Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 43  Następna strona
 Antysemityzm Kościoła Katolickiego? 
Autor Wiadomość
Post Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Endek napisał(a):
Wola większości nie jest normą moralności, stanowi Katechizm Katolicki Apologetyczny.
Dożyliśmy czasów, kiedy to wola większosci jest spełniana. Z jakim skutkiem, to każdy widzi?

A od kiedy tom wola elit jest wykładnią moralności? Wykładnią moralności jest wyłącznie Bóg, Słowo Boże. Na przestrzeni dziejów narodu Izraelskiego Bóg nigdy nie pochwalił niewoli, a zawsze wyzwalał z niewoli. Niewola zawsze była skutkiem grzechu i tak też było w przypadku naszych elit.
"To mówi Pan: "Zejdź do domu króla judzkiego i powiedz tam te słowa! Powiesz: Słuchaj słowa Bożego, królu judzki, który zasiadasz na tronie Dawida, ty, twoi słudzy i twój lud, który wchodzi przez te bramy. To mówi Pan: Wypełniajcie prawo i sprawiedliwość, uwalniajcie uciśnionego z rąk ciemięzcy, obcego zaś, sieroty i wdowy nie uciskajcie ani nie czyńcie im gwałtu; krwi niewinnej nie rozlewajcie w tym miejscu! "(Jr22,1-3)
Mówi Ci coś powyższy fragment? Polecam także Iz 52, 1-4

Śr gru 26, 2012 17:28
Mozesz sie Endek zdecydowac, czy papiez przedsoborowy (jak kazdy przedsoborowy - wedlug ciebie - nieomylny) nie mial wyboru (?!) i "musial"
Endek napisał(a):
przyklepać wolę większości
?

Czy moze
Endek napisał(a):
wola większości nie jest normą moralności
?
Czyzby ... papiez Pius VI byl wedlug ciebie ... niemoralny? :x
Akurat w temacie rozbiorow Polski cos by w tym bylo prawdziwego.

A wracajac do tematu watku: czyzby twoj Katechizm Katolicki Apologetyczny nie mowil nic o tym, ze to szatan i grzech sa wrogami Kosciola i chrzescijan? NAPRAWDE? To tam wyczytales, ze najwiekszym zagrozeniem dla Kosciola sa Zydzi? A o grzechu chrzescijan nic a nic? O szatanie tez nie?
To moze siegnij po ... Ewangelie? Zapewniam, ze spisane zostaly przed SW II.

Śr gru 26, 2012 20:30

humalog napisał(a):
Ja moge tylko powiedzieć, że Kościół nie był antysemicki...antysemitami było za to wielu jego członków. Co tylko potwierdza teorię, że Kościół jest złożony z czystości Chrystusa i brudu ludzkiego.

Mam pytanie: czytałeś książkę http://sheekh-3arb.org/library/books/up ... h_Dark.pdf?
Nie zauważyłem, że odniosłeś się do argumentów w niej zawartych? Krk składa się z ludzi i o nauczaniu/postawie tych ludzi rozmawiamy. Bez znajomości tej książki trudno będzie Ci odnieść się do tematu. Ciekawi mnie, jaka jest Twoja def. antysemityzmu? Czy wg Ciebie oficjalne dokumenty Krk( synodalne, listy pasterskie) , były czy nie antysemickie? Czy wyrażają, mówiąc konkretnie szacunek i akceptację dla Żydów czy nie? Np.
List pasterski biskupa łuckiego Szymona Rupniewskiego 1722
Cytuj:
Nie ma wsi i miasta, gdzie by się nie zakorzenili już żydzi, ten plugawy kąkol, to ciernie, które dojęło do żywego samemu Bogu Wcielonemu. Niegdyś dla złości wielkiej za karę wypędzeni ze swej ojczyzny tak z czasem kraje chrześcijańskie przepełnili, że obecnie jeśli nie większa to przynajmniej równa ich z chrześcijanami liczba się znajduje.

Cz gru 27, 2012 10:40

humalog napisał(a):

Cytuj:
Kto rozpowszechniał? Kler zarażony hipokryzją? Owszem ....no i co? Czego dalej nie rozumiesz?

Tylko to, że propagował Krk antysemityzm, również w swoim oficjalnym nauczaniu i postawie biskupów i papieży.

Cytuj:
W Polsce to jednak nie działało. Najwyraźniej były to bardzo sporadyczne przypadki, które teraz sa wyciągane na wierzch by usilnie udowadniać jakimi to katolicy sa antysemitami. O Polakach już nie wspomnę.

Minimalizujesz problem. Przeczytaj proszę książkę. Książka omawia ten problem w skali całego Krk na przestrzeni wieków.

Cytuj:
No i jak tu kochac Żydów, skoro w d... włażą wszystkim tym którzy ich mordowali (Niemcom, Francuzom, Ruskim, Angolom i obojętnym Amerykańcom), a kopią Polaków którzy im tyłki ratowali.

Współczuję Ci, że masz takie stereotypy i uprzedzenia do Żydów? W tym, co napisałeś, nie widzę języka miłości Jezusowej, do której Bóg nas wzywa. :?

Cz gru 27, 2012 10:50
Cytuj:
Współczuję Ci, że masz takie stereotypy i uprzedzenia do Żydów? W tym, co napisałeś, nie widzę języka miłości Jezusowej, do której Bóg nas wzywa.

Ja natomiast współczuje ci, ze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Pomieszałes kilka postów, przemieliłes to wg. swoich wymysłów i piszesz o "jezyku miłości Jezusowej".
Niestety sam prezentujesz fałsz...więc:
Przygadywał kocioł garnkowi....

Mam nadzieję, ze to co napisałem wyżej jestes w stanie pojąć? jeżeli nie....to szkoda mojej klawiatury.

Cz gru 27, 2012 10:55

humalog napisał(a):

Cytuj:
No i jeszcze jedno.....masz kłopoty ze wzrokiem i źle widzisz. Nie pisałem o wszystkich papieżach, ale tacy którzy się wysługiwali władcom też byli. Co nie oznacza, że należy generalizować.

Niestety, ale to Ty generalizujesz?

Cytuj:
A kto ci kiedyś powiedział takie głupstwo, ze bycie katolikiem czy nawet biskupem z automatu oznacza bycie świętym?

Nie mówię, o byciu świętym, ale o elementarnym szacunku do człowieka. Jeśli ktoś rozpowszechnia antysemityzm i stosuje je w swoim życiu, a to robił Krk, to jest to chyba ciężki grzech?
Cytuj:
Kościół to nie zbiór świetych, ale Droga do świetości, którą albo sie podąża, albo nie...żadne świecenia i żadne funkcje kościelne nie zapobiegają błądzeniu i grzeszeniu.

To trywialny wniosek. Przy takim rozumowaniu, można wszystko i wszystkich usprawiedliwić, bo jesteśmy grzeszni.

Cytuj:
Niektórzy to mają wyjątkowo błędny obraz Kościoła. W Kościele Jedyną świętościa jest Bóg! Reszta to mali i błądzący grzesznicy.

Dlatego mówię o postawie Krk, a nie Boga.

Cytuj:
Mnie zastanawia kwestia rzeczywistości i tego jak ja postrzegasz....a skąd my mamy wiedzieć co widzieli lub nie, ludzie zyjacy ileś tam lat temu?

Nie mówimy, co widzieli lub nie, ludzie tam żyjący, ale o antysemityzmie Krk.

Cytuj:
Zadajesz tutaj pytania o to co ktoś kiedyś tam myslał..

Nie zadaję takich pytań, ale pytam o nauczanie i postawę Krk wobec Żydów, a materiał dowodowy przedstawiłem.

Cytuj:
Dałeś się złapać na lep, naczytałeś sie złych rzeczy o Kosciele (które owszem zdarzały i zdarzaja się), ale nie szukałeś dobra jakie czynił, dla Żydów też.

Proponuję założyć temat i opisać, jak "wielkie dobro" Krk czynił Żydom, np. zamykając ich w getcie za wiedzą i zgodą papieży. czy posługując się językiem pogardy.

Cytuj:
Za zło Kościół przeprosił......a za dobro podziekowań nie oczekuje.

Nie wystarczy słowo przepraszam. Trzeba konkretnie powiedzieć, za co Krk przeprasza( jakie nauczanie i postawy, ale nie ogólnie, ale w odniesieniu do konkretów) i dlaczego oraz zadośćuczynić.

Cytuj:
Czemu ma wiec służyć to powracanie do złych rzeczy? Czyżby ktos sie chciał dowartościować w ten sposób?

A po co ludzie robią rachunek sumienia? Po co nauczamy historii? Może, żeby się czegoś nauczyć? Jak czytam Endeka, to mam wrażenie, że antysemityzm jest mu bliski.

Cz gru 27, 2012 11:10

["humalog"]

Cytuj:
Ja natomiast współczuje ci, ze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Pomieszałes kilka postów, przemieliłes to wg. swoich wymysłów i piszesz o "jezyku miłości Jezusowej".
Niestety sam prezentujesz fałsz...więc:
Przygadywał kocioł garnkowi....

Szkoda, że operujesz epitetami i złośliwością - tego się nauczyłeś w Kościele? Czekam na konkretne argumenty, a nie erystykę.

Oto dowód, że stosujesz uogólnienia ( generalizacje) wobec Żydów;
Cytuj:
No i jak tu kochac Żydów, skoro w d... włażą wszystkim tym którzy ich mordowali (Niemcom, Francuzom, Ruskim, Angolom i obojętnym Amerykańcom), a kopią Polaków którzy im tyłki ratowali.
[/quote]

O czym taka wypowiedż świadczy?
Proszę Cię o większą kulturę dyskusji, zgodną z nauczaniem Jezusa:
"Zaprawdę powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".

Cz gru 27, 2012 11:21
proteom napisał(a):
"Zaprawdę powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".

Ale te słowa nie dotyczą jedynie katolików. Może czas przyjrzeć się także:sobie, bo żadne argumenty do Ciebie nie trafiają: "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Albowiem jakim sądem sądzicie, takim was osądzą, i jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą. A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego." (Mat. 7,1-5).
I nie chodzi mi tutaj ani o obronę KK ani o obronę humologa, ale o to w jaki sposób prowadzisz tę dyskusję i do czego dążysz.

Cz gru 27, 2012 11:29

Endek napisał(a):
Helenka napisał(a):

Jeśli chcesz cytować kogokolwiek, to podawaj źródło. Możesz nie tylko wytłuścić, ale i napisać wielkimi literami, nie zamierzam tego czytać bez podanego źródła.

Kazanie św. Maksymiliana Marii Kolbe na Dzień Judaizmu
http://breviarium.blogspot.com/2011/01/ ... be-na.html

Maksymilian Maria Kolbe, niestety w tej wypowiedzi, upowszechniał antysemickie stereotypy. To też był omylny i grzeszny człowiek.
Cytuj:
Zobaczmy teraz jak wygląda niebo żydów, do którego wzdychają i na które całe życie pracują. Przede wszystkim zapytajmy się żyda chasyda, to jest żyda pobożnego, kto się znajduje w niebie żydowskim? On zaraz odpowie, że tam są wszyscy, których żyd kochał za życia, a nie ma nikogo, kim się żyd brzydził i kogo nienawidził w swym życiu. A więc w niebie żydowskim nie ma Pana Jezusa, ani Matki Bożej, ani św. Józefa, ani żadnych świętych, których czczą Chrześcijanie. A więc jest to piekło.

Twierdzenie, że jakichś pobożny Żyd coś twierdzi, nie oznacza, że wszyscy Żydzi tak uważają, a przynajmniej nie ma na to empirycznych dowodów. Istotne jest to, co twierdzi Tora, a nie jakichś Żyd.
To, że Żydzi nie podzielają katolickich przekonań, nie oznacza automatycznie, że pogardzają jakimiś osobami np. Panem Jezusem. To błąd logiczny. I krzywdzące uogólnienie, nie poparte żadnymi badaniami naukowymi.

Cz gru 27, 2012 11:43

["Helenka"]

Cytuj:
Ale te słowa nie dotyczą jedynie katolików. Może czas przyjrzeć się także:sobie, bo żadne argumenty do Ciebie nie trafiają:

O jakich argumentach piszesz? Zadaję konkretne pytania i oczekuję konkretnych odpowiedzi, czy to zbyt wielkie wymaganie, aby w dyskusji posługiwać się wiedzą np. przeczytać książkę o antysemityzmie Krk, i racjonalnymi argumentami?

Cytuj:
"Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Albowiem jakim sądem sądzicie, takim was osądzą, i jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą. A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego." (Mat. 7,1-5).

Warto taką wypowiedż naszego Boga, przede wszystkim do siebie stosować. I tu się z Tobą zgodzę, Helenko. :)
Cytuj:
I nie chodzi mi tutaj ani o obronę KK ani o obronę humologa, ale o to w jaki sposób prowadzisz tę dyskusję i do czego dążysz.

A konkretnie?

Cz gru 27, 2012 11:51
proteom napisał(a):
O jakich argumentach piszesz? Zadaję konkretne pytania i oczekuję konkretnych odpowiedzi, czy to zbyt wielkie wymaganie, aby w dyskusji posługiwać się wiedzą np. przeczytać książkę o antysemityzmie Krk, i racjonalnymi argumentami?

Chodziło mi o to, że nie uznajesz iż Kościół składa się z grzesznych ludzi i sugerujesz, że grzech antysemityzmu dotyka tylko KrK.
proteom napisał(a):
Warto taką wypowiedż naszego Boga, przede wszystkim do siebie stosować. I tu się z Tobą zgodzę, Helenko. :)

Nie zabieram głosu w tej dyskusji, a jedynie przyglądam się z boku. I właśnie te słowa dałam Ci do przemyślenia.
proteom napisał(a):
A konkretnie?

Jw.

Cz gru 27, 2012 12:05

Helenka napisał(a):
Chodziło mi o to, że nie uznajesz iż Kościół składa się z grzesznych ludzi i sugerujesz, że grzech antysemityzmu dotyka tylko KrK.

Mogłabyś mi pokazać post, gdzie tak piszę, bo nic mi to tym nie wiadomo?
Ja tylko twierdzę, że Krk uprawiał antysemityzm i dowodzę tego na konkretnych przykładach.

Cytuj:
Nie zabieram głosu w tej dyskusji, a jedynie przyglądam się z boku.

Właśnie zabrałaś głos w dyskusji. :)

Cz gru 27, 2012 12:12
proteom napisał(a):

Tyle, że odniosłam się do waszych postaw wobec siebie, a nie do tematu.

Cz gru 27, 2012 12:27

Helenka napisał(a):
proteom napisał(a):

Tyle, że odniosłam się do waszych postaw wobec siebie, a nie do tematu.

A jakie jest Twoje zdanie w kwestii antysemityzmu Krk?

Cz gru 27, 2012 13:06
proteom napisał(a):
A jakie jest Twoje zdanie w kwestii antysemityzmu Krk?

Jeśli chodzi o historię, nie zagłębiałam się w to i dlatego na ten temat nie dyskutuję. Nie jestem historykiem, a wiec nie znam szczegółowo zagadnienia. Nie dyskutuje na tematy, które znam tylko pobieżnie. Mnie interesuje teraźniejszość, a ta mówi, że w nauczaniu KK nie ma miejsca na antysemityzm (chodzi o nauczanie Kościoła, a nie poszczególnych ludzi/hierarchów).

Cz gru 27, 2012 13:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 43  Następna strona