Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Johnny99 napisał(a): Roczny noworodek również nie posiada podstawowych ludzkich cech umożliwiających samodzielne życie.
Jest w trakcie sukcesywnego rozwijania tych cech.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 07, 2014 13:44 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Tak, jak każdy człowiek na każdym etapie rozwoju.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lip 07, 2014 13:45 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Najmoralniejszy aborcjonista jest gorszą kreaturą od Chazana. Nie sądzę. Czy Chazan kierował się współczuciem? Johnny99 napisał(a): Tak, jak każdy człowiek na każdym etapie rozwoju. Nie, nie każdy. Istnieją uszkodzenia organizmu, które uniemożliwiają jego rozwój, pozostawiając natomiast zdolność odczuwania cierpienia, którego skali nie jesteśmy w stanie określić.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 07, 2014 13:56 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Nie sądzę. Czy Chazan kierował się współczuciem? Niechby nawet się kierował nienawiścią - przynajmniej ma ona u niego swoją granicę w postaci ludzkiego życia. Natomiast jeżeli ktoś jest gotów zabijać z litości, to ciekawe, do jakich czynów byłby zdolny z nienawiści (przy społecznym przyzwoleniu). Cytuj: Istnieją uszkodzenia organizmu, które uniemożliwiają jego rozwój, pozostawiając natomiast zdolność odczuwania cierpienia, którego skali nie jesteśmy w stanie określić. Jesteśmy w stanie uśmierzać cierpienie. BTW tu wchodzi w grę inna kwestia - czy można mówić o zdolności odczuwania cierpienia w przypadku braku nawet szczątkowej świadomości? To oczywiście temat na osobną dyskusję.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lip 07, 2014 14:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Najmoralniejszy aborcjonista jest gorszą kreaturą od Chazana. Czyli prof Chazan przeobraził się z kreatury w bohatera.....
|
Pn lip 07, 2014 14:07 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Ja go nie uważam za bohatera. Zrobił to, co każdy człowiek (nie tylko katolik) powinien zrobić na jego miejscu.
|
Pn lip 07, 2014 14:09 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Niechby nawet się kierował nienawiścią - przynajmniej ma ona u niego swoją granicę w postaci ludzkiego życia. Natomiast jeżeli ktoś jest gotów zabijać z litości, to ciekawe, do jakich czynów byłby zdolny z nienawiści (przy społecznym przyzwoleniu).
Demagogia. Całkiem możliwe, że do żadnych. Johnny99 napisał(a): Jesteśmy w stanie uśmierzać cierpienie. Nierozstrzygniętą kwestią pozostanie - w tym wypadku i podobnych - na ile skutecznie.
|
Pn lip 07, 2014 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ja go nie uważam za bohatera. Zrobił to, co każdy człowiek (nie tylko katolik) powinien zrobić na jego miejscu. Dobrze, że nie uważasz za bohatera, bo rzeczywistymi bohaterami są anonimowi lekarze, którzy w PRL-u rezygnowali z własnej kariery dla ratowania życia ludzkiego i nie dokonywali aborcji.
|
Pn lip 07, 2014 14:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czyżby? Niech matka cierpi, niech płód cierpi- to NIE MA ZNACZENIA. Lekarze są od uśmierzania cierpienia, nie od zabijania. W JAKI SPOSÓB CHAZAN UŚMIERZA CIERPIENIA TEJ MATKI I TEGO NOWORODKA?!? W nijaki. Bo go to w ogóle nie obchodzi. Sądziłem, że lekarzy powinna cechować empatia i humanitaryzm. Ale widać jakieś ABSTRAKCYJNE ideolo "życie, życie uber alles" jest ważniejsze. Najłatwiej na takie gesty pozwolić sobie "bohaterom", którzy nie ponoszą żadnych konsekwencji urodzenia się tego życia. Jeszcze łatwiej tym, którzy ponadto wcześniej przez lata zarobili kupę forsy na wykonywaniu aborcji. Już nie muszą sobie dorabiać, mogą teraz doznać "nawrócenia" i robić za "bohaterów", pierwszych oburzonych, męczenników za wiarę i wartości. Jaka etyka, tacy bohaterowie. Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): KŁAMIESZ W ŻYWE OCZY. Chazan odebrał jej prawo do samodzielnego wyboru i przerwania tej ciąży. Zmienił ustawę?! Celowo kobietę zwodził i przewlekał, żeby minął ustawowy termin, w którym mogła skorzystać z tego prawa. Dobrze o tym wiesz, czyli KŁAMIESZ W ŻYWE OCZY. Johnny99 napisał(a): Cytuj: KŁAMIESZ BEZCZELNIE. Nikt Chazana nie zmuszał do wykonania zabiegu przerwania ciąży. Nawet prawodawca. Prawodawca zmusza Chazana albo do samodzielnego zabicia dziecka, albo do pomocy pacjentce w dokonaniu tego zabójstwa Albo do wykonania zabiegu albo do należytego POINFORMOWANIA pacjentki. Czyli KŁAMIESZ BEZCZELNIE, że prawodawca "zmuszał Chazana do zabójstwa". Odechciewa mi się z tobą gadać. Taki sam kłamca jak Chazan: Chazan, w wywiadzie napisał(a): Przy okazji proszę zwrócić uwagę na tytuł ustawy: "O ochronie dziecka poczętego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży". Ustawodawca użył na początku słowa "ochrona dziecka". Świadomie nie nazwał tego przepisu "Ustawą o zabijaniu dziecka poczętego". Ustawa, która dopuszcza możliwość aborcji nosi tytuł "Ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży". Nie tylko w tytule, ale również w treści nie ma mowy o "dzieciach poczętych".) Chazan, w wywiadzie napisał(a): Ustawa nie mówi o prawie do aborcji, mówi o wyjątkowych sytuacjach, w których aborcja jest dopuszczalna, a lekarz nie będzie ukarany, jeśli ją przeprowadzi w określonych warunkach. (Ustawa: "Osobom objętym ubezpieczeniem społecznym i osobom uprawnionym na podstawie odrębnych przepisów do bezpłatnej opieki leczniczej przysługuje prawo do bezpłatnego przerwania ciąży w publicznym zakładzie opieki zdrowotnej.") Chazan, w wywiadzie napisał(a): Zgodnie z prawem zasady sumienia mogą się odnosić do całego szpitala. (Nie ma takiego prawa. Ustawa stwierdza wyraźnie, że sumienie może mieć i powoływać się na nie tylko osoba: " Lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych niezgodnych z jego sumieniem... z tym że ma obowiązek wskazać realne możliwości uzyskania tego świadczenia u innego lekarza lub w podmiocie leczniczym oraz uzasadnić i odnotować ten fakt w dokumentacji medycznej". Nie ) Chazan, w wywiadzie napisał(a): Polityka: Ja tylko pytam, co w sytuacji, gdy przychodzi pacjentka, która ma prawo do legalnej aborcji. B.Chazan: Nie ma prawa.
|
Pn lip 07, 2014 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Johnny napisał(a): Najmoralniejszy aborcjonista jest gorszą kreaturą od Chazana. Czyli prof Chazan przeobraził się z kreatury w bohatera..... Ale nie jest aż tak bohaterski, żeby wziąć rzeczywistą odpowiedzialność za swoje postępowanie, i wcześniejsze, i dzisiejsze, zamiast brylować w wywiadach i grzmieć świętym oburzeniem? Więc co to za bohaterstwo, które NIC nie kosztuje? Chazan, w wywiadzie napisał(a): W historii znamy przykład, kiedy pewien człowiek otrzymał pewną sumę pieniędzy za wydanie na śmierć innego człowieka. Nazywał się Judasz. Skończył źle. Niewielu garncarzy dzisiaj jest właścicielami pola i nie wymagajmy zbyt wiele... Ale może chociaż trochę pokory?
|
Pn lip 07, 2014 14:53 |
|
 |
Hosi
|
akruk napisał(a): W JAKI SPOSÓB CHAZAN UŚMIERZA CIERPIENIA TEJ MATKI I TEGO NOWORODKA?!? W nijaki. Bo go to w ogóle nie obchodzi. Sądziłem, że lekarzy powinna cechować empatia i humanitaryzm. Ale widać jakieś ABSTRAKCYJNE ideolo "życie, życie uber alles" jest ważniejsze. Najłatwiej na takie gesty pozwolić sobie "bohaterom", którzy nie ponoszą żadnych konsekwencji urodzenia się tego życia.
Czy Akruk zaserwował nam tutaj nowy wariant akcji o kryponimie T4,pt: życie niewarte życia??? A przypomnę tylko jakie przypadki wchodziły w zakres tej eliminacji : 1) idiotyzm oraz mongolizm (zwłaszcza przypadki związane ze ślepotą i głuchotą),
(2) małogłowie (nieproporcjonalnie małe wymiary głowy, zwłaszcza części mózgowej czaszki),
(3) wodogłowie wysokiego bądź zaawansowanego stopnia,
(4) ułomności wszelkiego rodzaju, a w szczególności brak całych kończyn, ciężkie rozszczepienia głowy i kręgosłupa itd.,
(5) porażenia włącznie z chorobą Little’a.
[/i] wiki. Humanitaryzm,empatia i uśmierzanie cierpienia.Szlachetna postawa akruku,prawda? oraz: Kiedy lekarz ratuje życie kolego,tam własnie mamy do czynienia z najwyzszą formą empatii i humanitaryzmu.Życie versus ciepienie.Życie.Inaczej jak w III Rzeszy.
|
Pn lip 07, 2014 15:13 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Życie versus ciepienie. Aż przykro czytać takie idiotyzmy. Gdzie tu versus? Porównanie z nazistami z najniższej półki. Nazistowska motywacja było kompletnie niekompatybilna do sytuacji, którą omawiamy.
|
Pn lip 07, 2014 15:27 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Hosi napisał(a): Życie versus ciepienie. Aż przykro czytać takie idiotyzmy. Gdzie tu versus? Porównanie z nazistami z najniższej półki. Nazistowska motywacja było kompletnie niekompatybilna do sytuacji, którą omawiamy. Cierpienie matki versus zycie dziecka. A Ja wcale nie dsykutuje o ideologii motywacji.Ananlogia dotyczy:chory i morderstwo.
|
Pn lip 07, 2014 15:37 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Cierpienie matki versus zycie dziecka. A cierpienie dziecka? Bo o nim raczej mówimy. Hosi napisał(a): Ananlogia dotyczy:chory i morderstwo Poleć zatem od razu Óświęcimiem, nie krępuj się. Tam też mordowano chorych.
|
Pn lip 07, 2014 15:57 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): A cierpienie dziecka? Bo o nim raczej mówimy.
Problem dotyczy raczej: czy zabić dziecko czy nie,w kontekscie prawa i cierpiącej matki. A jezeli nawet dziecko cierpi,to według Ciebie jest to wystarczające kryterium do zabójstwa?Jak daleko mógłbyś rozszeżyć tę humanitarną zasadę? Cytuj: Poleć zatem od razu Óświęcimiem, nie krępuj się. Tam też mordowano chorych. Dziekuję za tak dalece merytoryczną wypowiedz 
|
Pn lip 07, 2014 16:21 |
|
|
|