Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Pedofile w Kościele
Sorry, ale: Skutki pedofilii są gorsze niż gwałtu, bo jest to gwałt permanentny.To jest czysty nonsens. Czy gwałt nie bywa wyrwą w życiu emocjonalnym, której nie można zasypać często przez całe życie? Co to za dziwaczne rozróżnienie?  Zaś co do badań - patrz to, co napisał pilaster. Rozumiem, że podtrzymujesz, iż lepiej jest być porzuconym przez ojca niż parę razy "źle dotkniętym" przez nauczyciela WF? Z definicji?Hm. A przez oboje rodziców? A przez w ogóle wszystkich?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 07, 2014 15:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Rozumiem, że podtrzymujesz, iż lepiej jest być porzuconym przez ojca niż parę razy "źle dotkniętym" przez nauczyciela WF? Z definicji?
Hm. A przez oboje rodziców? A przez w ogóle wszystkich? Trudno oceniać skalę traumy bez ich znajomości. Trauma porzucenia też jest ogromna - całe życie bałam/boję się pytania o rodzinę i zawsze towarzyszyło mi pytanie co ze mną jest nie tak . Poczucie winy w dzieciństwie jest chyba jednakowe, tak w przypadku porzucenia jak i molestowania.
|
Pt lis 07, 2014 15:52 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Trudno oceniać skalę traumy bez ich znajomości. A jednak to robisz - twierdzisz, że pedofilia jest " najgorszą zbrodnią jaką można uczynić dziecku". Cytuj: Poczucie winy w dzieciństwie jest chyba jednakowe, tak w przypadku porzucenia jak i molestowania. Czyli jednak może być przynajmniej "jednakowe", a niekoniecznie zawsze "najgorsze" w tym drugim przypadku? Chyba dochodzimy do porozumienia..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lis 07, 2014 15:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może jednakowo, przy czyny pedofilskie budzą obrzydzenie, stąd moje różnicowanie..
|
Pt lis 07, 2014 16:20 |
|
 |
pilaster
|
Alus napisał(a): czyny pedofilskie budzą obrzydzenie, A dlaczego te czyny budza obrzydzenie, a np gwałty (na dojrzałych kobietach) nie budzą? A kradzieże kieszonkowe? A sklepowe?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lis 13, 2014 11:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tez budza. U ciebie nie?
|
Cz lis 13, 2014 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Alus napisał(a): czyny pedofilskie budzą obrzydzenie, A dlaczego te czyny budza obrzydzenie, a np gwałty (na dojrzałych kobietach) nie budzą? A kradzieże kieszonkowe? A sklepowe? Bo te czyny niszczą w dziecku niewinność, lilię cnót, jak pisał F. Salezy.
|
Cz lis 13, 2014 13:16 |
|
 |
pilaster
|
Kael napisał(a): Tez budza. Ciekawe, bo jakoś nikt, w tym Kael o żadnym obrzydzeniu w kontekście złodzieja który ukradł w sklepie odtwarzacz BR nie pisze. Akurat odwrotnie niż w kontekście pedofilii 
|
Cz lis 13, 2014 15:16 |
|
 |
JedenPost
|
Kradzieże sklepowe, tudzież kieszonkowe nie budzą u mnie obrzydzenia, czyny pedofiskie tak.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lis 13, 2014 15:26 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Może jednakowo, przy czyny pedofilskie budzą obrzydzenie, stąd moje różnicowanie.. Ok, tylko że tu już mówimy o twoim odczuciu (podzielanym zresztą przez społeczeństwo - na razie), a nie o czymkolwiek związanym z losem ofiary pedofila. Na temat tego, dlaczego obecnie popularne jest odczuwanie obrzydzenia co do czynów pedofilskich, natomiast niepopularne jest odczuwanie obrzydzenia co do np. czynów homoseksualnych - podczas gdy jeszcze paręset lat temu było odwrotnie - rozpisywał się już szczegółowo pilaster 
|
Pt lis 14, 2014 7:34 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Na temat tego, dlaczego obecnie popularne jest odczuwanie obrzydzenia co do czynów pedofilskich, natomiast niepopularne jest odczuwanie obrzydzenia co do np. czynów homoseksualnych - podczas gdy jeszcze paręset lat temu było odwrotnie - rozpisywał się już szczegółowo pilaster  A zamiast się rozpisywać można było krótko: ludzie zmądrzeli.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lis 14, 2014 8:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A w sprawie pedofilii jeszcze nie zmadrzeli?
Bo zieloni w Niemczech wlasnie sie pokornie kajaja za to, ze w latach siedemdziesiatych i osiemdziesiatych wspierali zwolennikow pedofilii w ich staraniach o zniesienie karalnosci pedofilii.... Widac ciagle nie zmadrzeli.
|
Pt lis 14, 2014 9:03 |
|
 |
bert04
|
Lata 70-te w Niemczech to okres przesuwania się "skali obrzydliwości". Do roku 1969 obowiązywał §175 kk, kara do 5 lat za stosunki homo. Potem stopniowo łagodzono ten przepis, najpierw powyżej 21 lat, potem 18, ale dopiero w 1994 ostatecznie zniesiono karalność homoseksulizmu i zrównano tzw. wiek przyzwolenia dla homo i hetero. To tak jako tło historyczne, nie tylko w kwestii "skali obrzydliwości" ale też obniżania tzw. wieku przyzwolenia.
Warto też zauważyć, że debata na temat pedofilii w Niemczech była szersza, nie ograniczała sie do środowisk pro-homo, przykładowo BKA (tutejszy CBŚ) rozróżniał pedofilię przy użyciu przemocy bądź zależności od tej "nieszkodliwej". Odpowiednia 600 stronicowa praca z roku 1983 została usunieta ze strony internetowej BKA dopiero w roku ... 2013.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pt lis 14, 2014 10:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na temat tego, dlaczego obecnie popularne jest odczuwanie obrzydzenia co do czynów pedofilskich, natomiast niepopularne jest odczuwanie obrzydzenia co do np. czynów homoseksualnych - podczas gdy jeszcze paręset lat temu było odwrotnie - rozpisywał się już szczegółowo pilaster  Homoseksualni dokonują tych czynów za obopólną zgodą. Zwyrodniały seks może być obrzydzający także w wykonaniu par heteroseksualnych, wszelkie trójkąty, czworokąty, inne figury geometryczne, słoneczka. Ostentacyjne całowanie się, obściskiwanie, na ulicy dwu facetów lub dwu panienek, budzi zdecydowany niesmak.
|
Pt lis 14, 2014 10:00 |
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): Kradzieże sklepowe, tudzież kieszonkowe nie budzą u mnie obrzydzenia, czyny pedofiskie tak. Natomiast dlaczego tak jest, JedenPost nigdy nawet nie próbował pomyśleć. No i słusznie. Myślenie jest ryzykowne, bo można dojść do wniosków innych niż zatwierdzone przez Biuro Polityczne Ciekawe, czy jeżeli trend sie znów odwróci (jest to możliwe nawet w czasie jednego pokolenia) JedenPost też będzie bredził o "zmądrzeniu" Obrzydzenie nie jest bowiem reakcją racjonalną, rozumową, tylko instynktowną, czysto biologiczną. I przyczyny jego występowania mają podłoże ewolucyjne, jak wszystko w biologii. Jeszcze sto lat temu odczuwanie obrzydzenia do homoseksualizmu i nieodczuwanie wobec pedofilii miało uzasadnienie środowiskowe, dzisiaj natomaist jest na odwrót. Ale za sto lat, może być znów inaczej.
|
Pt lis 14, 2014 10:04 |
|
|
|