Coraz śmielej przeciwko Bogu
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Coraz śmielej przeciwko Bogu
Tylko należy pamiętać, że celem tej religii jest obnażanie absurdów prawnych i przywilejów innych religii.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N sty 13, 2013 19:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ło matko @jajko ja chciałam edytować posta, a teraz muszę nabijać nowego W FAQ jest też kilka ciekawostek: Nie jesteśmy przeciwko religii. To nie jest klub ateistów. Każdy może dołączyć do naszego kościoła w tym obecni członkowie innych religii. W uzupełnieniu do ateistów, agnostyków, i Wolnomyślicieli, którzy dołączyli do nas, mamy wielu chrześcijańskich i muzułmańskich członków. Uwaga dla osób religijnych: jesteś tu mile widziany.
Pozwól mi powiedzieć to jasno: nie jesteśmy przeciw religii, jesteśmy przeciw szalonym bzdurom w imię religii. To jest istotna różnica.
|
N sty 13, 2013 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Gdzie założyciel twierdzi, że jego religia to parodia? Na stronie założyciela zdaje się być napisane co innego http://www.venganza.org/about/A wyznawcy dokonują parodii - choćby uroczyste zjadanie spagetti pod hasłem "zjadamy boże ciało" w dzień Bożego Ciała (Szczecin 2011r), lub piknik makaronowy na Alejach NMP na Jasnej Górze.
|
N sty 13, 2013 19:54 |
|
|
|
 |
Jajko
|
I ja się pod tym podpisuję. PRZECIW BZDUROM W IMIĘ RELIGII! Jeden z najjaskrawszych przykładów to przypadek kierowcy, który wywalczył prawo do zdjęcia w dokumencie w rytualnym nakryciu głowy, jakim dla pastafarian jest....durszlak... 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N sty 13, 2013 19:55 |
|
 |
Jajko
|
Alus napisał(a): A wyznawcy dokonują parodii - choćby uroczyste zjadanie spagetti pod hasłem "zjadamy boże ciało" w dzień Bożego Ciała (Szczecin 2011r), lub piknik makaronowy na Alejach NMP na Jasnej Górze. A wyznawcy Jezusa to nie ustanowili swoich świąt w czasie świąt wcześniejszych religii???
|
N sty 13, 2013 19:56 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Ale oni robili to NA SERIO. Jeśli nie czaisz tej różnicy...
Wolno Ci w imię religii zabijać i wolno Ci być w imię religii zabitym, ale NIE MASZ PRAWA SIĘ ŚMIAĆ. To są, (censored), poważne sprawy.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N sty 13, 2013 20:00 |
|
 |
Jajko
|
Pastafarianie robią to jednocześnie dla jaj i na serio. Bo chcą obnażyć absurdy prawno-religijne.
|
N sty 13, 2013 20:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Alus napisał(a): A wyznawcy dokonują parodii - choćby uroczyste zjadanie spagetti pod hasłem "zjadamy boże ciało" w dzień Bożego Ciała (Szczecin 2011r), lub piknik makaronowy na Alejach NMP na Jasnej Górze. A wyznawcy Jezusa to nie ustanowili swoich świąt w czasie świąt wcześniejszych religii??? Datę Bożego Narodzenia osadzono w dzień pogańskiego święta. Zmartwychwstanie, Boże Ciało, święta ruchome nie mają żadnego powiązania z pogańskimi świętami. Jajko napisał(a): Pastafarianie robią to jednocześnie dla jaj i na serio. Bo chcą obnażyć absurdy prawno-religijne. Co jest absurdalnego w świecie Bożego Ciała?
|
N sty 13, 2013 20:35 |
|
 |
Jajko
|
Mówiłem ogólnie. Akurat, być może to święto nie ma żadnego związku ze świętami przedchrześcijańskimi, ale wiele ważnych świąt chrześcijańskich ma. Pastafarianie wybrali akurat to chyba dlatego, że najbardziej im podpasowało. Poza tym spożywanie ciała innych ludzi (chyba nie bogów, ale głowy nie dam) zdarzało się w kultach przedchrześcijańskich - dawało to siłę spożywającemu. Chrześcijańska wersja może mieć z tym coś wspólnego. Jak sądzę, pastafarianie nie robią tego by obnażyć absurd owego święta (nie chcę tu nawet spekulować co w nim może być absurdalnego, bo to nie ten wątek). Miałem na myśli, że ich cała działalność ma na celu obnażenie owych prawno-religijnych absurdów, czemu najlepszy wyraz dał pokazany przeze mnie wyżej kierowca.
|
N sty 13, 2013 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Mówiłem ogólnie. Akurat, być może to święto nie ma żadnego związku ze świętami przedchrześcijańskimi, ale wiele ważnych świąt chrześcijańskich ma. Pastafarianie wybrali akurat to chyba dlatego, że najbardziej im podpasowało. Poza tym spożywanie ciała innych ludzi (chyba nie bogów, ale głowy nie dam) zdarzało się w kultach przedchrześcijańskich - dawało to siłę spożywającemu. Chrześcijańska wersja może mieć z tym coś wspólnego. Jak sądzę, pastafarianie nie robią tego by obnażyć absurd owego święta (nie chcę tu nawet spekulować co w nim może być absurdalnego, bo to nie ten wątek). Miałem na myśli, że ich cała działalność ma na celu obnażenie owych prawno-religijnych absurdów, czemu najlepszy wyraz dał pokazany przeze mnie wyżej kierowca. Chrześcijańska wersja - Komunia św - nie ma nic współlego a rytualnym kanibalizmem.
|
N sty 13, 2013 20:45 |
|
 |
Jajko
|
Zdania na ten temat są podzielone, a ja za mało wiem żeby o tym dyskutować.
|
N sty 13, 2013 20:48 |
|
 |
ARHIZ
|
Jajko napisał(a): Niestety wielu można współczuć. Jak Palikot i inni chcieli zawiesić obok sejmowego krzyża symbole innych światopoglądów, to spotkało się to z oburzeniem. A co te symbole komu przeszkadzają? Nom, byłoby super, jakby były symbole wszystkich - że szanują każdego Polaka itd. Jajko napisał(a): O ile Potwór Spaghetti jest symbolem prześmiewczym (choć oznacza coś równie prawdopodobnego jak każdy inny symbol każdej innej religii) i nawet zrozumiałbym sprzeciw środowisk teistycznych Oj tam zaraz prześmiewczym. Są jacy są, nikomu nie wadzą, jest ich dosyć dużo - nie można ich dyskryminować tylko dla tego, że robią dziwne rzeczy. Nie wyrządzają nikomu krzywdy, więc jest ok. Tak więc: Jajko napisał(a): gdyby ktoś powiesił to:  To bym się ucieszył, pod warunkiem, że nie wisiałoby tylko "to". Alus napisał(a): A wyznawcy dokonują parodii - choćby uroczyste zjadanie spagetti pod hasłem "zjadamy boże ciało" w dzień Bożego Ciała (Szczecin 2011r), lub piknik makaronowy na Alejach NMP na Jasnej Górze. No ale przecież Chrześcijanie też zjadają boże ciało, więc w czym problem. Poza tym, jakby nie było, pastafarianizm zrodził się właśnie z chrześcijaństwa, nie ma więc się co dziwić, że są różnorakie powiązania. Jajko napisał(a): I ja się pod tym podpisuję. PRZECIW BZDUROM W IMIĘ RELIGII!
Jeden z najjaskrawszych przykładów to przypadek kierowcy, który wywalczył prawo do zdjęcia w dokumencie w rytualnym nakryciu głowy, jakim dla pastafarian jest....durszlak... Jeśli nikogo nie krzywdzi, nie łamie prawa - jego sprawa. Nakrycie głowy w dowodzie nie powinno utrudniać identyfikacji. Durszlak nie zakrywa twarzy, podobnie jak np. hijab - więc dlaczego nie zakładać tego do zdjęć w dowodach, jak ktoś chce? Cytuj: Chrześcijańska wersja - Komunia św - nie ma nic współlego a rytualnym kanibalizmem. Jak to nie? A czym jest symboliczne zjadanie ciała Boga, który stał się człowiekiem - czyli człowieka?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
N sty 13, 2013 22:45 |
|
 |
Jajko
|
Nie wiem czy to jest SYMBOLICZNE zjadanie. Podczas transsubstancjacji dochodzi, wg teologii katolickiej, to REALNEJ przemiany, a nie symbolicznej.
|
N sty 13, 2013 22:59 |
|
 |
Vacarius
|
Alus napisał(a): Chrześcijańska wersja - Komunia św - nie ma nic współlego a rytualnym kanibalizmem. W Sokółce był cud gdzie upuszczona hostia zamieniła się w czerwony kawałek z serca Chrystusa. Co gdyby ktoś jednak tą hostie zjadł?
|
N sty 13, 2013 23:01 |
|
 |
lokis
|
Hostii sie nie je. Chcialem przypomniec powstanie chrzescijanstwa. Czy Jezus nie byl wysmiewany, wyszydzany? Za 100 lat moze sie okazac, ze to duch splynal na "wynalazce" FSM a on blednie, bo w formie zartu, opisal Jego Majestat. Poczekajmy az wymra swiadkowie. Predzej czy pozniej okaze sie, ze wlasciwie chodzi o kase (rowniez w tej religii).  27 stycznia bedzie odpowiedz urzednikow w sprawie rejestracji nowego wyznania (Kosciol FSM).
|
Pn sty 14, 2013 4:19 |
|
|
|