Antysemityzm Kościoła Katolickiego?
Autor |
Wiadomość |
proteom
|
 Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Helenka napisał(a): Jeśli chodzi o historię, nie zagłębiałam się w to i dlatego na ten temat nie dyskutuję. Nie jestem historykiem, a wiec nie znam szczegółowo zagadnienia. Nie dyskutuje na tematy, które znam tylko pobieżnie. Mnie interesuje teraźniejszość, a ta mówi, że w nauczaniu KK nie ma miejsca na antysemityzm (chodzi o nauczanie Kościoła, a nie poszczególnych ludzi/hierarchów). A czemu nie interesujesz się historią Twojego kochanego Krk? Może nie akceptujesz Jego trudnej, często ciemnej strony? Nie da się żyć ahistorycznie, samą terażniejszością, bo Krk ma swe historyczne korzenie i uwarunkowania ( Biblia, Tradycja - to też historia). Też się na wszystkim nie znam, ale mam ciekawość poznawczą. Mnie interesuje historia, bo można się czegoś nauczyć np. na błędach innych ludzi ( jeśli uznamy, że to były błędy ). Mam do Ciebie Helenko, choć każdy może sobie na te pytanie odpowiedzieć, pytanie: czy zamykanie ludzi w getcie jest czymś dobrym i co sądzisz o ludziach, tego dokonujących?
|
Cz gru 27, 2012 15:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): A czemu nie interesujesz się historią Twojego kochanego Krk? Może nie akceptujesz Jego trudnej, często ciemnej strony? Nie da się żyć ahistorycznie, samą terażniejszością, bo Krk ma swe historyczne korzenie i uwarunkowania ( Biblia, Tradycja - to też historia). Też się na wszystkim nie znam, ale mam ciekawość poznawczą. Mnie interesuje historia, bo można się czegoś nauczyć np. na błędach innych ludzi ( jeśli uznamy, że to były błędy ). Mam do Ciebie Helenko, choć każdy może sobie na te pytanie odpowiedzieć, pytanie: czy zamykanie ludzi w getcie jest czymś dobrym i co sądzisz o ludziach, tego dokonujących? Na tyle, na ile jest to niezbędne znam Historię Kościoła i znam także jej ciemne karty. Jest mi to o tyle niezbędne, aby nie popełniać tych samych błędów, a nie do prowadzenia targów. Kościół za te ciemne karty przeprosił i nie widzę sensu drążenia tematu, bo przeszłości się nie cofnie. Tematem historii ciemnych kart zainteresowani są głównie ci, którzy namiętnie walczą z KK. Nie zamierzam w tej wojnie uczestniczyć, bo nijak to się ma do nauczania Jezusa. Może zaczniemy wałkować zbrodnie Lutra? Co Ty na to? Ale tych też nie mam ochoty wałkować.
|
Cz gru 27, 2012 15:31 |
|
 |
proteom
|
Endek napisał(a): Cytuj: Narodem Wybranym jest Kościól Katolicki a wyznawcy judaizmu są narodem odrzuconym przez Boga. Pokaż mi, gdzie nasz Kościół Katolicki naucza w Katechizmie Kościoła Katolickiego , że Żydzi są narodem odrzuconym przez Boga? Pozwolę sobie zacytować Katechizm: http://www.teologia.pl/m_k/kkk1o03.htmOdpowiedzialność za śmierć Jezusa Żydzi nie ponoszą zbiorowej odpowiedzialności za śmierć JezusaKKK 597 Biorąc pod uwagę historyczną złożoność procesu Jezusa widoczną w opowiadaniach ewangelicznych oraz nie wiedząc, jaki jest, znany tylko Bogu, grzech osobisty uczestników procesu (Judasza, Sanhedrynu, Piłata), nie można przypisać odpowiedzialności za śmierć Jezusa wszystkim Żydom w Jerozolimie mimo okrzyków manipulowanego tłumu (Por. Mk 15, 11. i zbiorowych oskarżeń zawartych w wezwaniach do nawrócenia po Pięćdziesiątnicy (Por. Dz 2, 23. 36; 3, 13-14; 4, 10; 5, 30; 7, 52; 10, 39; 13, 27. 28; 1 Tes 2, 14-15). Sam Jezus przebaczając z krzyża (Por. Łk 23, 34). a za Nim Piotr, przyznał prawo do "nieświadomości" (Dz 3, 17) Żydom z Jerozolimy, a nawet ich przywódcom. Tym bardziej nie można rozciągać odpowiedzialności na innych Żydów w czasie i przestrzeni, opierając się na krzyku ludu: "Krew Jego na nas i na dzieci nasze" (Mt 27, 25), który oznacza formułę zatwierdzającą wyrok (Por. Dz 5, 28; 18, 6.: Na Soborze Watykańskim II Kościół oświadczył: " To, co popełniono podczas męki (Chrystusa), nie może być przypisane ani wszystkim bez różnicy Żydom wówczas żyjącym, ani Żydom dzisiejszym... Nie należy przedstawiać Żydów jako
odrzuconych ani jako przeklętych przez Boga, rzekomo na podstawie Pisma świętego" (Sobór Watykański II, dekl. Nostra aetate, 4).
Wszyscy grzesznicy byli sprawcami męki Chrystusa KKK 598 Kościół w nauczaniu swojej wiary i w świadectwie swoich świętych nigdy nie zapomniał, "że to właśnie grzesznicy byli sprawcami i jakby narzędziami wszystkich mąk, które wycierpiał Boski Odkupiciel" (Katechizm Rzymski, 1, 5, 11; por. Hbr 12, 3). Uwzględniając fakt, że nasze grzechy dotykają samego Chrystusa (Por. Mt 25, 45; Dz 9, 4-5). Kościół nie waha się przypisać chrześcijanom największej odpowiedzialności za mękę Jezusa, którą zbyt często obciążali jedynie Żydów:
Musimy uznać za winnych tej strasznej nieprawości tych, którzy nadal popadają w grzechy. To nasze przestępstwa sprowadziły na Pana naszego Jezusa Chrystusa mękę krzyża; z pewnością więc ci, którzy pogrążają się w nieładzie moralnym i złu, "krzyżują... w sobie Syna Bożego i wystawiają Go na pośmiewisko" (Hbr 6, 6). Trzeba uznać, że nasza wina jest w tym przypadku większa niż Żydów. Oni bowiem, według świadectwa Apostoła, "nie ukrzyżowaliby Pana chwały" (1 Kor 2, , gdyby Go poznali. My przeciwnie, wyznajemy, że Go znamy. Gdy więc zapieramy się Go przez nasze uczynki, podnosimy na Niego w jakiś sposób nasze zbrodnicze ręce (Katechizm Rzymski, I, 5, 11). To nie złe duchy ukrzyżowały Go, lecz to ty wraz z nimi Go ukrzyżowałeś i krzyżujesz nadal przez upodobanie w wadach i grzechach (Św. Franciszek z Asyżu, Admonitio, 5, 3). Zatem Endeku, i ja i Ty i wszyscy ludzie, jesteśmy odpowiedzialni za śmierć Jezusa.
|
Cz gru 27, 2012 15:36 |
|
|
|
 |
proteom
|
Helenka napisał(a): Cytuj: Na tyle, na ile jest to niezbędne znam Historię Kościoła i znam także jej ciemne karty. Jest mi to o tyle niezbędne, aby nie popełniać tych samych błędów, a nie do prowadzenia targów. Kościół za te ciemne karty przeprosił i nie widzę sensu drążenia tematu, bo przeszłości się nie cofnie. Tematem historii ciemnych kart zainteresowani są głównie ci, którzy namiętnie walczą z KK. Nie zamierzam w tej wojnie uczestniczyć, bo nijak to się ma do nauczania Jezusa. Może zaczniemy wałkować zbrodnie Lutra? Co Ty na to? Ale tych też nie mam ochoty wałkować. Poznawanie historii, to nie jest drążenie tematu, ale otwarte i szczere skonfrontowanie się z trudnymi i bolesnymi faktami. To, że Krk przeprosił, to nie znaczy, że nie należy poznawać Jego historii. Ja nie walczę z Krk, a interesuję się Jego ciemnymi kartami, ale nie tylko nimi. Interesuje mnie cała historia Krk, ale ta trudna ( elementy antysemityzmu w nauczaniu i praktyce ) szczególnie mnie interesuje, ze względu na moje żydowskie korzenie. Mnie interesuje: dlaczego Krk posługiwał się pewną retoryką, moim zdaniem, antysemicką, a także dyskryminował Żydów? Co Go do tego motywowało? Poznawanie prawdy, to nie wojna. Są dzisiaj tacy, którzy uważają, żeby nie mówić o zbrodniach komunizmu, bo to historia? Ale czy milczenie jest dobrym rozwiązaniem?
|
Cz gru 27, 2012 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): Poznawanie historii, to nie jest drążenie tematu, ale otwarte i szczere skonfrontowanie się z trudnymi i bolesnymi faktami. Nie czuje potrzeby konfrontacji z atakującymi KK. I jeszcze raz powtarzam: znam na tyle, na ile jest mi to niezbędne, a interesuje mnie teologia. Dogłębna, szczegółowa znajomość historii nie jest do zbawienia koniecznie potrzebna. Do zbawienia koniecznie potrzebna jest łaska Boża. w imię czego mam się przerzucać argumentami z przeciwnikami (nie chcę mówić wrogami) KK? Bo na pewno nie w imię miłości Boga i bliźniego. proteom napisał(a): Mnie interesuje: dlaczego Krk posługiwał się pewną retoryką, moim zdaniem, antysemicką, a także dyskryminował Żydów? Co Go do tego motywowało? Poznawanie prawdy, to nie wojna. I masz na ten temat stosowne dokumenty. Nie musisz wałkować tego na forum, gdyż nawet nie jesteś w stanie sprawdzić kto Ci odpowiada i takim oto sposobem takiego Endka utożsamiasz ze wszystkimi katolikami. A odpowiadając na twoje zainteresowania: w grzebaniu w historii trzeba brać pod uwagę ówczesną świadomość ludzi, kulturę, warunki historyczne itp. Nie można przyjmować wszystkich informacji w systemie zerojedynkowym. proteom napisał(a): Są dzisiaj tacy, którzy uważają, żeby nie mówić o zbrodniach komunizmu, bo to historia? Ale czy milczenie jest dobrym rozwiązaniem? Mówić a mówić, mówić w kontekście pamiętania, a mówić w kontekście jątrzenia stanowi wielką różnicę. Zależy jaki cel przyświeca owemu mówieniu.
|
Cz gru 27, 2012 16:10 |
|
|
|
 |
proteom
|
Helenka napisał(a): Cytuj: Nie czuje potrzeby konfrontacji z atakującymi KK. Czy posiadanie innych poglądów niż katolickie lub racjonalna, merytoryczna krytyka Kościoła to atak na Kościół? Cytuj: Dogłębna, szczegółowa znajomość historii nie jest do zbawienia koniecznie potrzebna. Nie chodzi mi o to, co jest konieczne do zbawienia ( bez watpienia łaska), ale o znajomość podstawowych faktów z historii Krk. Po co to wiedzieć? Może po to, żeby lepiej rozumieć Kościół w jego historycznych uwarunkowaniach. Cytuj: w imię czego mam się przerzucać argumentami z przeciwnikami (nie chcę mówić wrogami) KK? Bo na pewno nie w imię miłości Boga i bliźniego. Dlaczego zakładasz, że skoro ktoś ma inne poglądy niż Ty, to ma być wrogiem Krk? Mi zależy na racjonalnych argumentach i szacunku do osoby o odmiennych poglądach, bo lubię je poznawać. proteom napisał(a): Mnie interesuje: dlaczego Krk posługiwał się pewną retoryką, moim zdaniem, antysemicką, a także dyskryminował Żydów? Co Go do tego motywowało? Poznawanie prawdy, to nie wojna. ["Helenka"] Cytuj: I masz na ten temat stosowne dokumenty. Nie musisz wałkować tego na forum, gdyż nawet nie jesteś w stanie sprawdzić kto Ci odpowiada i takim oto sposobem takiego Endka utożsamiasz ze wszystkimi katolikami. To mi je podaj proszę. Ja ich nie znalazłem, a forum jest miejscem wymiany pogladów i poszukiwaniu odpowiedzi na różne problemy związane z wiarą. Pomyślałem, że może tutaj ktoś mi pomoże? Cytuj: i takim oto sposobem takiego Endka utożsamiasz ze wszystkimi katolikami Ja tak nie twierdzę, bo Endek to dla mnie margines Kościoła. Cytuj: A odpowiadając na twoje zainteresowania: w grzebaniu w historii trzeba brać pod uwagę ówczesną świadomość ludzi, kulturę, warunki historyczne itp. Nie można przyjmować wszystkich informacji w systemie zerojedynkowym. Jasne, że trzeba brać uwarunkowania, ale trzeba też wiedzieć, że Prawdy Ewangelii nie są relatywne i obowiązują zawsze i wszędzie. Nie wiem, co masz na myśli, pisząc o przyjmowaniu inf. w systemie zer- jedynkowym? Jak na razie nikt mi nie wytłumaczył na tym forum, dlaczego Krk tak ,a nie inaczej traktował Zydów? Mówić a mówić, mówić w kontekście pamiętania, a mówić w kontekście jątrzenia stanowi wielką różnicę. Zależy jaki cel przyświeca owemu mówieniu. [/quote]
|
Cz gru 27, 2012 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom
Juz ci pisałem byś nie przygadywał skoro sam nie jestes w porządku.
Wszystkie wyznania chrzescijańskie i prawie wszystkie duże religie popełniły lub nadal popełniaja grzech antysemityzmu. Bez wyjatków. Do tego mozesz dopisac również osoby niewierzące.
Jedynie Kosciół katolicki zdobył sie na to by przeprosić....i za to jest ciągle kopany m.in. przez takich nieokreślonych jak ty.
Nie wiem jakiego jestes wyznania, a moze jestes ateistą, może poganinem.....to teraz nieistotne. Jeżeli jednak nie jestes katolikiem to ZAMKNIJ SIE, bo nie przeprosiłeś za antysemityzm.
I nie pisz mi o "jezusowej miłości"....najwyraźniej nie masz o niej najmniejszego pojęcia. Swoja fałszywą gadka potrafisz tylko kopać....ale przeprosic nie potrafisz. Tak więc powtarzam - ZAMKNIJ SIE. Nie masz prawa oskarżać KrK....ty niewiadomo kto...
|
Cz gru 27, 2012 17:30 |
|
 |
JedenPost
|
O, a Tobie skąd skapnęło prawo wskazywania kto ma się ZAMKNĄĆ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz gru 27, 2012 17:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): O, a Tobie skąd skapnęło prawo wskazywania kto ma się ZAMKNĄĆ? A ktos mi kiedys takie prawo odebrał? Nie przypominam sobie bym podlegał takiemu zakazowi...
|
Cz gru 27, 2012 17:35 |
|
 |
Endek
|
proteom napisał(a): Przekonania mogą być prawdziwe lub fałszywe. Jeśli uważasz, że Krk nie uprawiał antysemityzmu, to proszę się odnieść do konkretnych zarzutów, jakie tu przedstawiłem, a najlepiej do podanej przeze mnie książki.
Nauka Kościoła Katolickiego wzgledem wyznawców judaizmu byla słuszna i nie miała jakichkolwiek rasistowskich uprzedzeń a jedynie usprawiedliwioną i konieczną obronę katolickiej wiary i wiernych. proteom napisał(a): A jaka jest wg Ciebie różnica między antysemitą a antyjudaistą? Czy Twoje przekonania, pozwalają Ci kochać Żydów? Co nie pozwala Ci dostrzec róznicy pomiedzy wyznaniem a narodowością, zła wola czy tępota? Judaizm jest jawnie wrogą Kosciolowi religią artychrysta, dlaczego zatem mam mieć jakiś pozytywny do jego wyznawców stosunek? Gdzie Pan Jezus nakazał wrogów Boga houłubić? Czyż Kościól nie nakazał pietnować zło a złoczyńców karać? Albert Mammi, Żyd z Tunezji, pisał w 1962 r.:Czy chrześcijanie zawsze zdają sobie sprawę, co może oznaczać dla Żydów imię ich Boga, Jezusa? Dla Żyda, który nigdy nie przestał wierzyć i praktykować swej własnej religii, chrześcijaństwo jest największą teologiczną i metafizyczną uzurpacją w historii; jest bluźnierstwem, duchowym zgorszeniem, przewrotem.
Dla każdego Żyda, nawet ateisty, imię Jezusa jest symbolem niebezpieczeństwa, tego największego niebezpieczeństwa, jakie wisiało nad ich głowami przez wieki i które mogło doprowadzić do katastrof, których (...) nie potrafili powstrzymać. Imię to jest częścią i elementem absurdalnych i szalonych oskarżeń o potworne okrucieństwo, które uczyniło ich życie społeczne trudnym do zniesienia. Imię to stało się w końcu dla nich jednym ze znaków, jednym z symboli wielkiej machiny, która otacza ich, potępia i wyklucza.
Niech nasi chrześcijańscy przyjaciele wybaczą mi, aby jednak lepiej zrozumieli o co mi chodzi i by posłużyć się ich własnym językiem, powiedziałbym, że dla Żydów ich [chrześcijan] Bóg jest diabłem, jeśli, jak twierdzą, diabeł jest symbolem i streszczeniem wszystkiego, co na tym świecie złe, jest zarazem wszechmocny i niesprawiedliwy, niepojęty i niezmordowanie starający się zmiażdżyć zdziczałe istoty ludzkie.proteom napisał(a): Cytuj: Znamienne słowa o Drodze Neokatechumenalnej wypowiedział abp Józef Michalik, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, w głośnej książce „Raport o stanie wiary w Polsce”: „Dla mnie jest to nowa forma przeżywania katolicyzmu, choć odwołująca się do doświadczenia pierwszych chrześcijan. Jest to radykalna, misyjna, odważna próba realizowania Ewangelii w życiu współczesnym. To droga pogłębienia własnej wiary, dobra zarówno dla wyrafinowanych intelektualistów, jak i dla zwykłych ludzi. (…) Musze powiedzieć, ze jestem pełen uznania i podziwu dla apostolskiego ducha ludzi neokatechumenatu. Dla mnie najbardziej wymownym świadectwem trafności ich drogi jest wierność nauczaniu Kościoła, umiejętność przekazywania wiary w rodzinie następnym pokoleniom, otwartość na nowe życie oraz duch misji. http://www.fronda.pl/a/droga-neokatechu ... 17295.html[/quote] Herezja nie może być kwestią posluszeństwa. Encyklika Mediator Dei Pius XII Papież(fragment) Stadium starożytności jest nader pożyteczne, jednak starożytność nie stanowi jedynej normy
Jest zapewne rzeczą mądrą i godną pochwały powracać myślą i sercem do źródeł liturgii świętej. Badanie bowiem przeszłości nie mało przyczynia się do głębszego i dokładniejszego poznania znaczenia świąt i treści używanych formuł i świętych ceremonii. Natomiast nie jest rzeczą ani mądrą, ani godną pochwały wszystko i w każdy sposób cofać do starożytności. I tak, aby użyć przykładu, błądzi kto chce ołtarzom przywrócić pierwotny kształt stołu; kto chce wykluczyć czarny kolor z szat kościelnych; kto nie dopuszcza w kościele posągów i świętych obrazów; kto wymaga, aby wizerunek Zbawiciela przybitego na krzyżu tak był dostosowany, iżby na Jego ciele nie było znać okrutnych mąk, które poniósł; kto wreszcie gani i odrzuca wszelką muzykę polifoniczną, choćby nawet przystosowaną do przepisów wydawanych przez Stolicę Apostolską.
Żaden z rozumnych katolików, w zamiarze powrotu do starych formuł uchwalonych przez dawne Sobory, nie może odrzucić orzeczeń, które Kościół pod natchnieniem i kierownictwem Ducha Świętego bardzo pożytecznie określił w nowych czasach i których trzymać się nakazał. Podobnie żaden rozumny katolik nie może odrzucać obowiązujących dzisiaj przepisów, by powrócić do spraw wywodzących się ze starożytnych źródeł Prawa Kanonicznego. Tak samo rzecz ma się z liturgią. Kto chce powrócić do starodawnych obrzędów i zwyczajów i odrzucać nowe, które z Opatrznościowego zrządzenia Bożego ze względu na zmienione warunki zostały wprowadzone, ten widocznie kieruje się nieroztropnym i niewłaściwym zapałem.
Dlatego potępia się niezdrowy pęd ku starożytności, odnawiający błędy Pistojczyków
Taki sposób myślenia i postępowania aż nadto przypomina ów zbytni i niezdrowy entuzjazm dla starożytności, wzbudzony przez nielegalny synod w Pistoi oraz usiłuje wznowić owe rozliczne błędy, które były przyczyną zwołania tego synodu i które po nim z wielkim uszczerbkiem dla dusz się uwydatniły, a które Kościół, jako czujny zawsze stróż "depozytu wiary", powierzonego mu przez Boskiego Założyciela, słusznie potępił(53). Albowiem tego rodzaju zdrożne zamysły i poczynania prowadzą do tego, że osłabiają i wyjaławiają uświęcające działanie św. liturgii, którym ona zbawiennie wiedzie dzieci przybrania do Ojca Niebieskiego.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz gru 27, 2012 17:36 |
|
 |
Endek
|
proteom napisał(a): Żydzi nie ponoszą zbiorowej odpowiedzialności za śmierć Jezusa
KKK 597 Biorąc pod uwagę historyczną złożoność procesu Jezusa widoczną w opowiadaniach ewangelicznych oraz nie wiedząc, jaki jest, znany tylko Bogu, grzech osobisty uczestników procesu (Judasza, Sanhedrynu, Piłata), nie można przypisać odpowiedzialności za śmierć Jezusa wszystkim Żydom w Jerozolimie mimo okrzyków manipulowanego tłumu Posoborowe herezje mnie nie interesują Mamy więc różne Katechizmy KK Z Katechizmu KK Kogo należy nazywać chrześcijaninem? Chrześcijaninem należy nazywać tego, kto wyznaje świętą naukę Jezusa Chrystusa, prawdziwego Boga i prawdziwego człowieka, w Kościele, przez Niego ustanowionym. A zatem prawdziwym chrześcijaninem jest ten, kto będąc mocno przywiązanym do nauczania Jezusa Chrystusa jednocześnie potępia i brzydzi się z głębi swojego serca wszelką sektą jak i wszelkim obcym tej doktrynie kultem, potępionym powagą Kościoła: takimi są sekty żydowskie, bałwochwalcze, mahometańskie i w ogólności wszelkie sekty heretyckie. (Św. Piotr Kanizjusz SI, Doktor Kościoła, Katechizm większy czyli Summa nauki chrześcijańskiej, I. 1).Edyta Stein nawrócona na katolicką wiarę Żydówka pisała; Dla każdego, kto czyta Ewangelię, jest jasne, że Jezus został potępiony przez Sanhedryn z pobudek religijnych: został oskarżony o bluźnierstwo. Człowiek, który głosi sam siebie Mesjaszem i Synem Bożym, nie będąc nim w rzeczywistości, jest bluźniercą zasługującym na śmierć. Obecnie dalsze pokolenia Żydów zaprzeczają, że Jezus jest Mesjaszem i Synem Bożym. W ten sposób logicznie podpisują się pod wyrokiem wydanym przez Sanhedryn, nawet jeśli w rzeczywistości nie wygłaszają wyroku śmierci i najczęściej nie myślą o tym15.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz gru 27, 2012 17:55 |
|
 |
JedenPost
|
humalog napisał(a): JedenPost napisał(a): O, a Tobie skąd skapnęło prawo wskazywania kto ma się ZAMKNĄĆ? A ktos mi kiedys takie prawo odebrał? Sam sobie odebrałeś akceptując regulamin forum dyskusyjnego.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz gru 27, 2012 18:06 |
|
 |
proteom
|
humalog napisał(a): Cytuj: Juz ci pisałem byś nie przygadywał skoro sam nie jestes w porządku. Też jestem grzesznikiem, tak jak Ty. Cytuj: Jedynie Kosciół katolicki zdobył sie na to by przeprosić....i za to jest ciągle kopany m.in. przez takich nieokreślonych jak ty. Proponuję Ci mnie nie obrażać, bo taką postawą wystawiasz sobie kiepskie świadectwo jako uczeń Jezusa. Czuję się zażenowany Twoją wypowiedzią i jest mi przykro, że mnie obrażasz. Cytuj: Nie wiem jakiego jestes wyznania, a moze jestes ateistą, może poganinem.....to teraz nieistotne. Jeżeli jednak nie jestes katolikiem to ZAMKNIJ SIE, bo nie przeprosiłeś za antysemityzm. 1. O Twojej formie zwracania się do mnie nie będę już pisał, bo szkoda mego czasu. 2. Nie mogę przepraszać za coś, czego nie zrobiłem? Jeśli ty masz poczucie winy, to przepraszaj. 3.Przypominam, że na naszym forum obowiązuje regulamin viewtopic.php?t=104983. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych pogladów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. 3. Zobowiązuje się wszystkich dyskutantów do poszanowania poglądów innych oraz rzeczowości w dyskusji i sporach. Oznacza to, że żaden pogląd, choćby wydawał się dziwny i żadna wypowiedź, choćby świadczyła o niewielkiej wiedzy osoby wypowiadającej się, nie może być wyśmiewana czy atakowana. Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji. Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne. Należy trzymać się rozpoczętego wątku, bez zbędnych dygresji. Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem. Cytuj: I nie pisz mi o "jezusowej miłości"....najwyraźniej nie masz o niej najmniejszego pojęcia. Swoja fałszywą gadka potrafisz tylko kopać....ale przeprosic nie potrafisz. Tak więc powtarzam - ZAMKNIJ SIE. Nie masz prawa oskarżać KrK....ty niewiadomo kto.. . Proszę moderatora o interwencję, bo jeden z uczestników, konkretnie -Humalog, łamie regulamin np. stosuje oszczerstwa.
|
Cz gru 27, 2012 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): proteom napisał(a): Twierdzenie, że jakichś pobożny Żyd coś twierdzi, nie oznacza, że wszyscy Żydzi tak uważają, a przynajmniej nie ma na to empirycznych dowodów. Istotne jest to, co twierdzi Tora, a nie jakichś Żyd.To, że Żydzi nie podzielają katolickich przekonań, nie oznacza automatycznie, że pogardzają jakimiś osobami np. Panem Jezusem. To błąd logiczny. I krzywdzące uogólnienie, nie poparte żadnymi badaniami naukowymi.
Nie podzielamy zydowskich przekonań, że Kościól był antysemicki.Nie podzielam Twojego przekonania ze ja jestem antysemitą. Jestem antyjudaistą, bo w pogardzie i nienawisci mam wszystko to, co przeczy katolickiej wierze, co obraża Pana Jezusa i Jego Najświetszą Matkę.Tym samym z odrazą patrzę, jak ponoć katolicy plują na Kościół, Ojczyznę Polskę, by tylko się Żydom podobać. Z odrazą patrzę, jak w katolickich niegdys swiątyniach urządza się bałwochwalstwo poświęcone fałszywym religiom antychrysta jak np ''dni judaizmu''. Z odrazą patrzę, jak w Kościele powstają judaistyczne sekty jak NEO czy odnowy WDŚ. To nie jest katolickie. Z odrazą patrzę, jak judaizuje się Mszę Świętą. http://pl.gloria.tv/?media=217545http://pl.gloria.tv/?media=222017Fikcyjne 10%. Czyli ilu Żydów zabili Polacy? – prof. Bogusław Wolniewiczhttp://www.bibula.com/?p=50105Cytuj: Żydowski Instytut Historyczny w Warszawie ma od 3.10.2011 nowego dyrektora: z nominacji ministra kultury został nim Paweł Śpiewak. Z tej okazji dziennik „Rzeczpospolita” (26-27.11.2011) zrobił z nim wywiad, którego głównym akcentem jest pewna liczba. Nowy dyrektor, powołując się na książkę o stosunku polskich chłopów do Żydów wydaną przez Barbarę Engelking, oznajmił tam: „z tych badań wynika, że z rąk Polaków zginęło w czasie wojny 120 tys. Żydów”. Dalej zaś powołuje się już na tę liczbę jak na ustaloną („skoro historycy wyliczyli, że było 120 tys. ofiar żydowskich …”) i wzywa Polaków do „prawdziwej refleksji” nad nią.
Wielki Ajatollah: można porywać i gwałcić chrześcijanki http://marucha.wordpress.com/2012/12/27 ... escijanki/Czyli puentując - w pogardzie i nienawiści masz 98% społeczności świata.....najwierniejszy uczniu...właśnie kogo? 
|
Cz gru 27, 2012 18:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Proszę moderatora o interwencję, bo jeden z uczestników, konkretnie -Humalog, łamie regulamin np. stosuje oszczerstwa. Kłamiesz. Wyżywasz sie na KrK, a sam nie napisałeś jakiego jestes wyznania....tak więc "nieokreślony" jest jak najbardziej prawidłowym okresleniem. Cytuj: Nie mogę przepraszać za coś, czego nie zrobiłem? Jeśli ty masz poczucie winy, to przepraszaj. To ty masz jakis kompleks, który tutaj wylewasz. Gdyz usilnie chcesz wmówić katolikom poczucie winy. Ja napisałem, że jedynie katolicy przeprosili....a antysemityzm popełnili WSZYSCY w tym i ty. No chyba, ze jesteś Żydem....ale w takim razie mogę ci jedynie powiedzieć byś sie czepił tych, którzy się do tego nie przyznają, a sami byli nie tylko antysemitami, ale i czynnymi mordercami Żydów. No a teraz "straszenie" moderatorami i regulaminem. Tak to własnie zawsze wygląda, gdy cokowliek powie sie nie tak jak by to sobie Żydzi lub żydofile życzyli. Zostajesz momentalnie potepiony, zwyzywany od antysemitów i najgorszych z możliwych. No i jak tu kochac Żydów? Cięzko sie zdobyc na miłośc dobrowolna....pozostaje więc ta wymuszona ze względu na Ewangelię.
|
Cz gru 27, 2012 18:24 |
|
|
|