądze by mial decydujący wplyw

Proszę o odpowiedź: TAK, ma wpływ (opisać jaki) lub NIE, nie ma wpływu.

mushin napisał(a):
Cytuj:

Oszczęźmy sobie sofizmatów.

To nie jest sofizmat. To logiczny wniosek wyciągnięcty z Pańskich dywagacji.

[...]

mushin napisał(a):
Dozywoscie jest srodkiem chroniacym spoleczenstwo.
Nie odstrasza kara ale niuchronnosc ujecia.
M.

I zamiast odpowiadać na pytania - zakończył Pan znowu cytatem z Gazety Michnika.

Zaiste miał rację Kisielewski pisząc: "Najtrudniej obalić argumenty osoby mówiącej nie na temat".

Wt paź 18, 2005 7:15
[...] Wykaż, że "Ten cytat ukazuje stosunek Pana Jezusa do przepisów prawa mojżeszowego w ogólności

Polecam lekturę 20 rozdziału księgi Kapłańskiej, w której Pan Bóg daje Mojżeszowi prawo do przekazania i stosowania przez żydów. Chyba, że zaraz zacznie nam Pan udowadniać, że to Mojżesz sobie sam wymyślił?

Proszę zauważyc, że sam Pan Bóg mówi, że te przepisy (dość restrykcyjne!) nałożył z pewnego konkretnego powodu!

Dodatkowo polecam Hbr 8:8-13

karlus napisał(a):
Pokaż mi choć jedną wypowiedź Chrystusa, z której by wynikało potępienie kary śmierci.

A gdzie ja twierdziłem, ze Pan Jezus potępiał karę śmierci ????

Wt paź 18, 2005 7:39

----------------
Biuletyn Informacyjny Stowarzyszenia Psychologów Sądowych w Polsce
ul. Al. Pokoju 33
31-557 Kraków 49 skr. poczt. 48

MARZEC 1997

Szanowni Państwo,

Zarząd Stowarzyszenia przesłał oświadczenie w sprawie kary śmierci do Marszałków Sejmu i Senatu, Klubów Parlamentarnych, Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego oraz do ogólnopolskich gazet i czasopism. Poniżej drukujemy tekst oświadczenia:

OŚWIADCZENIE W SPRAWIE KARY ŚMIERCI

Stowarzyszenie Psychologów Sądowych w Polsce, z niepokojem obserwuje umacnianie się i upowszechnianie postaw preferujących stosowanie represyjnych rozwiązań penalnych, domagających się utrzymania kary śmierci w nowym kodeksie karnym.
Zjawisko to narasta i dotyczy poglądów niemałej części społeczeństwa i niektórych polityków. Jako organizacja pozarządowa, której zadaniem jest m.in. propagowanie wiedzy z zakresu psychologii sądowej i współuczestniczenie w budowaniu demokratycznego społeczeństwa w oparciu o prawa człowieka, stanowczo sprzeciwiamy się jakimkolwiek regulacjom prawnym utrzymującym stosowanie kary śmierci.
Rozumiemy niepokój wywołany wzrostem i brutalizacją przestępczości w ostatnich latach. Proces ten związany jest z transformacją ustrojową i w dużej mierze wynika z nieprzystosowania prawa karnego, a w szczególności cywilnego i gospodarczego do nowej sytuacji polityczno - ekonomicznej. Zmniejszenie przestępczości można więc osiągnąć dokonując stosownych zmian systemowych w obrębie legislatury, a nie poprzez zaostrzenie represji. Tym bardziej, że te ostatnie nie tylko nie spełniają pokładanych w nich nadziei, ale wręcz mogą prowadzić do uzyskania efektów przeciwnych od zamierzonych, czego dowodem jest wzrost przestępstw ciężkich w stanie Floryda (USA), w tym i zabójstw, po przywróceniu tam kary śmierci.
Prawdopodobnie związane jest to z modelowaniem społecznie aprobowanych zachowań przez władzę państwową, która stanowi dla przeciętnego obywatela pozytywny wzorzec identyfikacyjny. Jeżeli państwo dopuszcza zabijanie jako sposób na rozwiązywanie problemów, należy najprawdopodobniej oczekiwać, że tą samą metodą posłuży się obywatel.
Najistotniejszym wymiarem tej problematyki jest odniesienie się do moralnego aspektu kary śmierci. Uzasadnione jest przytoczenie opinii na ten temat niekwestionowanego autorytetu moralnego Jego Świątobliwości Jana Pawła II zawartej w encyklice "Evangelium Vitae". Padają tam określenia o "absolutnej i trwałej wartości przykazania 'nie zabijaj!'" /Evangelium Vitae, str. 100/. które jest wiążącym postulatem moralnym dla większości ludzi, niezależnie od ich światopoglądu. Wypowiedziany zostaje ważki sąd, iż z punktu widzenia "dobra wspólnego i godności osoby ludzkiej /osobą jest również przestępca!/, dzięki coraz lepszej organizacji instytucji penitencjarnych przypadki obrony społeczeństwa, przez odebranie życia przestępcy są bardzo rzadkie, lub nie zdarzają się wcale". /evangelium Vitae str. 103/.
W Polsce jedyne uzasadnienie moralne kary śmierci, wynikające z obrony społeczeństwa przed dalszym zabijaniem, traci swą ważność ze względu na wystarczająco rozbudowany system penitencjarny.
Ufamy, iż nasza opinia przyczyni się do odrzucenia kary śmierci jako nietrafnej, nieskutecznej, demoralizującej i moralnie nieuzasadnionej.

-----------------------

M.

Wt paź 18, 2005 9:22
czego dowodem jest wzrost przestępstw ciężkich w stanie Floryda (USA), w tym i zabójstw, po przywróceniu tam kary śmierci.

Pomijając "prestiż" społeczny zawodu psychologa/psychoanalityka, który w Polsce jest żaden (jeden z pupilków reżymowej TV właśnie siedzi za pedofilię) mam pytanie - czy autor/autorzy listu podali przypis do jakiegoś materiału źródłowego w tej sprawie (Floryda), który można zweryfikować lub choćby przeczytać?

Bo zacytowanie tezy bez podania źródła przypomina mi te słynne 87,6% gospodyń z Gdańska, które nie widzą żadnej różnicy.

A psychologom sądowym to się wcale nie dziwię - w końcu z martwego zdemoralizowanego przestępcy nie mają żadnego pożytku. Co innego - żywy. Można o nim napisać pracę naukową, wystąpić na konferencji, a nawet się zhabilitować przy ludziach :-)

Wt paź 18, 2005 13:04

Przypisywanie cech jednostki grupie do ktorej nalezy, przypisywanie dzialaniom z gory zalozonych niskich pobudek bez podania jakichkolwiek przeslanek do takiego twierdzenia to nie dyskusja ale nieudolna manipulacja.

W polaczeniu z poprzednimi rodzynkami jak na przyklad wybiorcze stosowanie atorytetu PŚ (rewelacyjna wpadka z listem sw Pawla) nie pozwalaja na prowadzenie interesujacej dyskusji merytorycznej.

W zawodach erystycznych (w dodatku na zenujaco niskim poziomie) nie mam zamiaru brac udzialu co wiecej uwazam, ze powinny byc szczegulnie na tym forum zabronione, ze wzgledu na potworna szkodliwosc.

Dziekuje za poswiecony czas,

M.

Śr paź 19, 2005 9:49

Pomijając "prestiż" społeczny zawodu psychologa/psychoanalityka, który w Polsce jest żaden (jeden z pupilków reżymowej TV właśnie siedzi za pedofilię)

Po pierwsze -- zdanie o prestiżu jest kompletną bzdurą -- wystarczy zobaczyć ilość chętnych na kierunki związane z psychologią na byle uczelni.
Po drugie -- od wydawania wyroków jest sąd, a dopóki sąd nie wyda wyroku takie stwiedzenia są dowodem na słabość umysłową twierdzącego.
Swego czasu za świadome rozpuszczanie fałszywych opinii groziła całkiem solidna kara - żeby nie było karę tą przewidywał tzw Stary Testament.

Śr paź 19, 2005 10:02

Post Re: "Nie Zabijaj!"
Przepraszam za braki wiedzy i banalne stwierdzenia, ale jak pamiętam z lekcji religii: Jezus przyszedł by wskazać nam prawdziwą drogę do zbawienia. I wskazał politykę miłości :). Jak zrozumiałem z lekcji religii by osiągnąć zbawienie musimy starać się naśladować Jezusa.
Czy Jezus kogoś zabił w samoobronie, czy był żołnierzem? nie
co zrobił
1. nie pozwolił zabić osoby skazanej na śmierć zgodnie z prawem i nie stosował przy tym przemocy tylko zaprotestował,
2. nie bronił się przed ukrzyżowaniem - czytałem interpretacje, iż tylko dlatego by dać się wypełnić przeznaczeniu lecz nie trafia to do mnie z uwagi na następny punkt
3. kazał miłować swoich nieprzyjaciół i nadstawić drugi policzek.
Jego uczniowie oddali życie za wiarę, która determinowała ich postawę wobec życia. Nie bronili się, nie stosowali przemocy (o ile wiem), a gdy św. Piotr chciał uchylić się został zmotywowany by wytrwał.
Może to banały ale tak mnie uczono na religii.

co z tego wynika
Wg mnie to, iż powinniśmy starać się naśladować ww. zachowania Jezusa i jego przesłanie. Gdy widzimy niesprawiedliwość protestować lecz nie używać przemocy. Ktoś powie to naiwne lecz czy wiara nie wydaje się naiwna. To nie jest łatwa droga i nie wiem czy sam dałbym radę nią pójść w sytuacji zagrożenia życia, jakże łatwo jest w takiej sytuacji użyć przemocy do obrony kogoś lub jeszcze łatwiej jak to czyni codziennie wielu odejść udając, że się nic nie widzi.
Można powiedzieć to niedzisiejsze, dziś jest nowoczesny świat, nie ma miejsca na oddanie życia za własne zasady wiary ale czy mamy prawo deformować przesłanie Jezusa - przesłanie miłości - tylko dlatego, że tak łatwiej, wygodniej.
Miłuj nieprzyjaciół swoich i nadstaw drugi policzek, a nie powstrzymaj nieprzyjaciela swego, a gdy nie dasz rady zabij go.

Wt lip 12, 2011 21:43

Post Re: "Nie Zabijaj!"
Jestem przeciwnikiem kary śmierci z dwóch względów:
- istnieje możliwość pomyłki sądu (znane są takie przypadki)
- żadne człowiek nie powinien być moim zdaniem pozbawiony szansy nawrócenia i zmiany swojego życia. Żaden, nawet morderca.
Z drugiej strony jestem zwolennikiem jak najbardziej surowych i nieuchronnych kar za poważne przestępstwa, ogromnych kar finansowych za machloje gospodarcze (tak żeby delikwent zbankrutował). Kradnie na dużą skalę- niech wpłaci miliony, cel się znajdzie. Ukradł samochód- niech zwróci równowartośc pięciu samochodów. Nie ma- niech weźmie kredyt i spłaca pół życia. Zgwałcil- to oczywiste, powinien być wykastrowany (ale tu trzeba uważac niestety na bezpodstawne posądzenia.... wcale nie rzadkie) . A niebezpieczny morderca niech siedzi w celi o chlebie i wodzie do końca życia, a nie w więzieniu gdzie są lepsze warunki niż ma niejedna rodzina w domu...

Pt lip 15, 2011 12:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15